Şimdi Ara

Bireysel Emeklilik Mi? Yoksa Fon Hesabı Mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir (1 Mobil) - 2 Masaüstü1 Mobil
5 sn
5
Cevap
0
Favori
1.058
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Bu ya 100 TL atmak üzere bi hesap açmayı düşünüyorum. Fakat BES mi açsam yoksa internet bankacılığı üzerinden bi fon hesabı mı açsam kararsız kaldım. BES'de malum belli bir süre durmak gerekiyor devlet katkı payının cüzzi bir kısmını alabilmek için bile. Fonda ise öyle bir zorunluluk yok istediğim zaman fonu nakite çevirebiliyorum. Sizce hangisini yapmak daha mantıklı ?

• paraya ne kadar sonra ihtiyacın olup olmamasına göre durum değişir
    faiz hassasiyetin olup olmamasına göre de seçenekler değişir
  • Bes pismanliktir sakin girme, sonra cikamiyorsun.. cok fazla kesinti yapiyorlar..

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Uzun süre para biriktirmek için bes. 3 5 yıl sonra kullanırım diyorsan hiç bulaşma ama. Altın falan da alabilirsin.Fon
  • Merhaba,
    Üniversitede okuyorum. Aylık yaklaşık 200-250 TL gibi bir meblağı biriktirebiliyorum. Gerçi şu aralar yaz tatili için aylık 100 lira anca atabilsem de kenara Daha sonra bu parayla ne yapabilirim diye düşünürken babam bankaların bireysel emeklilik sistemi var dedi istersen bir bak devlet katkısı, paranın fonlarda değerlendirilmesi gibi gelir kaynağı olarak kullanılabilir demişti. Ben de şubat ayında biraz araştırdım ve mevduat hesabıdır, borsadır, dolardır, her ay bi çeyrek kenara koymadır diye düşünürken Anadolu Hayat'ın temsilcisiyle konuştum danıştım, biraz çekinerek de olsa o beni ikna etti ben genel olarak mantıklı buldum derken katıldım. BES'te çok olumsuz yorum var internette. Ama olumsuz yorumların çoğu fonların düzgün değerlendirilememesinden yana sıkıntısı olan kişilerden veya parayı erken çekmek durumunda olan kişilerden kesinti yapılmasıyla beraber gelmiş. O yüzden pek aldırmadım ben yine de BES de devam etme kararı aldım. Ama Anadolu Hayat temsilcisinin de dediği gibi bu sisteme gireceksen en az 6 yıl sistemde kalmalı, eğer elle tutulur gözle görülür sağlam bir getiri istiyorsan da 10 seneyi gözden çıkarmalısın dedi. Ben de okulumun 6 sene olmasından dolayı ve mezun olduğumda parayı gerek evlilik gerek araba alımında kullanmak amacıyla düşündüğümden dolayı uzun vadede mantıklı olmalı diye düşündüm. BES düşünenlere kendi yorumum ve internetteki yorumlara göre tavsiyem;
    1)Bu sistemde ciddi anlamda getiri görmek istiyorsanız ben en az 10 yıl kalmalısınız diyorum. 10 yıl kalırsanız yatırdığınız katkı payı tutarının %25'i olan devlet Katkısının %60'ını alabiliyorsunuz.Yani bir anlamda %25 x %60 = %15 Devlet katkısı almış gibi oluyorsunuz.
    2)Bu BES sistemine aktardığınız parayı biraz sıkışınca hemen çekebileceğiniz bir şey olarak değil her ay para attığınız fakat yerini bilmediğiniz kumbara olarak düşünün. İlerde o kumbara karşınıza çıkıp sizi zamanı gelince oldukça rahatlatacak bir birikim olabilir.
    3)Fon konusunda standart bir fona geçip uzun vadede iyi bir getiri beklemeyin derim. Para şuanda kısa vadedeki yükseliş düşüşlerden etkilense de uzun vadede riskli fonlar genelde iyi bir performans sergilemiş. Ben de şuan daha işin başında ve genç bir birey olarak yüksek riskli fonları seçtim açıkçası. Sadece riskli fon seçip daha çok getiri sağladığını yüksek riskli fonların eski performanslarına bakıp görerek değil, internetteki çoğu yorumların böyle olduğunu okuyarak ve mantıklı olduğunu düşündüğüm için böyle yaptım. Tabi ki biraz da düşük ve orta riske pay ayırmakta fayda var gibi.
    4)Piyasaları az çok takip etmek fonu yeri geldiğinde değiştirmek önemli bence. Yılda 6 defa fon değiştirme hakkı bulunuyor.
    5)Kredi kartıyla talimat verirseniz İŞ Bankası'nın kredi kartlarında blokaj süresi 35 gün (yani kredi kartından geçtikten 35 gün sonra sisteme intikal ediyor) diğer kredi kartlarında 45 gün bir blokaj süresi varmış. Ben Kredi kartı blokaj süresini beklememek adına kredi kartı ile ödemeyi iptal ettirdim. Hesaptan direk parayı atıyor ve şirketin hesabına geçtiğinden bir blokaj süresi uygulanmıyor dedi müşteri hizmetleri. Bir de bankanızdan otomatik ödeme talimatı verebiliyorsunuz ayın kaçında çekmelerini istiyorsanız artık, illa kredi kartına gerek yok yani.
    6)Kesintileri de iyi araştırın derim, 2016 yılında yapılan kanun değişiklikleriyle kesintiler oldukça azalmış durumda ama yine de dikkat etmekte fayda var.

Genel olarak söyleyebileceklerim bunlar. Uzun vadede mantıklı görünüyor. Sağlıcakla kalın.
    Not: Yatırım Tavsiyesi Değildir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster

Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.