Şimdi Ara

Çamaşır makinelerinde kg/tambur hacmi sorunsali

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
31
Cevap
2
Favori
20.663
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Arkadaşlar, çamaşır makineleri reklamlarını sürekli kg üzerinden yapıyor. Ama bu kg kapasiteleri, tambur hacimleri ile hiç orantılı olmuyor bildiğiniz üzere.
    Bazı markaların 8 kg ile 9 kg.larının tambur hacmi aynı. Öyle ise niye biri 8 biri 9 kg?
    Bazı markaların 8 kg.lıklarının tambur hacmi, öteki markanın 9 kg.lığından daha büyük. kimisinin 7 kg.lığı, diğerinin 8 kg.lığından daha geniş. veriler hep tutarsız.

    8 kg.lık makine, kime göre, neye göre 8 kg çamaşır yıkar; bunun bir standardı olmalı. Bu standarda uymayanlar ise yanıltıcı reklam yapmamalı.
    Miele'nin profesyonel çamaşır makinelerini incelediğimde, 1:10 oranı gördüm. yani 1kg çamaşıra 10 lt hacimle üretiyorlar makinelerini. bu ne demek? makine 8 kg.lık ise tambur hacmi 80 lt. 10 kg ise tambur hacmi 100 lt.

    Miele, bu kategoride en güvendiğim marka. bu markayı baz alırsak; 8 kg.lık makinelerin 60 lt, 63 lt, 64 lt, 65 lt olmaması gerekiyor. Yeni makine alacaklar bu oranı dikkate almalı ve makinelerin gerçekte kaç kg kapasiteye sahip olduğunu bu orana göre hesaplarsa, gerçek kapasitelerini görmüş olurlar diye düşünüyorum.

    ayrıca, bu kadar farklı kg/tambur hacmi verisi veren markaları da sanayi bakanlığına, reklam özdenetim kuruluna şikayet etmek gerekiyor ki, tüketiciyi yanıltıcı bilgi vermesinler.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 22 Kasım 2014; 11:37:22 >







  • Çok güzel bir konuya değinmişsiniz.

    Gerçekten maalesef üreticiler tambur hacmiyle istedikleri gibi oynuyor ve etiketliyorlar.

    Sizinde belirttiğiniz gibi profesyonel çamaşır pazarında (1:10) oranı kullanılıyor. Sadece Miele değil, Electrolux ve Whirpool gibi bütün
    büyük üreticiler (ve yerli Tolkar) bu orana sadık kalıyorlar çünkü o pazarda alıcılar da profesyonel. (Çamaşırhaneler, Hastaneler, Oteller)

    Hatta bu işin ideali Uluslararası İso Standartlarına Göre (1:11) yani (1kg pamuklu çamaşıra 11lt tambur hacmi) olması lazım.

    Genel Tüketici pazarında ise (1:8) yani (8kg pamuklu için 64lt tambur hacmi) standart gibi. Bosch, Electrolux ve Miele gibi güvenilir markalar
    bu orana genelde uyuyor. Zaten teknik olarak daha fazlası, standart kasa ölçüleri değişmediği sürece mümkün gözükmüyor. Artık daha büyük
    hacimler için doğal olarak daha büyük kasa gerekiyor.

    Fakat sizin de asıl bahsettiğiniz gibi diğer kg larda bu oranlara kesinlikle uyulmuyor. Mesela Bosch grubunun mevcut ürünlerinde kendi sitesinde
    şu rakamları ilan etmiş: 5kg ->42lt , 6kg ->42lt , 7kg ->58lt, 8kg ->63lt , 9kg ->63lt.
    Orantıya bakarmısınız, 5 kgla 6 kg ve 8 kgla 9kg aynı hacimde. 7kg la 6kg arasında ise tam 16lt fark var. (1kg için 16lt, iso standartlarını da geçmiş)

    Herkes sizin gibi bilinçli değil, tüketiciler tambur hacmine göre değil kg larına göre makina alıyorlar. Bu aldatmacanın olmaması için bence de üreticilerin
    zorlanması gerekir. Mesela enerji tüketim etiketlerine tambur hacminin de eklenmesi şart koşulabilir ilk olarak.




  • Benim gördüğüm sanki 1:7 gibi bir oran var piyasada.

    Kapasiteler aldı başını gidiyor ama senede 1 kez yorgan yıkacağım diye gerçekten gerek var mı bu kapasitelere???

    Aslında kimsenin o kadar çamaşır biriktirme lüksü de olmuyor genelde. Beyazlar ayrı, renkliler ayrı yıkanıyor ve bayanlara ütüdür, katlamadır bir sürü iş çıkarıyor.

    Bir firma reklam yapıyor, aynı anda 50 gömlek yıkayan çamaşır makinası diye. iyi de buna kaç kişinin ihtiyacı olur? Ama bizim mantığımız olsun belki lazım olur mantığı olduğu için bizleri cezbediyor.

    Bence 2-3 kg. çamaşırı en ucuza en sessiz en iyi temizleyen makina alınasıdır...
  • 7 yıl önce aldığım Bosch 6 kg'lık makinenin tambur hacmi 53 lt iken şu an piyasada 7 kg'lık diye satılan makinelerde 50-52 lt olanlar var.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ysuleymany -- 23 Haziran 2015; 21:52:56 >
  • güncel
  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    Ricamı kırmayarak güncellediğiniz için teşekkür ederim.

    Bu konu özelinde kurumlardan ''Litre/kg hesabını'' neye göre yaptıklarına dair bilgi istemek hakkımız diye düşünüyorum. Bir kaç markaya aynı yazıyı yollayıp bilgi talep etmeyi düşünüyorum. Bakalım ne cevaplar gelecek.

    Daha doğrusu bakalım cevap gelecek mi?
  • İşin özü tespit ettiğim kadarıyla şöyle;



    Makinelerin enerji etiketi ölçümlerinde tam kapasite pamuklu programı kullanıldığından firmalar kilogram bilgisini bu program ölçümüne göre yapıyor.



    Kısacası bir örnek vermek gerekirse eko 60 programında normalde 6 kg alacak 60 lt tambura 9 kg çamaşır "tepiştiriliyor" 4 saatlik uzun süreli programda bu çamaşırı bir şekilde A sınıfı yıkama performansını yakaladığı anda makineye hooop diye 9 kg diye satma hakkı kazanıyor. Tabi o sıkıştırma ile yüklenen çamaşır kaç kez giyilebilir onu bilemiyoruz. Normalde insanlar 9 kg makine aldığını sanıyor ama tepeden biraz boşluk bırakıldığında gerçekte yıkadıkları çamaşır 5 kilogramı aşmıyor bile.



    Hele ki 9 kilogramı yorgan yıkamak için alanlar gerçekten yorgan yükleme limitinin markaya göre 2 ile 3 kg arasında geldiğini bilmiyor bile. Çünkü yorgan yıkamak için ağırlıktan ziyade öncelikle hacim gerekir.



    Bu konuya yazılacak çok şey var ama görünce kısa bir özet yazmak istedim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • Arkadaşlar Merhaba;

    Aşağıya bir Metin ekliyorum.

    Bu metni BOSCH - ARÇELİK - VESTEL markalarına aynı başlık ile az önce yolladım. ''Şu adrese de yollanabilir'' diye eklemek istediğiniz yer var ise lütfen belirtiniz.

     Çamaşır makinelerinde kg/tambur hacmi sorunsali



    Sayın İlgili;

    Donanım Haber Forumlarındaki bazı tartışma konularına istinaden, Çamaşır makinelerindeki KG ve LİTRE konusunda neyin baz alındığını üretici firmalara sorarak öğrenme gerekliliği doğması nedeniyle tarafınıza bu yazıyı yazma ihtiyacı duydum.

    Çamaşır makinesi ürün gurubunda tüketicilerin baz aldığı ''Kaç kg makine alsam?'' sorusu kendileri için çok önemli olmakla birlikte, Aslında bu KG olarak belirlenen unsuru kaç litrelik tamburda yıkayacaklarının marka ve modele göre değişmesi nedeniyle kafalarda büyük soru işaretleri oluşmaktadır.

    X marka 9kg olarak lanse edilen makinede 80LT tambur hacmi belirtilmişken
    Y marka 9kg olarak lanse edilen makinede 67LT tambur hacmi belirtilmesi, oluşan bu soru işaretinin temel kaynağıdır.

    Sosyal platformların yaygınlaşması, Bilginin kolayca yayılması avantajı getirmekle birlikte KİRLİ BİLGİ dediğimiz yanlış-eksik-hatalı veya KASITLI olarak yapılan taraflı bilgilerin yayılması da maalesef daha kolay olmaktadır.

    Bu doğrultuda Donanım Haber olarak en azından DOĞRU bilgiyi tüketiciler ile paylaşabilmek adına tarafınızdan bu konuda bir bilgilendirme rica ediyorum/ediyoruz. Çamaşırların yıkanma kapasitelerinin neye göre belirlendiği, neden aynı marka 9KG olan makinede de, 7kg olan makinede de 63 litre tambur kullanıldığının (Bu bir örnektir marka model belirtmek istemedim) mantıklı bir açıklaması elbette ki mühendis kanadının elinde vardır ancak tüketiciler de bunu bilmek istemektedir.

    Siz üreticilerin bunu zaten gizli saklı yapmadığınız, ürün teknik verilerinde bu bilgileri açıkça paylaşmanızdan anlaşılmakta lakin nasıl oluyor da tambur hacmi aynı kalıyorken kilogram yani yıkama kapasitesi değişebiliyor bilgisi tüketici kanadında cevap bulamamaktadır?

    Ne oluyor da 63 litre tambura giren çamaşır hacmi aynı olurken yıkama kapasitesi 7 veya 9 kg diye ayrılabiliyor?
    Eğer bizleri kırmaz ve cevaplarsanız, İlgili yazımıza gelen cevaplarınız (Bu metin diğer üretici firmalara da gönderilmiştir) gerçek bilgi olarak forumumuzda tüketiciler ile paylaşılacaktır, bu konuda bizleri aydınlatmanızı rica eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.

    İlgili konuyu aşağıdaki linkten kendiniz de takip edebilirsiniz.
    https://forum.donanimhaber.com/camasir-makinelerinde-kg-tambur-hacmi-sorunsali--99732658



    Saygılarımla

    Adem Helvacı
    < Bu mesaj bir yönetici tarafından değiştirilmiştir >




  • Ado kullanıcısına yanıt
    Helal valla.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • @emrahsnr PM attım gelen kutunuza bakarmısınız.
  • Ado kullanıcısına yanıt
    Gayet iyi olmuş. Elinize sağlık.

    Acaba firmalar kaale alıp da cevap verecek mi, merak ediyorum.

    bekliyoruz :)
  • emrahsnr kullanıcısına yanıt
    VESTEL den bir şekilde cevap alıyoruz, bazen tatmin edici olmuyor veya beklentimi karşılamıyor ama yine de en azından teknik müdürlüğe konuyu havale ediyorlar.

    ARÇELİK sosyal bağlantı çağrılarıma cevap alamıyor olmam dışında teknik konularda yine de bölge müdürlüğü bazında yardımcı oluyorlar sağ olsunlar.

    BOSCH beni (Şahsım olarak değil tüketiciler adına taleplerim neticesi) umursamadı bu güne kadar. belki bu sefer şaşırtır ve utandırır beni.

    Benim aklımdakiler bunlardı hocam, zaten bu 3 üreticiden cevap alsak yeter sanırım.
  • Takipte kalalım, yakın zamanda benim de makineye ihtiyacım olabilir.
  • Gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. Peki Samsung makinelerde oran nasıl bilen var mı?
  • quote:

    Orijinalden alıntı: xiamen

    Gerçekten kafa karıştırıcı bir konu. Peki Samsung makinelerde oran nasıl bilen var mı?

    Samsung'ta güncel modellerde iki tip tambur var. Biri 59, diğeri 63 lt diye hatırlıyorum. 12 kg modellerinin hacmini bilmiyorum.
  • An itibari ile (mailleri kontrol ederken aklıma geldi) 3 firmadan da cevap yok.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Ado

    An itibari ile (mailleri kontrol ederken aklıma geldi) 3 firmadan da cevap yok.

    Bana kurumsal maillerine mail ulaştırdığınız için cevap gecikiyor gibi geliyor. İlgili birim bu değil ki, bence en hızlı cevap için müşteri hizmetlerine mail göndermelisiniz.
  • candogan62 C kullanıcısına yanıt
    Musteri hizmetleri teknik konulari bilmedigi icin zaten teknik departmana yonlendiriyor, prosedurel bilgi talebim olsa MH den talep ederdim lakin bize muhendis kanadin cevap vermesi lazim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ben kurumsala yazıldığında da konunun mühendis kanadına ulaşacağını pek sanmıyorum. Birkaç gün daha bekleyelim, netleşir.
  • Tam da bu konu hakkında bir başlık açılmış diye bakarken burayı buldum. 8kg olan Arçelik 8103 Ycms modelini aldık. Öncelikle bize makineyi tanıtma amaçlı bir bayan eleman yolladılar. O eleman %75 kadarını doldurmamızı söyledi. Bugün makine çamaşırlarda koku bıraktığı için teknik servisi çağırdık ve onlar da %40-45 kadarını doldurmamızı istiyor. O zaman neden bu makine 8kg diye sordum, cevap verilmedi. Bundan önceki makinemizi 10 yıldan fazla kullandık ve 5kg tam alıp kokusuz yıkıyordu ve Arçelik idi o da. Bir dahakine 1 çamaşır koyup yıkayın diyecekler diye düşünmüyor değilim.

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.