Şimdi Ara

Biyoloji Üreme Çeşitleri Soruları

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
3.548
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş

1. Tüp bebek yöntemiyle birey oluşturulması
    2. Bir kavak ağacı meristeminden doku kültürü yöntemiyle bitki oluşturulması
    3. Elma ağacına armut ağacından alınan parçanın aşılanması
    4. Döllenmemiş yumurta hücresinden erkek bal arısı gelişmesi

Yukarıdaki verilen uygulamalardan hangileri eşeyli üreme değildir ? (2-3)

2. ve 3. öncülleri anlayamadım.

2. Soru

1. Eşeyli üreyen tohumlu bitkiler
    2. Partenogenezle çoğalan karıncalar
    3. Konjugasyonla üreyen terliksi hayvan
    4. Konjugasyonla üreyen bakteri

Yukarıda verilen canlı örneklerinden hangilerinde kalıtsal çeşitlilik mayoz bölünmeyle sağlanamaz ?(yalnız 4)

3. Soru

Eşeyli üreyen tüm canlılarda

1. döllenme
    2. mayoz
    3. dna eşlenmesi

olaylarından hangilerinin gerçekleşmesi ortak değildir ? (1 ve 2 )

Sadece döllenmenin ve sadece mayozun olduğu bölünmeler hangileridir, anlayamadım.

4. Soru

Eşeyli üreme ile birey sayısını artıran canlı gruplarında

1. Farklı büyüklükteki gametlerin birleşmesi
    2. Genetik yapıları farklı bireyler oluşturulması
    3. Genetik yapıları farklı gametlerin oluşturulması

olaylarından hangileri ortak olarak gerçekleştirilemez ? (yalnız 1)

sadece 2. öncülü anlayamadım, mesela ikizlerde genotipler aynı değil mi? O halde cev. 1-2 olmaz mı ?

Şimdiden teşekkürler.

• 1. soru
    Tüp bebek yöntemi de bir eşeyli üremedir. Sperm ve yumurta dış ortamda döllendiriliyor. Sonuçta n kromozomlu hücrelerin çekirdeklerinin kaynaşması, yani döllenme söz konusu. Döllenmede de kalıtsal çeşitlilik sağlanır. 1. öncül doğrudur.

Doku kültüründen üremek bir eşeyli üreme değildir. Doku kültürünün kalıtsal yapısı bellidir, zaten döllenmenin sonucunda olmuş bir şeydir. Biz dokudan bir kök alıp özel bir ortamda büyütüyoruz, ortaya aynı kalıtsal yapıya sahip yeni bir birey çıkıyor. Döllenme yok, mayoz bölünme yok, kalıtsal çeşitlilik yok. Mitoz bölünme ile büyüme oluyor. Buna göre 2. öncül yanlıştır.

Aşılama da bir eşeyli üreme değildir. Elma ağacına armut ağacından alınan bir parçayı monte ettiğini düşün, neticeleri daha sonra ortaya çıkacak. Ortada parçaların kalıtsal yapılarını değiştirme var mı? Yok. Kalıtsal çeşitlilik var mı? Yok. Döllenme var mı? Yok. Mayoz bölünme var mı? Yok. Yine mitoz bölünme ile büyüme olacak. Aşılama, bir bitkideki özelliklerin alınıp başka bir bitkiye elle eklenmesi. Eşeyli üreme değil bu. 3. öncül de yanlış olur.

Zaten döllenmiş. Eşeyli üremedir doğal olarak. 4. öncül doğrudur.

• 2. soru
    Eşeyli üremeye katılacak olan sperm ve yumurta n kromozomludur. Bunlar da 2n kromozomlu ana hücrelerin mayoz bölünmeye uğraması sonucu oluşur. Sperm ve yumurta hücreleri farklı kalıtsal karakterlere sahip hücrelerdir, bu da mayoz bölünmedeki homolog kromozomların ayrılması ve Crossing-Over olayları sayesinde olur. 1. öncül doğrudur.

Partenogenezde her ne kadar n kromozomlu hücreden mitoz bölünmeyle erkek arılar oluşsa da n kromozomlu yumurta hücresinin oluşması için mayoz bölünme gereklidir. Yani burada da kalıtsal çeşitliliğin sağlanmasında mayoz bölünmenin etkisi söz konusudur. Partenogenez de bir eşeyli üreme çeşididir. 2. öncül doğrudur.

Terliksi hayvanın konjugasyonunda, terliksi hayvan hücreleri arasında köprü oluşturulmadan önce mayoz bölünmeyle sporlar oluşturulur. Burada da çok detay sormuş. 3. öncül de doğrudur. (Terliksi hayvanlardaki konjugasyonun ayrıntıları unuttum; ama önce mayoz bölünmeyle sporlar oluşturuluyor.)

Bakterilerin konjugasyonunda mayoz bölünme yoktur. Sadece hücre stoplazmaları arasında kurulan köprüyle bakterilerin kalıtsal materyalleri birbirlerine aktarılır, yer değiştirilir. Burada herhangi bir mayoz bölünme, döllenme vb. olayı olmaz. 4. öncül yanlış olur.

• 3. soru
    Eşeyli üreme için (konjugasyon hariç) mayoz bölünmeyle eşey hücrelerinin oluşması gerekir, bunlar döllendikten sonra büyümek için de mitoz bölünme gerekir. Hücre bölünmelerinin interfaz evrelerinde DNA eşlenmesi olur. Yani eşeyli üreyen her canlının (bakterilerin konjugasyonu hariç) hücrelerinde DNA eşlenmesi yaşanır. 3. öncül doğrudur.

Bakterilerin konjugasyon yapması da bir eşeyli üreme kabul edilir; çünkü kalıtsal değişim sağlanıyor. Bu olayda ise ne döllenme ne de mayoz bölünme var. Bu nedenle 1. ve 2. öncüller yanlış olur.
  • İkinci soruya 2 dakika boş boş bakmıştım, dedim kesin mantık hatası var çünkü ikisinde de konjugasyon yazıyor :)

Anlayamadığım Paramesyum hem sporlanma hem de onun peşinden konjugasyonla mı ürüyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: unlem

İkinci soruya 2 dakika boş boş bakmıştım, dedim kesin mantık hatası var çünkü ikisinde de konjugasyon yazıyor :)

Anlayamadığım Paramesyum hem sporlanma hem de onun peşinden konjugasyonla mı ürüyor ?

Öyle bir şey. Şu an ayrıntıları tam aklımda değil; ama terliksi hayvanda sporlanma olduğunu da bil.
  • Tamam, 4. soruyu da çözebilir misin ?

Bu arada buraya sürekli soru yazsam bakabilir misin bu tatil içinde ? Nasıl ödenir hakkın bilmiyorum :)
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Moleküler Biyoloji ve Genetik
    15 yıl önce açıldı
    biyoloji ve coğrafya sorunsalı
    10 yıl önce açıldı
    Kimya Kapsül Soruları
    13 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • sonuçta eşeyli üremenin amacı genotipleri farklı bireyler oluşturmak değil mi?bunu eşeyli üremeyle sayısını arttıran canlıların hepsi yapabilir.

tek yumurta ikizi istisnai bir durum.sonuçta hepsi farklı genotipe sahip bireyler oluşturabiliyor değil mi?
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.