Şimdi Ara

Bir tartışma açtım; Overclock sistemin ömrünü çok kısaltır mı?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
15
Cevap
0
Favori
1.028
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Arkadaslar soru başlıkta. bir tarrışma açmak istedim. BU konu hakkında pek bilgim yok. Daha yeni sunbeam contact core freezer aldım fakat cok guvendıgım bır bılgısayarcı overclock un sıstemı resmen cok yordugunu soyledı. Benım de ovelcock hayallerım sona erdı. Bir sey daha dedi. İŞlemciye oveclcok yapınca, ramlere de overlcock yapılması lazım ve ovelcock yapmak dedı ekran kartını bıle rıske atabılır dedı. o yuzden senınle tamamen aynı bır sısteme sahıp olan bırısınden yardım almalısın voltaj konusunda dedı. yoksa hız asırma cok tehlıkelı olur dedı.

    sız ne dıyorsunuz???



  • Bir işlemcinin ömrü ne kadar 10 yıl 15 yıl ve hız aşırtma ne kadar kısaltır??? Bence cevabı tam verilemeyecek bir soru ve önemi de yok çünkü bir işlemciyi en fazla 2-3 yıl kullanıyor bilgisayar hastası hız aşırtmaya meraklı kullanıcılar. Bundan dolayı işlemcinin ömrüne çok takılmamak lazım. Hız aşırtmalı Athlon Xp kullananlar bile vardır .
  • Hocam muhakkak bir miktar kısaltır. Bu işlemciyi kullandığın soğutmaya, hıza ve voltaja bağlı olarak değişebilir. Ne kadar kısalttığını teknik olarak hesaplamak biraz zor, fakat bu söylediğim hususlara dikkat edildiği takdirde, kısalabilecek ömrü bir miktar daha uzağa taşıyabilirsiniz. Yani ömrü 5 yıl kısalacaksa, 3 yıl kısalır
  • benimde aklımı kuracalayan bir soru ama overclock yapıp hızı gördükten sonra vazgeçmesi zor oluyor

    185 dolarlık işlemciyi intelin 500-1000 dolara sattığı işlemcilerin hızında kullanıyorsun herşeye değer bence



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi K.Kahriman -- 16 Mayıs 2009; 19:10:44 >
  • Bende Arkadaşlara katılıyorum,Yani en az 10-15 yıl ömrü olan bir parçanın 5 yılını Overclock alsa bile Zaten Bizim aldıgımız işlemciyi en fazla 3-5 sene kullanıyoruz.O yuzden Overclock Yapmaya değer bence
  • Ben daha aldığım hiç bir işlemciyi 5-6 aydan fazla kullanmadığım için isterse ömrünün yarısını alsın banane

    Şaka bir yana arkadaşımda Athlon Xp 1700 var ilk aldığımız günden beri deli gibi overclock yaparak ullandı haala sorunsuz çalışıyor meret.
    Dükkanda'da fi tarihinde kalma Celeron cpu vardı onada ben overclock yapmıştım hala öle devam ediyor, yani hız aşırtma işlemini bilinçli yaptığınızda ömründen çalmaz bence.
  • oc siz sisteme sistemmi derim ben be:D
  • yalnız şöyle bir olay var. overclock yapıldığında sadece işlemci değil pc nin bütün donanımı etkileniyor. yani cpu ya verdiğimiz voltaj sadece cpu yu değil anakarttan tutun da ekran kartına kadar bütün bileşenlere etki ediyor ve belkide bu voltaj arttırımı hepsinin çalışma düzeyini etkiliyor. insan acaba ekran kartında bir sorun olur mı diye sormadan edemioyr kendi kendine...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Lull_82 -- 17 Mayıs 2009; 23:15:32 >
  • p166mmx den beri oc yaparım o zamanlar dip switchlerle yapılırdı.anakartın kitapçığından bakıp çıt çıt ayarlardık.bir zararını görmedim.sadece bir kez pencil mod u abarttım bir ekran kartı yaktım.oda benim hatamdı.cpu ya voltaj verdiğin zaman ekran kartının etkilendiğini anakartın etkilendiğini ilk kez duyuyorum şuvar psu dandiktir.cpu ya voltajı verirsin 12v. 5v. railler düşer o zaman belki.ama dandik psu ile zaten oc yapılmaz.
  • Hızaşırtma hakkında yanlış bilinen o kadar çok şey var ki… Bunlardan en geneli, hızaşırtma uygulanan parçaların çabucak bozulacağı ya da her an yanabileceği. Bu iddialar acaba ne kadarı doğru, ne kadarı yanlış? İşlemciler düşünüldüğü kadar narin ürünler mi? Hızaşırtma ile ilgili okuduğunuz birçok forum yazısında çok riskli bir şey olduğu, ufacık bir hatada parçaları geri dönülemez şekilde bozduğu gibi korkutucu ibareler ile karşılaşırsınız. Doğal olarak hevesiniz kaçar, elimdeki parçalarımdan da olmayayım diyerek bu çok zevkli ve yararlı hobiden uzak durmaya çalışırsınız. Peki hiç bu iddiaları ortaya atan kişilere dikkat ettiniz mi? Çoğu yeterli teknik bilgi ve beceriden uzak olmakla beraber, bir kısmı da daha önce dikkatsiz işlemleri sonucu kullandıkları bileşenlere zarar veren kişilerdir.

    Bir bileşenin “ömrünü kısaltmak” hakkında bir görüş bildiriyorsanız, öncelikle bu bileşenin “ömrü” hakkında bir bilgi sahibi olmanız gerekir, öyle değil mi? Örneğin işlemcileri ele alalım. Hızaşırtma sonucu işlemcilerin ömrünün kısaldığı söylenir genelde. Peki, bir işlemcinin ömrü ne kadardır? Bu süre hızaşırtma sonucu ne kadar kısalır?
    Nereden okuduğumu hatırlayamasam da yaklaşık olarak söyleyeyim; şu an kullandığımız intel C2D işlemciler 100.000 saat (ki Xeon’larda bu süre 1.000.000 saat) ömre sahipler. Bir yıl boyunca bilgisayarı hiç kapatmadığımızı düşünürsek yaklaşık 9.000 saat açık kalır işlemcimiz, yani 11 yıl kullanabileceğiz işlemcilerimizi. Canlı örnek olarak da yıllardır download makinesi olarak kullandığım Celeron işlemcimi gösterebilirim, 2003 yılının başlarında alınan işlemcim tam 6 seneyi aşkın süredir başarıyla hizmet veriyor bana, üstelik 2.2 GHz’de! Ortalama ömrü ne kadardır bilemiyorum, ancak standart hızının üstünde bile 6 yıl sonra görevini tamamladığını söyleyebilirim, zira hemen hemen aynı performansı onda bir güç tüketimi ile alabileceğim Atom platformu mevcut.

    Üstteki örnekten yola çıkarak şu soruyu da sorabiliriz, ömrü kısalsa bile bize beş yıl boyunca hizmet veren işlemcimiz, zaten o günün ihtiyaçları göz önüne alındığında emekliye ayrılmak zorunda kalmaz mı? 11 yıl sonra bile aynı işlemciyi kullanabileceğimizi düşünmek biraz hayalcilik olur açıkçası. E zaten firma tarafından verilen ömrünü doldurmadan işlemciyi kullanmayı bırakacaksak, neden daha hızlı kullandığımızda ömrünün kısalmasından korkuyoruz? Eğer işlemcimi 6 yıl boyunca 1.7 GHz olarak çalıştırsaydım hem fazladan performanstan mahrum kalacaktım, hem de belki standart olarak kullandığım için soğutmasına ve temizliğine önem vermediğimden işlemcim daha çabuk bozulacaktı.

    İşlemciler ile ilgileniyorsanız “Vid” terimini duymuşsunuzdur. Vid, işlemcinin standart hızında çalışabilmesi için fabrika tarafından belirlenen standart çalışma voltajıdır. Bir işlemci serisinde çok geniş aralıklarda bulunabilir, örneğin piyasada 1.2 ile 1.35 arasında değişen voltajlarda Q6600 işlemcisi bulabilmek mümkün (eğer kutusuna bakarsanız Vid aralığının 0.8 ile 1.35 arasında olduğunu görürsünüz!). Vid konusunu aklınızın bir köşesinde tutun şimdilik…

    Cevap, deneyimlerimize dayanarak, HAYIR! Yukarıda bahsettiğimiz Vid olayını hatırlayalım, bizim işlemcimiz 1.2 voltla çalışıyor, ama piyasada aynı işlemcinin 1.35 volt ile çalışanı da var. Yani, belirli bir sıcaklıkta tutabilirsek işlemcimizi (ki belirli sıcaklıkta tutamazsak zaten standart halde bile kararsızlıklar gözlemleriz) rahatlıkla 1.35 volt verebiliriz işlemciye.

    (kaynak: iyifikirleratolyesi.net'teki yazımın bir kısmı)




  • intelin belirlediği sınırlar içerisinde yaparsan sorunsuz şekilde uzun süre kullanırsın bence..
  • overclock'u abartmadan ayarında yaparsan bence ömrü falan kısalmaz tabiki iyi ir soğuma sistemin warsa...
  • Sanki bi sistemi 4-5 yıl kullanıyoruz.Forumdaki çoğu kullanıcılar bilgisayarı oyun makinesi olarak kullanıyo (bende dahil) zaten max 8-9 ayda bir parça değiştiriyoruz yok anakart işlemci ekran kartı vs. uzuyarak gider bu liste.Zaten bi sistemi max 8-9 ay kullanıyosan bas o.c ne olucak.Ama eğer ben bu sistemi 3-4 yıl kullanıcam diyosan voltaj dahi kısabilirsin.Sonunda aldığımız anakartlar kaliteli (katı kapasitör-ferit nüveli bobinler-soğutma sistemleri olan) psular kaliteli.o.c yaptıktan sonra eğer parçaları doğru düzgün soğutmuyosan veya 1.5-2 ghz o.c yapıyorsan sen gidip anakartınla işlemcini baltalıyosun demek.Ben kendimden örnek vereyim.Geçen hafta x2 7750 ve m720-us3 sistem topladım.İşlemciyi bi hevesle 3.2 ghz'e 1.375 volta çektim ama sonra bana 3.2 ghz gereksiz geldi.Sonra deneye deneye voltaj istemeyen bi hıza o.c yaptım.O da 3 ghz oldu.Şuanda 3ghz olarak kullanıyorum.Bence daha fazlasına gerek yok.Zaten elimizdeki parçaların çoğu kaliteli ve pahalı parçalar.Yani def. hızlarıyla bile perf. vericek parçalar.Bence extreme o.c gereksiz kendini ispatlamakdan başka bişi deil.Ama yapanlara da saygı duyarım.....:)




  • 7750 yi 3 ghz de kullanıyorum. bozulsa ne olcak en az 8 yıl gider bu halde diye tahmin ediyom işlemci sıcaklıgını sunbeam halledio. 8 yıl sonra yeni sistem toplarım zaten :)
  • bir alt konuda sormuştum bende cvp verebilen çıkmadı.
    Bana görede ömrünü kısaltıyor ama bu ömrünü kısaltma sanırım sadece oc performansını kısaltıyor yani işlemciyi oc. den sonra default hızlarda kullanılmaya devam ettiğinde sorun yaşanmıyor.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.