Şimdi Ara

Bölünemez son partikül var mı? Maddenin en küçük yapıtaşı nedir? (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
32
Cevap
0
Favori
7.426
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
Giriş

Orjinalden alıntı: kaotika

Bir elektronu düşünelim. Bir elektron hiç ama hiç bir suretle kendinden daha küçük parçalara bölünemeyen yusyuvarlak yüzeyi pürüzsüz soyut bir nesne midir?

Bu elektronu daha küçük bir parçaya bölelim ve adına A diyelim. Daha sonra A'yı daha küçük bir parçaya bölerek adına A1 diyelim. Ve bu böylece bütün harfler ve sayılar boyunca devam edecek olsun. Bunun sonu nereye varır. Ya da bir yere varır mı ? Her şeyin bir başlangıcı olmak zorunda. Başlangıcı olmayan yani hiç başlamayan varolamaz. Bu durumda bir nesnenin bölünemeyen bir en küçük parçaya sahip olmadığını düşünmek varlığı inkar etmek olur.
  • [Deleted by Admins]
  • Aslında sicim teorisi bana en mantıklı teori olarak geliyor.

Çünkü maddeye tanım yaparken duyularımızdan yararlanıyoruz ve duyularımızın algılaması için dışarıdan gelicek bir etkiye ihtiyaç duyarız ki buda enerji gerektirir.

Enerjinin halka halinde olması ve etki yaratması çok mantıklı geliyor.Bunu maddenin enerjiye dönüşebilmesi olarakta düşündüğünüzde hepsinden mantıklı duruma dönüüyor.

Fakat kafamdaki en büyük soru enerjinin maddeye dönüşümüdür.
    Enerjinin maddenin hızının ışık hızına ulaştığını düşünerek hareket edersek benim daha önce okuduğum bir haberde ışığın hızının değiştirilebildiği daha doğrusu yavaşlatıldığı yazmıştıki bu olayda enerjinin maddeye dönüşmesi gerekir mi? Yani ortamda ölçülebilir bir madde oluşumu gözlenebilir mi?Yada ışık hıznının altındaki herşeyi madde varsayabilirmiyiz?

O haberi çok ayrıntılı hatırlamadığım için madde oluşumu varmıydı yokmuydu bunu hatırlamıyorum.

• quote:

Orjinalden alıntı: marophat

Aslında sicim teorisi bana en mantıklı teori olarak geliyor.

Çünkü maddeye tanım yaparken duyularımızdan yararlanıyoruz ve duyularımızın algılaması için dışarıdan gelicek bir etkiye ihtiyaç duyarız ki buda enerji gerektirir.

Enerjinin halka halinde olması ve etki yaratması çok mantıklı geliyor.Bunu maddenin enerjiye dönüşebilmesi olarakta düşündüğünüzde hepsinden mantıklı duruma dönüüyor.

Fakat kafamdaki en büyük soru enerjinin maddeye dönüşümüdür.
    Enerjinin maddenin hızının ışık hızına ulaştığını düşünerek hareket edersek benim daha önce okuduğum bir haberde ışığın hızının değiştirilebildiği daha doğrusu yavaşlatıldığı yazmıştıki bu olayda enerjinin maddeye dönüşmesi gerekir mi? Yani ortamda ölçülebilir bir madde oluşumu gözlenebilir mi?Yada ışık hıznının altındaki herşeyi madde varsayabilirmiyiz?

O haberi çok ayrıntılı hatırlamadığım için madde oluşumu varmıydı yokmuydu bunu hatırlamıyorum.

ışık farklı indise sahip ortamlarda farklı hızlarda hareket eder
    ışık hızı olarak kabul ettiğimiz hız en yükseğidir ve boşluktaki hızdır
    yapılan deneylerde bazı özel ortamlarda çeşitli etkilerle(ayrıntıları bilmiyorum) ışık yavaşlatılabiliyor ve hatta durdurulabiliyor
    bu sayede veri depolama teknolojileri hatta kuantum bilgisayarlar dediğimiz işlemci teknolojilerin geliştirilmesi umuluyor
    bu konuda bilgisi olan arkadaşların paylaşımlarını bende bekliyorum

• arkaşlar maddenin enerjiye dönüştüğü safha ne zaman(kavram karmaşası olmadan düşünelim) belki o zaman en küçük parçacığı bulmuş oluruz.acaba
  • sicim teorisine göre atomların iç yapısı titreşen sicimlerden olşuyor.ancak deney ispat edilmiş birşey değil çünkü gözlemleyecek bir alet yok henüz
  • bütün maddeler enerjiye dönüşebilir. madde ve enerji arasındaki dönüşüm eşitliğini veren formülü einstein buldu. e=mc2

quote:

Orijinalden alıntı: esir madde

arkaşlar maddenin enerjiye dönüştüğü safha ne zaman(kavram karmaşası olmadan düşünelim) belki o zaman en küçük parçacığı bulmuş oluruz.acaba
  • madde enerjidir, enerji maddedir. zamanda bunların etkileşimidir. o halde enerjinin en küçük parçası maddenin de en küçük parçasıdır. planck sabiti bunları belirler, bunlar bizi planck sabitine götürür. 5.boyuttaki bir güç(fizik ötesi) bizim 4 boyutlu evrenimizin planck sabitiyle oynayabilir. Biz o zaman evrenimizi aynı algılarız. fakat biz böyle algılarken evrenimiz toz boyutundan şimdiki boyutuna kadar küçülüp büyüyebilir. zamanı biz aynı algılarız. fakat zamanın akış hızı 5. boyuttaki için mikro saniyeden milyarlarca yıla kadar değişmiş olur.
    şimdilik 5. boyut ve ötesi varsayımlar fizik ötesi ve ölçüm dışıdır. Bu boyutlarda fantazi sınır tanımaz.
    şöyleki
    başlangıç koşullarına hassas bağlılık nedir bilirsiniz. kelebek etkisi.
    siz her saniye her an seçim yaparsınız.
    ve bir anlık seçiminiz kendi geleceğinizi tamamen değiştirir. hatta çevrenin geleceğini bile.
    ve 4 boyutun dışındaki fantazi dünyasında her seçeneği tek tek seçebildiğiniz farklı alemler de vardır.

• Sicim kuramını biraz araştır derim.
  • madde enerji enerji madde olduguna göre en kucuk yapı tası da enrjiden olusmalı yanı enrji tanecigi olmalı bu enerji tanecikleri de enerji ozellliklerine gore gruplar olusturarak etkilesime girerek kuarkları protonları notronları elektronları olusturmalı

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi tasans -- 5 Eylül 2016; 12:56:35 >
  • Bilim ne diyor bilmiyorum. Ama bana öyle geliyor ki, birden fazla boyuta sahip olan her şey bölünebildiği için antik yunanlıların söylediği biçimiyle "atom" yoktur.

Bir boyutlu birşeyinde varolmadığını düşünüyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Homo Esteticus -- 5 Eylül 2016; 14:15:38 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Evrendeki tüm maddenin yapıtaşı 16 adet atomaltı parçacıkve 4 adet kuvvet taşıyıcı parçacıktır. Yani evren bu 20'den meydana gelir. 16 tane atomaltı parçacık, kuarklar, elektron gibi parçacıklardır. İki üst kuark bir alt kuark ya da iki alt kuark bir üst kuarkın birleşip proton veya nötronu oluşturması şeklinde, atomu meydana getirirler. Parçacık çarpıştırıcılarında iki adet parçacığı çarpıştırdığımızda ortaya devasa miktarda parçacık yığını çıkması sizi yanıltmasın. Sonuçta ortaya çıkan 16 çeşit atomaltı parçacıktan fazlası değildir.

İşte bu 16 adet atomaltı parçacığın tek bir yapıtaşı vardır. O yapıtaşı da sandığınız gibi ufacık, yuvarlak bir misket şeklinde parçacık değil, string denilen ipliktir. Evrendeki herşeyin yapıtaşı tektir ve bu bir ipliktir. Peki nasıl oluyo da bu 16 tane atomaltı parçacığın birinin kütlesi 3.2 iken diğerinin kütlesi 0,38 oluyor. Bu farkı oluşturan nedir? Öncelikle evren, çok küçük ölçeklerde, kendi üzerine katlanarak, diğer boyutları meydana getirir. String teorisine göre evren rn az 11 boyutludur. Evrenin dokusunun kendi üzerine katlanmalarını ve oluşturduğu diğer boyutları görememizin sebebi çok küçük ölçeklerde olmasıdır. O kadar küçüktür ki, metrenin milyar kere katrilyon kere trilyonda biri gibi çok küçük ölçeklerdir. İşte atomaltı parçacıkların kütlelerindeki fatklığı yaratan şey, stringlerin yani ipliklerin, bu çok küçük ölçekte meydana gelen, evrenin kendi üzerine katlanması sonucu oluşan kıvrımlardan dolayı, fatklı titreşmesidir. Atomaltı parçacıkları meydana getiren, gitarın teli gibi titreşen iplikçiklerdir. Naaıl ki gitarın 5 nci perdesine parmağımızı bastırıp tele vurunca do sesi, 7nci perdeye elimizi koyunca mi sesi çıkıyosa, atomaltı parçacıklar da bu fatklı titreşimlerle meydana gelmektedir. Bütün bu evren sanki bir senfoni orkestrası gibidir. Titreşen iplikçiklerden ibarettir. Herşeyin yapıtaşı bizim hayal ettiğimiz gibi, küre şeklinde çok ufak bir misket değil, gitar teli gibi titreşen ipliktir.

16 tane atomaltı parçacığın yanısıra, evrende var olan 4 temel kuvvet, zayıf nükleer kuvvet, güçlü nükleer kuvvet, elektromanyetik kuvvet ve kütle çekim kuvvetidir. 3 kuvvet aynı şekilde çok güçlü iken, kütle çekim kuvveti diğerlerinin yanında çok zayıf kalmaktadır. Bunun sebebi ise, tüm boyutlara dağılması ve bu yüzden gücünü kaybetmesidir.

Sonuçta evrendeki herşeyin yapıtaşına indiğimizde göreceğimiz şey titreşen iplikçiklerdir. Bu iplikçiklerin bir ayağı 1 nci boyutta, diğer ayağı 7 nci boyutta olabilir. Sonuçta madde dediğimiz şey, boyutlar arası titreşen iplikçiklerin, kendi 3 boyutlu dünyamızda madde olarak yansımasıdır.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• 
Sayfa: önceki 12
Sayfaya Git
Git
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.