MERHABA arkadaşlar biraz saçma gelcek ama yinede yazmak istedim çünkü kafam çok karıştı bir programın bulunduğu dizine gidip oradaki dosyaalrı karıştırınca saıyısız dosya türü var ve tahminimce %85'i ikili (binary) dosyası gerçi bu dosyaları görünce programlamaya karşı biraz ümitsizliğe düşüyorum bu dosyalar nedir ne işe yarar örneğin en çok küçüklükten beri dikkatimi çeken "dll" dosyaları biraz araştırdım hakında bilgi sahibi oldum fakat diğer dosyalarda var örneğin linux işletim sistemi "dll" dosyaları yerine hangi dosyaları kullanıyor merak ediyorum açıkcası yoksa yani asıl merak ettiğim şey şu bir sürü dosya uzantıları yani türleri belirli ana dosya türlerindenmi türemiştir mesela dll dosyasını örnek alalım bu dosyanın yaptığnı başka dosya türleride yapabilir çok büyük ihtimal yani tüm dosya türlerini anlamamıza imkan olmdaığına göre temel dosya türlerin nelerdir ve bunların mantığı nasıldır merak ediyorum açıkcası
Basit şekilde anlatmak gerekirse dll içinde senin kullanabileceğin fonksiyonları tutar. Bu fonksiyonlarıda aslında o insanlar kendileri yazar. Sadece daha sonra başka projelerde kullanabilmek için farklı dosyalara ayrıştırılır ve tekrar kullanma ihtiyacı duyulduğu zaman ilgili dll o projeye gömülerek içerisindeki fonksiyonlara kolayca ulaşılır. Dosya uzantılarına belli ki çok takılmışsın. Herkes istediği şekilde dosya uzantısı yaratabilir. Ben istersem .sokemon koyabilirim ve bu dosyayı şifreleyebilirim ama kimse açamaz. Sadece içindeki verilerin hangi yapıda olduğunu veya nasıl deşifre edileceğini bilen birisi açar ve o bilgileri işler. Bu yüzden dosya uzantılarına fazla takılma. Anlayabileceğin şekilde anlatmaya çalıştım umarım yararı olur.