Şimdi Ara

Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
704
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir yıldan uzun süredir kolon kanseri tedavisi gören Pele, Sao Paulo şehrinde kaldığı Albert Einstein Hastanesi'nde yaşama gözlerini yumdu.

    Son dönemde kanserinde ilerleme görülen Pele'nin böbrek ve kalp rahatsızlıkları nedeniyle daha fazla bakıma ihtiyacı olduğu açıklanmıştı.

    Eylül 2021'de kalın bağırsağından tümör alınan Pele'nin kanserinin bu yılın başlarında akciğer, karaciğer ve bağırsaklarına yayıldığı tespit edilmişti. Düzenli tedavi gören ve geçen ay kemoterapi uygulaması için yeniden hastaneye kaldırılan efsane futbolcunun sağlık durumunun stabil olduğu aktarılmıştı. Bu ayın başlarında ise Pele'nin kemoterapiye cevap vermediği ve palyatif bakıma alındığı duyurulmuştu.

    3 Dünya Kupası kazandı
    Kariyerinde sadece Santos ve New York Cosmos formaları giyen Pele, futbol tarihinin en iyileri arasında gösteriliyor.

    Brezilyalı efsane, Dünya Kupası'nı 3 kez (1958, 1962, 1970) kazanan tek futbolcu olma unvanına sahip.

    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >







  • Futbolu futbol yapan ikonların başında geliyordu.Herşeyden önce dünyaya Brezliya futbolunun özü olan Ginga ile tanıştırdı ve kabul ettirdi.Ünlü rövöşata tarzı gol onun eseriydi.Bugünün Neymar'ları,Ronaldinho'ları onun izinden ilerledi.


    Pele karakter olarak geneli itibariyle sistemin güçlü yapısında yer almayı tercih eden bir isimdi.Maradona gibi darbecilere yada FİFA'daki yolsuz yöneticilere baş kaldırmadı Pele,görmezden geldi.


    Pele hem halk yanında dururken hemde halkın hakkını yiyenlerede sessiz kaldı hayatı boyunca.Dünya'da ismini bir reklam markası haline getirip büyük servet kazanan ilk oyunculardan olmuştur.


    Maradona futbol sahnesine çıkana kadar Pele futbolun tek kralıydı ancak Maradona'nın futbolu Pele'yi her zaman rahatsız etmiş,onun futbol tarzını kendisine rakip olarak hep görmüştü.Maradona ile inişli-çıkışlı bir dostluğu oldu ancak aralarında her zaman Brezilya-Arjantin milliyetçiliği çekişmesi yaşandı.Maradona ölmeden önce "Beni ve tabiki Pele'yide unutturacak,tarihe gömecek tek oyuncu Messi olacak" sözünün gerçekliğinide Pele son nefesinde yaşama fırsatı buldu ve hayata gözlerini yumdu.


    Elbette Pele unutulmayacak bir oyuncuydu,samimiydi ve sempatik bir insandı.Ölmeden önce Netflix için çektiği belgeseli mutlaka izlemenizi tavsiye ederim.


    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 29 Aralık 2022; 22:19:21 >




  • Taçsız kral pele, ışıklar içinde uyu.

  • Pele görmedik ama şu video denk geldim, hem sağ ayak hem sol ayak sert frikik atmasını hayretle izledim.

    https://twitter.com/apaci__ronaldo/status/1462819984627937286?t=AKGRQ0sBXvu2HDu0z1ri8A&s=19

    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Pele efsanesinin başlamasına günler kala,Dünya Kupası başlamadan önce İsveç'te 1 Haziran 1958 tarihinde Pele ve Zito İsveç sokaklarında alışveriş ederken..Pele henüz 17 yaşında toy bir çocuktu,16 yaşında Brezilya milli takımında en en genç oynayan ünvanını almıştı ve tek bildiği şey ise Brezilya milli takım içindede oynanması yasaklanan "Ginga" stili futboldu.O dönem Brezilya takımı oyun ve taktik olarak İtalya'yı örnek alıyordu.Pele ise Brezilya'nın varoş ve fakir kesimi temsil ediyor ve Brezilya futbol stili olan Ginga'yı savunuyordu.Pele 1958 kupası başlamadan kısa bir süre önce kendisine siyahi olduğu için ırkçı saldırılara maruz kalmıştı ve oldukça sinirlenmişti.Kendisine yasak konmasına rağmen Pele oynadığı maçlarda Ginga stilini kullandı ve tüm dünyaya Brezilya stilini tanıtmış oldu.Kendisi ise ilk dünya kupasını ve futbolun "Siyah İnci"si ünvanını kazanacaktı.


    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti

    Türk futbolunda ise Pele'nin etkisi çok büyüktür.Efsane golcü rahmetli Metin Oktay için ideol isim Pele'ydi.Oktay topla vuruş stillerini hep Pele gibi çalışmış,akrobatik tüm özel hareket çalışmalarınıda titizlikle devam etmişti.Metin Oktay için futbol Pele'ydi ve kendisinin gelişimine katkısını hiç bir zaman inkar etmedi.Metin Oktay'ın Pele sevgisi ve hayranlığı onu Türk futbolunun "Taçsız Kralı" yapacakdı..Tıpkı Pele gibi..

    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti




  • Pele ismini koyu bir Pele'ci olan Halit Kıvanç'la duymaya alışmıştım çünkü biz nasıl Messi-Ronaldo muhabbeti yapıyorsak onların zamanında da Pele-Maradona atışmaları varmış. Halit Kıvanç çok sever ve çok överdi Pele'yi. en iyi olduğunu söylerdi. kendisi ayrıca Pele'yi canlı izleyerek maçlarını anlatmış ve tanışmış birisi.

    ama Halit Kıvanç da Messi'yi izledikten sonra fikrini değiştirdiğini açıklamıştı. NTV Spor'da yaptığı futbol bir aşk programında tarihin en iyi futbolcusunun Messi olduğunu söylemişti. (10 sene önce falan söylemişti bunu)

    Halit Kıvanç'ı da bir ay önce kaybettik.



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi 01001101 -- 30 Aralık 2022; 1:2:22 >
    < Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Fransız L’Equipe gazetesinin birbirinden güzel iki efsanevi oyuncunun ölümlerinde yaptığı kapakları;


    • “Tanrı Öldü.” - Maradona (Kasım 2020)

    • “O bir Kraldı.” - Pele (Aralık 2022)


    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti


    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti




  • Pele'nin ölmeden önceki son görüntüleri.Ailesi Pele'nin en yakın dostları ile görüntülü iletişim kurularak son kez konuştuğunu ve ardından huzur içinde öldüğünü açıkladı.

    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını Kaybetti
    Brezilyalı Efsane Pele Hayatını KaybettiShouttwitter
    “Brezilyalı Dünya Starı Nascimento Pele’nin Son Görüntüleri… #Pele #Maradona”
    https://twitter.com/i/status/1608600656251883520
  • Teknoloji yoktu, özel kramponlar yoktu, sahalar şimdiye göre çok kötüydü ama Pele kendini tüm dünyaya duyurmayı başardı. 70'li yıllarda, bilginin dünyayı bu kadar hızlı dolaşmadığı bir dönemde bile Pele efsanesinin ülkesinden binlerce kilometre uzakta böyle bir etki yaratması tesadüf değildi.


    Huzur içinde uyu Pele.

  • Brezilya'da Pele'nin ölümü nedeniyle ülkede 3 günlük yas ilan edildi.


    Pele'nin cenezesi yıllardır oynadığı ve ismiyle sembolleşen kulübü Santos'un stadında 3 ocakta yapılacak.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi DARTH_BLACK -- 30 Aralık 2022; 14:42:4 >
  • Dünyanın herhalde en abartılmış futbolcusudur. Ortalamanın üstünde iyi bir futbolcuydu ama Dünyanın en iyisi değildi, hatta en iyi 10'a bile giremez ama Fifa ve medyayı çok iyi kullandı ve kendisini en büyük gibi gösterdi. Holiganların ve fanatiklerin de anlayacağı şekilde izah etmek gerekirse; nasıl dünyanın en iyi basketbolcusunu seçmek için bakılacak yer NBA ise futbol için de bu platform Avrupa'dır. Kimse Tayland basketbol liginde her maç 50 sayı atan adamı dünyanın en iyi basketbolcusu diye seçmez. Sene 2023 ve bugün bile Amerika Ligi emeklilik öncesi son bir vole vurma yeri olarak görülürken 50-60 sene önce gidip o ligde oynamak çok da önemli olmasa gerek, o zamanki Brezilya yönetiminin Pele'nin yurt dışına transfer olmasını yasakladığı bir gerçektir ama bu da bizim onu gerçek bir mecrada, asıl arenada görme, değerlendirme şansımızı yok etmiştir. Hazırlık maçları, resmi olmayan dostluk maçlarındaki attığı golleri bile saydıran abimiz utanmasa idmanda attığı golleri bile bu sayıya ekleyecektir. Hatta Stalone abimizle oynadığı Zafere Kaçış filminde attığı golleri bile sayıyor diye dalga geçilmiştir.


    Efendim adam 3 dünya kupası kazandı daha ne yapsın diyecekler vardır, bu kupaları tek başına o kazandırmış olsaydı, daha da açık söylemek gerekirse; Pele olmasaydı Brezilya o kupaları alamazdı diyebiliyorsak o zaman tamam haklısınız derim ama o maçları incelersek bunun doğru olmadığını görürüz. İlk dünya kupası olan 1958 kupasında finalde İsveç'i 5-2 yendikleri maçta 2 gol atmıştır ve bu 17 yaşındaki bir genç için büyük başarıdır ama o yıl ne kupanın oyuncusu ne de altın ayakkabı sahibiydi, Fransız golcü Just Fontaine 13 golle gol kralı olmuştur ve Pele "en iyi genç oyuncu" seçilmiştir. Sonraki iki dünya kupasındaysa ufak bir sakatlığı olmasına rağmen kadroya alınmış fakat doğru düzgün oynamamıştır, iki turnuvayı da 1'er golle kapatmıştır. Son katıldığı kupa olan 1970 dünya kupasındaysa Pele 4 golde kalırken Brezilya'nın yıldızları da 7 golle Jairzinho ve ara pasların kralı Gerson'dur ama ne hikmetse 58-62-66 ve 70 dünya kupalarında sanki Brezilya'da Pele harici topçu yokmuş gibi davranılır. 58-62 ve 66 dünya kupalarının asıl yıldızı Garrincha'dır fakat ekmeğini yiyen Pele'dir.

    Pele'nin unuttuğu, görmezden geldiği, sildiği ve tüm başarıyı kendine mal ettiği şampiyonlukların arkasındaki takıma da bakmak gerekmez mi?

    Garrincha 58 dünya kupasında yıldızdır ama 62 dünya kupasının kazanılmasındaki en önemli oyuncudur. Kariyeri boyunca milli takımda sadece bir defa yenilgi görmüştür ve o da 66'da Macaristan'a yenildikleri maçtır.

    Vava; 58 ve 62 dünya kupası finallerinde ikişer gol atan golcüsü.

    Didi; 58 ve 62 kupalarında oynamış yıldızı, ayrıca 58'de altın ayakkabı ödülünü kazanmıştır.

    Tarihin en iyi sağ kanat oyuncuları olarak gösterilen Djalma Santos, Carlos Alberto ve yine en iyi sol beklerden Nilton Santos, özellikle 1970 dünya kupasının gizli yıldızı gérson, 1970 dünya kupasında Brezilya'nın en çok gol atanı jairzinho, gilmar, tostão, zito, bellini, zagallo.


    Pele çok iyi bir topçudur ama dünyanın en iyisi asla değildir, o sıralamaya bile giremez. Pele'nin bu kadar göze sokulmasında şaibeler kralı, rüşvetin babası olarak bilinen Brezilya'lı eski FIFA başkanı Joao Havelange'ı da hatırlamak gerekir. Yıllarca karşılıklı olarak birbirlerinden faydalanmışlardır.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi elturco78 -- 7 Ocak 2023; 17:39:33 >




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.