|
Bootable Ne Demek?
"Bootable", bilgisayar sistemlerini yüklemek veya onarmak için kullanılabilen bir USB sürücüsü, CD veya DVD gibi bir depolama aygıtını ifade eder. Bootable aygıtlar, bilgisayarın işletim sistemini veya diğer yazılımları yüklemek için gerekli dosyaları içerir.
Bootable Aygıtların Kullanımı
Bootable aygıtlar genellikle şu durumlarda kullanılır:
- Yeni bir işletim sistemi yüklemek: Bilgisayarın sabit sürücüsü bozulduğunda veya yeni bir işletim sistemi yüklemek istediğinde.
- Bilgisayarı onarmak: Virüs bulaşmış bir bilgisayarı onarmak veya sistem dosyalarını geri yüklemek gibi durumlarda.
- Verileri kurtarmak: Sabit sürücü arızalandığında veya erişilemediğinde verileri kurtarmak için kullanılabilir.
Bootable Aygıt Nasıl Oluşturulur
Bir bootable aygıt oluşturmak için bir USB sürücüsü, CD veya DVD'ye ihtiyaç duyarsın. Ardından, işletim sistemi yükleme dosyalarını veya sistem onarım araçlarını aygıta aktarman gerekir. Rufus veya Etcher gibi araçlar, bootable aygıtlar oluşturmana yardımcı olabilir.
Bilgisayarın Bootable Aygıttan Başlatılması
Bilgisayarını bootable bir aygıttan başlatmak için BIOS ayarlarına girmen ve önyükleme sırasını değiştirmen gerekir. Bilgisayarın önyükleme sırasını USB, CD veya DVD'den başlatacak şekilde ayarlaman gerekir.
Bir sonraki başlatmada bilgisayarın bootable aygıttan başlayacak ve işletim sistemini yükleme veya onarım işlemine başlayabileceksin.

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler