Şimdi Ara

Böyle Çekim Yapmak Mümkün mü?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
11
Cevap
0
Favori
840
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Elbette mümkün ama bendeki kamera ile mümkün mü onu bilmiyorum.

Nikon D5100 kullanıyorum. 200-55 lens var. Aşağıdaki resimdeki gibi hem net hem de arka planı sonuna kadar öldürmek istiyorum. Genelde güneşli havada güneşi arkama alıp çekim yapıyorum ve yine genel olarak dışarıda parkları veya su kenarlarını tercih ediyorum.

Bilen varsa hangi modda hangi değerlerde çekim yapmam gerektiğini söylerse Çok memnun kalırım.

Teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ersin ÇAKI -- 10 Haziran 2015; 12:01:44 >
    < Bu ileti m.bolumsonucanavari.com kullanılarak atıldı >

• Arka planı öldürmek istiyorsanız en kolay yöntemi diyafram öncelikli modda çekmektir. Açık diyafram yani küçük f değerleri ile çekim yapmanız gerekiyor. Diyafram ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz: http://drfotograf.blogspot.com.tr/2015/06/diyafram.html
  • quote:

Orijinalden alıntı: perugia

Arka planı öldürmek istiyorsanız en kolay yöntemi diyafram öncelikli modda çekmektir. Açık diyafram yani küçük f değerleri ile çekim yapmanız gerekiyor. Diyafram ile ilgili daha ayrıntılı bilgiyi buradan edinebilirsiniz: http://drfotograf.blogspot.com.tr/2015/06/diyafram.html

Teşekkür ederim. Makale okumak sorun değil zaman buldukça okuyorum ama bana direk şu modda şu değerleri ayarlarsanız istediğiniz çekimi elde edebilirsiniz diyecek biri lazım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

• Ersin ÇAKI kullanıcısına yanıt
    makineden en düşük f değerini alın . İso ve enstantente hızını ışığa göre ayarlayın .

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: ecivicivogke

makineden en düşük f değerini alın . İso ve enstantente hızını ışığa göre ayarlayın .

Hangi modda. Manuel mi A mı S mi ne bilim bu lazım.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Ersin ÇAKI kullanıcısına yanıt
    http://lmgtfy.com/?q=nikon+kamera+modlar%C4%B1

• Makineyi A moduna alın, 200mm ye zoom yapıp diyaframı 5.6 yapın, örnek verdiğin kadraj gibi çekim yapın.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • çekomastik kullanıcısına yanıt
    200mm zoom yapması için rahat bir 50 metre hatta daha fazla geriye gitmesi lazım. O elindeki lensle de 1/500 de falan çekerse belki net bir görüntü alır. Yoksa çamur gibi fotoğraf alır arkadaş. Dediğin 18-55 te işe yarıyor da 200mm de Canon 70-200 F.2.8 L gibi lenslerle karşılaştırma. :))

Lens Canon EFS 18-200 3.5/5.6

- 110mm Iso 100- F5.6 @1/320 - Titreşim önleyici kapalı, manuel netleme. Tahmini uzaklık 10 - 12 metre. Işık durumuna göre enstantene ile oynayabilirsiniz. İstediğinizi çekmek için sadece makineyi dik tutun, ayrıca arkadaki objelerle yeterli derecede mesafe olmasına dikkat edin. Acemi iseniz 125 ve üzeri enstantane de çekecekseniz, seri çekime alın ve birkaç tane çekin.

• Yapabilirsin kardeşim. Resimdeki mankenin boyunu bilmiyorum ama kadrajdaki kısım 1 ile 1.2m arası birşey gibi. Bunun aynısını çekmek istiyorsan 200mm odak uzaklığında yaklaşık 11 metre uzaklıktan çekmen lazım.

200mm'de iken diyafram en açık 5.6 olabileceği için bu diyaframda çekip ,mankenin gözüne odaklanacağını varsayarsak, yaklaşık olarak mankenin yüzünden sana doğru 30cm ve mankenin arka tarafına doğru 30cm kadar bir alan derinliği elde edersin. Alan derinliği denilen şeyi netlik alanı olarak da düşünebilirsin. Yani toplamda 60cm mesafe net olur. Bunun önü ve arkası bulanık olacaktır. Dolayısıyla mankenin arkasındaki alan 30cm'den sonra bulanıklaşmaya başlar ve birkaç metre içinde iyice ölür. Senin verdiğin fotoğrafta diyafram değeri 5.6'tan daha büyük olabilir veya odak uzaklığı 200mm'den azdır çünkü 200mm ve f/5.6 yaparsan o resimdekinden daha fazla öldürürsün arka planı.

Elindeki lens aydınlık ortamlarda portre çekmek için gayet iyidir. Flickr'dan "Nikon 55-200 portrait" şeklinde aratırsan birçok resim çıkacaktır.

Keşke diyafram daha açık olabilseydi diye düşünmeye gerek yok çünkü böyle yüksek odak uzaklıklarında diyaframı 5.6'nın altına indirirsen alan derinliğin çok azalır ve mankenin tamamı net çıkmayabilir. Mesela 200mm ve f/2.8 kullanırsan alan derinliği 30cm olur ve mankenin veya senin biraz hareket etmen durumunda net olmayan bir fotoğraf ortaya çıkabilir. bu bakımdan 200mm ile portre çekimi yapanlar genelde f/4 ile F/11 arası değerleri tercih ederler. Senin verdiğin fotoğrafın exif bilgileri varsa oradan görebiliriz nasıl bir ayar yapıldığını.

Bu arada 200mm ile çekim yapmak istersen kamerayı oldukça sabit tutman lazım ve en azından 1/320 veya 1/400 gibi değerlerle çekim yapmalısın ki elinin titremesi fotoğrafa yansımasın. Lenste VR (titreşim önleyici) varsa 1/200 1/125 gibi değerlere inebilirsin ama ortamda ışık bol ise buna gerek kalmaz zaten. VR özelliği barındırmayan 55-200 lens de vardı galiba Nikon'da.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cebo01 -- 14 Haziran 2015; 14:44:05 >

• cebo01 C kullanıcısına yanıt
    Merhaba, şu 30 cm olayını neye göre hesapladiniz? Basit bir formülü varsa bilmek isterim, bana bazen gerekiyor çünkü...

• Portre çekerken ben 50-70 mm arası kullanmayı çalışıyorum genelde. Diyafram öncelikli modda (Av/A), mümkün olan en geniş diyaframda (yani en düşük F değerinde) bu milimetreler arasında bence istediğiniz görüntü çıkacaktır.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.