İngilizce dışında başka bir dil daha öğrenmek istiyorum hangisini öğrenmek daha mantıklı olabilir almanca, ispanyolca,rusça,japonca vs. ?
Kardeş bence; fikrimi sonun yazacağım sıkılırsan hemen sona bak :)
Ticaret, işletme, ekonomi vb okusaydın öncelik sırasıyla 1-Çin, 2-Rusça ve 3-ispanyolca derdim..Arapçada eklenebilirdi...
Turizm mezunu olsaydın, olsaydı Almanca ve Rusça ön plana çıkardı, Arapçada sonra etkili olmaya başladı bu sektörde..
Neys ekonuya gelelim;
Rusça turizm ve inşaat sektörü açısından fayda sağlayabilir, ayrıca vize vb sorunlarda yok yanıbaşımızda genelde mühendis cenneti olarak biliyorum ben şahsen..sadece Rusya değil eski sovyetlere bağlı bütün doğu avrupadaki ve Türki ülkelerde Rusça ibaresi çok geçiyor..Hackerleride ünlüdür :)
Almanca teknoloji iyidir lakin İngilizce bilmeyen Alman heleki üni mezunu falansa iş yapacaklarında genelde onlar olacak ingilizce yeterli olabilir..Ancak genede Mühendis deyince Almanca muhabbeti mutlaka dönüyor..özellikle otomativ sektöründe.. Almancada kaynaklarını ingilizce yayınlamaktan kaçınıyormuş diye duymuştum..
Fransızcada Avrupa birliği dili ve gelenekçi bunlar dillerine bağlı..
japonca teknolojisi üst düzey bir ülkenin dili bence..
Korece mesela..
Çince de önemli kenara yaz dünyanın geleceği gibi görünüyor, sadece mühendislik değil bakarsın Allah bir kapı açar bir bakmışsın iş adamı olup çıkmışsın..
İspanyolca ise en yaygın ikinci dil o açıdan önemli.
Arapça hemen dibimizde ve sonuçta gelişme var içli dışlıyız koca bir arap coğrafyasına hakim olmak mantıklı olabilir..
Bazen çok yaygın olmayan bir dili bilmekte avantaj sağlayabilir rekabet ortamı az olabilir örneğin eleman aranır aa kimse yok :) tabi bunu etüt etmek zor onun için garanti olanlara yönelmekte fayda var..
SONUÇ;
Hocalarına danış önce çünkü geleceğini etkileyeckbir karar..
1- İngilizceyi orta değil çok iyi seviyede bilmek ilk hedefin olsun derim..
2-Çince
3- Rusça
Derim Rusça yanıbaşımızda diye daha cazim gibide gelebilir, onun için birazda sevmek önemli...o açıdan Rusyada İngilizce bilme oranı çok daha yüksek Çine göre onun için Çince bence azda olsa önde ancak göreceli genede ayrıca Rusçayı gene daha çabuk öğrenme ihtimalinde olabilir bu ülkede turist vizesiz giriş falan büyük avantaj sağlar..
diğerleri ise ;
İki tane Avrupa dili bilmekten ziyade bambaşka iki dil daha dikkat çekicidir bence örneğin İngilizce Almanca biliyorum çekici geldi mi? ama ingilizce çince, ingilizce rusça-ingilizce vb biliyorum dedin mi bambaşka bence...