Şimdi Ara

>>Bulaşık Makinesi Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar<<

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
222
Cevap
30
Favori
177.837
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
Mesaj
  • Bulaşık makinesi kullanımında yaşanan sorunlar ve sık sorulan sorular üzerine bir konu açmayı faydalı gördüm. Sürekli olarak tavsiyeler yazmaktansa tüm yapacağım tavsiyeleri bir başlık altında toplamak daha yararlı diye düşünüyorum. Bu tavsiyelere dikkat edilmesi durumunda hem cihazınızın ömrü uzar, hem de mümkün olan en az elektrik, su ve deterjan tükeimiyle en iyi sonuçları alırsınız.

    Bulaşıklar dizilirken;
    -Bulaşıklarınızı lütfen akar su altında yıkar gibi durulamayın! Bu büyük bir su israfıdır. Lütfen doğaya saygılı olalım. Unutmayalım ki biz doğal kaynaklarımızı geçmişten miras değil, geleceğimizden ödünç aldık. En sık gördüğüm ve uyarmaktan dilimde tüy biten bir konu bu. Bu yüzden vurgulayarak yazıyorum. Bulaşıklarınızda filtreye takılacak ve suda eriyemeyecek olan kemik, pirinç, bakliyat, çay otu, sebze ve et artıklarını bir peçete veya süngerin yumuşak yüzüyle bir torba veya lavabo içine sıyırın. İçecek dolu bardakları da çalkalamak gerekmez, kalıntı kalmayacak şekilde dökmeniz kafidir. Bulaşıklarınız makinede 3-4 gün kalacaksa ve kokmasından şikayet ediyorsanız sudan geçirmektense ön yıkama programını kullanabilirsiniz. 5lt, yani 4-5 tabağı akıtmak için israf edilen suyla tüm makine çalkalanmış olur.

    -Kül, bal mumu ve katılaşmış yağlar bulaşıklardan arındırıldıktan sonra dizilmelidir. Yeni bulaşıklarınızdaki etiketleri olabildiğince sökmeye çalışın, ardından yerleştirin.

    -Bulaşıkları dizerken alttan su püskürtüleceğini düşünerek kirli yüzeyler alta bakacak şekilde yerleştirin. Püskürtülecek suyun süzülerek bulaşıktan akabilmesi gerekir. Bu yüzden yüzeyi çukurlu eşyaları suyun akabileceği şekilde eğik yerleştirin.

    -Derin tabakları, teflon tavaları, tencere kapaklarını geniş aralıklı çubuklara dik olarak yerleştirirseniz iyi olarak yıkanırlar.

    -Uzun saplı bıçak ve servis kaşıklarını üst sepette bardakların üzerine yatırın.

    -Takım olan bardak ve tabakları yan yana aynı alana dizerseniz bulaşıkları makineden çıkarıp yerleştirmek oldukça kolaylaşır.

    -Dizme işlemi bitince makineyi çalıştırmadan evvel pervaneleri elinizle çevirin ve tam tur dönebildiğinden emin olun.

    Makineyi çalıştırırken;
    -Hızlı programları sadece aceleniz olduğu zaman kullanın. Hızlı program sanılanın aksine tasarruf değil, israftır. Makineniz düşük performansla çalışırken daha fazla su ve enerji harcamış olacaktır. Aceleniz olmadığı durumlarda ekonomik veya otomatik programları kullanmaya özen gösterin. Eğer makineniz günlük kullanılmış karışık türden bulaşıkla tam olarak doluysa ekonomik; biraz daha kısa sürede yıkanması gereken, fazla veya az dolu bulaşıkların daha iyi yıkama ve kurutma performansıyla yıkanmasını istiyorsanız otomatik programı seçin. Yoğun veya normal 65'C programlarını sadece yapışmış ve kurumuş kirli tencere vb. varsa kullanın, aksi taktirde israfa neden olursunuz. Bulaşıkların yemeğe yetişmesi gerekiyorsa, aniden misafiriniz geldiyse vs. hızlı programları kullanın. Bunun dışında lüzumsuzdur.

    -Deterjan doldurmadan evvel deterjan bölmesinin temiz ve kuru olduğuna kesinlikle emin olmalısınız. Aksi taktirde deterjan bölmeye yapışarak erimeyecektir.

    -Makineyi gece yatarken çalıştıracaksanız çalıştırıp uyumak yerine zaman erteleme özelliğini kullanarak makineyi uyanacağınız zaman yeni bitecek şekilde ayarlayın. Böylece makinenin içindeki nem bulaşıklar üzerinde yoğuşarak ıslaklığa neden olmaz.

    Deterjan ve takviye malzeme kullanımı;
    -Deterjan, tuz ve parlatıcıyı ayrı kullanmayı düşünüyorsanız mutlaka kullandığınız suyun sertliğini öğrenerek uygun tuz miktarı ayarı yapmanız gerekir. Bunu su sertlik şerit kağıdıyla kendiniz belirleyebilir veya belediyenizden sorarak öğrenebilirsiniz. Makineniz doğru tuz ayarı ile en iyi şekilde çalışır. Az tuz ile bulaşıklarla tuz kutusunun içindeki reçine kireçlenir; fazla tuzla cam eşyalar korozyona (geri dönüşü olmayan beyazlama) uğrar, çelik eşyalarda paslanma gözlenir.

    -Tuz kullanıyorsanız kesinlikle tuz etkisi içeren kombine deterjan kullanmayın. Ya kombine deterjan alarak tuz ayarını sıfırlayın, ya da tuz ile klasik deterjan kullanın.

    -Parlatıcı son durulama suyuna eklendiğinden sağlığınız için mümkün olduğunca kullanmayın. Alternatif olarak elma sirkesi kullanabilirsiniz. Şu an kendim birkaç aydır elma sirkesi kullanıyorum ve henüz bir eksisini göremedim. Elma sirkesinin bozulma riskine karşı parlatıcı gözüne ağzına kadar değil, 4-5 yıkamaya yetecek şekilde az miktarda doldurun. Sirke mikropları öldürür, kireci yok eder ve bulaşıklarınızı parlatır. Ayrıca suyun akıp gitmesini sağlayacağından kurutmaya parlatıcı gibi katkıda bulunur.

    -Ön yıkamalı program kullanıyorsanız makineyi çalıştırmadan evvel kapı içine 1 çay kaşığı kadar çamaşır suyu eklemeniz mümkündür. Ön yıkamasız programlarda kesinlikle kullanmayın.

    Makinenizin bakımı;
    -Her bulaşık boşaltma işleminden sonra cihazın iç tabanındaki filtreyi kontrol edin, gerekirse temizleyin. Makinenin temizleme performansı için filtre temizliği çok önemlidir. Yıkama esnasında su sürekli buraya akıp süzülür ve tekrar püskürtülür. Eğer kirli kalırsa püskürtülen su azalır ve bulaşıklarınız iyi yıkanamaz.
    -Yaklaşık 2-3 ayda bir su püskürtülen pervaneleri kontrol etmeniz gerekir. Pervaneleri yerinden çıkararak makineye takıldığı büyük deliğine musluktan su verin. Ardından 2 tarafa da eğerek tüm deliklerden su çıktığını gözlemleyin. Tıkanma varsa giderin.
    -Makinenin kapı çerçevesini ve kapı çerçevesinin makineye denk geldiği yüzeyi düzenli olarak silin. Buraya su ulaşmadığından zamanla kirlenecektir.
    -Sepetlerde yanlış dizilim sonucu bükülen telleri düzeltin. Sürekli bükülen ve ezilen tellerin kaplaması çıkabilir ve paslanma gözlemlenebilir.
    -Makinenizi kullanım sıklığına göre en geç senede bir içi boş olarak en güçlü programda makine temizleyicisiyle çalıştırın.

    Program bittiğinde;
    -Kapıyı program bittiğinde açın ve 5-6sn kadar tuttuktan sonra gövdeye yaslayarak bırakın. Yaklaşık 15 dakika sonra bulaşıkları boşaltabilirsiniz.

    Kurutma ile ilgili;
    Son zamanlarda piyasada artış gösteren A+, A++ ve A+++ bulaşık makineleri kurutma için ayrılan enerjiyi yeterli olarak kullanmadığından gerekli önlemler alınmadığında bulaşıklar ıslak olarak çıkabiliyor. Eski makineler son durulamayı sıcak olarak yaptığından bu etmenlere dikkat etmediğiniz halde sorun gözlemlenmezken tasarruflu cihazlarda kurutmaya olumsuz etkisi olan etmenleri ortadan kaldırmanız gerekiyor. Bulaşıkları ıslak olarak gördüğünüzde;

    -Program sona erdiğinde makinenizin kapağını açıp aralık bırakarak içerideki havanın çıkmasını sağlayın.
    -Parlatıcı/sirke ekleyin, kullanıyorsanız ayarını bir kademe daha yükseltin.
    -Yarım saatlik hızlı programlarda kurutma yapılmadığını unutmayın.
    -Teflon ve plastik eşyalar yapıları gereği üzerine gelen suyun akıp gitmesini engellediğinden su lekeleri veya ıslaklık gözlemlenebilir. Bu durum normaldir.
    -Bu model makineler içerideki nemi soğuk iç duvarlarla çarpıştırıp su haline getirdiğinden iç yan yüzeyin, tavanın ve sepetlerin ıslak kalması normal bir durumdur.
    -Bu etmenlere rağmen kurutma performansı yeterli değilse ekstra kurutma fonksiyonu olan cihazlarda bu fonksiyon seçilerek son durulama suyu sıcaklığı artırılabilir.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi candogan62 -- 26 Ekim 2011; 19:41:07 >



  • ÇOK TEŞEKKÜRLER..
  • Faydalı bir yazı olmuş teşekkürler, eline emeğine sağlık. Pril Perfect ile birlikte tuz da kullanıyorum. Makine son durulamayı sıcak suyla yapıyor, hepsi bir arada tablet kullanırken tuz kullanmazsak eşyalar çizilebilir mi? Denizli'de yaşıyorum, sularımız aşırı kireçli.
  • Rica ederim.

    Aşırı kireç söz konusu ise kireç miktarını dH, yani alman sertliği birimiyle öğrenmenizi tavsiye ederim.

    29dH sınırı altında ise tuz gerekmeden tuz etkili tablet kullanılabilir.

    Makinenin durulamayı sıcak yapması kireçlenme sebebi yaratmaz.

    Makine su alırken su tuz kutusu içindeki reçineden geçirilerek ideal sertliğe (6dH) getirilmesi sağlanır. Zamanla kireçlenen reçineden belirli aralıklarla tuzlu su tersine geçirilerek reçine yenilenir. Buna yenileme işlemi denir. Tuz bunun için kullanılır.

    Ya da öğrendiğiniz dH miktarına göre tuz ayarı yapıp klasik tablet de kullanabilirsiniz.
  • Üstad; her zamanki gibi faydalı bilgileri paylaşmaya devam ediyorsun.
    Emeğin ve verdiğin faydalı bilgiler için tşk ederiz. Ben zaten takipçilerinizden biri olduğum için bahsettiklerinizin %70'ini biliyor ve uyguluyordum. Tabi bilmediklerimi de öğrenmiş oldum.

    Sağlıcakla kalın.
  • bilgiler için teşekkürler, bende teflonlarla plastikler niye kurumuyor diye kafaya taktıydım
  • Çok Teşekkürler ustam,Elimin altında bulunması için çıktısını aldım,
    Saygılarımla...
  • Arkadaşlar birşey soracağım. Bazen çay bardaklarında sanki kurumuş yapışmış toza benzer şeyler oluyor yıkamadan sonra. İçlerinde, dipte. Acaba neden oluyordur bu?
  • Su çekmiş toz şeker gibi kalıntılar mı? (ancak şeker değil)
    O makineyi aşırı doldurduğumda bizdeki çay bardakları diplerinde de oluyor.
  • Teşekkürler,Candoğan kardeş.Bir sorum olacak.Eşim tahta kaşıklarını makineye koymuyor.Sebep olarak da deterjanın tahtaya yapışıp çıkmamasını öne sürüyor.<böyle bir şey olabilir mi?Bu mantıkla tahta kaşıkları hiç deterjanla yıkamamamız gerekiyor ki kendisi elle yıkıyor bunları.Ne dersiniz bu konu hakkında?tesekkürler şimdiden.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: candogan62

    Su çekmiş toz şeker gibi kalıntılar mı? (ancak şeker değil)
    O makineyi aşırı doldurduğumda bizdeki çay bardakları diplerinde de oluyor.

    Aynen dediğiniz gibi. Çok doldurduğumda oluyor.

    Bunu engellemenin bir yolu yok öyleyse.
  • Candogan bey benim de bir sorum var. Ben de Bosch SMS 58M92 EU model bulasik makinesi var. Bulaşıklar yıkandıktan sonra bardakların üstünde su kalıyor ama sorun şu suyun rengi beyaz yani süt gibi .
    Prill in jel deterjanını kullanıyorum şu an bunda tablet deterjanlara göre daha beyaz kalıyor su. Deterjan erimiyor desem jelde böyle olmaması lazımdı. Makinenin süzgecini temizlemek için açıyorum orda ki su da beyaz oluyor. Sorunumun sebebi hakkında bir fikriniz var mı acaba ? Çok canımı sıktı bu durum
  • quote:

    Orijinalden alıntı: oasisinet

    Teşekkürler,Candoğan kardeş.Bir sorum olacak.Eşim tahta kaşıklarını makineye koymuyor.Sebep olarak da deterjanın tahtaya yapışıp çıkmamasını öne sürüyor.<böyle bir şey olabilir mi?Bu mantıkla tahta kaşıkları hiç deterjanla yıkamamamız gerekiyor ki kendisi elle yıkıyor bunları.Ne dersiniz bu konu hakkında?tesekkürler şimdiden.

    Kaşıklar yüksek ısıda o deterjanları ve katkı maddelerini emiyorlar diye biliyorum, biz de elde yıkıyoruz tahta kaşıkları.
  • quote:

    Orijinalden alıntı: djinn_inc

    quote:

    Orijinalden alıntı: oasisinet

    Teşekkürler,Candoğan kardeş.Bir sorum olacak.Eşim tahta kaşıklarını makineye koymuyor.Sebep olarak da deterjanın tahtaya yapışıp çıkmamasını öne sürüyor.<böyle bir şey olabilir mi?Bu mantıkla tahta kaşıkları hiç deterjanla yıkamamamız gerekiyor ki kendisi elle yıkıyor bunları.Ne dersiniz bu konu hakkında?tesekkürler şimdiden.

    Kaşıklar yüksek ısıda o deterjanları ve katkı maddelerini emiyorlar diye biliyorum, biz de elde yıkıyoruz tahta kaşıkları.

    hımmm.o halde hanım elde yıkamaya devam etsin kaşıkları
  • selam dostum, Siemens SN25M830EU modeli bulaşık makinesi kullanıyoruz 1 senedir. Fakat bu makine bulaşıkları tam kurutmuyor, çoğunluğu ıslak çıkıyor . Bu problem neyden kaynaklanabilir yardımcı olabilir misin?

    patlatıcı, tuz ve deterjan birarada olan tabletlerden kullanıyoruz, ne tuz ne de parlatıcı eklemedim makineye olduğu gibi kullanıyorum. Bunun etkisi olabilir mi ? Öyleyse eğer bu tabletlerin ne anlamı kalıyo anlamadım gitti. Yardımın için sağol.
  • üstat süpersin allah razı olsun.Ama senden bir ricam olacak bu bulaşık dizme işi ile ilgili akılda daha iyi kalması için bir kaç fotoğraf paylaşır mısın? tşkler...
  • quote:

    Orijinalden alıntı: borntobewild

    selam dostum, Siemens SN25M830EU modeli bulaşık makinesi kullanıyoruz 1 senedir. Fakat bu makine bulaşıkları tam kurutmuyor, çoğunluğu ıslak çıkıyor . Bu problem neyden kaynaklanabilir yardımcı olabilir misin?

    patlatıcı, tuz ve deterjan birarada olan tabletlerden kullanıyoruz, ne tuz ne de parlatıcı eklemedim makineye olduğu gibi kullanıyorum. Bunun etkisi olabilir mi ? Öyleyse eğer bu tabletlerin ne anlamı kalıyo anlamadım gitti. Yardımın için sağol.

    evet. tamamiyle parlatıcı kullanmamaktan. maalesef BSH grubunun yeni bulaşık makinelerinin kurutma performansları eskileri gibi değil. tam kuru çıkmasını istiyorsanıuz ilave parlatıcı kullanmanız gerekiyor.
  • cevap için teşekkürler, 3'ü birarada tabletlere olan inancım da kayboldu böylece, yalnız daha önceki mesajlarda parlatıcının durulamadan sonra bulaşıkların üzerinde kalabildiğini bunun için kullanılmamasını önermiş candoğan ??
  • quote:

    Orijinalden alıntı: borntobewild

    cevap için teşekkürler, 3'ü birarada tabletlere olan inancım da kayboldu böylece, yalnız daha önceki mesajlarda parlatıcının durulamadan sonra bulaşıkların üzerinde kalabildiğini bunun için kullanılmamasını önermiş candoğan ??

    rica ederim. evet parlatıcı bulaşıkların üzerinde kalır. bu durumda bir tercih yapmamız gerekecek. ya ıslak çıkmasını göze alıp kullanmayacağız ya da üzerinde kalmasını göze alıp kuru çıkması için kullanacağız.

    elma sirkesi kullanımı konusunda da öneriler yapılmış. ama parlatıcı inorganik bir sıvı ilen sirke de organik bir sıvıdır. ve sirkenin yüksek sıcaklıklarda ne gibi etkiler doğuracağına dair birşey bilmiyoruz.

    parlatıcı zararlıdır ya da yararlıdır konusuna girmeyeceğim ama her inorganik madde zararlı olamayacağı gibi her organik ya da doğal madde zarasız değildir diyemeyiz.

    ben şu aşamada pril perfect (parlatıcı ve tuz etkisi içeren) tablet kullanıyorum. ilave parlatıcı kullanmadığım zaman kupkuru çıkmıyor. ama parlatıcı ilavesiyle durum düzeliyor. servis ilk kurulumda parlatıcı ayarını 5e ayarladı. ben hiç tartışmaya girmeden o gidince ayarını 3e düşürdüm. şimdi deneye deneye önce 2ye sonra 1e indirmeyi planlıyorum. 2de de kuru çıkarsa 1e alacağım. 1de de sorun olmazsa 1de kullanmaya devam edeceğim.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi emrahsnr -- 3 Kasım 2011; 20:47:27 >
  • Tuz vede tablet kullanıyorum (parlatıcı kullanmıyorum) bulaşıklarım tam kuru çıkıyor bulaşık makinem arçelik 4562, yani (whirlpool) almanyadan ithal bir ürün, 12 yıl oldu tık yok.
  • 
Sayfa: 12345
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.