Şimdi Ara

BMW, insansı robotları Almanya’daki fabrikasında devreye alıyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
6
Cevap
1
Favori
332
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
0 oy
Sayfa: 1
Giriş
  • BMW, insansı robotları Almanya’daki fabrikasında devreye alıyor
    BMW Group, üretimde dijitalleşme ve yapay zeka kullanımını bir adım daha ileri taşıyor. Şirket, “fiziksel yapay zeka” (physical AI) adı verilen ve dijital yapay zekayı gerçek makinelerle birleştiren yaklaşımı Avrupa’da ilk kez Leipzig fabrikasında başlatıyor. Projenin amacı insansı robotları mevcut seri üretim süreçlerine entegre etmek ve özellikle batarya ile bileşen üretiminde yeni uygulamaları test etmek.

Geçmişte ABD’deki Spartanburg tesisinde Figure AI tarafından üretilen insansı robotlarla yapılan pilot program, BMW için önemli bir deneyim olmuştu. Bu robotlar günde 10 saat, haftada beş gün boyunca tekrarlayan ve fiziksel olarak zorlayıcı metal parça yerleştirme işlemlerini gerçekleştirmişti. Pilot program kapsamında 1.250 çalışma saatinde robotlar toplamda 90.000 parçayı taşımış ve 1,2 milyon adım atmıştı.

AEON robotları iş başına

Şimdi BMW, İsviçre merkezli Hexagon tarafından geliştirilen AEON robotlarını Leipzig fabrikasında kullanmaya hazırlanıyor. İlk kez geçen yıl Haziran ayında tanıtılan bu robotlar, AI tabanlı hareket kontrolü ve çevresel algılama sensörleriyle donatılmış durumda. AEON robotları, görevleri sırasında öğrenebilme ve karşılaştıkları durumlara göre programlarını güncelleyebilme yetisine sahip.

Robotlar, bacaklarının altındaki tekerleklerle hareket ediyor. Her biri 60 kg ağırlığında, 165 cm boyunda ve kısa süreli görevlerde 15 kg, uzun süreli görevlerde ise 8 kg yük taşıyabiliyor. Ayrıca robotlar, yaklaşık dört saatlik çalışma süresinin ardından otomatik batarya değiştirme özelliği sayesinde kesintisiz çalışabiliyor.

Ayrıca Bkz.Çinli otomobil devlerinde tarihi değişim: Yurt dışı satışlar iç pazarı geçti

BMW, AEON robotlarını öncelikle Leipzig’de çeşitli görevlerde test edecek. Testlerin ardından pilot program kapsamında yüksek voltajlı batarya montajı ile diğer üretim süreçlerine destek verecekler.

AEON robotlarının teknolojik özellikleri

BMW, insansı robotları Almanya’daki fabrikasında devreye alıyor
    AEON, gelişmiş mekatronik sistemler, çok modlu sensör füzyonu ve gerçek zamanlı fiziksel yapay zeka ile çalışan genel amaçlı bir endüstriyel platform olarak tasarlandı. Üretim, havacılık, ulaşım ve lojistik alanlarında parça manipülasyonu, denetim, varlık tarama ve operasyonel destek gibi hassas görevleri yerine getirebiliyor.

Hexagon’a göre AEON’un temel teknolojik yaklaşımı simülasyon odaklı geliştirme üzerine kurulu. Robot, Nvidia’nın Isaac platformunda oluşturulan sanal ortamlar üzerinden navigasyon, hareket ve manipülasyon becerilerini öğrenerek eğitim süresini haftalar düzeyine indirdi. Gerçek zamanlı algılama ve karar alma süreçleri Nvidia Jetson Orin’iyle yürütülüyor ve ileride IGX Thor platformu ile gelişmiş iş birliği güvenliği sağlanması planlanıyor. Ayrıca robot, insan hareketlerinden öğrenmek ve yapay hareket verisi üretmek için Nvidia Isaac GR00T model ve Mimic araçlarını kullanıyor.

Donanım olarak AEON, yüksek çözünürlüklü mekansal veriyi topluyor ve HxDR aracılığıyla Hexagon’un Reality Cloud Studio sistemine yüklüyor. Nvidia Omniverse entegrasyonu sayesinde gerçek üretim süreçleri ile bulut tabanlı dijital ikiz modelleri eş zamanlı çalışıyor ve üretim hattındaki operasyonlar bulut üzerinden optimize edilebiliyor.

Kaynak:https://newatlas.com/ai-humanoids/physical-ai-humanoids-bmw/

• Gelişmeler iyi güzelde, insan işçiler çıkartıldığında arabaları kim nasıl alacak :)

• Çini baya bi geriden De olsa takip ediyorlar
    Aferin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Sendika yok

Maaş yok

Ek haklar yok

Hastalanma yok

İzin yok

Doğum yok

İstifa yok

İşkazası sonrası yoğun tazminat ve mahkeme süreci yok

Beslenme yok

Vardiya yok

Ve daha neler neler yok.

Eksileri

Kaynak kodlara erişilebilirse yani hacklenirlerse

Hızla gelişen robot teknolojisinde demode olurlarsa

Robotu üretenler aabotaj yapım üretim de kusura yol acarlarsa

Üretilen hızla arttığında arz fazlası fiyatları baskılarasa

E

Ve de işsiz kalan insanların alım gücü düşerse 8.5 milyar insan olsa da neye yarayacak kitlesel bir yoksulluğa yol acarsa....

Bunlar amatörce tespitlerim. Yaşayıp göreceğiz....

• Robotlar sürekli var olan işçileri işinden edecekmiş gibi yorumlar yapılıyor ama işgücünü arttırma kısmı göz ardı ediliyor. Sonuçta Çin'in işgücü hacmiyle Almanya kendi çalışan hacmiyle başa çıkamayabilir e mecbur robotu fabrikasına dahil etmesi lazım. Ne yapsın Türkiye'den Cezayir'den Pakistan'dan işçi mi getirsin. Robotu alır geçer.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.