Şimdi Ara

Bir ders ne kadar gereksiz olabilir ? (Edebiyat hakkında)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
41
Cevap
0
Favori
2.522
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
4 oy
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • İyi forumlar, başlıktan da anlayabileceğiniz üzere bu ders hakkında bazı olumsuz görüşlerim var. Başlayalım...

Uzun bir süredir kafamda bu keyif kaçıran ve tabiri caizse işlevsiz ezbere dayanan ders hakkında düşüncelerim vardı. Nitekim bunları şimdi yazıya dökme vakti geldi, bardağın dolduğunu düşünüyorum. Yıllardır matematikten nefret eden biri olarak 12. sınıfta bir şans verip başlamaya karar verdim, uzun bir süre sonucunda keyifli ve yaratıcı bir ders olduğu farkına vardım. Kendisine tercih ettiğim diğer sözel derslere nazaran ezber ve durağanlık yerine insanı düşünmeye ittiğini ve bunun sonucunda soruları çözerken de keyif almamı sağlamıştı. YGS çok kötü geçmesine rağmen matematiğin verdiği keyifte gram azalma olmamıştı ve bunun akabinde de diğer sözel dersleri gözümde küçük düşürmeye başlamıştım. Zaten 9. sınıftan beri de sevmediğim edebiyat dersi kafamda bir sorgulamaya tabi tutuldu ve bu düşünceler açığa çıktı. Normalde sık konu açan birisi değilim fakat sinir katsayımı iki katına çıkaran bu dersin hobi amacıyla edinilmesi gerektiğini düşündüğüm için konu açmaya karar verdim. Basit bir örnekten yola çıkarsak Cumhuriyet Edebiyatı ; saf bilgi yığını ve bu eserlerden faydalanmadığımız (okumadığımız) sürece verilmek istenen mesajdan yararlanamayacağımı ve bomboş bilgi olarak kalacağı gerçeği. İkinci nokta ise az önce söylediğim gibi çoğu kişinin ilgisini çekmemesi. Doğrusu anlamıyorum neden böylesi sözel bölümde bulunması gereken bir ders sırf süs olsun diye Türkçe-Matematik alanına koyulur ? Türkçe-Matematik diyince benim aklıma %50 sayısal %50 sözel dersler geliyor fakat görünen noktada böyle bir denge yok, hak getire etraf boş bilgi yığını. Evet şimdi diyenleriniz olacak arkadaş biz sayısalcı değiliz zar zor matematik yapabiliyoruz veya yapamıyoruz sen burada sayısal derslerden bahsediyorsun diye. Tam olarak ondan bahsetmiyorum, benim kızdığım şey şu : Bir ders insanı düşünmeye itmeli sözel olsa dahi doğa, insan veya sosyal hayata dair bilgiler taşımalı, boş bilgi değil işlevsel bilgi olmalı. Ama hak getire edebiyatta böyle bir durumdan söz etmek mümkün değil. İnanır mısınız sırf saygımdan fazla gıkımı çıkarmayacağım ama bu ezbercilik yüzünden sanatçıları gördüğümde kitaba attırasım geliyor. Yahu kusura bakmayın arkadaşlar inanır mısınız sırf şu kuru ezber yüzünden şairlerin ölüsüne dirisine saydırdığımı bilirim olur mu öyle şey demeyin oluyor kardeşim. İşte böyle bir nefretten bahsediyorum, verilen bilgiden faydalanamamak özüne inememek insanı bu hale getiriyor. Üçüncü ve son husus ise tahmin edebileceğiniz üzere hiçbir şey katmayacak olması. İddia ediyorum : Bu sistem şartları altında Türk Edebiyatı dersinin size katabileceği tek şey ezber kabiliyetidir. Bu kadar gereksiz kümülatif bilgi yerine o şairlerin kitapları okutulsa, çeşitli etkinlikler düzenlense çok daha faydalı olur. Eminim bu dersi sinir kılan bir sürü faktör daha vardır fakat şuan sinirden aklıma gelmiyor. Özetle içeriğe inmek lazım, bu edebiyat değil kesinlikle, olmamalı. Bir insanı sinir hastası edicek seviyede tanım/kavram karmaşasına sokmamalı bir ders.

Şunu da söylemeden bitirmek istemiyorum gerçi çok karşı çıkan da olacaktır elbette ama sözelci veya edebiyatçı arkadaşlar eğri oturalım doğru konuşalım siz edindiğiz bilgi birikimini, kültürü bu bilgi yığının ezberlemeye mi yoksa bu içerik/eserlerden faydalanmanıza mı borçlusunuz ? Evet cevapları tahmin edebiliyoruz az çok. Özetle bu ders bu şartlar altında verilmemeli, verecekseniz vermeyin daha iyi biyoloji gibi dersleri falan görelim hiç değilse insana, doğaya karşı biraz bilgi birikimimiz olur. Ha diyeceksiniz biyoloji hiç mi ezber değil hiç mi gereksiz bilgi yok ? Ben de şunu demek istiyorum cevap olarak hiç değilse öğrendiğiniz bilgi insanda bir merak, tutku uyandırıyor. Bilmiyorum belki de ben yanlış düşünüyorum belki de okumam gereken bölüm sayısaldı ve matematik/fen önyargısı yüzülden o isteği körelttim. Yorumlarda belirtin lütfen yanlış düşündüğüm bir nokta varsa veya ilaveten eklemek istediğiniz herhangi bir husus olabilir. Şu noktada yanlışssın vs. şeklinde olabilir. Yorumlarınızı bekliyorum.

• Okursam allah belami versin

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >

Orijinalden alıntı: ratch

Gereksizlik konularına gireceksek en başta 8 saat okul gereksiz, azaltılmalı.

Elbette hocam, baktığımız zaman kırpılması gereken pek çok şey var fakat bu edebiyat konusunun ciddi seviyede insanı sinir hastası edeceği kanısındayım ben. Ha olur da böylesi de olur mu dedirtiyor insana bir bilseniz yani

Orijinalden alıntı: GaravelUsta

quote:

Orijinalden alıntı: United States

Okursam allah belami versin

United States yazdığına göre dinsizsin zaten.

mantığa bak çay demle

POTANSİYEL TROLL
  • Trollenmemesini istemem pek mümkün değil ama fikriizi belirtirseniz sevinirim. Yanıldığım bir nokta da vardır mutlaka veya ilaveten şu şekilde olsa daha iyi olur dediğiniz bir şey varsa olabilir :)

vb. uzar da gider bu.

• Ülkenin eğitim sistemine laf ediyoruz diye birde demediklerini bırakmıyorlar, hepsi kölesi olmuş sistemin

quote:

Ülkenin dini olmaz kişilerin olur..

• Dersin anlatım şeklini ve sınavı ezbere yönelik değil de bir şeyler öğretecek şekilde değiştirmek lazım. Ama bu sefer de "şairleri ezberleyince bitiyordu şimdi kim kafa çalıştıracak" diyen tipler çıkar.

Orijinalden alıntı: Secnom

okumadım da edebiyat, felsefe bide bi kaç ders daha gereksiz. yok serveti finun yok fecr ati bunları öğrendikte noldu sanki.

Ama de'nin ayrı yazılması gerektiğini öğrenememişsin.

Orijinalden alıntı: -BornToDie-

quote:

quote:

Ülkenin dini olmaz kişilerin olur..

O zaman forumda yabancı ülke adında ve bu bayrakla birini görürsen ona dinini sor ne demek istediğimi anlarsın. Benden sana taktik.

Orijinalden alıntı: Güneyli Kitapkolik

quote:

okumadım da edebiyat, felsefe bide bi kaç ders daha gereksiz. yok serveti finun yok fecr ati bunları öğrendikte noldu sanki.

Bağlaç büyük harf ile başlamaz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi GaravelUsta -- 22 Nisan 2017; 19:23:14 >
  • Hocam eğer mezuna kalıp sayısala geçmeyi düşünüyorsanız şimdiden matematiği bitirmeniz lazım seneye 3 tane fen dersi ile uğraşmanız çok zor olacaktık biyolojide sadece ezberlemek de yetmiyor her bir olayın teker teker mantığını var yani Önem şimdiden matemiğte aşırı abanın yazın ise fen Temelini yapmanız lazım

• Kesinlikle katılıyorum. Edebiyatın neredeyse insana kattığı hiçbir şey yok. Sayısal dersleri yapamasam da hiçbirine asla kötü yorum yapmadım. Ama edebiyat cidden gereksiz bir ders. Katsayısının bu kadar fazla olması ayrı bi saçmalık. Resim ve müzikten fazla katsayısının olmaması gerektiğini düşünüyorum. Bide saçma ve gereksiz kitaplar okuyup, okumayanlara cahil ve kültürsüz gözüyle bakanlar var onları Allaha havale ediyorum.

• quote:

quote:

Orijinalden alıntı: Güneyli Kitapkolik

quote:

Bağlaç büyük harf ile başlamaz.

Cümle başı ise neden büyük harfle başlamasın güzel dostum.

• 
Sayfa: 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.