Şimdi Ara

Çarpışma Önleme, Adaptif Hız Sabitleme v.b. sistemler ne kadar güvenli..

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
22
Cevap
2
Favori
727
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
1 oy
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Öncelikle bu sistemlerin çoğu şart altında standart durumlarda önemli faydalarının olabileceği aşikar.

Özellikle acemi, dalgın, yorgun, uykusuz sürücülerin belli koşullarda kaza yapmasının önüne gecebilecek sistemler olduğunun farkındayım, ancak bazı durumlarda insanların başına bela olabileceklerini de düşünüyorum.

Artık forumda çok sık paylaşımda bulunmuyorum ancak 10-15 sene önceki paylaşımlarımda da belirttiğim gibi ben kullandığım araçta eğer uzun yol yapıyorsam kesinlikle adaptif cc kullanmam, şerit takip şerit ortalama falan kullandığım ve kullanacağım sistemler değiller, eğer kullandığım araçta çarpışma önleme sistemi varsa ve kapatmak mümkünse onu da kapatırım. Bu nedenle bu sistemlerin olumsuz taraflarını çok tecrübe edemedim. Allah kimseye de tecrübe ettirmesin.

Hayatım yolda geçti her türlü şart altında, her türlü olumsuz iklim koşulunda, her türlü zeminde araç kullandım, ancak her geçen gün mevcut tecrübeye bir yenisini ekliyor, aşağıda paylaştığım durum bu hafta sonu (Gaziantepte etkili olan yağışı medyadan duymuşsunuzdur) gaziantep-urfa otoyolunda yaşandı.

Arkamda benimle aynı hızda (110 km civarı) bir başka araç daha var, ve takip mesafesi yeterli değil (20 metre civarı), sol tarafımda da bir başka aracın beni sollamak üzeri olduğunun farkındayım (onun hızı 130 civarlarında ve videonun başlangıç anında aşağı yukarı 100 metre geride.

kamyonun suyu fırlatmaya başlaması ile hemen aracın hızını azaltmak (olası bir kötü durumda düşük sürat ile kaza yapmak her zaman daha güvenlidir) ve arkadaki araca mesaj vermek için fren yapmaya başlıyorum (sert kazık fren değil) zaten toru topu 1 saniye sonra görüş açım kapanıyor ve tam 4 saniye sıfır görüş ile ilerliyorum, o arada etrafımda ne olup bittiğini göremediğim için hafifçe sol şeride yanaşarak (çünkü soldan gelen aracın durumu kontrol altına almak için yeterli mesafesi var oysa sağ tarafta kamyon bildiğiniz duvar) arkadaki aracın sürücüsünün dalgın olmaması için dua ediyorum.

Sonuç olarak soldaki araç zaten kendisine bıraktığım yoldan geçiyor, bende zaten bir sıkıntı yok, arkadaki sürücü ise bütün suyu ben göğüslediğim için hiçbir sey yaşamadan buradan çıkıyoruz.

Şimdi benim merak ettiğim ve bu noktada tecrübem olmayan şey, bu durumda araçta adaptif cc açık olsaydı, veya çarpışma önleyici olsaydı bu araç nasıl bir tepki verecekti ve hatta bu araçta aktif bir şerit takip sitemi olsaydı (bazı araçlarda sürücü ile cebelleşen çok sert direksiyon tepkileri veren sistemler var) başımız belaya girer miydi.

Tahminden ziyade tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını okumak ve bilgi edinmek istiyorum.

Bu arada bir forum klasiğidir birazdan linçlemeye başlarsınız, başım gözüm üstüne ama umarım hiçbirinizin başına benzer bir durum gelmez veya geldiğinde en azından benim kadar sakin kalıp durumu kontrol altında tutabilirsiniz.

Saygılarımla...

Pm ile soru cevaplanmayacaktır.
  • Şerit takip açık olsa bu senaryo da şerit de belirgin ise seni şeritte tutmaya yarayabilirdi ancak o anda nasıl tepki verileceği körlük olduğundan kestirilemez

Yani bu pozisyonda yapılacak bir şey yok , zaten yapılabilecek en doğrusunu yapmışsınız

Adaptif hız sabiteleyici ve şerit takipi almanyaya gidip gelirken de kullanmıyorum

Geçen gün bir kaza videosu düştü belki görmüşsünüzdür

yunan taraftarlar minibüs ile sollamaya çıkıyor sağa geçemeden karşıdan gelen kamyonla kafa kafaya çarpışıyor

kafaları güzel olabilir zaten , hatalı sollama da zaten bariz ama benim aklıma şu da geldi

sollamaya çıktın ve hatalı ama bir şekilde ucu ucuna kurtaracaksın sollamayı bitirip , ama sinyal vermeyi unuttun ? ne olacak ? direksiyonun anlık direnmesi işi bitirir

Ben şahsen uluslararası gittiğim de sol bariyer ile geçtiğim tır arasın da aracı şeritte ne kadar sağlıklı ve direnmeden tutabiliyorsam iyi durumda olduğumu anlayıp devam ediyorum , eğer cebelleşmeye başladıysam mola vermek gerek , bu gibi durumlar da şerit takip ve adaptif bilmiyorum ama ben hala tercih etmiyorum , çarpışma önleyici ise yine bana göre diyeyim kritik

• Fall Blau F kullanıcısına yanıt

Söylediğiniz gibi şerit takip/ortama ve ona entegre direksiyon müdaheleleri saniselik tepki gereken yerlerde (yani extrem durumlarda) insanın başını derde sokabilirler.

Sizce mevcut örnekteki gibi uzun süreli (4-5 saniye) sensörlerin veri alamadığı durumda carpışma önleme veya açıksa adaptif cc (muhtemelen ikiside aynı sensörden veri alıyordur) sizce bunu nasıl değerlendirirdi, araca sert fren yaptırırmıydılar?

• otomobilci_x kullanıcısına yanıt

Çarpışma önleyici bu sert su birikintisini kütle gibi okurmuydu ? Burada soru bu

Bu da yine deneyimleme ile alakalı , sizin videoda ki aşırı ve olabilecek en kötü senaryo

Yani şu senaryo da araç bence bunu kütle olarak algılardı büyük ihtimalle

Son kullandığım 2 araçtan yola çıkarsam insignia ve superb

Eğer biri algılamayacak olsa muhtemelen insignia olurdu , çünkü superb'in algılama durumu inanılmaz olabiliyor şehir için de

Yaya görmediğim anda panik fren yapabiliyor yaya nerede diye bakıyorsun , insignia daha bir rahattı o konuda

Bu da yine farklı araçlar da farklı tepkiler verebilecek bir senaryo

Kesinlikle öyle hele bir aracın dibine kadar grip onu taciz edip birşey yaptığını sananların hem ehliyetini alacaksın hem de olası kasttan yargılayacaksın.

Ama yine de ben aracımın beni zora sokmasını istemem.

Bu örnekte olduğu gibi extrem şeyler bizim ülkemizde extrem değil normal sayılıyor, çünkü yol yol değil, araçlar araç değil (standardın dışına çıkmış aslında yolda olmaması gereken bir çok aracı yolda görebilirsiniz) sürücülerin çoğu sürücü değil, kuralların çoğu uygulanmıyor vesaire vesaire.

bu konuyu da benim aracımda her türlü güvenlik sistemi var güvendeyim diye düşünenler varsa durumu bir kez daha gözden geçirsinler diye açtım.

• Fall Blau F kullanıcısına yanıt

Evet soru o, ve gönül rahatlığı ile buna sizde bende hayır diyemiyoruz,

kaldı ki bu örnekteki olumsuz senaryoların sadece bir tanesi, yolda bu sistemlerin kütle olarak algılayabileceği ama aslında zararsız veya düşük zararlı olan bir çok farklı şeyde başımıza geliyor, bir çoğunu yumuşak hareketlerle tolere ediyoruz ama bu durumlarda tecrübeli sürücülerin normalde yapmayacağı sert tepkileri araç yaparak, kaş yapacam derken göz çıkarabilir mi? Bence çıkarabilir gibi..

dha | demirören haber ajansı
    Romanya'da trafik kazası: 7 Yunan taraftar hayatını kaybetti
    https://www.dha.com.tr/dunya/romanyada-trafik-kazasi-7-yunan-taraftar-hayatini-kaybetti-video-2807371

Yunan taraftarların kaza bu , detayı bilmiyorum günahlarını almayayım belki uyuşturucu çıktı kanından vs

Ama ben şöyle bakıyorum olaya , sağa geçer gibi yaparken ve sağ tekerlekler diğer şeride geçmişken birden sola karşıdan gelen kamyonun altına girmesi aklıma şerit takipi getirdi

Offf felaket olmuş, ama serit takipten olsaydı son anda da olsa sürücünün (acemi olabilir panikle kal gelmiş olabilir) sağ tarafa bir refleksini görürdük diye düşünüyorum çünkü 1 saniyelik bir süresi var, oysa araç sola yöneldikten sonra hiçbir tepki gelmiyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi otomobilci_x -- 5 Mayıs 2026; 12:27:27 >

o pozisyonda o kadar fazla değişken var ki direksiyonun olası anlık tepkisinde neler olabilir kestirmek güç

acemi olur , yorgun olur , o anda arabadan biri panikle bağırdı dikkati dağıldı her şey olur , bilemiyorsun

ama şerit takip açıkken düzgün şeritler de direksiyon müdahalesini görünce , dikkatin dağınık olduğu anlar da fayda getirdiği kadar kişiye göre değişmekle birlikte zarar de getirebileceğini düşünüyorum , ama bu benim düşüncem doğru demek olmuyor tabi , bunların detaylı analizleri çalışmaları bir çok farklı senaryo değerlendirildikten sonra dünya genelinde otomobillerde kullanılıyor neticede

Yükleyebilirsem mesela bu videodaki arkadaşı da şerit takip kurtarabilirdi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Fall Blau -- 5 Mayıs 2026; 13:13:52 >

• Videodaki gibi bir durumda benim kullandığım ve bildiğim sistemler kütle gibi algılamaz,en fazla o an devrede olan aktif takip sistemini deaktif edip aynı anda sürücüyü uyararak kontrolü sürücüye bırakırdı.Tehlikeli bir durum,sürücünün soğuk kanlı hateket etmemesi drumunda feci sonuç doğabilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

8V kasa A3’de bile 3 farklı radar vardı.
    Yani devamlı güncelleniyor.

Ben bu asistanları kuzey marmara gibi yollarda kullanırım ama önümde arkamda sağımda solumda trafik oluşmaya başlarsa el ile müdahale ederim. Sadece boş ve risksiz yolda biraz olsun dinlenmek için devreye sokuyorum.

Erginyoutube
    2013 Audi A3 8V Adaptive Cruise Control, Lane Assist, Side Assist, Mib2 High, RS3 Carbon Optic Trims
    https://youtu.be/9z_U4JdiOSQ?si=BSe2R5DJ0q0kII4V

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

• Benim araçta da bu adas sistemlerin hepsi mevcut.Otobanda ara ara test ediyorum.Bana göre tesladaki tam otonom dışında avrupalı markalardaki otonom sistemlere çok da fazla güvenmemek lazım.Türkiyedeki sıkışık trafikde bu sistemler yeterli degiller.Otobanlar bile berbat durumda.Ağır tonajlı tırlar yolları çökerterek canını okumuşlar.Çoğu yerde şerit çizgisi yok.

Bir de sizin bu videdaki yaşadığınız durumda otomatik fren radar olduğu için çalışır fakat serit takip çalışmaz.Çünkü şerit takip kamerası ön camın orta üstünde yer alıyor.Cam su ile kapandığı için şerit takip devre dışı kalır.

Önceki aracım 2015 model 308 allure aracımda bir gün yağmurlu göz gözü görmeyen havada öndeki araç ani fren yaptı.Ben biraz geç aldım.Gösterge ekranında kırmızı frenleyiniz uyarısı verdi.1-2 saniye geç kalsaydım.Otomatik fren olduğu icin araç fren yapacaktı.

• Direksiyon kontrollü,aktif çarpışma önleyici özellikleri vs olan Araçları on yıldan fazladır kullanıyorum.O zamanlardan beri bu konularda forumda pekçok kez, kullanmadığı bilmediği halde olumsuz yorumlar yapan, neredeyse işi teknoloji düşmanlığına vardıracak kadar da ileri götüren yorumlar gördüm.Bu dalga insanları öyle ürkütmüş ki aldığı araçta bulunmasına,para sayıp almış olmasına rağmen açıpta kullanmamış bir kaç kişi bile tanıyorum.O derece yani,

En başta şunu akılda tutmak gerek;bunlar yardımcı sistemler,%100 başarılı olacak diye bir iddiaları yok ve bu yüzden de markalar vurgulayarak eller yine de direksiyonda gözler ise yolda olmalı derler.Yukarıdaki videoda arkadaş su şişesini direksiyona sıkıştırmış sürüyor,belliki sistemi yeterince denemiş ve güveniyor ama hala kesinlikle gözünün yolda olması ve kafasının bir köşesine her an müdahale etmesinin gerekebileceği,dolayısıyla tetikte olması gerektiğini kazımış olmalı.

Konunuzu ve yorumları okuduğumda özellikle iki konu dikkatimi çekti ve bunlardan,hala bazı konularda çekinceler olduğunu anlıyorum.Birincisi, sistemin öyle durumlarda saçmalayıp direksiyonu sağa sola rastgele çevireceği endişesi…Bu sistemlerde sistemin yapacağı her eylem,direksiyon müdahalesi olsun yada frenleme mesela,veriye dayanarak olur.Sistem,sizin camdaki 4sn süren su baskını gibi veri almadığı yada aldığı verinin belirgin olmadığı durumda tepki vermez, bunun yerine sürücüyü sesli,görüntülü yada direksiyon titreşimi yollarından biri veya birkaçıyla birlikte (mümkünse önceden) uyararak geçici olarak devreden çıkar.Tabi markadan markaya,sistemden sisteme farklılıklar olabilir,ben kendi deneyimlediklerime göre yazıyorum.

İkincisi otomatik acil frenlemede aracın düzgün frenleme yapmayacağı daha değişik,anormal davranışlar sergileyeceği vs gibi endişeler…Yukarıdaki arkadaş da anladığım bu çekincesini hissettirerek frene bastığını yazmış.Çekincesi bir yana aslında doğrusunu yapmış çünkü bu sistemin çarpışmayı kesin önleyeceğim diye bir iddiası yok.Amacı önlemek,önleyemediği durumda da hızı düşürerek çarpışma şiddetini azaltmak,bu yüzden erken farkedip frenleyerek doğru kararı vermiş.Kullandığım markalar için yazarsam (Bmw,Volvo), defalarca yaşadığım acil frenleme durumlarının hiç birinde aracın sağa-sola kayması,yalpalaması,anormal davranması gibi bir durum yaşamadım.Hiç unutamadığım iki örnekten ilki Volvo ile 220 km/s hızda,ikincisi BMW ile 140 Km/s civarı hızdaki acil tam frenlemeydi.Tabiki bunlar yolun,havanın,aracın lastiklerinin,frenlerinin vs durumuna göre değişik sonuçlar doğurabilir,yine markalara,sistemlerinin özelliklerine göre de değişebilir.Mesela benim araçlarımın özelliklerinde araç o anda fren yaparken direksiyonu çevirmeniz gerektiğinde yada kendi müdahale ettiğinde fren kuvvetini uygun tekerlere dağıtarak stabil bir duruş yada yavaşlama yapabiliyordu.Son olarak bu yardımcı sistemler,en azından kendim yaşadığım deneyimlere göre,markaların uyarılarını da dikkate alarak kullanılırsa oldukça yararlı,hatta hayat kurtaran sistemler ama aracın durumunu,yol şartlarını,trafik davranışlarını da herzaman dikkate almak gerekir.

• Bu sistemler anlık dalgınlık vs gibi durumlar için yararlı.Yoksa benim araçta acc var,çarpışma önleme var diyip freni, direksiyonu bırakacak kadar güvenilmez.Ford tourneolarda dediğinize benzer bir sorun vardı.Otoyollarda köprü altlarından geçerken kamera engel algılayıp fren yaptırıyordu araca.

Su aracın üzerini kaplamisken tepki vermemesi gerekir zaten, buradaki olayda dikkatli bakarsanız kamyonun sicrattigi büyük bir su kutlesine doğru araç hızla yol alıyor yani aracın onunde olağan dışı buyuk bir su kütlesi oluşuyor. Bu noktada sensör bunu ayırabilir mi? Benim bu noktada çok tecrübem yok.

Ben bu sistemin tepkilerinden ilk kez 2015 yılında şüphe etmeye başladım. Otoyolda acc acik bir şekilde ilerlerken bir serserinin yakin bir şekilde makas atması sonucu araç fren yaptı bu benim normalde istediğim ve beklediğim bir şey değildi.

Bir viraj içinde, kaygan zeminde, yandaki araca çok yakınken, arkanızda takip mesafesine uymayan bir araç varken, daha örnekler çoğaltılabilir ben aracın bu tarz müdahaleler yapmasını istemiyorum.

Bunun dışında bir arkadaşım çöp taşıyan bir kamyondan uçan kartonu algilayan sistemin aracı frenledigini anlatmıştı.

Yine ufak bir Google taraması ile bu sistemleri kullanan bir çok sürücünün başka başka şikayetlerini okuyabilirsiniz.

Son olarak bir teknoloji düşmanlığı veya başka bir saikle konuyu açmadım. Ben hayatta her koşulda tek doğru olduğuna inanmam, herkesin.kendine göre farklı doğru anlayışı vardır. Onlarca yıl ve yuzbinlerce km'lik yol tecrübesinin sonucunda daha önce kendim test etmediğim bir noktada bir soru soruyorum, bu sorduğum sorunun cevabını tecrübe etmiş birisi varsa vereceği cevap eminim bu işlere hevesli bir çok kişinin de işine yarayacaktır. Eger bu sistemlerin algoritması da bu senaryo ile ilgili bir eksiklik varsa onuda ortaya koymuş ve sitemi gelistirenlere de yol göstermiş oluruz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi otomobilci_x -- 6 Mayıs 2026; 0:49:2 >

Sizi Teknoloji düşmanlığıyla itham ettiğim sonucuna nasıl vardığınızı tam anlamadım,keşke birkaç örnek kaydetseymişim zamanında,şimdi daha açıklayıcı olurmuş.Yazımda bu özelliklerin kullanımında aracın,yolun,havanın ve hatta trafik davranışlarının (yani yazdığınız gibi serserilerin,makas atanların davranışlarının) durumuna göre kullanmak gerektiğini belirttim.Dolayısıyla sizin de kaygan yolda yada virajda ya da makas atanların olduğu yollarda bu sistemi kullanmama tercihiniz normal birşey ülkede özelliklede istanbulda yaşasam herhalde bende daha farklı kullanırdım 😊 Neyse o düşmanlık sizinle yada okuduğum yorumları yapanlarla ilgili değildi.

Su kütlesi konusundaki yazdığınızı anlıyorum.Dediğim gibi sizin videodaki durumda engel olarak algılamaz çünkü bu senaryolar sistem eğitilirken öğretilir.Ayrıca sistem sadece kameraların gördüğüne göre tepki vermez,birden fazla kaynaktan aldığı verileri birleştirerek karar verir.Kamera,su kütlesinin yaklaşmasını bir engel,kütle olarak görebilir ama aynı anda da radar sensöründen “bu gelen su”,yada ön açık,engel yok verisi gelecektir çünkü radar sistemleri suyu,gönderdiği radar sinyallerinin suya çarpıp dağılmasından yada yansıma şeklinden vb. dolayı tanır ve bu durumda kamera veriside net olmadığından geçici olarak otonom sürüş deaktif olur.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi D.Baran -- 6 Mayıs 2026; 2:1:39 >

• quote:

Orijinalden alıntı: D.Baran

Sizi Teknoloji düşmanlığıyla itham ettiğim sonucuna nasıl vardığınızı tam anlamadım,keşke birkaç örnek kaydetseymişim zamanında,şimdi daha açıklayıcı olurmuş.Yazımda bu özelliklerin kullanımında aracın,yolun,havanın ve hatta trafik davranışlarının (yani yazdığınız gibi serserilerin,makas atanların davranışlarının) durumuna göre kullanmak gerektiğini belirttim.Dolayısıyla sizin de kaygan yolda yada virajda ya da makas atanların olduğu yollarda bu sistemi kullanmama tercihiniz normal birşey ülkede özelliklede istanbulda yaşasam herhalde bende daha farklı kullanırdım 😊 Neyse o düşmanlık sizinle yada okuduğum yorumları yapanlarla ilgili değildi.

Su kütlesi konusundaki yazdığınızı anlıyorum.Dediğim gibi sizin videodaki durumda engel olarak algılamaz çünkü bu senaryolar sistem eğitilirken öğretilir.Ayrıca sistem sadece kameraların gördüğüne göre tepki vermez,birden fazla kaynaktan aldığı verileri birleştirerek karar verir.Kamera,su kütlesinin yaklaşmasını bir engel,kütle olarak görebilir ama aynı anda da radar sensöründen “bu gelen su”,yada ön açık,engel yok verisi gelecektir çünkü radar sistemleri suyu,gönderdiği radar sinyallerinin suya çarpıp dağılmasından yada yansıma şeklinden vb. dolayı tanır ve bu durumda kamera veriside net olmadığından geçici olarak otonom sürüş deaktif olur.

Umarım dediğiniz gibi ayırabiliyordur.

Bunu uygun koşullar oluştuğu (iki araç, deney yapmaya istekli bir diğer sürücü ve yağmurlu su birikintili bir ortam) zaman test edeceğim.

• merhaba. İşleyiş şu şekilde acc, şerit hizalama vs. inanılmaz hayat kolaylaştıran detaylar. Şerit hizalamada araç yolu ortalıyor stabil bir sürüş sunuyor. Şerit takipte de şeritlere çarparak genelde çalışıyor. Çarpışma önleme özellikle şehir içi belli hızların altında çalışan ve eşim de araba kullanıyor oradan biliyorum hayat kurtaran bir donanım. yaya ve araba algılaması benim araç 3008 ve hanımın 2008 açısından söylüyorum çok kazadan kurtardı.

şerit takip veya hizalamada ise araç ön camdaki sensörden şerit çizgilerini görürse çalışıyor. videodaki durumda çizgileri göremediği için her markada aynı sistem devreden çıkacak size problem teşkil etmeyecektir.

Gelelim acc konusuda leon kullanırken acc mevcuttu ve çok aktif şekilde kullanırdım virajda su birikintisinde insan gibi tepki verip hız düşüren bir sisteme sahip. normal hız sabitlemeden çok daha güvenli. Standart hız sabitleme ise çoğu markada fren veya tuş ile devreden çıkıyor. 3008 ve 2008 de acc mevcut değil ve tecrübe ettiğim bu şekilde su birikintisinde algılayıp devreden çıkardı hız sabitlemeyi.

Arabayı tanıyıp kullanırsak bu güvenlik donanımları hayat kurtarıcı işin özü 2020den beri araçlarımda mevcut ve olmazsa olmazım haline geldi yeni araç tercih ederken.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.