Şimdi Ara

Blue Origin’den büyük başarı: Ay toprağından güneş paneli yapıldı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
186
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Blue Origin’den büyük başarı: Ay toprağından güneş paneli yapıldı
    Jeff Bezos tarafından kurulan havacılık ve uzay araştırma şirketi Blue Origin, Ay ve Mars görevleri için kritik öneme sahip. Ancak şirket, Ay’a iniş yapsa da yapmasa da uydumuza yapılacak operasyonların devamlılığı için önemli bir buluşa imza attı ve Ay toprağından güneş paneli yapıldı.



    Jeff Bezos'un uzay uçuşu şirketi, simüle edilmiş Ay regolitini kullanarak güneş hücreleri ve iletim materyalleri üretebileceğini açıkladı. Ay’ın yüzeyindeki toprak yapısı güneş hücreleri dolayısıyla da güneş panelleri yapmak için gerekli olan tüm bileşenlere sahip. Bu regolitik yapının içerisinde silikon, demir, magnezyum, alüminyum ve dahası bulunuyor.



    Ay toprağından güneş paneli yapılabilir



    Firmanın Blue Alchemist tekniği sayesinde, Ay toprağının alüminyum, demir ve silikonunu bağlı olduğu oksijenden ayırmak için erimiş elektroliz kullanılıyor. Bu işlem sonucunda bir güneş paneli için gerekli olan bileşenler elde edilebiliyor. Bununla birlikte Blue Origin’in bu tekniği aynı zamanda oldukça da temiz. Firma teknolojilerini sıfır karbon emisyonlu olarak tanımlıyor. Ek olarak süreç boyunca su kullanımına gerek olmazken, süreç sonrasında da zehirli maddeler açığa çıkmıyor.





    Blue Origin yaptığı açıklamada süreç sonucunda elde edilen silikonun yüzde 99,999 saflıkta olduğu belirtiliyor. Bu saflık seviyesi, verimli güneş hücreleri ve en nihayetinde güneş panelleri yapmak için gerekli. Bununla birlikte Ay’ın zorlu koşulları geleneksel güneş panellerinin ömrünü sadece birkaç güne düşürebilir ancak Blue Origin, aynı teknik ile bir koruyucu cam yapılabileceğini ve kullanım ömrünün 10 yıla kadar çıkartılabileceğini ifade ediyor.



    Ayrıca Bkz.Dikey güneş panelleri, arazi tasarrufu ve su verimliliği sağlayabilir



    Blue Origin bunu NASA'nın Artemis programı ve Mars misyonları için bir çözüm olarak sunuyor. Zira ajansın buralarda bir yerleşke kurma planı bulunuyor. Elbette Dünya dışı yaşam alanları için gezegenin mevcut yapısından yararlanma fikri her zaman vardı. Fakat, bu konseptler genellikle habitatlara odaklanıyordu. Kurulacak tesisler için yerel enerji sistemleri son zamanlarda daha geniş alan kaplamaya başladı.




    Kaynak:https://www.engadget.com/blue-origina-solar-cells-moon-soil-173908801.html
    Kaynak:https://www.blueorigin.com/news/blue-alchemist-powers-our-lunar-future/?uuid=pnppoTE7iN1Zk2t11537







  • silikonu eritip saflastirmak cok fazla enerji gerektirir, saflastirma sonrasi uygulanacak doping gibi kimyasal islemlerde cok farkli degil. ileri teknoloji urunler hemen her zaman cok farkli kaynaklardan gelen cok farkli alt urunlere hammaddelere ihtiyac duyar. ayda boyle bir altyapiyi kurabilmek icin cok saglam kolonilesme gerekir onunda bu yuzyilin 2inci yarisindan once olmasi pek olasi degil. tabi buyuk bir kolloni kuruldugunda ihtiyaci olan herseyi olabildigince kendisinin uretebilmesi onemli, keza dunyadan gonderilecek her kilogram malzemenin astronomik maliyetleri var.

  • darkaura kullanıcısına yanıt
    Şu nakliye işini çözseler hiç böyle toprağı altına çeviriyok madrabazlıklarına gerek kalmayacak. İnsan harici mal yük taşımacılığında sapan tarzı şeyler çok işe yarayabilir. Kurzsezagt mıydı bir youtube kanalı var bu konularda çokça şey tartışmış, türkçe altyazılı

  • Mylevi M kullanıcısına yanıt

    yorunge sapanindan bahsediyorsunuz, biliyorum. pek cok alternatif yontemler mevcut ama hemen hepsi cok buyuk muhendislik ve yatirim isteyen isler, uzaydan gercek bir kazanc olmadikca kolay gerceklesecek seyler degiller. ilerki yillarda ucuzlayan tekrar kullanilabilir roketle uzay turizmi patlamasi olursa bu yonde bir ivme yaratabilir. yada mevcut fuzyon arastirmalari helyum 3 gibi bir izotopa yonelirse ay topragi helyum 3 acisindan cok zengindir, helyum 3 dunyada bulunmaz gibi bir sey, cok cok cok az var, yani bir sebebden buyuk bir ticari istek olusursa iste o zaman gercek uzay caginin kapalari aralanir, uzay asansoru yada yorunge sapani gibi buyuk projelere yatirim gelebilir.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi darkaura -- 14 Şubat 2023; 14:31:12 >
  • iç bükey ayna ile gerek olmaz ki...

  • güneş enerjisi varken sorun olmaz o...

  • ayda güneş enerjisi kullanırlar hani aynaları içbükey yüzeyde kurunca elde ediliyor ya...

  • Bu saçmalıklar daha ne zamana kadar sürecek..dünya sabit ve düz..kimse aya gitmedi..gokkubbe asla geçilemez...

  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.