Şimdi Ara

Bir şeyi hatırlayıp hatırlamamamız neye bağlıdır? Bazı şeyleri neden hatırlayamıyoruz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
1
Favori
377
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar genelde yakın zamanda yaşanmış şeyleri hatırlarken eskilerden, bebeklik dönemimizden pek bir şey hatırlamayız. Bazen ise dün yaptığımız bir şeyi hatırlamayız. Bunların nedeni nedir ve bunları hatırlayıp hatırlamamamız neye bağlıdır? İki zıt örnek, bunları mantıklı bir şekilde nasıl açıklayabiliriz?

• Olayın sıradışılığı ve önem derecesi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: The Neighbourhood

Olayın sıradışılığı ve önem derecesi.

Hocam bu hatırlama olayı beyinin hangi kısmında gerçekleşiyor? Beyin bir olayın önemli olup olmadığını nasıl anlıyor? Benim bazen çok önemsiz şeyleri de hatırladığım olur, bu neyle alakalıdır?
  • Bilal0 kullanıcısına yanıt
    bkz:Hipokampus
  • quote:

Orijinalden alıntı: HyperAkif

bkz:Hipokampus

Teşekkürler.
  • HyperAkif H kullanıcısına yanıt
    Sadece hipokampus degildir amigdala adi verilen ve bir ceviz tanesine benzer kisim da duygularin hatirlanmasini saglar. Mesela bir deney: bir grup gonullu insana balina sarkisi dinlerlerken belirli araliklarla elektrik akimi verilir. Islem defalarca tekrarlanir. Ilginc bir sekilde, gonullulere elektrik verilmeden sadece balina sarkisi dinletildiginde de belirli araliarla kalp atiari hizlanir. Sadece hipokampus demek yalan olurdu...

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Biologyscholarssensei B kullanıcısına yanıt
    Amigdala soğuk empati ve duyusal verilerin değerlendirilmesiyle ilgili bölüm değil mi?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dogru ancak duygularin hatirlanmasini da saglar. Duyusal veriler derken eger 5 duyunun degelendirilmesini kastediyorsan o talamus.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Biologyscholarssensei -- 6 Şubat 2015; 18:55:06 >
    Nöroanatomiyle ilgili bilgilerim baya eskimiş tekrar etmem lazım
  • Hafızanın çoğunu 'gri madde' oluşturuyor diye biliyorum. Bebeklik dönemlerinde beyin yeterince gelişmemiş oluyor.
  • Aslında doğru söylüyorsunuz da dedikleriniz daha çok "hafıza" için. Çünkü anı prefrontal korteks dediğimiz ön kısımda bulunuyor. (İnternette pek bulunmadı bu bilgi ama bir kitabımda alman yazar yazmıştı) Örneğin trafik kazalarında alını çarparsak bazı anılarımızı hatırlayamadığımız biliniyor. İşte bebekken tam bu kısım gelişmemiş oluyor. Zamanla gelişince o vakitten sonraki anıları hatırlıyoruz. Bebekken öğrenmemiz de bu anı bölgesi ile kanıtlanabiliyor.

Ayrıca duygu ve duygularımız hatırlama amygdala(tr. Amigdala), talamus, hipakampus ta yani limbik sistem tarafından işletilir. Yani tartışmada hepiniz haklısınız aslında.
  • Bilal0 kullanıcısına yanıt
    Bu hem arkadaşın dediği şeyle hemde zeka ile alakalıdır mesela görsel zeka bazı insanların görsel zekası iyi olabilir yada bunları aklımızda tutmanın yolları var sana çok uzun yazardım aa mobildeyin küçük bir örnek verim bir şeyi değiştirerek aklımızda tutabiliriz yada görselleştirerek mesela ben bir yıl önce sayokan diye birşey bulmuştum bunu okansay ile aklımda tuttum

evet doğru hipotalamus bölgesiyle ilgili

• 2-2,5 yaşlarında beyinde hızlı bir rejenerasyon (yapım, gelişme) gerçekleşiyor. Sinaps sayımız bir yetişkinden bile fazla oluyor. Fakat bunun hemen ardından bir dejenerasyon (yıkım) oluyor. Bu sebeple hepimiz aşağı yukarı 3 yaşından öncesine dair hemen hiç bir şey hatırlamayız.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.