Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Vedat Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi'nin Türkiye'nin Harvard'ı olduğunu, ancak bir an önce özelleştirilmesi gerektiğini söyledi. 20 yıldır hocalık yaptığı Boğaziçi'nin özelleştirilmemesi halinde İTÜ ve İstanbul Üniversitesi'ne benzeyeceğini belirtti.
'Boğaziçi Üniversitesi'nde eğitim seviyesi düşüyor' tartışmalarına Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray da katıldı. Şu anda Boğaziçi'nin Türkiye'nin en iyi üniversitesi ve Harvard'ı olduğuna dikkat çeken Akgiray, bunun tartışma konusu bile olamayacağını söyledi. Boğaziçili Dergisi'ne verdiği mülakatta üniversitenin eğitim kalitesinin düştüğü iddiasını değerlendiren Vedat Akgiray, "Boğaziçi'nin özelleştirilmesi şart. Bu kamusal gücü yitirmeden özel üniversitelerin ödül -ceza mantığına geçmesi lazım." ifadelerini kullanıyor.
Aksi durumda Boğaziçi'nin de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İstanbul Üniversitesi gibi olacağını, bu üniversitelerin 60'larda dünya çapında olan değerlerini kaybetmesi gibi Boğaziçi'nin de kaybedeceğini sözlerine ekliyor. Boğaziçi'nin artık YÖK, devlet bahanelerini bir kenara bırakıp bir şekilde kendi finansmanına geçmesi gerektiğine vurgu yapan Akgiray, Boğaziçi'nin, hocalarını parasal açıdan tatmin etmesi gerektiğini ifade ediyor. Birçok kaliteli hocanın bu şartlara dayanamayarak okulu terk ettiğine dikkat çeken Akgiray, Boğaziçi'nin özelleştirme cesaretini gösterdiği nispette Türkiye'nin Harvard'ı olma ve bölgesel bir üniversite olma özelliğini koruyacağını kaydediyor.
SPK Başkanı Akgiray, Boğaziçili Dergisi'ndeki mülakatta küresel krizde paranın regüle edilmiş sektörlerden edilmeyen sektörlere kaydığını söyledi. İşadamların hepsini hırsız olarak değerlendirmenin yanlış olduğuna işaret eden Akgiray, "Biz paraya kaçma sebebi verirsek o para kaçar. Bugünkü teknoloji çağında hiçbir kanunla bunu engelleyemeyiz. Yasaklamaya kalkarsan You Tube olayına döner bu da." diyor. İşadamını rahatsız eden kanuni düzenlemeler kâr etmeyi zorlaştırınca para daha fazla kâr eden piyasalara kaçtı.
Aslında regülâsyonun kâr maksimizasyonunu kolaylaştırdığına dikkat çeken Akgiray, parayı rahatsız etmeyen regülâsyonlar anlaşılır yapıldığı takdirde iş dünyasının korunacağı anlamına geleceğini kaydediyor. Akgiray, kanun koyucuların teknolojiyi iyi anlamaları gerektiğini belirtirken, bugün bir tıkla istediğimiz yere emir gönderilirken kuralların buna uygun tasarlanmasının önemine dikkat çekiyor. 80'lerin mantığının artık geride kalması gerektiğini bildiren SPK Başkanı, yasaklama şansı olmadığına göre bunu kabullenerek hareket etmenin önemine değindi.
Kimse bize sormuyor paranız var mı diye? Bu arada bu durumu kabullenip, bu okul özelleştirilirse şu önyargı kabul edilmiş sayılacaktır: Devlet üniversitesi her zaman dandiktir. Ayrıca parası olanlarla, olmayanları kalın bir çizgiyle ayırmış olacaklar.
İtü ile İÜ'nün nes, varmış ben anlamadım neyine benzeyecekmiş ? He tamam İÜ Kötü zaten mühendisliklerde de İtü de ne var yani ?
Paramız yok ölelim o zaman.
Ben de onu anlamadım. Şu an okuldayım. Kütüphaneye girerken bu yazıları okudum. Öğrenci grupları çok sinirlenmiş ve sabahın köründe her yere poster asmışlar. Okurken neye sinirleneceği mi şaşırdım? Özelleştirilmeye mi, devlet üniversitesi her zaman dandik kalacaktır önyargısına mı yoksa uzaya uydu yollayan ve Türkiye'nin gelişmesini sağlayan İTÜ gibi bir üniversitenin küçümsenmesine mi? Cidden sinir bozucu bir durum.
Dünya tersine döndü görüyomusunuz çok değil 99 2000 yılında özel üniversite kazananları adam yerine koymazlardı asıl onlar dandik derlerdi ,şimdi ise duruma bak yazık be yazık ,boğaziçindeki öğretim görevlileri bunu demişse zaten normal onlar cebine bakıyor ,ama orada okuyan biri bunu derse işte o zaman kötü ,piyasada sanırım 4-5 yıldır özel üniv iyidir ,paralı eğitim daha iyidir imajı oluşturulmaya çalışılıyor bazı güçler tarafından.
quote:
Orijinalden alıntı: geberit
Dünya tersine döndü görüyomusunuz çok değil 99 2000 yılında özel üniversite kazananları adam yerine koymazlardı asıl onlar dandik derlerdi ,şimdi ise duruma bak yazık be yazık ,boğaziçindeki öğretim görevlileri bunu demişse zaten normal onlar cebine bakıyor ,ama orada okuyan biri bunu derse işte o zaman kötü ,piyasada sanırım 4-5 yıldır özel üniv iyidir ,paralı eğitim daha iyidir imajı oluşturulmaya çalışılıyor bazı güçler tarafından.
Aynı okul yerine dersane gibi bişey bu o zaman .. Hükümetin düşmesi artık tabi millet ne zaman aydınlığa ulaşıp gözünü açarsa o zaman olur bu. Yoksa kıl kıpırdamaz yerinden. Yandaş öğretim görevlileri demiştir hep bir ağızdan bunları ..
quote:
Şu an kampüsteyim. Öğrencilerin çoğu sert tepki verdi. Bu okulun öğrencilerinin tepki vereceğine eminim. İlgili tüm eylemlere katılırım şahsen. Koç, Sabancı gibi yapmaya çalışıyorlar burayı. Burjuva okulu olur sonra. Bizim gibiler de kapısının önünden geçerken imrenirler "Keşke param olsaydı" diyerek. Haber bu sabah yayımladı daha. Akşama doğru öğrencilerin rengi atar. Beklemedeyim şu an.
ya bu rektörlerde yaşları ilerledikce bir kenara çekilip rahat bir nefes almaları gerekirken ortalığı karşıtırıyorlar. bogaziçin özelleştirillirmi kardeşim ya ne saçma bir iş. o zmn parası olmayan her zaman parasız kalacak. ülkede bir burjuva tabakası oluşturmaya çalışılıyor. adam 4 yıl boyunca maddi durumu iyi olmadığı için daha iyi bir gelecek için çalışıyor boğaziçini kazanıyor. var böyle tanıdığım kişiler. ne yani şimdi maddi durumu iyi olmayan kişiler boğaziçi okuyamiyacak ohh ne güzel. zengin olan herzaman zengin fakir olan herzaman fakir. çook saçma bir anlayış 17. yydan kalma rektörler hala iş başında ne yazıkki. türkiyenin harvard ıymış. bırak harvard ı sen zaten boğaziçisin kendi üniversitenin adını yaymalısın başkasının üniversitesinin adının değil.
bu adamlarda batıyı üstün görme hastalığı var. adamlar her zaman batıyı doğudan üsütn görüyorlar avrupa herşeyi biliyor avrupa ne derse odur. kendi ülkesini kalkındırması gerekirken yaptığı şeye bak.
holly shit
quote:
Orijinalden alıntı: mctig3r
ya bu rektörlerde yaşları ilerledikce bir kenara çekilip rahat bir nefes almaları gerekirken ortalığı karşıtırıyorlar. bogaziçin özelleştirillirmi kardeşim ya ne saçma bir iş. o zmn parası olmayan her zaman parasız kalacak. ülkede bir burjuva tabakası oluşturmaya çalışılıyor. adam 4 yıl boyunca maddi durumu iyi olmadığı için daha iyi bir gelecek için çalışıyor boğaziçini kazanıyor. var böyle tanıdığım kişiler. ne yani şimdi maddi durumu iyi olmayan kişiler boğaziçi okuyamiyacak ohh ne güzel. zengin olan herzaman zengin fakir olan herzaman fakir. çook saçma bir anlayış 17. yydan kalma rektörler hala iş başında ne yazıkki. türkiyenin harvard ıymış. bırak harvard ı sen zaten boğaziçisin kendi üniversitenin adını yaymalısın başkasının üniversitesinin adının değil.
bu adamlarda batıyı üstün görme hastalığı var. adamlar her zaman batıyı doğudan üsütn görüyorlar avrupa herşeyi biliyor avrupa ne derse odur. kendi ülkesini kalkındırması gerekirken yaptığı şeye bak.
Kesinlikle katılıyorum. Robert Lisesi gibi burjuva okulu olacak. Sadece zenginler girerken, bizim gibiler ise her zaman kaybetmeye mahkum edilecek ki dengeler değişmesin. Güya sosyal devletiz! Onu bunu örnek alarak resmen Junior ABD olacağız bu gidişle.
Yok artık daha neler! Bence tam tersi özel üniversitelerin hepsi kamulaştırılmalı.
valla yorum yapamıyorum aklım almıyor. ucu bana dokunursa yıkarım etrafı...:D
Dünyada sınıf ayrımın en çok yapışdıgı ülke buras artık heryerde insanalr eşit.Bi biz aşamadık bunu
Onlar özelleştiriyor biz kamulaştıracağız !
Çok haklı adam devlet üniversitelerinin liseden pek bir farkı kalmadı.
quote:
Orijinalden alıntı: Utkuhan
Dünyada sınıf ayrımın en çok yapışdıgı ülke buras artık heryerde insanalr eşit.Bi biz aşamadık bunu
Valla öyle abd ye laf atarız ama onlardan daha fazla sınıf ayardığımız kesin.
quote:
quote:
Orijinalden alıntı: Utkuhan
Valla öyle abd ye laf atarız ama onlardan daha fazla sınıf ayardığımız kesin.
Valla dostum artık hiç bi topkum böyle konuları konuşmuyor benim arkadaşlarım var lise mezunu olanda 2 yıllık mezun olanda biri norveçli bi avukatla evlendi işte diğeri yine iyi okumuş biriyle evlendi bizde geçen bi cafeye gittik arkadaşla hepimiz normal 4 yıllık üniversite meznuyuz arkadaş dedi karşıdaki kızdan çok hoşlanıyorum ne zamandır falan biraz araştırdık kız tıpta okuyordu direk dedik olmaz :) öyle bi hale gelmişki artık bilmiyırum çok garip neden bizde böyle anlamıyorum.
bunu bizim hocalar da söylüyor. paralı sisteme geçilmesini savunuyorlar. lan zaten okul haricinde, dışarıdan kazandıkları para milyon doları buluyor yılda. yamyam herifler.
okul paralı olursa, öğrenciler aldıkları dersi değerli görürmüş. bu kadar basit bir mantık olabilir mi? pire için yorgan yakmak. bölümü ingilizceye çevirdiler diye nasıl da neticeleri havalanmış.
siz hangi ülkedesiniz bilmiyorum da ama türkiye devlet üniversiteleri daha değerlidir.toplum gözünde..çünkü oraları kazanmak zordur....ama paralı üniversiteye gittiğinde cahil cühela halk bi tarafını kıvırıp aman yatarak okumuş bu vs vs bi sürü şey bularak küçümser...
boğaziçinin özelleştirilmesi olayı da tamamen kapitalist düşünceden kaynaklanıyor..
parası olmayan gebersin
eğitim sağlık bunlar temel hak satılamaz dermişim ama burası türkiye....3. dünya ülkesi...
Özelleşsin zaten kaliteli üniversiteler özelleştirilmeye çalışılıyor.Boğaziçi robert kolejin devamı olarak kurulmuş.Ülkenin diğer üniversitelerinden farklı olarak görülüyor.Boğaziçi ve odtü amerikalılar tarafından galatasaray fransızlar tarafından kurulmuş diğer okullara göre farklı okullar bence. Ege ve odtü 1950'lerde kurulmuş aralarında oldukça fark var.