|
CoinStats gibi görünen tuzak: Nasıl çalışır, nelere dikkat etmeliyiz? uygulama yasal sorun yok ancak bunu kullanan kişi ve size bunu indirip kurduran kişi dolandırıcı. Kripto dünyası heyecanlı — ama ne yazık ki bazı kişiler bu heyecanı suistimal ediyor. Size geleneksel bir borsa gibi sunulan ama gerçekte sadece bir sahte takip/defter uygulaması olan sistemlerle nasıl dolandırıldığınızı anlattığım kısa bir rehber hazırladım. Okuyun, paylaşın ve çevrenizdekilere de söyleyin. Dolandırıcılık nasıl işler? (Adım adım) 1. Güven yaratma: Size “CoinStats” gibi tanınmış veya teknik görünen bir uygulama indirtirler. Uygulama, gerçek bir borsa gibi arayüz sunar: grafikler, bakiye, alış-satış geçmişi gibi görseller. 2. Hesap açtırma ve yetki isteme: Uygulamaya giriş yapmanız veya API/şifre vererek cüzdanınızı bağlamanız istenir. Bazı durumlarda sadece uygulama içinde bir hesap açtırırlar — gerçek hesap değil, onlarda görünen bir hesap. 3. Sahte bakiye gösterme: Uygulama, istediğiniz kadar bakiye “yazmanıza” izin verir; milyarlarca dolar bile gösterebilir. Bu, kullanıcıyı “para kazanıyorum” hissine sokar. 4. Sürekli al-sat yaptırma: Kullanıcıyı sık işlem yapmaya teşvik ederler. Sahte işlemler sayesinde bakiye artıyormuş gibi görünür; mağdur parayı çekmeye çalıştığında gerçek bakiye ya yoktur ya da hesaba erişim engellenir. 5. Gerçek cüzdan taklidi: Uygulama, dünyanın çeşitli cüzdanlarını takip ediyormuşsunuz gibi gösterir; büyük miktarlı “cüzdanlar” sizin hesabınıza eklenmiş gibi görünür. Böylece kullanıcı daha fazla yatırır veya başka hesap bilgilerini paylaşır. Neden tehlikeli? Görsel aldatmacaya dayanır: Grafikler ve rakamlar gerçekmiş gibi davranır — oysa arka planda gerçek işlem yoktur. Güven suistimali: Kullanıcıların şifreleri, API anahtarları veya kişisel bilgileri ele geçirilebilir. Para çekme aşamasında belirginleşir: Sahte sistemler genelde para çekme isteğinde bulunulduğunda çöker veya koşullar sunar (komisyon, doğrulama, bekleme) ve mağdurun parası kaybolur. |
|

Yeni Kayıt

Konudaki Resimler

önceki