Şimdi Ara

Bu sigorta muhabbetini anlatabilecek biri var mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
287
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Herkese merhabalar. Merak ettiğim bir husus var bu konu hakkında; şimdi maddeler halinde yazacağım, açıklarsanız çok makbule geçer.

1. Anladığım kadarıyla 4A, 4B, 4C olarak ayrılmakta. Bunlardan birinden almaya başladığımda atıyorum aylık 500₺ yatacak, bu neye göre hesaplanıyor ve ne işe yarar?

2. Daha önce bir işte çalışmamış biri emekli maaşı alabilir mi, alabilirse nasıl alır?

Teşekkürler..

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >

• 4a işçi, 4b bağkur, 4c'de devlet memuru oluyor.

Eğer bir yerde işçi olarak çalışıyorsanız patronunuz size 4a'dan prim yatırır. Eğer kendi sigortamı yatırmak istiyorum diyorsanız 4b bağkurdan yatırırsınız. 4c dediğim gibi devlet memuru.

İşçi emeklisinin şartları bağkur emeklisine nazaran bir nebze daha iyi. Yanlış bilmiyorsam tüm hayatınız boyunca bağkur'dan para yatırsanız bile son 3 yıl 4a'lı olursanız normal 4a emeklisi gibi işlem yapılıyor(kesin bilgi değil, öyle hatırlıyorum).

Not: Kendinizi bir işçi gibi gösterip sakın sigortanızı bir tanıdığınız aracılığıyla filan ödemeye kalkmayın. SGK yakalarsa öper -ki doğrusu da o zaten-

Ödeyeceğiniz prim brüt maaşınıza göre hesaplanıyor. Maaşınız yüksekse yüksek prim, düşükse düşük prim yatırılması gerekiyor(tabii emekli olduğunuzda da ona göre emekli maaşı alıyorsunuz)

Toplu para yatırılarak emekli olunabiliyor mu bilmiyorum ama günümüz şartlarında ekonomik durum göz önüne alınırsa hiç akılcı bir yol olmaz gibime geliyor.

• Hocam öncelikle teşekkür ederim. Atıyorum ki hiç çalışmayan bir insan gidip SGK'ya ücret yatırırsa ileride emeklilik maaşı alabilir mi? Ve ek olarak bir işe ilk giriş tarihi yaptırma muhabbeti var 18'ine basınca bu ne işe yarar?

• Sigortadan anlamam ama adaletten anlarım
    #francisicinadalet

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-27CA33B00

Hocam öncelikle teşekkür ederim. Atıyorum ki hiç çalışmayan bir insan gidip SGK'ya ücret yatırırsa ileride emeklilik maaşı alabilir mi? Ve ek olarak bir işe ilk giriş tarihi yaptırma muhabbeti var 18'ine basınca bu ne işe yarar?
    O kadar detaylı bilgim yok maalesef. Ama tahminimce devlete para yatırmak istersen seni geri çevirmeyeceklerdir :)

Giriş muhabbeti sadece emeklilik süresi hesaplamada işe yarıyor. Bi yasa çıkıyor şu tarihten itibaren sigorta girişi olan kişiler şu kadar prim gününden şu yaşına kadar yatırırsa emekli olur gibilerinden(güncel olarak 9000 gün, 65 yaş tabiiyiz diye biliyorum). Şu anki hükümet böyle diyor ama yarın farklı bir hükümet gelir, bu şartları olumlu veya olumsuz değiştirebilir. Çok bel bağlamamak lazım.

• Hocam çok çok sağ olun. Son olarak, bu bağ-kur zaten benim dediğim şey galiba, yani bir insan her ay ücret ödeyerek ileride emekli olabiliyor

• #francisicinadalet
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orijinalden alıntı: Guest-27CA33B00

Hocam çok çok sağ olun. Son olarak, bu bağ-kur zaten benim dediğim şey galiba, yani bir insan her ay ücret ödeyerek ileride emekli olabiliyor
    Primi kendiniz yatırırsanız evet bağkurlu olursunuz ama dediğim gibi hiç karlı olmayan bir şey. Bazı sitelerde ne kadar prime kaç para maaş alacağınız tahmini olarak hesaplanıyor. Oralardan da bi araştırmanızda fayda var
  • Çok teşekkür ederim. İyi geceler diliyorum

• Rica ederim. İyi geceler
  • #francisicinadalet
  • İşyeri sahibi iseniz bagkurlu olmak zorundasınız, çiftçi iseniz bagkurlu olmak zorundasınız.
    Bir yerde çalışıyorsanız sigortalı olmak zorundasınız.

Ben iş güç sahibi değilim, başkasının yanında da çalışmıyorum derseniz, isteğe bağlı Bağ-Kur diye birşey var. Eskiden bir anlam ifade ediyordu, prim miktarı düşük, emeklilik yaşı mantikliydi. Şu anda primler yükseldi (1000tlye yakın) 25 yıl sigortalılık, 60-65 yaş gereklilik var. 1000tl den hesap yapsak 12x25:300bin prim yatiriyorsunuz. 60-65 yaşında maaş almaya başlıyorsunuz. Yaklaşık 2000tl maaş bağlansa, 12,5 senede paranızı geri aliyorsunuz. Yaş 73-78 oluyor. İnsanların mezarda emeklilik demesinin sebebi bu.

Ama, hastalık durumlarında devlet hastanelerinden ücretsiz faydalanma hakkınız var. Bu işi karmasiklastiriyor. Çünkü çalışmayıp gelir beyanıniz yoksa zaten devlet "yeşil kart" muhabbetiyle size ücretsiz olarak sağlık hizmeti sağlıyor. Türkiye de 10milyon civarı yeşil kartlı var. Aslında sağlıkta da çok bir avantaj sunmuyor.

Sigortaya/Bağ-Kur a bel bağlamak yerine elinize gecen parayı kayıtdışı bir yatırım aracına baglarsaniz. Örneğin altın/doviz almak. Yaşlılıkta da bu parayla ev alıp hayatınıza devam edebilirsiniz.
    Tabi, degicecek herhangi bir yasal mevzuat bu durumu tersine döndürebilir. Daha avantajlı hale de getirebilir.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.