Şimdi Ara

Boğaziçi Turizm İşletmeciliği Hakkında Yardım...

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
2
Cevap
0
Favori
1.929
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Öncelikle herkese merhaba. Ben bu yıl mezun oldum ve puanlarım istediğim gibi gelmedi. Yeni alanlara yöneldim ve boğaziçi turizm bölümünde mutlu olabileceğimi düşünüyorum. Fakat ailem -her aile gibi- mühendislik istiyor ve bana çok karşılar. Sürekli şu laf, oraya gideceksin de otelde garson, müdür mü olacaksın vs..

Ben sizlerden yardım istiyorum, yani burdan mezun olan veya hala bölümde okuyan biri varsa bana yardımcı olabilir mi ? Bu bölümden çıkınca ne iş yapılır ? Nerelerde iş bulunur. Aktif biriyim yani adapte olmakta güçlük çekmiyorum ortamlara. Bunu da belirtmek istedim yani üniversitede sönük kalmam.

Şimdiden teşekkür ederim...

• Turizm ve Otel İşletmeciliğinde okuyorum (Boğaziçi değil) ama alakam yok bölümle. En son çalışmayı düşündüğüm sektör turizm. Hedefim Amerika'da oyun sektöründe yer almak.

Her neyse...

Bölüm hakkında şöyle bir genel değerlendirme yaparsam:

1- Dersler basit. Genel muhasebe, Turizm İşletmeleri Muhasebesi, Yönetim Muhasebesi, Genel Ekonomi, İngilizce, İş hayatı için İngilizce vs. vs. gibi dersler var (üniversiteden üniversiteye göre farklılık gösterebilir).

2- 75 gün zorunlu staj var. Eskiden 120 gündü. Tabii illa staj yapmak zorunda değilsin. 75 gün en az 3 yıldızlı otel ya da A grubu seyahat acentasında çalıştığını belgelersen staj yerine saydırabilirsin ki ben staj yapmayı düşünmüyorum, bir yolunu bulup yırtacağım.

3- Turizm sektöründe yer almak istiyorsan, özellikle de "yönetim" kısmında:

- Girişken olacaksın, pasif bir adamın emin ol turizmde yeri yok. Garip garip olaylarla, garip çalışanlarla ve müşterilerle karşılacaksın. Her daim soğukkanlı ve güler yüzlü olmalısın.

- Dil öğrenmelisin. İyi yerlere gelmek istiyorsan evet "öğrenmelisin". Turizm sektöründe çalışıpta dil bilmemek kadar absürd birşey yok. Emin ol çoğu üniversitedeki TOİYO bölümlerinde okuyanların büyük kısmı dil öğrenmeden mezun oluyor. Seni diğerlerinden farklı kılacak en önemli şeylerden biri bu. Tabii burda dili sağlam bir şekilde öğrenmekten bahsediyorum. Müşterilerle çatır çatır konuşabilmeli, yazışma vs. yapabilmelisin.

- Okuduğun süre boyunca mesleğinle ilgili herşeyi sömürmelisin. Stajda mesela, sömürebildiğin kadar sömür, öğrenebildiğin kadar öğren bu işlerin nasıl yürüdüğünü. Okulda seminer olur, konferans olur turizm ile ilgili, bunlara katıl. Hocaları sömür ve aranı iyi tutmaya bak. Geziler düzenlenir, katıl. Kitap oku, ne biliyim tiyatroya git, siyasetle, tarihle ilgilen genel kültürünü geliştir. Yazları yaz okuluna filan gitmeyeceksen, git bir otelde çalış az para verseler bile.

- Dilden bahsettik ama en önce tabiki güzel Türkçe konuşmalısın (benim Türkçemi yargılamaya gerek yok, zira bir iddiam da yok. Ayrıca söylediğim gibi turizm sektöründe yer almayacağım).

- Bunun dışında ecnebilerin tabiri ile "presentable" biri olmalısın. Ayakkabılarını bile silmeye üşenen biriysen olmaz bu iş. Her daim jilet gibi görünmelisin.

Sonuç olarak garson ya da müdür olmak senin elinde olan birşey. Ben hiç TOİYO mezunu olan, alanında gerçekten bilgi sahibi, kültürlü, iyi derecede Türkçe ve en az bir yabancı dil bilen, insan ilişkilerinde başarılı, presentable bir adamın garsonluk yaptığını görmedim, böyle bir saçmalıkta olmaz zaten. Ayrıca bu iş için zaten 2 senelik Turizm ve Otelcilik bölümü var.

Yok ben bunları yapmam. Ne dil öğrenirim, ne mesleğimle ilgili birşey öğrenmeye çalışırım, bana birşeyler katacak hiçbir faaliyette bulunmam, sınavlardan önce 2-3 saat çalışırım, 2 - 2.5 ortalamayla mezun olurum diyorsan zaten "garsonluk" sana müstehaktır.

Tabii şunu unutma, kimse yeni mezun bir adama "gel koçum seni müdür yapalım" demez. Bu yalnız turizm için değil hemen her sektör için geçerlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-55024C953 -- 31 Temmuz 2012; 23:46:02 >

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.