Şimdi Ara

Biyolojinin ve tıp'ın neden sayısalda olduğunu merak ediyorum (4. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
103
Cevap
3
Favori
12.556
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
4 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Tıpçı fanboylar gelmiş yine. Biyoloji sayısal bir ders falan değil tamamen ezberdir, tıpda görülen dersler gibi.

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • letmeinnow L kullanıcısına yanıt

ya siz öğrenmek ile ezber in farkını bilmiyorsunuz kısaca sadece bunu diyebilirim buna başka diyelecek biz söz yok

ezberlenen bir şey unutulur ama öğrenilen bir şey unutlmaz

----------------------

en basitinden siz kendi isminizi öğrendiniz çarpım tablosunu öğrendiniz ya da bizim akciğer vasıtasıyla solunum yaptığımızı ya da beyindeki nötonlar vasıtasıyla tüm vücudumuzu kontral ettiğiniz öğrendiniz

yani ezberlemediniz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 13 Kasım 2020; 2:19:8 >
  • Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Emilen yağların izlediği yolları, nefronlarda neyin nerede emildiğini, göz uyumu denilen dünyanın en gereksiz bilgisini de mi öğrendik? Bilim dalı olarak bunu söylemek komiklikten öteye gitmez ama lisede anlatıldığı kadarıyla biyoloji en ufak bir mantık kırıntısından olabildiğince uzaktır, hatta kelimenin tam anlamıyla bir zırvadır. Matematik ve fizik gibi beynin çalışmasını gerektiren derslerin asla yanından geçemez.

• o zaman insan sorar matematik ne mantığından ya da fizikte ne mantığından bahsediyorsun diye

orada da formül ezberliyorsun ve soru çözüyorsun sorunun amacı da ben daha çok soru çeşidi görüyüm ki aynısı ya da benzeri çıkarsa yapayım derdinde zaten herkesin takıldığı daha önce görmemiş sıradışı sorularda takılıyorlar niye hepçünkü hep ezberliyorlar

hatta ben iyi liseden mezun oldum fizikteki hocamız ünlü bit yayınevinin editörü ve soruların çoğunu o yazdı biz dersi işlerken 7-8 soru kalıbı üzerinden gitti

bunun neresi mantık insan sorar

------------

mesela bu aşağı inen henle kulğu yukarıya çıkan henle kulpu olayı var

merdivenlerden aşağıya indiğinizi düşünün çok rahatlıkla inersiniz değil mi su da çok kolaylıkla bir yerden diğer yere geçer o zaman atp kullanılmadan su emilimi olan yer deyin

merdivenden yukarı çıkmak zor bir olay tuz da her ortamdan geçemez değil mi o zaman nacl nin emilimi orası olsun

yani ezberleme falan yok başka bir olayla bağıntı kurdum öğrendim hayatım boyunca hiç de unutamayacağım

-----------------

ben her konuda bunu çıkaracak mıyım diyeceksiniz bazı yerlerde hoca yardımcı olacak bazu yerlerde siz kendiniz mantık kıracaksınız

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 13 Kasım 2020; 2:32:45 >

en fazla da proximalde emilir nerdeyse %90 emilimin olduğu yerler niye diye soracaksınız çünkü çok yumak halinde peki her molekül neden emilmiyor

bazı maddeler atp kullanarak hücre içine alınıyor ben bunları mı ezberleyeceğim diye sorar bir insan

hücre membranı negatif herkes bilir değil mi bikarbonat da hco3- o da negatif yüklü değil - -'yi iter yani biz dışardan güç uygularsak yani atp yi parçalayıp çıkan enerji ile hücre içine girer yani atp harcanmış

ya da hücre dışında az olan madde olsun hücre içinde yoğun az yoğundan çok yoğun olan bir ortama gitmek (alçak basınçtan yüksek basınca gitmeye benzer) yani çok yorulursunuz yani enerji harcanması gerek

--------------

yağdan örnek vermişsiniz hücre memranı lipofilik bir yapıda yağın her türlüsü pasif yollar hücre membrandan gçeer çünkü 2si de aynı maddeden yapılmış niye izin vermesin ki

--------------

kısacası hepsinin bir nedeni ve bağlantısı var hiçbir şey ezbere dayanmıyor(sadece bazı kalıp ifadeler dışında) Allah'ın bizi muhteşem yarattığının göstergesi bu da

• Ankaratıplı kullanıcısına yanıt
    Kullandığınız kelimelerin çoğunun ne anlama geldiğini dahi unuttum. Bu çöp yığını 28 Haziran günü hayatımdan sonsuza dek çıktı. Şu derste geçen herhangi bir şey sadece müfredatta olan bilgilerle mantıklı bir şekilde açıklanamaz. Kabullenin artık bunu.

yok hocam ben de lise de bilmiyordum ki latince çoğu

membran zar demek

lipo liposit ten gelir fili de sevmek demek

lipofili yağı seven

sakın bana latince de ezber deme

----------

o zaman ingilizce de mi ezber diyecem    onu bu şekilde öğrendik o zaman türkçe de bir ezber sen konuşmayınca mesela halının halı olduğunu unutuyorsun

yani aslında hepsini öğrendin

------------

dur ama nasıl öğrendiğin de önemli mesela ilerde bana fayda katacak diye mi öğrendin zevkle mi öğrencdim yoksa hmm bu lanet olsun dersi sınavda biraz daha iyi yapayım gerisi ne olursa olsun mu dedin

arada çok fazla fark var bu sebepten de olabilir

zaten sevdiğiniz dizi sonrası tıpa tıp aynısını arkadaşlarınıza anlatıyorsunuz değil mi ama bazı derslerde aynısı olmuyor değil mi ya da çoğunda işte bu yüzden sevilen bir şey sonucu öğrenilen şey unutulması çok zor

• Valla benim tıp okuyan arkadaşlarım var.Bende inşaat müh okuyorum.Ne yalan söyleyim o arkadaşlarım 3 boyutlu falan düşünemez.Yani yukarıda saymışlar falan analitik düşünme diyede analitik düşünmenin babası mühendislikte var.3 boyutlu düşünme falan mühendislikte çok kullanılır.Özellikle makine mühendisleri iyi bilir;)Yani sayısal zeka mühendislikte daha fazla kullanılıyor açık ara.Ha TM cilerin içinde sayısal zekası tıpçılardan daha fazla olanlar var.Eşit ağırlık derece grubunda arkadaşım vardı yapamadığım geometri sorularını ona çözdürürdüm.O çocuğu koy sayısala Hacettepe tıpı kazanırdı.Ama çocuk siyasal istiyordu ve Ankara siyasala girdi.Yani TM cileri küçümsemeyin o TM cilerin içinde belli bir kesim var zehir gibi tıpçı mühendis falan dinlemez alayında zehir gibi kafa var.Bunlar zaten siyasal bilgiler ve hukuk fakültesine giriyorlar kısaca ülkeyi yöneten kesim ;)

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• Konuda çok fazla kişi nefretini kusmuş.nefret insanı at gözlüğüyle bakmaya yönlendirir çoğu zaman bu konuda da öyle olmuş.
    Tıp tamamen ezber diyenler çok dar bir açıdan bakıyorlar.fizik kuralları vücudumuzda geçerli değil falan mı sanılıyor acaba?
    Bilgi yükü ağır ona katılıyorum.özellikle bazı yerler insanı çileden çıkartıyor ilaç isimleri bakteri isimleri falan ama asıl olay bu değil tabii ki de.hemen her insan zorlasa kendini ezberler ama gerçekten iyi bir doktor olmak zordur çok nadirdir.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • Eger bahse konu olan hekimlik/tabiplik meslegi ise, evet matematikle hicbir alakasi yok. Zaten matematik ogretilmiyor onlara.

Ancak biyolog ve molekuler biyolog bilim insanlari veya tiptan mezun olup biyolog/molekuler biyolog bilim insani olacak kisilerin matematigi iyi bilmesi gerekiyor. Cunku bilim yaparken matematigi bilmeniz gerekiyor. Hemen hemen butun sonuclari istatistiki testlerden gecirerek raporluyoruz. Iyi istatistik bilmeniz gerekiyor. Sadece matematik de degil. Inorganik/organik kimya, kimi zaman fizik, kodlama (R programi kullanirken) vs butun dallarla hasir nesir oluyorsunuz. Kisacasi, biyoloji/molekuler biyoloji bilimleri son derece disiplinler arasi bir alandir. Sayisal bir alandir. Ezber degil, sayisal bilimlerin mantigiyla ilerler.

• Zaten bunu anlamış olsaydın sayısalcı olmuş olurdun tabi daha zeki :)

• şimdi ilk olarak bölüme sayısal diye değil matematik ve fen olarak bakmamız lazım ve biyoloji bir fen dersi bunda hemfikiriz zaten, biyolojide abartıldığı kadar ezber olduğunu düşünmüyorum en fazla fiziğin 1 tık üstü ezber var. tıp bölümünü ve doktorluk mesleğini ben de sevmiyorum ama bir sözelcinin ya da eşit ağırlıkçının yapabileceği iş değil (bu cümlede eşit ağırlıkçıdan kasıt mat yapamayıp tm seçenler)

• bence senin bahsettiklerin çok çok nadir olan şey %0,1 ihtimalde olanlar var zaten onların da matı iiy olduğundan ilk 100e falan da girmişlerdir

yok tmclerin matı sayısalcılardan iyidir diye bir algı çıkartamayız çok nadir örneklerden yani sıradışı bir örnek olduğundan bu genellemeye giremiyor maalesef

• bazıları öyle konuşmuş ki tıpa girenlerde bu analitik düşüncenin a sı bile olmaz sanki yks ya da lys sınavlarında da full soru türlerini ezberleyip girdi sanacaklar  

bazıları da matı ya da fiziği tamamen mantık sanıyor onlara da gülüp geçiyorum o zaman mantıksa niye tüm soru türlerini göreyim diye soru çözüp soru kalıpları ezberliyorsunuz ki bu olayı bir anlamadım gitti

hatta bazılarınız ben bu soru kalıbını hiç bir yerde görmedim ne kadar sıradışı bir soru kimse çözemez falan demeler oluyor ama ezber yok   

• 👏👏👏

• Bilgiyi düzgün kaydetmenin bir yolunu bulamadıkça kuru ezberle tıpta sadece geçer not alınır. Sitemli bir şekilde konuların ortak yönlerini iyi tespit edip ona göre bilgiyi her zaman hatırlanacak hale getirmek gerekiyor. En ezber gibi görünen kısımdan örnek vermek gerekirse anatomiyi düşünelim. Sözde her şey ezber ama çalışırken bazı yapılarda çok benzer mekanizmalar olduğunu fark ediyorsun ve onların işleyişine göre hafızana uzun süreli olarak kaydediyorsun. En ezber konulardan biri olan kaslara bakalım mesela. Hareketlerinin hepsi ezber gibi görünüyor ama öyle bir düzenek var ki sadece kasların benzerliklerini ve konumlarını yorumlayarak hareketini kendin belirleyebilirsin. Mesela kas haraket ediyor ama onu çeken yapıların yani originlerin yönlerine göre vektörel olarak olarak düzgün bir şekilde düşünülebilirse bütün konuyu halletmiş gibi oluyorsun. Kısacası tıpın yükü çok ağır hem ezber hem mantıksal yönden. Ve sayısal zeka olmadan halledilebilir türden bir ezber değil. Ki bunun yanında zaten tıpçıların çoğu ezberi kötü diye sayısal seçmiyor, tıp istediği için sayısal seçip bu derslerden sınava giriyor.

• bir de bunun gibiler var ve hiç de bitmeyecekler her gün bazıları türeyecekler

bu kadar küçümseme mi olur

sadece kedi uzanamadığı ciğere murdar dermiş diyorum başka söylenecek söz yok

adama bak ya hekimlere amele diyor diyor   sen kimsin ki ya

ırkçılık falan tavan seviyede

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 13 Kasım 2020; 13:52:29 >
  • 
Sayfa: önceki 23456
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.