|
Öncelikle bu sistemlerin çoğu şart altında standart durumlarda önemli faydalarının olabileceği aşikar. Özellikle acemi, dalgın, yorgun, uykusuz sürücülerin belli koşullarda kaza yapmasının önüne gecebilecek sistemler olduğunun farkındayım, ancak bazı durumlarda insanların başına bela olabileceklerini de düşünüyorum. Artık forumda çok sık paylaşımda bulunmuyorum ancak 10-15 sene önceki paylaşımlarımda da belirttiğim gibi ben kullandığım araçta eğer uzun yol yapıyorsam kesinlikle adaptif cc kullanmam, şerit takip şerit ortalama falan kullandığım ve kullanacağım sistemler değiller, eğer kullandığım araçta çarpışma önleme sistemi varsa ve kapatmak mümkünse onu da kapatırım. Bu nedenle bu sistemlerin olumsuz taraflarını çok tecrübe edemedim. Allah kimseye de tecrübe ettirmesin. Hayatım yolda geçti her türlü şart altında, her türlü olumsuz iklim koşulunda, her türlü zeminde araç kullandım, ancak her geçen gün mevcut tecrübeye bir yenisini ekliyor, aşağıda paylaştığım durum bu hafta sonu (Gaziantepte etkili olan yağışı medyadan duymuşsunuzdur) gaziantep-urfa otoyolunda yaşandı. Arkamda benimle aynı hızda (110 km civarı) bir başka araç daha var, ve takip mesafesi yeterli değil (20 metre civarı), sol tarafımda da bir başka aracın beni sollamak üzeri olduğunun farkındayım (onun hızı 130 civarlarında ve videonun başlangıç anında aşağı yukarı 100 metre geride. kamyonun suyu fırlatmaya başlaması ile hemen aracın hızını azaltmak (olası bir kötü durumda düşük sürat ile kaza yapmak her zaman daha güvenlidir) ve arkadaki araca mesaj vermek için fren yapmaya başlıyorum (sert kazık fren değil) zaten toru topu 1 saniye sonra görüş açım kapanıyor ve tam 4 saniye sıfır görüş ile ilerliyorum, o arada etrafımda ne olup bittiğini göremediğim için hafifçe sol şeride yanaşarak (çünkü soldan gelen aracın durumu kontrol altına almak için yeterli mesafesi var oysa sağ tarafta kamyon bildiğiniz duvar) arkadaki aracın sürücüsünün dalgın olmaması için dua ediyorum. Sonuç olarak soldaki araç zaten kendisine bıraktığım yoldan geçiyor, bende zaten bir sıkıntı yok, arkadaki sürücü ise bütün suyu ben göğüslediğim için hiçbir sey yaşamadan buradan çıkıyoruz. Şimdi benim merak ettiğim ve bu noktada tecrübem olmayan şey, bu durumda araçta adaptif cc açık olsaydı, veya çarpışma önleyici olsaydı bu araç nasıl bir tepki verecekti ve hatta bu araçta aktif bir şerit takip sitemi olsaydı (bazı araçlarda sürücü ile cebelleşen çok sert direksiyon tepkileri veren sistemler var) başımız belaya girer miydi. Tahminden ziyade tecrübesi olan arkadaşların yorumlarını okumak ve bilgi edinmek istiyorum. Bu arada bir forum klasiğidir birazdan linçlemeye başlarsınız, başım gözüm üstüne ama umarım hiçbirinizin başına benzer bir durum gelmez veya geldiğinde en azından benim kadar sakin kalıp durumu kontrol altında tutabilirsiniz. Saygılarımla... |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

kullanıcısına yanıt