Şimdi Ara

Büyük Dahi Fatih Sultan Mehmed'in Kütüphanesi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
17
Cevap
0
Favori
1.074
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Pek çok tarihçi dostumla üzerinde hiç tartışmadan anlaştığım konuların başında, Fatih Sultan Mehmet’in en büyük Osmanlı padişahı olduğu gelir. Fatih bence Osmanlı ailesinin yetiştirdiği tek dâhidir. Gerçi eski ve yeni pek çok ikinci sınıf Osmanlı tarihçisi önüne gelen padişaha bu sıfatı yakıştırmayı sever, ama kendilerine bu dehânın nasıl tezahür ettiğini sorduğunuzda pek verecek cevapları olmaz. Ön Asya Türk tarihi maalesef Fatih ile Atatürk arasında dâhi yetiştirmedi.

    Ah Fatih Yerinden Bir Kalkabilse!
    Ama milletçe Fatih’i de tanıdığımız söylenemez. Geçenlerde büyük Alman şarkiyatçısı Emil Jacobs’un ölümünden 9 yıl sonra yayımlanabilmiş, Fatih’in kitapları hakkında yarım kalmış bir makalesini okurken, son cümlenin gözlerimi yaşarttığını söylemeliyim. Jacobs 21 yaşındaki sultanın kendi kütüphanesi için Bizans koleksiyonlarından seçtiği eserleri tanıttığı eserini şu cümlede bırakmış:

    “Burada, içerikleri, son Paleologların yıkılmış imparatorluk toplumu için artık ölü olan kodeksleri değil, yaşam nefesi veren, ileride yapılacak şeyler için besin sağlayan, bilgi ve şöhret heyecanı uyandıran el yazmalarını görüyoruz. Bunlar II. Mehmed’in bize hediye ettiği, kendisinin de eski Yunanlı yazarların tekrar keşfine ve ayağa kaldırılmalarına, Rönesansın insanlığa bahşettiği mutluluk ve varlığa katkısının olduğunun yaşayan şahitleridir.” Bu sözlerin 21 yaşında Müslüman bir gencin 500 yıl sonra ardından yazıldığını unutmayınız.

    Büyük bilim adamı Jacobs, Fatih’in kendi kütüphanesi için seçtiği kitapların özelliklerini şöyle özetliyor:

    1) Fatih, din kitapları toplamamıştır,
    2) Fatih en yeni eserleri elde etmeye çalışmıştır. Kütüphanesi hemen tamamen 15. yüzyılda yazılmış veya kopyalanmış eserlerden oluşmaktadır.

    Jacobs’a göre büyük padişahımızın kütüphanesinden elimizde ne yazık ki sadece 50 kadar kitap kalmıştır ki, bunların 42’si Yunancadır. Bunlar arasında sadece 5 tanesi din kitabıdır:

    1 İncil pasajları içeren dinsel tören kitabı,
    1 gene İncil pasajlarından oluşan dua kitabı,
    2 tane Zebur tefsiri. Bunların hepsi 13. ve 14. yüzyıllardandır.
    Bir de son derece kıymetli, 12. yüzyıldan kalma bir Eski Ahit sekizlemesi.

    Geri kalan 37, konularına göre şöyle dağılıyor:
    3 şair: Homeros, Hesiodos, Pindaros (ilk ikisinin hemen tüm Yunan putperest kültürünün, yani insan uygarlığının, temeli olduğunu hatırlayalım).
    8 tane Yunanca gramer kitabı ve sözlük. Sözlüklerin ikisi Yunanca-Latince. Ptolemaios’un coğrafyasını bulan ve yayınlayan büyük Bizanslı bilim adamı Maksimos Planudes tarafından yorumlarıyla birlikte yayımlanmış Esop’un masallarını içeren bir okul kitabı.
    1 atasözleri kitabı,
    Pitagor vs. 2 cilt Aristoteles.
    1 adet taşların esrarlı özellikleri üzerine yazılmış kitap (zamanın mineralojisi).
    1 büyü kitabı.
    Hippokrat’ın, Galen’in, Mikhael Psellos ve bazı diğer yazarların eserlerini içeren 1 tıp cildi.
    Cassianus Bassus tarafından 10. yüzyılda yazılmış 1 tarım kitabı.
    Oppianos’un balıkların yaşamı ve balıkçılık üzerine bir eseri.
    Arrian’ın meşhur Anabasis’i, yani İskender’in büyük Asya seferinin tarihi ve gene aynı yazarın Hindistan (Indike) adlı eseri.
    Ksenofon’un Pers İmparatoru Büyük Kiros’un hayatını konu edinen Kiropedia’sı. Polibios’un tarihinin ilk 5 kitabı.
    Kantakuzen’in 1320-1356 tarihleri arasını kapsıyan tarih kitabı.
    Konstantinopolis’in oluşumunu anlatan Patria Konstantinupoleos adlı eser.
    Roma ve Bizans imparatorlarının yaşamlarını anlatan 1 cilt.
    Komnenos imparator ailesini anlatan 1 cilt.
    Kristobulos’un Sultan II. Mehmet tarihinin bilinen tek kopyası.

    4 adet astronomi ve matematik kitabı:
    Bunlar arasında son derece kıymetli bir Öklid el yazması, buhar makinesinin mucidi İskenderiye’liHeron’un Metrika’sı,
    Ptolemaios’un coğrafyası.
    Buondelmonte’nin Isolaria’sının (Adalar: bu kitap Ege hakkındadır) dünyadaki tek Yunanca tercümesi.
    Askeri bilimlere üç ait eser.
    Diogenes Laertius’un Yunan filozoflarının yaşamlarını anlattığı eseri.
    Bizans’ın mücevherlerle kaplı din kitaplarına el bile sürmemiştir Fatih.

    Onların kendisinin yapmak istediği işler için beş paralık değerlerinin olmadığını biliyordu. Fatih’in kütüphanesindeki kitaplar diye eserler yazılmıştır bu ülkede, bu saydıklarıma hiç değinmeyen. Saçma sapan Fetih Müzelerinde yobaz/çapulcu karışımı olarak çocuklarımıza sunduğumuz Fatih işte aslında burada kısacık bir makalede Jacobs’un bize takdim ettiği modern, bilimsel düşünen, entelektüel zevkleri Avrupa’yı tamamen kucaklayan, doğa bilimlerinden tarihten, ama her türlü tarihten ders çıkarmaya çalışan, uygarlığın dilleri olan Yunanca ve Latinceyi öğrenmek isteyen devdir.

    Ey Orta Çağ kafası: Çocuklarımıza kakaladığın Fatih gerçek Fatih değildir! Ama ne yazık ki büyük dâhi yerinden kalkıp o koca şâhî topunu senin zırvalıklarına doğrultamıyor. İlkokula üç din dersi koyan kafa: Rumeli Hisarı’nın önünden geçerken dikkat et: Kim bilir, oradaki küçük toplardan biri birden ateş alabilir! Alırsa bunu kim ateşledi diye de sorma.

    Cevabı Jacobs’un makalesindedir.

    Bilim Teknik
    A. M. Celal Şengör
    http://dilekpercin.blogspot.com.tr/2013/12/buyuk-dahi-fatih-sultan-mehmetin.html







  • fatihi celal şengörden öğreneceksek vah müslümanın haline
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    fatihi celal şengörden öğreneceksek vah müslümanın haline
    Bunu diyebilecek kadar cahilsen vah bizim halimize
  • niye ismi geçen şahıs 1 numaralı fatih bilgini mi
  • Türkiye'de sayılı kimselerden yani evet .
  • Fatih diğer padişahlara oranla daha entelektüel doğru ama bu demek değil ki dinden uzak (yazıdan öyle bir koku aldığım için bunu söylüyorum)

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • birincisi ben ne sormuşum bi bakl
    ikincisi jeolog jeolojiyle ilgilensin tarihi de tarihçilere bıraksın
    fatih ne kadar bilimle alakalıysa o kadar da dindardı bi tarafını görüp diğer tarafına kör olan kendini karanlığa mahkum eder iananlarını da kandırır
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    birincisi ben ne sormuşum bi bakl
    ikincisi jeolog jeolojiyle ilgilensin tarihi de tarihçilere bıraksın
    fatih ne kadar bilimle alakalıysa o kadar da dindardı bi tarafını görüp diğer tarafına kör olan kendini karanlığa mahkum eder iananlarını da kandırır
    Fatihin dindar olduğunu nasıl biliyorsun ? İman insan ile inandığı şey arasındadır birinin dindar,imanlı ,inanıyor olduğunu o kişi olmadan bilemezsin . O zaman sende buraya yazma git mesleğini yap neden buraya yazıyorsun ki ? Celal Şengör ateist olabilir ama bu Celal Şengörün Fatih hakkında yaptığı araştırmasında bir kıstas olamaz .
  • dindarlığı konusunda özel ders vereceğim daha sonra
    burası akademik bir mecra mı bir kitap yazacak olursam bu uzman olduğum alan olur forum ile akademik manada kitap yazmayı bir sayıyorsan denecek laf yok

    bir kalp hastasnıı günümüzde dahiliye uzmanı mı ameliyet ediyor adamlar ömrünü veriyor uzmanlaşıyor herhangi biri çıkıp yıllarını verdiğin alanda ahkam kesiyor bu garabettir emeğe hakarettir
  • mhmt042 M kullanıcısına yanıt
    binbaşı yakışmış 👍

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    dindarlığı konusunda özel ders vereceğim daha sonra
    burası akademik bir mecra mı bir kitap yazacak olursam bu uzman olduğum alan olur forum ile akademik manada kitap yazmayı bir sayıyorsan denecek laf yok

    bir kalp hastasnıı günümüzde dahiliye uzmanı mı ameliyet ediyor adamlar ömrünü veriyor uzmanlaşıyor herhangi biri çıkıp yıllarını verdiğin alanda ahkam kesiyor bu garabettir emeğe hakarettir
    O zaman fizikçiler matematik ile ilgilenmesin, tarih öğretmenleriyle sohbetin oldu mu bilmiyorum ama hepsi coğrafya bilir adamın işi jeoloji ama bir çok tarihçiden daha çok tarih biliyordur bu bilgi birikimini kullanmasın mı ? Murat Bardakçı ekonomi mezunudur ama benim diyen birçok tarihçiye ayar verir, fesli deli hukuk mezunu o zaman ipte sallandıralım tarih yapıyor diye . Kalp hastasını dahiliyeci ameliyat edemez bu doğru ama hepsi temel eğitimi alıyor okula girince direk kalp doktoru olmuyorlar.Sizinde dediğiniz gibi uzman olunan alanda kitap yazılır Celal Şengör tarih alanında uzman mı , evet uzman o zaman teziniz yanlışa çıkıyor .




  • istediğine inanabilirsin tercih senin ben şengöre inanmıyorum bu da benim tercihim saygı duy hakaret etme ilk mesajındaki cahil kelimesi kendini tanıtmandır bana göre ve ben senin seviyene inmekten yoruldum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: mhmt042

    istediğine inanabilirsin tercih senin ben şengöre inanmıyorum bu da benim tercihim saygı duy hakaret etme ilk mesajındaki cahil kelimesi kendini tanıtmandır bana göre ve ben senin seviyene inmekten yoruldum
  • Celal Hoca'nın kütüphanesine bir gün ziyarete gitmek istiyorum .. Adam zamanının çoğunu kütüphanesinde geçiriyor zaten .. Fazla dışarı çıkmıyor .. İnternet kullanmadığı için ailesinden birisiyle irtibat kurulup ziyarete gitmek zor değil aslında ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

    Orijinalden alıntı: Irishman

    Celal Hoca'nın kütüphanesine bir gün ziyarete gitmek istiyorum .. Adam zamanının çoğunu kütüphanesinde geçiriyor zaten .. Fazla dışarı çıkmıyor .. İnternet kullanmadığı için ailesinden birisiyle irtibat kurulup ziyarete gitmek zor değil aslında ..
    Kütüphanede çekilmiş videolarını izlediğim zaman öğrencilerin gidip yararlandığını söylüyor hoca yakın çevresi ile iletişime geçip gidilebileceğini düşünüyorum bende
  • Aynen gidilir .. Ama güzel hazırlanmak şart soracağın sorulara falan .. Bazı kanallar Celal Hocayla konuşma fırsatı buluyor saçmasapan sorularla batırıyor videoyu ..

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.