Şimdi Ara

Büyüteçleri üst üste koymak

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
6
Cevap
0
Favori
898
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • onlarca büyüteci üst üste koyarak daha büyük bir büyütme gücü elde edermiyiz? edersek netliği ve büyütme oranı kaça kadar olur ?



  • ışığı yoğunlastirma ve ışığın şiddetini artırma amaç, anladığım kadarıyla. Bunun için büyüteçlerin arasındaki mesafe de önemli ayrıca canım türü gibi pek çok etken de var

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Elde edemeseydik, mikroskop ya da teleskop gibi aletler nasıl var olabilirdi?
  • Eh oldu o zaman ben bir toptan büyüteç fiyatlarına bakayım :D
  • HyperAkif H kullanıcısına yanıt
    Temelde iki büyüteç yeterlidir. Biri objektif ,diğeri göz merceği. Mikroskop zor olabilir ama teleskop yapmak o kadar zor değil.
    Teleskop için ,objektif odak uzaklığı fazla olan bir mercek olmalıdır, göz merceğinin odak uzaklığı ise küçük olmalı. Büyütme gücü bu odak uzunlukları arasındaki oranla bulunur.

    100mm odak uzunluğu olan bir objektifle, 10 mm odak uzunluğu olan bir bir mercekten : 100/10=10 yani 10x bir büyütme elde edersin. Bildiğimiz dürbün gücü.
    Galilenin teleskobu mesela, böyle basit bir düzenekti.
    Tabi arada prizma falan yoksa görüntü ters oluşacaktır.

    Elle teleskop yapımı nette çokça var.
  • HyperAkif H kullanıcısına yanıt
    Belli bir yere kadar.

    Büyüteçte camın tam kusursuz olmaması (saydamlık kırılma) nedeni ile aktarılan ışıkta hatalı kırılmalar-absorbe olayları olur ve büyüteç sayısı arttıkça görüntü gittikçe bulanıklaşır. (fotokopi etkisi)

    Ayrıca ışık kaynağı sorunu vardır. Yani diyelim ki X lüx ışık gücünde 1 cm2 dairevi alanı büyüteceğiz. Görüntü alanını 10 cm2 olacak şekilde büyüttük. Bu durumda büyüttüğümüz görüntüde 1 cm2 birim alandaki ışık şiddeti X/10 lüx oldu. Tekrar 10 kez büyüttük 100 cm2 yaptık. Bu halde birim alanda ışık şiddeti X/100 oldu.

    Böyle devam edersek ve eğer (teorik) büyüteç camları kusursuz ise 10 kez büyütme işlemin sonunda birim alandaki ışık şiddeti X/10.000.000.000 lüx olacaktır. Hatta bunun da altında olacaktır. Zira camlar kırılma ve saydamlık açısından kusursuz olamaz.

    Çok sayıda büyütmede birim alana düşen ışık o kadar azalır ki arka fon gürültü ışımasından ayırt edilemez. Yani artık o kadar zayıflar (kararır) ki göremeyiz.

    Işığı yeterli toplayabilmek için devasa aynalı (ve devasa maliyetli) teleskopları bu yüzden yapıyorlar. Büyütme halinde birim alana düşen ışık şiddeti hala ayırt edilecek-görülecek kadar olabilsin diye. Devasa toplayıcı aynanın yanında sadece ışığı düzenleyecek-bir yere yönlendirecek birkaç tane ilave ayna bulunur. çok zumlu kameralarda filan da objektif büyütünce bile ışık yetsin diye büyüktür.

    Yoksa yapasın 1000 adet büyüteç-ayna içeren teleskop evrenin dibine bakarsın di mi.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi melikulupinar -- 16 Eylül 2014; 18:33:45 >




  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
    
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.