Şimdi Ara

Boya korumasorularınız hızlıca cevaplanır! (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
57
Cevap
1
Favori
4.772
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: efe_yakub

Benim sorum şu

aracın üzerinde kılcak çizikler oluşuyor, bu kılcal çizikler pasta cila ile geçiyor ama her pasta cilada aracın boyası bir miktar aşınıyor

şu şekilde bir boya koruma yöntemi var mı ?

Örneğin aracın boya kalınlığı 2 mm olsun ve kılcak çizikler boya üzerinde 0.1 mm seviyesinde oluşuyor diyelim. Boyanın üzerinde öyle bir katman oluşsun ki 2 mm boya artı boya üzerinde 0.2 mm lik ikinci bir koruyucu katman ve kılcak çizikler bu ikinci katmanda oluşsun boyanın kendisine ulaşamasın ve bende her sene bu 0.2 mm lik ikinci katmanı yenileyeyim.

böylece aracın boyası hiç zarar görmesin sadece üstteki ikinci katman zarar görsün,

Hocam böyle bir sistem var ama çok pahalı. Onun yerine boya koruyucu nano ürünler veya waxlar kullanıyoruz.NE kadar da olsa bunlar belirli bir süre sonra etkilerini yitiriyorlar yani boya verniği gibi kalıcı olmuyorlar. Mesela bir video izlemiştim orada boyaya seramik kaplama (ismi buydu) yapıyorlardı ve boyanın üzerine benzin döküp yakıyorlardı ve boyaya hiç bir şey olmuyordu. Tabi fiyat uçuk!!!

• Arkadaşlar tam hakim olmadığımız konulara atıp tutmazsak daha sağlıklı olur. Öncelikle ortada belki binlerce ürün dolanmakta, bunları yanyana koyup değerlendiren, oturup test makinesine koyup test eden insan neredeyse hiç yok, ama herkesin konu hakkında bir fikri var, tam anlamıyla ağzı olan konuşuyor...

Araba polisaj işinde bile çalışıyor olsanız bu sizi profesyonel yapmaz. Ben geçen gün polisaj yapan bir çocukla konuşuyordum, eleman bir araba waxından bahsederken "sırf cila için brezilyanın carnabua ağacından özel yağ getirmişler" şeklinde bir ifade kullandı. Adam bilmiyor ki markette satılan waxların neredeyse %50'si carnabua ağacından yapılma, ki dayanıklı bir ürün de değil çünkü sentetik daha iyi ürünler senelerdir piyasada var. Eleman çalışıyor ama yaptığı işten zerre anladığı yok. Gözle bakıp "vay şu çok güzel oldu vay bu dandik oldu" şeklinde yorum yapmaktan ibaret laf kalabalığı...

Öncelikle 3M performance wax piyasada satılan belki en uzun ömürlü wax. Ben bu konuda özellikle yabancı forumlarda kafayı yemiş çok insanın yazısını okudum, arabasını parça parça bölüp farklı markaları teker teker uygulayarak test eden adamların yazıları da mevcuttu. Türkiyede satılan ve benim gördüğüm en uzun ömürlü wax sanırım 3M. Aşağıya bir iki tane link atıyorum, bunların bir tanesinde autoglym ürünü ve bir carnabua wax'ından daha uzun ömürlü olduğunu kanıtlamış. Diğerinde meguiars tech wax2 diye çok uzun dayanan bi ürününü de geride bırakmış. Gerçi meguiars ve autoglym de süper markadır, onlar varsa onlar da kullanılabilir.
    http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=276361
    http://www.autopia.org/forum/car-detailing/116951-wax-test-5.html

Bu waxı bir polish kullandıktan sonra üzerine atarsanız çok iyi olur. Bir kötü özelliği var o da küçük çizikleri kapatıcı dolgu malzemesi barındırmaması. Belki uzun ömürlü olsun diye böyle seçilmiş. Ben sırf arabanın çiziği gözükmesin diye üzerini pasta ile kazımayı pek doğru bulmadığım için dolgulu bir cila da kullanmayı düşünüyordum (örneğin autoglym ultra deep shine). Ancak bir ingiliz forumunda ve autoglym'in kendi ingilizce sitesinde dolgulu cila üzerine wax atıldığında dolgu malzemesini dağılıp bir bulanıklık oluşturabileceği yazıldığı için şu an ne yapacağımı pek kestiremedim. Dolgulu cila alıp farkı kendim görecem artık.

Dberkay arkadaşım lütfen yanlış anlama da bu 3M performance üzerine söylediklerin de, boya koruması üzerine söylediklerin yanlış olmuş. O 50 mikron 1 mikron ifadeleri hiç doğru değil. Düzeltmek gerekirse:

-Makine ile pasta cilalama işlemi boya üzerindeki "clear coat" denen şeffaf koruma tabakasını incelterek yapılan bir işlem. Bu da öyle 50 mikronluk tabakanın 1 mikronunu almak kadar basit bir şey değil. Çoğunlukla memleketimizde çizik giderecez diye işe başlanıp, cilanın aşındırması yüzünden daha çok çizik içerisinde bırakıyor bizim akıllı otokuaförler. Bir araca 3-4 ciladan fazla pek atılması tavsiye edilmiyor. Ve yapılan işlem boya korumasını inceltiyor bunu unutmayın.

-İkinci olarak boya koruma diye söylenen opti-coat gibi sistemler gerçekten çok uzun dayanıyor. İnternette 2 seneye kadar su tutmama özelliğini koruduğunu ispatlayan gönderiler gördüm. Ama boyanın üzerinde çizilmeye karşı bir engel oluşturduğunu iddia etmek ucuz pazarlama hileleri gibi geliyor bana, bunlar zaten incecik tabakalar, süngerle gövdenin üzerine incecik sürüp kurumaya bırakıyorsun, hatta kalın olunca renk değişimi oluyor o kısmı inceltiyorsun sürerken, dolayısıyla kalınlık itibarıyla zaten hare denen incecik çizikleri bile engellemesi mümkün değil. Normal wax'tan daha dayanıklı ss tutma özelliği oluyor olabilir ama öyle silikon kaplama gibi ifadelere hiç kanmayın, çok komik laflar.
    Opti-Coat 2 sene testi:http://optimumforums.org/index.php?showtopic=1145

He internette dolanırsanız bol bol görürsünüz bu koruma, kaplama seramik teranelerini. İddia edeni çoktur ama aklı olan o bezle sürdüğün tabakanın boyayı çizikten korumayacağını tahmin edebilir. Yine de çevresel şartlar ve hava koşullarından korunma amaçlı kullanılabileceğini düşünüyorum. Bi ara konu üzerindeki deneyimlerimi bi ara uzun yazabilirim aslında, neyse iyi akşamlar.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi krufk -- 29 Nisan 2013; 3:37:30 >

• Dün Nissan Juke aldım, bayi ses izolasyonu-motor-koltuk-araç altı-boya koruma ve cilası için paket olarak 500 liralık teklif verdi. Halen kullandığım Aveonun cila ve boya koruması artık evsafını kaybetmeye başladığından bunun için ne yapabilirsiniz diye sordum 700 lira kredi kartına 7 taksit yapabilirim dedi.
    Piyasaya göre bu fiyatlar makul müdür acaba?
  • quote:

Orijinalden alıntı: degobar

Dün Nissan Juke aldım, bayi ses izolasyonu-motor-koltuk-araç altı-boya koruma ve cilası için paket olarak 500 liralık teklif verdi. Halen kullandığım Aveonun cila ve boya koruması artık evsafını kaybetmeye başladığından bunun için ne yapabilirsiniz diye sordum 700 lira kredi kartına 7 taksit yapabilirim dedi.
    Piyasaya göre bu fiyatlar makul müdür acaba?

Hocam öncelikle hayırlı olsun. Hangi ürünü kullanıcaklarına bağlı değişir. Ama eliniz yatkınsa kendiniz yapın bu işleri.
  • eliniz yatkınsa, birazda bilgiyle, kendiniz alıp yapsanız, emin olun bu kadar tutmaz...unutmayın kimse aracınıza sizden daha iyi bakamaz...
  • Meguıars kullanıyorlar benim yapabileceğim iş değil belki 30 senedir bu işlerden uzağım.
  • quote:

Orijinalden alıntı: degobar

Meguıars kullanıyorlar benim yapabileceğim iş değil belki 30 senedir bu işlerden uzağım.

Öyle düşünmeyin bu işleri hiç yapmamış birisi bile kendi aracına cila atıp koruma altına alabilir.Eğer aracınızda kılcal çizikler yoksa boya deforme olmamışsa yani polisaj makinası ile işlem gerekmiyorsa siz rahatlıkla bu işi yapabilirsiniz. Size malzeme ve nasıl kullanacağınız hakkında bilgi verebilirim veya kendiniz araştırmak isterseniz link atabilirim.Sadece malzeme olarak vereceğiniz 200 tl ile aracınıza en az 1.5- 2 sene çok rahat bakım yaparsınız.
  • 2000 model gümüş gri aracımın verniği atıyor. çözüm?
  • İşim gereği sanayide çalışıyorum ve aracımı seviyorum. Çok sevdiğimiz yan komşumuz tarafında gün içinde bazen 1. katta boya vernik işleri yapıyorlar ve rüzgar olduğu aspiratörden gelen boya ve vernik zaman direk üstümüze geliyor. Çoğu kez haber bile vermeden işe başlıyorlar görüp duyarsak hemen aracı kaçıyorum tabi orada olursam. Defalarca gittik geldik. Çatıya baca yapacaz edecek hikaye. Zaman içinde kaportada çok fazla bir şekilde beyaz boya ve vernik kalıntıları oluştu. Bordo aracım sanki ufak beyaz boya damlaları halinde kaportasıne elinizi sürdüğünüzde sanki zımparaya sürüyormuşsunuz gibi pıtır pıtır. Sinirlerime zor hakim oluyorum defalarca gösterdim bu ne nasıl olacak bu iş diye. Utanmadan cifle, pastayla geçer diye pis pis sırıtıyor yüzüme. Birgün elimden kaza çıkacak bende o zaman sırıtacağım ama neyse.

Bunu nasıl düzeltiriz acaba eski haline nasıl gelir boyaya zarar vermeden?

• Arkadaşlar merhaba, bu konuda çok güzel bir konu olmuş ve sağolsun arkadaşlar hızlı bir şekilde cevaplar vermişler. Bende Alfa Romeo 159 aracım için sık sık kendim temizlik yapıyorum ve bu aşamada kullanayım diye Sonax hızlı cila almıştım. Ürünü uyguladığımda pırıl pırıl bir yüzey elde ediyorum fakat hep hareler ve puslu görüntüler de görüyorum. Yani tamamen homojen bir görüntü yakalayamıyorum. Bu konuda bir fikriniz ya da kullanım yöntemi öneriniz olabilir mi?

*Sonax hızlı cilanın arkasında iz bırakmaz hare oluşturmaz gibi bir ibare var aslında.
  • Otlasın mesaj burada
  • quote:

Orijinalden alıntı: harunresitz

Arkadaşlar merhaba, bu konuda çok güzel bir konu olmuş ve sağolsun arkadaşlar hızlı bir şekilde cevaplar vermişler. Bende Alfa Romeo 159 aracım için sık sık kendim temizlik yapıyorum ve bu aşamada kullanayım diye Sonax hızlı cila almıştım. Ürünü uyguladığımda pırıl pırıl bir yüzey elde ediyorum fakat hep hareler ve puslu görüntüler de görüyorum. Yani tamamen homojen bir görüntü yakalayamıyorum. Bu konuda bir fikriniz ya da kullanım yöntemi öneriniz olabilir mi?

*Sonax hızlı cilanın arkasında iz bırakmaz hare oluşturmaz gibi bir ibare var aslında.

Şimdi sonax hızlı cila boya yüzeyindeki kılcal çizikleri, örümcek ağı şeklindeki çizikler rdsleri kapatmaz saklamaz. Sadece temiz boyayı yıkama sonrasında hızlıca ve çaba sarfetmeden parlatmaya yarar ve bu parlaklık en fazla 1 hafta gider (havaya bağlı değişir). Bu ürünü kullanırken dikkat etmeniz gereken şu aracı tam kurulamadan uygulayın ve bölge bölge yapın zira eğer bu cila araç üzerinde kurursa diğer cilalar gibi rahat çıkmıyor puslu bir görüntü oluşturuyor ve silinmesi zorlaşıyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: ismail64

2000 model gümüş gri aracımın verniği atıyor. çözüm?

Valla vernik atmasını durdurabilecek bir ürün yok sadece boyatmak çözüm. Birde vernik neden atıyor güneş yanığı şeklinde mi yoksa kuş pisliği yüzünden felan mı?
  • quote:

Orijinalden alıntı: ihakang

İşim gereği sanayide çalışıyorum ve aracımı seviyorum. Çok sevdiğimiz yan komşumuz tarafında gün içinde bazen 1. katta boya vernik işleri yapıyorlar ve rüzgar olduğu aspiratörden gelen boya ve vernik zaman direk üstümüze geliyor. Çoğu kez haber bile vermeden işe başlıyorlar görüp duyarsak hemen aracı kaçıyorum tabi orada olursam. Defalarca gittik geldik. Çatıya baca yapacaz edecek hikaye. Zaman içinde kaportada çok fazla bir şekilde beyaz boya ve vernik kalıntıları oluştu. Bordo aracım sanki ufak beyaz boya damlaları halinde kaportasıne elinizi sürdüğünüzde sanki zımparaya sürüyormuşsunuz gibi pıtır pıtır. Sinirlerime zor hakim oluyorum defalarca gösterdim bu ne nasıl olacak bu iş diye. Utanmadan cifle, pastayla geçer diye pis pis sırıtıyor yüzüme. Birgün elimden kaza çıkacak bende o zaman sırıtacağım ama neyse.

Bunu nasıl düzeltiriz acaba eski haline nasıl gelir boyaya zarar vermeden?

Size önerim bir adet meguars ultimate quick deitaler ve de 100 gram kill almanız ve bunu uygulamanız.Bu boyanızın üzerindeki yabancı elemanları reçine, boya, asfalt, kir her şeyi alır temizler.İyi günler

• hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum böyle bir konu açtığınız için

borca girdik ilk defa araba aldık nasıl yıkanır onu bile bilmiyorum

okuduklarıma göre pasta cila iyi gösteriyormuş arabayı şu setten sipariş verecektim

http://www.n11.com/avem-oto-yikama-cizik-giderme-ve-parlatma-seti-P13113619

iş görür mü ve nasıl uygulamalıyım teşekkürler tekrar
  • Bu aracı matlaştırma işlemi nasıl yapılıyor? Ve maliyeti yaklaşık ne kadar olur? Cevaplarsanız sevinirim..
  • quote:

Orijinalden alıntı: ercinoyman

hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum böyle bir konu açtığınız için

okuduklarıma göre pasta cila iyi gösteriyormuş arabayı şu setten sipariş verecektim

Bu ürünler baya bir amatör ve kalitesiz. Ama bütçem her şey içince 40 lira diyorsanız bunları kullanın arabayı bizim tanıdığın yaptığı gibi gibi prille yıkamaktan iyidir. Şaka bir yana 150 tl ayırabilirseniz size güzel ürünler ve yöntem söyleyebilirim.

• quote:

Orijinalden alıntı: krufk

Arkadaşlar tam hakim olmadığımız konulara atıp tutmazsak daha sağlıklı olur. Öncelikle ortada belki binlerce ürün dolanmakta, bunları yanyana koyup değerlendiren, oturup test makinesine koyup test eden insan neredeyse hiç yok, ama herkesin konu hakkında bir fikri var, tam anlamıyla ağzı olan konuşuyor...

Araba polisaj işinde bile çalışıyor olsanız bu sizi profesyonel yapmaz. Ben geçen gün polisaj yapan bir çocukla konuşuyordum, eleman bir araba waxından bahsederken "sırf cila için brezilyanın carnabua ağacından özel yağ getirmişler" şeklinde bir ifade kullandı. Adam bilmiyor ki markette satılan waxların neredeyse %50'si carnabua ağacından yapılma, ki dayanıklı bir ürün de değil çünkü sentetik daha iyi ürünler senelerdir piyasada var. Eleman çalışıyor ama yaptığı işten zerre anladığı yok. Gözle bakıp "vay şu çok güzel oldu vay bu dandik oldu" şeklinde yorum yapmaktan ibaret laf kalabalığı...

Öncelikle 3M performance wax piyasada satılan belki en uzun ömürlü wax. Ben bu konuda özellikle yabancı forumlarda kafayı yemiş çok insanın yazısını okudum, arabasını parça parça bölüp farklı markaları teker teker uygulayarak test eden adamların yazıları da mevcuttu. Türkiyede satılan ve benim gördüğüm en uzun ömürlü wax sanırım 3M. Aşağıya bir iki tane link atıyorum, bunların bir tanesinde autoglym ürünü ve bir carnabua wax'ından daha uzun ömürlü olduğunu kanıtlamış. Diğerinde meguiars tech wax2 diye çok uzun dayanan bi ürününü de geride bırakmış. Gerçi meguiars ve autoglym de süper markadır, onlar varsa onlar da kullanılabilir.
    http://www.detailingworld.co.uk/forum/showthread.php?t=276361
    http://www.autopia.org/forum/car-detailing/116951-wax-test-5.html

Bu waxı bir polish kullandıktan sonra üzerine atarsanız çok iyi olur. Bir kötü özelliği var o da küçük çizikleri kapatıcı dolgu malzemesi barındırmaması. Belki uzun ömürlü olsun diye böyle seçilmiş. Ben sırf arabanın çiziği gözükmesin diye üzerini pasta ile kazımayı pek doğru bulmadığım için dolgulu bir cila da kullanmayı düşünüyordum (örneğin autoglym ultra deep shine). Ancak bir ingiliz forumunda ve autoglym'in kendi ingilizce sitesinde dolgulu cila üzerine wax atıldığında dolgu malzemesini dağılıp bir bulanıklık oluşturabileceği yazıldığı için şu an ne yapacağımı pek kestiremedim. Dolgulu cila alıp farkı kendim görecem artık.

Dberkay arkadaşım lütfen yanlış anlama da bu 3M performance üzerine söylediklerin de, boya koruması üzerine söylediklerin yanlış olmuş. O 50 mikron 1 mikron ifadeleri hiç doğru değil. Düzeltmek gerekirse:

-Makine ile pasta cilalama işlemi boya üzerindeki "clear coat" denen şeffaf koruma tabakasını incelterek yapılan bir işlem. Bu da öyle 50 mikronluk tabakanın 1 mikronunu almak kadar basit bir şey değil. Çoğunlukla memleketimizde çizik giderecez diye işe başlanıp, cilanın aşındırması yüzünden daha çok çizik içerisinde bırakıyor bizim akıllı otokuaförler. Bir araca 3-4 ciladan fazla pek atılması tavsiye edilmiyor. Ve yapılan işlem boya korumasını inceltiyor bunu unutmayın.

-İkinci olarak boya koruma diye söylenen opti-coat gibi sistemler gerçekten çok uzun dayanıyor. İnternette 2 seneye kadar su tutmama özelliğini koruduğunu ispatlayan gönderiler gördüm. Ama boyanın üzerinde çizilmeye karşı bir engel oluşturduğunu iddia etmek ucuz pazarlama hileleri gibi geliyor bana, bunlar zaten incecik tabakalar, süngerle gövdenin üzerine incecik sürüp kurumaya bırakıyorsun, hatta kalın olunca renk değişimi oluyor o kısmı inceltiyorsun sürerken, dolayısıyla kalınlık itibarıyla zaten hare denen incecik çizikleri bile engellemesi mümkün değil. Normal wax'tan daha dayanıklı ss tutma özelliği oluyor olabilir ama öyle silikon kaplama gibi ifadelere hiç kanmayın, çok komik laflar.
    Opti-Coat 2 sene testi:http://optimumforums.org/index.php?showtopic=1145

He internette dolanırsanız bol bol görürsünüz bu koruma, kaplama seramik teranelerini. İddia edeni çoktur ama aklı olan o bezle sürdüğün tabakanın boyayı çizikten korumayacağını tahmin edebilir. Yine de çevresel şartlar ve hava koşullarından korunma amaçlı kullanılabileceğini düşünüyorum. Bi ara konu üzerindeki deneyimlerimi bi ara uzun yazabilirim aslında, neyse iyi akşamlar.

Söyledikleriniz doğru yanlış değil. Bu konunun amacı şu arabasını prille fırçayla yıkayan insanları, veya bu konuda bilgi sahibi olmakisteyen insanları bilinçlendirmek yoksa söylediğiniz gibi piyasada binlerce ürün var hepside farklı ortamda farklı etki yapıyor kimisi sıcağa kimisi soğuğa dayanıklı çeşit çeşit. Zaten bir insanın bu kadar ürünü alıp deneyecek ne zamanı olur nede parası bizim amacımız Türkiyede ulaşabilecekleri ucuz F/P ürünlerini (kendi kullandığımız) söylemek. Zaten bu işte bizim çıkarımız yok ben ne alışveriş sitesi öneriyorum nede ürettiğim bir malı savunuyorum.Amaç insanlara ardım etmek.Teşekkürler.

• quote:

Orijinalden alıntı: orgozgur

quote:

Orijinalden alıntı: ercinoyman

hocam öncelikle çok teşekkür ediyorum böyle bir konu açtığınız için

Bu ürünler baya bir amatör ve kalitesiz. Ama bütçem her şey içince 40 lira diyorsanız bunları kullanın arabayı bizim tanıdığın yaptığı gibi gibi prille yıkamaktan iyidir. Şaka bir yana 150 tl ayırabilirseniz size güzel ürünler ve yöntem söyleyebilirim.

tabi hocam çıkabilirim birde o fiyatlara çıkasak kaç sefer uygulaması var bizi ne kadar götürür yani

• quote:

Orijinalden alıntı: orgozgur

quote:

Orijinalden alıntı: harunresitz

Arkadaşlar merhaba, bu konuda çok güzel bir konu olmuş ve sağolsun arkadaşlar hızlı bir şekilde cevaplar vermişler. Bende Alfa Romeo 159 aracım için sık sık kendim temizlik yapıyorum ve bu aşamada kullanayım diye Sonax hızlı cila almıştım. Ürünü uyguladığımda pırıl pırıl bir yüzey elde ediyorum fakat hep hareler ve puslu görüntüler de görüyorum. Yani tamamen homojen bir görüntü yakalayamıyorum. Bu konuda bir fikriniz ya da kullanım yöntemi öneriniz olabilir mi?

Şimdi sonax hızlı cila boya yüzeyindeki kılcal çizikleri, örümcek ağı şeklindeki çizikler rdsleri kapatmaz saklamaz. Sadece temiz boyayı yıkama sonrasında hızlıca ve çaba sarfetmeden parlatmaya yarar ve bu parlaklık en fazla 1 hafta gider (havaya bağlı değişir). Bu ürünü kullanırken dikkat etmeniz gereken şu aracı tam kurulamadan uygulayın ve bölge bölge yapın zira eğer bu cila araç üzerinde kurursa diğer cilalar gibi rahat çıkmıyor puslu bir görüntü oluşturuyor ve silinmesi zorlaşıyor.

Hocam cevap için çok teşekkür ederim. Önceki mesajımda da belirttiğim üzere, aynen dediğini gibi uyguluyorum aslında. Mesela aracı yıkıyorum, sonra aracı kurulamaya başlamadan üzeri nemliyken bu ciladan önce sadece kaputa sıkıyorum, yumuşak süngerle yüzeye iyice yayıyorum, sonra orayı güderi tarzı bezle her yeri geziyorum, sonra diğer bölgelere geçiyorum ama sonuç yine çok homojen bir görüntü olmuyor malesef.

Ürünle alakalı olduğu kanaatindeyim.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.