Şimdi Ara

Bir Mühendis Gözüyle Hukuk Fakültesi Tercihi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
3
Favori
1.141
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • TOBB ETÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oğuz Ergin'in verilere dayanarak yapmış olduğu bir analiz videosunu sizlerle paylaşmak istiyorum. Videoyu sonuna kadar izlerseniz daha iyi bir tartışma ortamı yaratabiliriz.

Şimdiden söylemek isterim ki amacım herhangi bir bölümü kötülemek veya övmek değildir. Sadece bu tercih sürecinde hukuk fakültesi seçecek, seçmeyi düşünen veya seçmeyecek bile olsa bu konu hakkında bilgilenmek isteyen kişiler için yardımcı olmak, farklı açılardan duruma bakabilmek için bu videoyu paylaşıyorum. Düşüncelerinizi bu konunun altına bekliyorum.

Kısaca özetleyecek olursam:

1)Avukat ve hakim başına düşen dava sayısı azalıyor. Bu da demek oluyor ki daha az avukat ve hakime ihtiyaç olacak ileride.

2)Dava sayısının artış hızı, avukat sayısının artış hızına göre daha yavaş. Bu durumda avukat fazlalığı artacak ileride.

3)Devlet üniversitelerindeki hukuk fakültesi kontenjanı her geçen yıl artıyor, her yıl 15 bin hukuk öğrencisi alınıyor ve bu durumda 15 bin mezun oluyor.

4)Önümüzdeki 10 yılda baroya kayıtlı avukat sayısı, günümüzdeki sayının 2 katı olacak.

5)Avukat sayısının nüfusa oranı gitgide artmakta, dünyada zirveye oynamaya başlayacağız önümüzdeki zamanlarda.

6)Devlet üniversitelerindeki kontenjan fazlalığı derslerin adeta bir konferans havasında geçmesine sebep oluyor, öğrenci - öğretmen ilişkisini ve eğitimin kalitesini düşürüyor.

7)Barolara giriş için sınav teklifi çözümü dolanıyor etrafta fakat bu sefer baroya kayıt olamayan hukuk mezunları ne yapacak?

8)Hukuk fakültesi öğrencilerinin başka alanlarda çalışmasına olanak sağlayacak yetkinlikleri verecek bir eğitim verilmiyor.

9)Önümüzdeki yıllarda işsiz hukuk fakültesi mezunları adı altında çeşitli örgütler kurulabilir.

10)Aile, çevre baskısıyla herhangi bir bölümü seçmeyin.

11)Kendinizi ciddi bir rekabete hazırlayın.

Oğuz Erginyoutube
    Hukuk fakültesi seçimi yaparken bundan 4-5 sene sonraki durumu bir göz önünde bulundurmakta yarar var. Ben bir mühendis gözüyle sayılara bakarak neler gördüğümü anlattım.
    https://www.youtube.com/watch?v=wA0G-fqV_vU

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F49FC6E4 -- 15 Temmuz 2021; 16:55:1 >

• daha videoyu izlemedim ama bu adam baya iyi ya bizim okula gelmişti sohbet etmiştik baya. gerek fikirleri gerek cvsi çok iyi

• Kısaca özetleyecek olursam:

1)Avukat ve hakim başına düşen dava sayısı azalıyor. Bu da demek oluyor ki daha az avukat ve hakime ihtiyaç olacak ileride.

2)Dava sayısının artış hızı, avukat sayısının artış hızına göre daha yavaş. Bu durumda avukat fazlalığı artacak ileride.

3)Devlet üniversitelerindeki hukuk fakültesi kontenjanı her geçen yıl artıyor, her yıl 15 bin hukuk öğrencisi alınıyor ve bu durumda 15 bin mezun oluyor.

4)Önümüzdeki 10 yılda baroya kayıtlı avukat sayısı, günümüzdeki sayının 2 katı olacak.

5)Avukat sayısının nüfusa oranı gitgide artmakta, dünyada zirveye oynamaya başlayacağız önümüzdeki zamanlarda.

6)Devlet üniversitelerindeki kontenjan fazlalığı derslerin adeta bir konferans havasında geçmesine sebep oluyor, öğrenci - öğretmen ilişkisini ve eğitimin kalitesini düşürüyor.

7)Barolara giriş için sınav teklifi çözümü dolanıyor etrafta fakat bu sefer baroya kayıt olamayan hukuk mezunları ne yapacak?

8)Hukuk fakültesi öğrencilerinin başka alanlarda çalışmasına olanak sağlayacak yetkinlikleri verecek bir eğitim verilmiyor.

9)Önümüzdeki yıllarda işsiz hukuk fakültesi mezunları adı altında çeşitli örgütler kurulabilir.

10)Aile, çevre baskısıyla herhangi bir bölümü seçmeyin.

11)Kendinizi ciddi bir rekabete hazırlayın.

• Artık bu saatten sonra kralından yemem. Yazmaktan başka çare yok tm 4k üstünde

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • ryanbabel8 R kullanıcısına yanıt

Sadece sıralamaya göre hukuk yazmak ne kadar sağlıklı bilmiyorum fakat başka alternatiflerinizi de gözden geçirin derim hocam. İlgi alanlarınıza göre veya çalışmak istediğiniz alana göre tercih yapmak bana daha mantıklı geliyor.

• quote:

Orijinalden alıntı: Guest-1F49FC6E4

Sadece sıralamaya göre hukuk yazmak ne kadar sağlıklı bilmiyorum fakat başka alternatiflerinizi de gözden geçirin derim hocam. İlgi alanlarınıza göre veya çalışmak istediğiniz alana göre tercih yapmak bana daha mantıklı geliyor.

bakıyorum başka alternatif yok hocam hakim savcılık kovalamak en mantıklısı gibi geliyor.

• ryanbabel8 R kullanıcısına yanıt

Hakim, savcılık oldukça zor, bu yıl sonunda 1000 kişi alınacak fakat sadece yeni mezun sayısı 15 bin. Bunun dışında sözlü sınav kısmı var ki oraya değinmiyorum. Avukatlıkta ise durumlar görüldüğü üzere oldukça zor.

Sıralamanız tam olarak net olmadığı için bir şey diyemiyorum ama sınavdan önceki hedeflerinizle hukuk arasında ortak bir bağ yoksa okurken ne kadar mutlu olursunuz bilmiyorum. Umarım hakkınızda hayırlısı olur, ben yine de başka alternatiflere de açık kalınması taraftarıyım. İlk 4k'deki İİBF bölümleri daha doğrusu üniversiteleri gelmedi diye en azından elimde net bir meslek olsun düşüncesi oldukça sıkıntılı bir durum.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    EN KÖTÜ TIP FAKÜLTESİNDE
    8 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • mühendislikler,diş,öğretmenlik gibi mesleklerde de aynı şeyler deniyor.bence buna göre tercih değiştirmek pek mantıklı değil.

• Tıp dışında dediğiniz gibi her meslek için bu durum mevcut. Bu yüzden sadece elimde bir meslek olsun düşüncesinden ziyade cidden kişinin uğraşabileceği alanlara yönelmesi gerektiğini düşünüyorum. EA'da genellikle hukuk net bir meslek verdiği için çok popüler fakat artık o gerçeklikten oldukça uzakta olduğumuzu aktarmak için de açtım bu konuyu. Hukuka joker gibi bakılıyor, hukuk bölümünden mezun olan herkes hukuk dışındaki İİBF bölümlerinin alanlarıyla da ilgilenebilirmiş gibi bir algı var fakat bu çok çok zor. Koç, Bilkent, Galatasaray gibi üniversiteler dışında farklı alanlar üzerine de yoğunlaşmak oldukça zor. Belki Özyeğin ve MEF üniversitelerine de bakılabilir. Erhan Erkut Effect sayesinde belki geniş bir seçmeli, yan dal ve çift ana dal imkanı olabilir.

• Oğuz hoca forumda da vardı, hala aktif mi bilmem. Zoom aracılığıyla görüşme şansımız olmuştu. Kendisi bakış açısı oldukça geniş birisidir, dediklerine de güvenirim. Özellikle 10. Madde çok doğru

• Vezhack2 kullanıcısına yanıt

Kendisi tanımıyorum fakat dediklerine katılıyorum. Aslında bilinen şeyler fakat genelde göz ardı edilebiliyor, bu yüzden insanların bir alanı seçerken onu tüm gerçekleriyle seçmesi gerek.

10 numaralı madde bu süreçten geçen herkesin hayatını etkileyen bir durum, keşke toplum olarak bu gibi konularda daha bilinçli olsak. Toplumu bu düşüncelere iten sebepleri de göz ardı etmemek lazım elbette.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F49FC6E4 -- 15 Temmuz 2021; 22:9:8 >
  • Vezhack2 kullanıcısına yanıt

Siz CENG mi okuyordunuz hocam?

• Mülgâ kullanıcısına yanıt

Hayır hocam, MEdeyim

• Tabi hocam herkesin kendi ilgilendiği alana yönelmesi bunun gibi bir durumda daha iyi olur.Zaten garanti iş bulmak için giriyorum kafasındaysan ne okuduğunun pek bi önemi yok.

• İlk defa mantıklı bir hukuk konusuna denk geldim. Pek çok bölümle ilgili tartışmalar dönerken, özellikle tıp ve mühendislik, hukuk üzerine hiç tartışılmıyor ve insanların sahip oldukları, ya da olduklarını düşündükleri bilgiler 10-15 sene öncesine ait. Günümüzde çok çileli bir bölüm gerçekten ve hiç uzaktan görüldüğü gibi değil. Bu bölümü düşünen herkesin dikkatli olmasını ve daha fazla araştırma yapmasını öneririm.

• 8.argumanin belirtilmesi bence gereksiz ama genel olarak dogruyu soyluyo, durum tam olarak bu.

• Yirikalische kullanıcısına yanıt

Hukuk özelinde dedikleriniz doğru. Özellikle yeni mezun olmuş insanların görüşleri günümüzü daha çok yansıtacaktır. Toplumun büyük bir kısmının görüşlerini es geçiyorum çünkü insanlar ya inanmak istemiyor ya da sektörün içinde bulunduğu durumun farkında değiller.

Bunun dışında günümüzde birçok bölümün geleceği büyük sıkıntıda. Ülkemizde belirli kalitenin üzerinde az üniversite var; bu üniversitelere gidenlerin, hayatlarını belirli bir standartta devam ettirme ihtimali daha yüksek ama herkes buralara gidemiyor. Bu yüzden herkesin çok planlı ve detaycı olması lazım. 18-20 yaş aralığındaki insanların bu kadar stresli bir dönem geçirmesi gereğinden fazla ağır olsa da başka şansımız yok.

Bu arada sınava girenlerin büyük çoğunluğu o yılki lise mezunları değil. İnsanlar artık durumun ciddiyetinin farkındalar ve buna göre aksiyon alıyorlar. Üniversitesini bırakan, üniversiteden yeni mezun olup tekrar sınava giren veyahut işini bırakıp burada şansını deneyen çok insan var. Bu kalabalıktan sıyrılmak için maalesef fazla iyi düşünülmüş bir gelecek tasarlamak lazım kendimiz adına. Elbette bazı şeyleri üniversite döneminde veya üniversiteden sonraki iş döneminde değiştirebiliriz veya öğrenebiliriz ama ne kadar erken o kadar iyi.

• Bu madde aslında 2 duruma karşı söylenmiş.

Birincisi, bu kadar hukuk mezunu hukukla ilgili bir iş yapamazsa başka bir alana kayamaz veya çok zor kayar. Peki bu kadar insan ne yapacak? Daha önce gündeme gelen hukuk fakültesi mezunlarının polis olarak görev yapması fikri bana ileride uygulanabilir gibi geliyor. Peki bu durumda mezunların tavrı ne olacak? Büyük bir çoğunluğun polis olmak için hukuk fakültesi okuduğunu düşünmüyorum.

Kaynak:

https://www.bbc.com/turkce/haberler-turkiye-49822620

Bu da zabıta alım şartları ile ilgili çok yakın zamandan bir haber:

https://www.sozcu.com.tr/2021/gundem/hukuk-ve-iktisat-mezunlari-zabita-olmak-icin-yarisacak-6496127

İkincisi ise istediği sıralama gelmeyenlerin hukuktan işletme ve iktisatın alanlarına kayabilecekleri düşünmesi. Bu elbette mümkün olabilir fakat yüzdeye vurduğumuzda ne kadar kişi bunu başarır? Oldukça az olacaktır tahminimce.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-1F49FC6E4 -- 16 Temmuz 2021; 0:11:0 >

• Yirikalische kullanıcısına yanıt

hukuk çok farklı bir alan hocam

orta ve altı hukuk okuyan orta-alt şartlarda çalışabiliyorken

ben ankara hukuktan çok arkadaşım oldu hakim-savcı olma gücü falan olmasına rağmen avukatlığı tercih ediyorlar

hatta bir arkadaşım ankara hukukran bir şirkette direkt 15bin tl ile başladı ve girdiği yerde çok iyi yerlere gelme imkanı var çok iyi kazanıyorlar orada

çok iyi yerlere gelen de var orta yerlere gelen de var

-------------------------

hukuk için ingilizce zaten olmazsa olmaz ama yanına almanca eğitim de alıyorlar çoğu şirket almanca bilenleri tercih ediyorlar hukuğun asıl temeli ora mı neymiş

ve türkiyede vergi rekortmeninde ilk 10da olan bir avukat vardı

gerçekten çok iyi yerlere de gelebilirler çok kötü yerrlere de ben de çözemedim o bölümü

ama genel manada çok iyi yerlerde oluyorlar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Ankaratıplı -- 16 Temmuz 2021; 0:9:52 >
  • 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.