Şimdi Ara

´´ Bir toplumun dinamikleri...

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
36
Cevap
0
Favori
8.723
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Bir toplumun dinamikleri nasıl yok edilebilir?

Bir toplum, deşiğim ile asimile olmak arasındaki ayrımı nasıl ayırt edebilir?

Adapte olma sürecinde özünü nasıl koruyabilir?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 15 Ağustos 2007; 8:53:27 >

• cehalletten mütevellit bir sualim var zat-ı alinize:

"Bir toplumun dinamikleri" ne demek?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Aralık 2006; 0:33:07 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: vese
    cehalletten mütevellit bir sualim var zat-ı alinize:

Devimsel anlamında kullanılmıştır.

Devimsel:
    Devinimi yalnızca fizik kanunlarına bağlı olmayan, aynı zamanda etkin bir gücü, bir amacı da içeren, dinamik.

Devinim:
    Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütünü.
  • quote:

Orjinalden alıntı: sesyoksesyokdedim

quote:

cehalletten mütevellit bir sualim var zat-ı alinize:

Devimsel anlamında kullanılmıştır.

Devimsel:
    Devinimi yalnızca fizik kanunlarına bağlı olmayan, aynı zamanda etkin bir gücü, bir amacı da içeren, dinamik.

Devinim:
    Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütünü.

hımm bir de "devimsel" çıktı ha, bakalım neymiş.

ikinci tanımı birincide yerine koyuyorum, şöyle bi şey çıkıyor:

devimsel:
    (sahip olduğu) "toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerinin bütünü" yalnızca fizik kanunlarına bağlı olmayan, aynı zamanda etkin bir gücü, bir amacı da içeren, dinamik.

oldukça anlamsız oldu sanki.

yoksa kullandığınız artistik kelimelerin anlamını siz de mi bilmiyorsunuz?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Aralık 2006; 2:19:17 >

• devinimsel demek istemiş arkadaş.

"toplum dinamiği , o toplumun gelişmesine yön veren ya da verebilecek onu yönlendirebilecek güç demektir. "
    bir tanım olabilir. örneğin demokratik yapılar ,sınıf mücadeleleri ya da örgütlenmiş tabakalar , üniversitedeki akademik üretim vs. birer örnek olabilir.
  • quote:

hımm bir de "devimsel" çıktı ha, bakalım neymiş.

ikinci tanımı birincide yerine koyuyorum, şöyle bi şey çıkıyor:

devimsel:
    (sahip olduğu) "toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerinin bütünü" yalnızca fizik kanunlarına bağlı olmayan, aynı zamanda etkin bir gücü, bir amacı da içeren, dinamik.

oldukça anlamsız oldu sanki.

yoksa kullandığınız artistik kelimelerin anlamını siz de mi bilmiyorsunuz?

Hayır efendim, bilmediğim bir kelimeyi niçin kullanayım ki?

Siz bana "dinamik" kelimesinin anlamını sordunuz. Sanırım diğer kelimelerin anlamını biliyordunuz ama dinamik kelimesini anlam bütünlüğü içerisinde anlamlandıramadınız.

Ben de size yardımcı olarak "dinamik" kelimesini orada "devimsel" manasında kullandığımı izah ettim.
    Bir de "devimsel" kelimesinin benim anlatımımdaki anlamını sözlüğü referans göstererek sizinle paylaştım.

Buradan hareketle tahmin ettim ki siz "devimsel" kelimesinin anlamı içerisinde geçen "devinim" kelimesinin anlamında da güçlük çekeceksiniz bu sorunu da baştan halletmek istediğim için "devinim" kelimesinin de anlamını yine sözlüğü referans göstererek sizinle paylaştım.

Yerine koyma hususunda da size yardımcı olayım;
    " Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütününün etkin bir gücü, bir amacı... "

Benim sorum da bu gücün ve amaçların nasıl yok edileceği idi...

Bu hususta sormak istediğiniz kişisel sorularınızı p.m olarak alabilir ve size yardımcı olmaya devam edebilirim.

Ama konunun ve söz konusu anlam grubu içerisinde anlatılmak istenilenin şu andan itibaren daha iyi ifade edildiğini düşündüğüm için konunun amacına hizmet etmesini rica ediyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ömer -- 18 Aralık 2006; 2:34:58 >

• sözlükte devimsel varmış , ben de yanılmışım, ama "devinimsel" yok ,
    kelime kökü "devim" ne garip bi sıfat türetmişler anlamadım.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Hayır efendim, bilmediğim bir kelimeyi niçin kullanayım ki?

sizi tanımıyorum ve foruma her cinsten adam uğruyor,

quote:

Siz bana "dinamik" kelimesinin anlamını sordunuz. Sanırım diğer kelimelerin anlamını biliyordunuz ama dinamik kelimesini anlam bütünlüğü içerisinde anlamlandıramadınız.

ne yazıkki "devimsel" diye bir kelimeyi ilk defa duydum, cehalet ne yaparsın.
    bir de ben size "dinamik" kelimesini değil, "toplumun dinamikleri"ni sormuştum hala ne kastettiğinizi öğrenme şerefine nail olamadık

quote:

Ben de size yardımcı olarak "dinamik" kelimesini orada "devimsel" manasında kullandığımı izah ettim.
    Bir de "devimsel" kelimesinin benim anlatımımdaki anlamını sözlüğü referans göstererek sizinle paylaştım.

çok teşekkür ederim de orada kopyaladığınız anlamlar birbiri ile uyuşmuyor.

quote:

Buradan hareketle tahmin ettim ki siz "devimsel" kelimesinin anlamı içerisinde geçen "devinim" kelimesinin anlamında da güçlük çekeceksiniz bu sorunu da baştan halletmek istediğim için "devinim" kelimesinin de anlamını yine sözlüğü referans göstererek sizinle paylaştım.

Allah razı olsun.

quote:

Yerine koyma hususunda da size yardımcı olayım;
    " Bir toplumdaki olayların ana özelliğini, varlık biçimini belirleyen toplumsal süreçlerin bütününün etkin bir gücü, bir amacı... "

bu pek olmadı ama biraz karıştırdınız, bense direkt ilk tanımdaki "devinim" yerine tanımını koymuştum

quote:

Benim sorum da bu gücün ve amaçların nasıl yok edileceği idi...
    Bu hususta sormak istediğiniz kişisel sorularınızı p.m olarak alabilir ve size yardımcı olmaya devam edebilirim.
    Ama konunun ve söz konusu anlam grubu içerisinde anlatılmak istenilenin şu andan itibaren daha iyi ifade edildiğini düşündüğüm için konunun amacına hizmet etmesini rica ediyorum.

peki konuya dönelim o zaman ne demiş zat-ı aliniz:
    Bir toplum, deşiğim ile asimile olmak arasındaki ayrımı nasıl ayırt edebilir?
    şimdi sizin gibi güzel Türkçemize bu kadar hakim birinin böyle bir cümle kurmasına şaşırdım, değişim ile asimile olmak ayırt edilemez çünkü asimile olmak değişimin bir türüdür. (alt küme)
    asimile olmakla eğer sahip olunan karakteristiği kaybetmeyi kastediyorsanız, bu tam da değişim demektir zaten.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Aralık 2006; 2:50:58 >

• quote:

şimdi sizin gibi güzel Türkçemize bu kadar hakim birinin böyle bir cümle kurmasına şaşırdım, değişim ile asimile olmak ayırt edilemez çünkü asimile olmak değişimin bir türüdür. (alt küme)
    asimile olmakla eğer sahip olunan karakteristiği kaybetmeyi kastediyorsanız, bu tam da değişim demektir zaten.

O zaman ben size şu şekilde bir soru sormak istiyorum;

Her asimile bir değişim ise her değişim bir asimile midir?
    Adapte olmak da bir değişim değil midir?

Diğer hususlarda izah ettiğim gibi p.m ile ulaşırsanız biz o hususlar hakkında görüşmeye devam edebiliriz.

Ama yerinin burası olmadığını düşündüğüm için yazdıklarınıza cevap vermiyorum. Yoksa yazdıklarınızı gözden kaçırmış değilim.

• quote:

Orjinalden alıntı: sesyoksesyokdedim
    O zaman ben size şu şekilde bir soru sormak istiyorum;
    Her asimile bir değişim ise her değişim bir asimile midir?
    Adapte olmak da bir değişim değil midir?

evet anladığınız gibi asimile ve adapte değişimin alt kümeleri.

şimdi bir adım daha ilerleyebiliriz,
    aslında asimile ile adapte de birbirleri ile kesişebilirler,
    yani adapte olmak bazen asimile olmayı gerektirebilir,
    en azından bu aşamada(tartışması yapılmadan) teorik olarak mümkün.
    yani asimile olmak ile adapte olmak illa da birbirini dışlayan kavramlar değil.

diğer hususlarda ise söz sırası sizde, bir diyeceğiniz varsa pm ile ya da burada söyleyebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi vese -- 18 Aralık 2006; 3:02:57 >
  • Ben bana ulaşılmasını arzuladığım gibi insanlara ulaşmayı yeğlerim...
    Ricam kulak arkası edilmişse, ricam rica edilmemiş farz edilmemişse sadece sağlık olsun derim.

Asimile olmak ve adapte olmak aynı doğrultudadır mı demek istiyorsunuz?
    Bunlar birbirine paralellik gösteriyor ise asimile olan bir toplum zaman ile çözülerek yok oluyorken adapte olan bir toplum önemli değerlerini koruyarak zaman ile ama zamana ve çevresine ayak uydurarak varlığını devam ettirmiyor mu?

Aynı doğrultuda yer alıyorlarsa ve denk alt kümelerse sanırım işlem sonuçlarının da aynı olması gerekmez miydi?

O zaman da şunu sormazlar mı?
    Her adaptasyon sürecinde bir nebze de olsa asimile olunuyorsa bunun sınırı ve dur noktası nedir? Buna kim karar verir?
    Her asimilasyonda başarılamamış bir adaptasyon mu vardır?
  • adapte olmak için sosyal bir statü ideoloji birliği(en azın dan adapte olunan ŞEY üzerinde) gerekir yani hertürlü değişeceksende adapte olacaksanda asimile olacaksanda birşekilde birşeylere ben oyum deyip ona yönelmen nekadar ulaşırsan okadar asimile nekadar uzaksan okadar sensindir
  • quote:

Ben bana ulaşılmasını arzuladığım gibi insanlara ulaşmayı yeğlerim...
    Ricam kulak arkası edilmişse, ricam rica edilmemiş farz edilmemişse sadece sağlık olsun derim.

oldukça asil bir davranış, tebrik ederim.

quote:

Asimile olmak ve adapte olmak aynı doğrultudadır mı demek istiyorsunuz?

"olabilir" diyorum.

quote:

Bunlar birbirine paralellik gösteriyor ise asimile olan bir toplum zaman ile çözülerek yok oluyorken adapte olan bir toplum önemli değerlerini koruyarak zaman ile ama zamana ve çevresine ayak uydurarak varlığını devam ettirmiyor mu?

hayır, aksine bunlar paralellik gösteriyor ise (yani asimile ile adapte aynı şey ise) ikisinin de sonuçları ayrı olur.

quote:

Aynı doğrultuda yer alıyorlarsa ve denk alt kümelerse sanırım işlem sonuçlarının da aynı olması gerekmez miydi?

evet ben de onu dedim.

quote:

O zaman da şunu sormazlar mı?

sorabilirler tabi.

quote:

Her adaptasyon sürecinde bir nebze de olsa asimile olunuyorsa bunun sınırı ve dur noktası nedir? Buna kim karar verir?

her adaptasyon sürecinde bir nebze de olsa asimile olunur mu bilmiyorum.
    mutlak bir karar merci olduğunu sanmıyorum.

quote:

Her asimilasyonda başarılamamış bir adaptasyon mu vardır?

bak yine başa dönüyoruz, en iyisi örnek vereyim:
    adapte olmak >> uyum sağlamak demek.
    türkiye mesela batıya uyum sağlamak adına varsayalımki gitti tamamen batı kültürünü aldı (hristiyanlık, batı dili mesela ingilizce vs...)
    o zaman batıyla bir uyum sorunu kalır mı?
    kalmaz.
    demekki adaptasyon gayet güzel başarılmış.
    ha tabi bu asimilasyonun başka olumsuzsonuçları olur mu? o ayrı bir tartışma.

sesyoksesyokdedim bey/hanım

ben sizin ne anlatamaya çalıştığınız anladım merak etmeyin, sadece kavramları kullanışınızla, cümlelerinizdeki mantık akışıyla uğraşıyorum.

şu an tasvirleriniz çok muğlak, sınırları biraz daha net çizerseniz daha sağlıklı tarışılabilir.

• Şu anki konumuz ile ilgili değil ama haberdar olmanızı istedim;

´´ Bir toplumun dinamikleri...

Kınıyoruz...

Sizleri de bekliyoruz;
    http://forum.donanimhaber.com/m_11056574/tm.htm

Adapte olmak aslını koruyarak gelişmek, ayak uydurmak değil midir?
    Sizin verdiğiniz örneğin asimile olmaktan farkı nedir?

• quote:

Adapte olmak aslını koruyarak gelişmek, ayak uydurmak değil midir?

bazen. ya da tanıma göre değişir.

quote:

Sizin verdiğiniz örneğin asimile olmaktan farkı nedir?

bi farkı yok, zaten o örnek bazen bir farkı olmayabileceğini göstermek için verilmişti.
  • abi birşeye ayak uydumaya çalışmak demek kendinden birşeylerin değişmesine izin vermek değilmi sen önden yürüyorsan bensana yetişmek için hızlanmam lazım yani ritmimi bozmam lazım yani.... kendimden ödün vericem
  • Bana ve Erol Güngör'e göre asimile ve adapte olmak farklı kavramlardır.

Adapte olmak olumlu bir uyum sürecidir. Bu uyum öz niteliklerin korunması ile ilişkilidir. Milli benlik ve şuur en az miktarda tahribata uğramaktadır. Ama asimile olmak bir çözülmenin ilk aşamasıdır.
  • sonuç
  • Toplum denilen olgu da diyalektik bir nesne olduğu için iç dinamikleri var. Bu bağlamda fizik kuralları ile çözümlenemiyor. Asimile olma meselesine gelince, değişim ile asimile olmanın farkını da somut olarak ölçebilecek bir birim sistemi yok. Toplumun bireylerine sağladığı iç huzur çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor, tabi bunun da birim sistemi olmadığı için tamamiyle yoruma ve tartışmaya açık bir konu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi kaotika -- 18 Aralık 2006; 3:28:15 >
  • quote:

Orjinalden alıntı: kaotika
    Toplum denilen olgu da diyalektik bir nesne olduğu için iç dinamikleri var. Bu bağlamda fizik kuralları ile çözümlenemiyor. Asimile olma meselesine gelince, değişim ile asimile olmanın farkını da somut olarak ölçebilecek bir birim sistemi yok. Toplumun bireylerine sağladığı iç huzur çerçevesinde değerlendirmek gerekiyor, tabi bunun da birim sistemi olmadığı için tamamiyle yoruma ve tartışmaya açık bir konu.

Burada kime görelik mi ön plana çıkıyor?

Asimile olan bir toplum içerisinde eridiği toplum için adaptasyonunu tamamlamış mıdır yani?
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.