Şimdi Ara

bir matematik sorusu 2+2=5 ???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
33
Cevap
0
Favori
1.146
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Arkadaşlar bugün birisinden duydum, 2+2=5 olabileçeğini söyledi (oda bilmiyor biyerden duymuş). bi git falan dedim, az önce araştırdım birisi söyle birşey yazmış:

x=y kabul edelim
    eşitliğin her iki tarafını x ile çarpalım
    x^2= xy
    eşitliğin herili tarafından y^2 çıkartalım
    x^2- y^2 = xy - y^2=>(x+y) (x-y) = y( x-y)
    x+y = y
    önceden x=y kabul etmiştik,Y değerinin yerine x yazalım
    2x = x (x leri sadeleştirelim )
    2=1 (her iki tarafı 3 ile toplayalım)
    5=4
    5=2+2

beyler bu olay nasıl oluyor ? bir yanlışlıkmı var ?

İyi forumlar..

• eğer burda matematiksel hata yoksa mantıksal hata olmalı, buda matematiğin eksikliğinimi gösterir ? aklıma paradokslar geldi
  • x+y=y ise x ve y sıfırdır...

sonucta 0=0

yani x+y=y derken bırtane y ye x dersen 2 tarafada demen gerekır..

yanı sen x+x=y dıye dusunmussun bu olamaz karsı tarafta aynı türden onada x dıyeceksın..onu bırakırsan hatayı yapmıs olursun x+x=x bu eşitsizliği dogru yapan sayı sıfırdır x=0 sonucta da y=0
  • x sıfır y farklı olabilir sıfırdan

yani 2+3=3 degil 0+3=3 y hangı sayı olursa olsun x sıfır oldugundan sonuc yıne y olacak..sadece matematıksel hata

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esaretin Nedeni -- 4 Aralık 2012; 12:55:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: cevaba123

x+y=y ise x ve y sıfırdır...

sonucta 0=0

yanı sen x+x=y dıye dusunmussun bu olamaz karsı tarafta aynı türden onada x dıyeceksın..onu bırakırsan hatayı yapmıs olursun x+x=x bu eşitsizliği dogru yapan sayı sıfırdır x=0 sonucta da y=0

yok hocam iki taraftaki Y'ye x dedim. birisine demedim. 2 tarafa diyince x+x=x oluyor oda 2x=x işte. benmi sizi yanlış anladım acaba

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fbkaya -- 4 Aralık 2012; 12:57:24 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: fbkaya

quote:

x+y=y ise x ve y sıfırdır...

sonucta 0=0

yok hocam iki taraftaki Y'ye x dedim. birisine demedim. 2 tarafa diyince x+x=x oluyor oda 2x=x işte. benmi sizi yanlış anladım acaba

tamam işte kat sayılara gore hareket edemessin ben bunu soylemeye calısıyorum..

sen 10x=x dedıgımızde 10=1 gibi dusunemessın 9x=0 dıye dusunursun ve burdanda x =0 denklemını bulursun

cunki sen x degerini arıyorsun senın amacın burda x degerını bulmak onları kaybetmek degıl...

ayrıca diyelimki soruyu şu sekılde sordun: x ve y sıfırdan farklıdır dıye basladın işte eger bunu dersen

(x+y).(x-y)=y.(x-y) eşitliğinde tıkanırsın bu sefer..cunkı x-y sıfırdır ve sıfırları bırıne sadeleştıremessın.sıfırı bir sayı gıbı dusunemessın.. yani sen burda şunu yapıyorsun 7.0=0.19 sen burda sıfırları sadeleştırıp 7=19 gibi dusunemessın..sıfır bölü sıfır cunkı 1 degildir. dolayısyla (x+y).(x-y)=y.(x-y) tam buraya geldiginde tıkanacaksın ve sonuca şunu yazacaksın 0=0 yani x ve y hangı sayı olursa olsun sonucta bu eşitliğe gider 0=0

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esaretin Nedeni -- 4 Aralık 2012; 13:24:32 >

• şu sadeleştirmede bir sorun var:

quote:

x^2- y^2 = xy - y^2=>(x+y) (x-y) = y( x-y)

yukarıda x=y demiştik. Bu durumda x-y=0 oluyor. Bu aslında aşağıdaki ifadedeki sıfırı sadeleştirmiş oluyorsunuz..

(x+y) * 0 = y * 0
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Etkisiz eleman tuzağı.

"(x-y)=0" sadeleştirilmemeliydi.

Sıfıra eşit olduğu kesin olan bir ifade çarpımda sadeleştirilip işleme tersine devam edilemez.
  • ayrıca bu konu sayesınde 0=0 hakkında da bırseyler soylemek ısterım

bence sadece mutlak sıfırlar bırbırıne eşittir...|0|=|0| işte bunlar sadeleşebilir...cunki ayni yokluktur...

ancak aşagıdaki eşitlikteki sıfırlar farklı yokluklardır...

3.0=6.0 eşitligindeki sıfırlar sadeleşmez...ama sadeleştirilebilir bi sıfır yaratabılırız bu eşitligin ıcınde

nasıl?

size yoklugu 6 kalem olamayan bir yer diye tarıf etseydım eger...orada 3 kalem olsaydı da sızın ıcın yokluk olurdu..yani mutlak sıfırı bir sayının yanına yazıp carpmaya kalkarsanız o sayının buyuklugune göre kendisini etkiler ve sıfır olur işte biz o sıfırdan o etkiyi cıkarırsak mutlak sıfıra ulasırız..

mutlak sıfırın 3 sayısına yaptıgı etkıye x dersek
    mutlak sıfırın 6 sayısına yaptıgı etki x/2 olur cunkı yukarda soyledıgım gibi kalemler artsada ters orantı vardır ..hatta bunu soylede dusunebılırsınız bır kutlenın bır baska kutleye etkısı cısım uzaklastıkca azalır yani aradakı uzaklık buyudukce etkı kuculur bu TERS ORANTIDIR..bu yuzden 3 e etkısı x ise 6 ya etkisi x/2 dir..etkılerı artık oranladım..şimdi etkılerı sıfırların ıcınden alayım

0.3=0.6 ise |0|.x.3=|0|.x/2.6 dır mutlak sıfırlar sadeleşir 3x=6x/2 ,,,, 3x=3x dir bu da mantıga aykırı bir durum yaratmaz...

yani sonucta :

(x+y).(x-y)=y.(x-y) siz işte tam bu eşitliğe geldiginiz anda x-y lerı sadeleştırmek istiyorsanız x-y ler sıfır olup mutlak sıfır olmadıklarından ıcındekı etkılerı cıkartıp sadeleştırmelısınız..yani

x-y sıfırının x+y sayısına etkisi a ise
    x-y sayısının y sayısına etkisi (x+y).a/y olur ve eşitlik artık suna doner

(x+y).a.|0|=y.(x+y).a/y.|0| dır burda mutlak sıfırları sadeleştırıp gereklı sadeleştırmelerı yaparsanız sonuc şu olacakdır: y/y=1 bu da mantıga aykırı olmaz..yaptıgınız hata en baştan dedıgım gıbı sıfırları aynı dusunmek .oysakı mutlak sıfırın 6 ile carpımı sıfır olsa bıle buradakı sıfır mutlak sıfırın 3 ile carpımındakı sıfırdan farklı bir yokluktur...ve bu yokluklar arasındakı oranda mutlak sıfırın carpıldıgı sayı ila alakalıdır...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Esaretin Nedeni -- 4 Aralık 2012; 14:40:37 >

• quote:

ayrıca bu konu sayesınde 0=0 hakkında da bırseyler soylemek ısterım

bence sadece mutlak sıfırlar bırbırıne eşittir...|0|=|0| işte bunlar sadeleşebilir...cunki ayni yokluktur...

3.0=6.0 eşitligindeki sıfırlar sadeleşmez...ama sadeleştirilebilir bi sıfır yaratabılırız bu eşitligin ıcınde

nasıl?

size yoklugu 6 kalem olamayan bir yer diye tarıf etseydım eger...orada 3 kalem olsaydı da sızın ıcın yokluk olurdu..yani mutlak sıfırı bir sayının yanına yazıp carpmaya kalkarsanız o sayının buyuklugune göre kendisini etkiler ve sıfır olur işte biz o sıfırdan o etkiyi cıkarırsak mutlak sıfıra ulasırız..

mutlak sıfırın 6 sayısına yaptıgı etki x/2 olur cunkı yukarda soyledıgım gibi kalemler artsada ters orantı vardır ..hatta bunu soylede dusunebılırsınız bır kutlenın bır baska kutleye etkısı cısım uzaklastıkca azalır yani aradakı uzaklık buyudukce etkı kuculur bu TERS ORANTIDIR..bu yuzden 3 e etkısı x ise 6 ya etkisi x/2 dir..etkılerı artık oranladım..şimdi etkılerı sıfırların ıcınden alayım

0.3=0.6 ise |0|.x.3=|0|.x/2.6 dır mutlak sıfırlar sadeleşir 3x=6x/2 ,,,, 3x=3x dir bu da mantıga aykırı bir durum yaratmaz...

yani sonucta :

(x+y).(x-y)=y.(x-y) siz işte tam bu eşitliğe geldiginiz anda x-y lerı sadeleştırmek istiyorsanız x-y ler sıfır olup mutlak sıfır olmadıklarından ıcındekı etkılerı cıkartıp sadeleştırmelısınız..yani

(x+y).a.|0|=y.(x+y).a/y.|0| dır burda mutlak sıfırları sadeleştırıp gereklı sadeleştırmelerı yaparsanız sonuc şu olacakdır: y/y=1 bu da mantıga aykırı olmaz..yaptıgınız hata en baştan dedıgım gıbı sıfırları aynı dusunmek .oysakı mutlak sıfırın 6 ile carpımı sıfır olsa bıle buradakı sıfır mutlak sıfırın 3 ile carpımındakı sıfırdan farklı bir yokluktur...ve bu yokluklar arasındakı oranda mutlak sıfırın carpıldıgı sayı ila alakalıdır...

cevapladığınız için teşekkürler, bu mutlak sıfır'ı ayrı bir konuda biraz daha geniş açmalısınız bence. bilgi daha çok kişiye ulaşır

birde şöyle bir olay var :

bu nasıl olacak ?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi fbkaya -- 4 Aralık 2012; 16:53:38 >

• quote:

quote:

ayrıca bu konu sayesınde 0=0 hakkında da bırseyler soylemek ısterım

nasıl?

yani sonucta :

cevapladığınız için teşekkürler, bu mutlak sıfır'ı ayrı bir konuda biraz daha geniş açmalısınız bence. bilgi daha çok kişiye ulaşır

birde şöyle bir olay var :

bu nasıl olacak ?

Kök(-1)=-1 Böyle bir eşitlik yoktur ki.Çünkü kök içinde negatif sayı kök dışına çıkarken mutlak değer içinde çıkar..

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• quote:

mutlak zaten felsefi bi terim..cesitli kaynaklardan anlamına bakabılırsın..hıc bır şeye ihtiyac duymaz.fakat vardır..

mutlak kücük dedigimde ne anlarsın..sonsuz kücük...bana en kücük maddenin neye baglı oldugunu soyleyemessın..neden var oldugunuda acıklayamassın..ama vardır..işte sıfırı mutlak yapmak en kücük yoklukdur ve onun var oldugudur..ama o yoklugun kücüklügünü tarif edemessin..1 ile 2 arasında sonsuz kücüge gidersin..sayıların en kucugune gıder...ancak 1 den baslasan saymaya yıne sonsuz buyuge gıdersın...eee o halde sonsuz kucuk vardır ki sonsuz buyuge gıdesın.. yani sen nasıl sonsuz büyügü acıklıyamıyosan sonsuz kücügüde acıklayamassın...yoklugun mutlak tarıfıde en kücük yoklukdur...

sana desemkı ıcınde madde olmayan havası tamamen alınmış hicbir cekım gücü olmayan ısıgın dahı olmadıgı,uzunlugu 3 cm olan bır kup dusun...bu kupun ıcındeki yoklugu nasıl tarıf edersın..oysa küp tekildir ve 1 dir..lakin ici yokluktur..sen ama bir küpün var oldugunu soylersın neden cunku olcebılıyosun.
    işte sana o yoklugu tarif et desem...sen 3 kalem olmayan bır yoklukta dersin 5 kıtap olmayan bır yoklukta dersın..dogrudur fakat işte matematıkde sen hangısını kabul etmıssen o sıfır artık o yoklugu temsıl eder....yani matematik ölcülebilirlik ister..kesin sonuclara ulasmak ıcın matematıkte kesin konusmalısın yoksa belirsizlik olur..
    bu yuzden bir matematik eşitliginde ki carpımda yokluk o carpımdakı sayıya gore sekıllenır...ve sonucunda cıkan sıfır dıger butun sıfırlardan farklıdır ancak mutlak yanı en kucuk yoklugun bır cesıt katıdır..

3.0=0 dır
    6.0=0 işte anlatmaya calıstıgım bu iki sıfırın temsıl ettıgı yokluk oranı farklıdır...ve bırbırıne boldugunuzde 1 olamaz...mutlak sıfır ise herkesın evrendekı herseyın kabul edebılecegı bır yokluk tanımı ve yoklugun sonsuz kucugu...yanı tamam yokluk ama en kucuk yokluk...en basta dedıgım küpün icine 20 tane kalem sıgar dıyelım..sen onu bolede tarıf edebılırsın 20 tane kalemin sıgdıgı yokluk..ve kucultmeye baslarsın 10 kalemın sıgdıgı yokluk..1 kalemın sıgdıgı yokluk..en kucuk atomunun sıgdıgı yokluk ve elektronunun sıgdıgı yokluk....sonucunda ise mutlak yokluga yani mutlak sıfıra ulaşırsın...

I 100.0=0 dır
    II 50.0=0 dır neyı kabul etmıstık hangı yokluk olursa olsun evrendekı buyuklugunu tarıf edebılecegın her yokluk mutlak yoklugun katıdır.yani butun sıfırlar mutlak sıfırın katıdır...işte bende buyuzden dıyorumkı.ilk denklemdeki sıfırda mutlak sıfırın katı 2. denklemdeki sıfırda mutlak sıfırın katı..ilk denklemdekı sıfır 100 sayısını yazarak tarif edılmıs..alttakı sıfır ise 50 sayısını yazarak tarıf edılmıs...o halde bu sayıların arasındaki oran bana yoklukları ortadan kaldırmak ıcın fırsat vercek..ne dicycem yukardaki 100.0 daki sonucta cıkan sıfıra mutlak sıfırın 2x katı dersem..asagıdaki sonuca mutlak sıfırın x katı dıycem yani denklemler su seklı alcaklar.

100.0=|0|.2x
    50.0=|0|.x

bu ıkı esıtlıgı bırbırıne boldugunde ıse mutlak sıfırlar aynı seyı temsıl ettıgınden giderler..x ler gıder yukardakı 2 sayısını dıger tarafa atarsın ve 100 sayısını 50 yapar yani sonucta esıtlık şu hali alır:

50/50 =1 mantıga aykırı bır durum getırmez....

• Matematik nettir. Bu koydugunuz sacma seyler de ilkokul seviyesinde malesef uzuldum sizin adiniza

• quote:

Orijinalden alıntı: Nocturne.

Matematik nettir. Bu koydugunuz sacma seyler de ilkokul seviyesinde malesef uzuldum sizin adiniza

+1

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pirefokkes -- 4 Aralık 2012; 22:27:43 >
  • quote:

Matematik nettir. Bu koydugunuz sacma seyler de ilkokul seviyesinde malesef uzuldum sizin adiniza

banamı diyon anlamadım şimdi..
  • quote:

Orijinalden alıntı: pirefokkes

quote:

+1

Sizin hayatınızda erişemeyeceğiniz adamlar size göre bu saçma ilkokullu soruları üzerine ne kadar düşündüler haberiniz var mı?

• quote:

Orijinalden alıntı: AnotherPlanet

quote:

quote:

+1

Sizin hayatınızda erişemeyeceğiniz adamlar size göre bu saçma ilkokullu soruları üzerine ne kadar düşündüler haberiniz var mı?

şaka mısın kardeş aristolardan başlayan geometri ve matematik serüvenini ezbere bildiğimiz için bu saçma tartışmaya itiraz ediyoz zaten bunları aşmış olmak lazım artık

• quote:

quote:

quote:

+1

Yuzyillar once dusunulmus bulunmus, buna saygim sonsuz. Ama boyle bi platformda gunumuz icin ucuz bu tarz seyler gorunce de aciyorum, uzuluyorum boyle cahil insanlar gorunce napabilirim

• he bu arada ota çoka hayatında erişemeyecen demeye de hastayım bu forumda newtonun torunu havalarında konuşmalara
  • quote:

quote:

quote:

quote:

+1

Yuzyillar once dusunulmus bulunmus, buna saygim sonsuz. Ama boyle bi platformda gunumuz icin ucuz bu tarz seyler gorunce de aciyorum, uzuluyorum boyle cahil insanlar gorunce napabilirim

Efendim ??? !!!

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.