Şimdi Ara

BİLMEDEN NELER YİYORMUŞUZ !!!

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
9
Cevap
0
Favori
1.044
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • " Hadi şimdi de bilmediginiz yerden et alin ve Bilmediginiz yerden yemek
    yiyin bakalim..."

    Gaziosmanpaşa Hacimaà15Fli köyü domuz çiftligi'nin Sulari ve kati atiklari
    300 metre mesafedeki Sazlidere Baraji'na akiyor. Baraj on milyon kişinin
    su ihtiyacini karşılıyor. Çiftlikte 5 bin domuz var. Türkiye'deki domuz
    çiftliklerinde yillik 3 milyon kg. civarinda et üretiliyor. Bu rakam
    neredeyse kirmizi et üretiminin yarisi. Üretilen domuzlar otellere, yemek
    fabrikalarina ve marketlere "kiyma" şeklinde satiliyor. Domuz etini Salam,
    sosis olarak da piyasaya sürmek en sik kullanilan yöntem.

    Peki neden domuz?

    "Dinen yasak olmasina, Türk yemek kültürüne aykiri bulunmasina ragmen
    neden domuz cazip bir konu?"

    Çünkü domuz yetiştiriciligi kârli bir iş. Domuz üretken bir hayvan.
    Cinslerine ve yaşlarina göre yilda bir, iki, bazen de üç kez ve her batinda
    15-20'ye kadar varan yavru dünyaya getirebiliyor. Bir domuz yilda iki kez
    dogum yapsa, her Batindan 10 yavru yaşasa, 20 sene yaşayan bir domuzun
    400 yavrusu oluyor. Ve dahasi yeni dogmuş bir domuz 4-5 ayda 100 kiloya
    kadar çikabiliyor. Normal şartlarda evcil bir domuzun yüzde 30'u yag
    olarak ayrilabilmekte iken bu rakam bazen yüzde 50'yi bulabiliyor.Yani 150
    kg'lik bir domuzdan 75 kiloluk yag elde Edilebiliyor. Bu da dana yada
    koyuna göre tercih edilmesinde önemli bir etken. ....

    Beslenmesi kolay, cam dişinda -leş dahil- her şeyi yiyebiliyor. Her domuz
    da ortalama 80-100 kiloya ulaştigi zaman kesiliyor. Kaba bir hesapla
    sadece bu çiftlikten yilda yaklaşik 1 milyon kg. et çikiyor. Bu etlerin
    hangi kanalla, nerelere satildigi meçhul. Diger çiftlikler de göz önüne
    alindiginda Türkiye'de yaklaşık 3 milyon kg domuz etinin piyasaya degişik
    yollarla sürüldügü ortaya çikiyor.

    Türkiye'deki toplam kirmizi et tüketiminin de 6 milyon kg. oldugu göz
    önüne alinirsa tablonunvahameti daha da netleà15Fiyor. Kilosu 1ile 3.5
    milyon lira arasinda satilan bu domuz etlerinin agirlikli olarak kiyma,
    sucuk, salam ve sosis olarak satildigi dile getiriliyor. Çiftlik
    Çalişanlarindan Ismail Türk'ün verdigi bilgiye göre kesilen etler toplu
    olarak büyük otellere, yemek fabrikalarina kiyma ve sosis gibi ürünler
    olarak
    satiliyor.

    Bu ve benzeri çiftliklerden resmi olarak beà15F firma domuz satin aliyor:

    Çerkezo, Polonez, Nuta, Namet ve Şütte..

    1. Çerkezo aldigi ürünleri Salam Sosis olarak piyasaya sürerken ayni
    zamanda TeŞvikiye'deki Şarküterisinden de nihai tüketiciye ulaşiyor. (ki
    bu firmanin bir de TADET adi altinda otellere ürün sattigi bir markasi
    daha bulunuyor...) Ayni zamanda butik magazalarda ve ulusal zincir
    magazalarda satilan BONUS markali ürünlerin üreticisi de ÇERKEZO...

    2- Ayazaga'daki Çerkezo'nun hemen yaninda üretim yapan şütte firmasi da
    salam, sosis ve jambonlarini markasiyla satiyor. Ancak bilinen bu
    firmalar ürünleri çeşitli
    zamanlarda farkli isimlerde piyasaya sürüyor. Daha önce şütte olarak
    Piyasaya sürülen domuz mamulleri son dönemde PIGGY adiyla satiliyor.
    Üstelik ünlü Amerikan fast food zincirlerinden Little Caesar's Pizza tam
    10 yili aşkin süreden beri et mamullerini ŞÜTTE firmasindan temin edip
    bizlere bir güzel yediriyor.

    3- POLONEZ 5 yil öncesine kadar resmi olarak domuz ürünleri imal edip
    MIGROS'larda açik açik ürünlerini satarken, son yillarda %100 dana
    etinden ürünler imal ettigini iddia ediyor.

    "Peki ya bunlari göz göre göre magazalarinda sattiran satin alma
    müdürleri aldiklari rüŞvetin yani sira bu milletin vebalini aldiklarini
    da
    biliyorlar mi sizce?"

    POLONEZin ciddi anlamda piyasaya Yayilmasindaki en büyük faktör MIGROS'
    tur. O dönem Migros'un et mamulleri satin almasinda olan (şu an oyuncak
    reyonunda satin almacilik yapan) Coşkun bey'in büyük paralar karşiliginda
    POLONEZ'le ià15Fbirligi içerisinde oldugunu ve bizzat domuzlari bizlere
    yediren kişi oldugunu biliyor muydunuz? Peki ya Migros'ta çalişan tüm
    tezgahtarlarin eksiksiz olarak her ay sonunda POLONEZ'in sahibi MUSTAFA
    AKKAà15E beyden (veya satiàlma müdürü sifati ile çaliàşan ALI ÖZYAVAà15E'tan)
    maaàşlarini ve primlerini (bizlere sattiklari et mamulleri üzerinden )
    aldiklarini biliyor muydunuz?

    Peki METRO GROS MARKETLER'in (şu anki degil bir önceki) satin
    almaciligini yapan kişinin şuan BAGDAT CADDESINDE bulunan Polonez -
    Barbekü
    restoranlari'nin sahibi oldugunu biliyor muydunuz?

    Peki Izmir'in kalesi olarak görülen KiPA marketler in satin almaciligini
    yapan bayanin Polonez'in resmi hissedari oldugunu biliyor muydunuz?

    Peki dünyanin dört yanina uçarken bize yemek hizmeti veren
    USAŞ-GATEGOURMET firmasinin satin almaciligini yapan CEMIL bey'in
    ÇATALCADA bulunan yazlik villasinin POLONEZ'in sahibi ile yan yana
    oldugunu biliyor musunuz?

    PEKI AMERIKAN FAST FOOD ZINCIRI DOMINO'S PIZZA ve ALMAN EKOLÜ DR.OETKER
    PIZZALARIN IÇERISINDE POLONEZ ET MAMULLERININ KULLANILDIGINI BILIYOR
    MUYDUNUZ? PEKI GIMA MARKALI VE PIYASALARDA SATILAN OPI MARKALI ÜRÜNLERI
    POLONEZ'IN ÜRETTIGINI VE BUNUN KARŞIILIGINDA NE KADAR PARA YEDIRDIGINI
    BILIYOR MUSUNUZ?

    "Peki, sizce Türkiye'de domuz eti yemeyen insan kalmiŞ midir?"

    4- NUTA öncelikle 7 TEPE markasi ile Taninmakla beraber Güneydeki - Her
    şey dahil - tatil köylerinin bir numarali tedarikçisi, e tabi yabanci
    turistlerin yaninda yerli turistlerde güme gidiyor. Bu firmalar özellikle
    büyük alişveriş merkezlerinde ayri bir stantd açiyorlar. Ancak küçük
    şararküterilerde karışık olarak duruyor ve birçok tüketici farkina varmadan
    domuz ürünlerini satin alabiliyor. Üstelik işin ilginç tarafi bu
    firma için şimdi de firma tanitim cd si hazirlamişlar Carrefour gibi büyük
    hipermarketlerde ne kadar hijyenik üretim yaptigini anlatiyor.Ama 7 TEPE
    SOSIS hafta sonlari marketlerde KDV dahil 2.900 YTL ye satiliyor. Çünkü
    maalesef bu adamlar sosislerin içerisinde hayvan küspesi gibi lafini bile
    etmek istemedigimiz katkilar kullaniyorlar . Domuz hammaddeli salam ve
    sosislerin kesiminin yapilip piyasa sürüldügü bir başka yer de NUTA'nin
    üretimini yapan kişinin işlettigi Dolapdere'deki imalathane.( IDEAL
    Markali salam sosis imalatçisi)

    5- NAMET ünlü EMINÖNÜ HASIRCILAR ÇARŞISININ IÇINDE yillardir taninan
    NAMLI PASTIRMACI'nin modern hali !!!şu an modern(!) üretim tesisleri
    BAYRAMPAŞA MEGACENTER (GIDA HALI) içinde derme çatma bir imalathaneden
    öteye
    geçemeyecek konumda olan ve üretim kapasiteleri aylik -günün 24 saati
    çaliştiklarini düşünürseniz 70 tonu geçemeyecek olan bu imalathanede
    NAMET ayda 270 ton et mamulü üretiyor ve satiyor.

    Bu aradaki 200 tonluk kapasite açigini ise ISTANBUL DIà15EINDA ne idügü
    belirsiz imalathanelerde, merdiven alti firmalarda üretim yaptirip
    üzerine '%100 NAMET KALITESI' bastiktan sonra (üretim yeri olarak
    BAYRAMPAŞA'daki adreslerini gösteriyorlar) bizlere afiyetle yediriyorlar.

    Carrefour ve diger tüm zincir magazalarda POLONEZ'in uyguladigi benzer
    taktikleri uygulayan NAMET bugün kapasitesinin 3 kat üzerinde üretim
    yaparak gururla ülkemizi temsil ediyor.

    Peki, Cem Yilmaz'in dedigi gibi janjanli ambalaja sahip NAMLI
    pastirmalari'nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeşlerin ayni
    zamanda Çorlu'daki domuz çiftliklerinin yari hissesine sahip olduklarini
    da biliyor muydunuz?

    2000 yilinda patlak vermiş olan kaçak buffalo etlerinin de NAMLI
    pastirmalari'nin sahipleri olan Engin ve Esen Mepa kardeà15Fler tarafindan
    getirildigini hatta Bayrampaşa'daki imalathanelerinin gazetecilerin ve
    kameralarin gözü önünde basildigini, Engin Mepa'nin Show TV'ye, o dönemin
    1 trilyon lirayi kendi elleriyle hediye ettigini, sonra da Milliyet,
    Hürriyet ve Sabah gazetelerine verdikleri dev ilanlarla tüm olanlari ve
    baskinlari yalanladiklarini biliyor muydunuz?

    NAMLI Pastirmalari nin hem %5 hissesine sahip olan, hem de imalat
    müdürlügünü yapan Muzaffer adindaki şahsın ayni dönemde kardeşleri ile
    Bagcilar semtinde açmış oldugu imalathanede at ve eşşek etinden yaptigi
    pastirmalari dilimleyerek zincir marketlere sattiklarini biliyor
    muydunuz?

    2004 yilinda da Ugur Dündar ekibi tarafindan basilarak ekranlarda
    gösterildigini hatirlayabildiniz mi?

    Domuz konusunda herkes topu başkasına atiyor. Bu noktada tüketicinin
    yapmasi gereken şeyi Çevre Saglik Il Müdürlügü Gida ve Çevre Kontrol
    şubesi Müdürü Irfan Yilmaz özetliyor; "Piyasadaki etleri denetlemek
    mümkün olmuyor."

    "Kisacasi ne yediginize dikkat edin. Çok emin olmadiginiz bilmediginiz
    markalarin ambalaj güzelligine kanmayin."

    Ömer KIZILIRMAK
    TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri

    ARKADAŞLAR BU YAZILANLAR BANA GELEN BİR E-MAİL ' DEN ALINTI ' DIR . KENDİ FİKRİM OLARAK HERHANGİ BİR KİŞİ KURUM YADA KURULUŞU SUÇLAYICI YORUM YAPMADAN YAZILANLARI DİKKATİNİZE SUNUYORUM .







  • Böyle seyler yüzünden artık su içemez hale geldik.En basit ekmeğe bile pislik karısmıs.
  • beyler ufakta olsa bende bildiğim birşeyi yazayım
    bugüne kadar türkiyede hiç domuzeti yemedim diyen insanın bile ortalama 6kilo kadar domuz eti yendiği anlaşılmıştır . gerisini siz düşünün
  • quote:

    Orjinalden alıntı: WarriorOfCraft

    Böyle seyler yüzünden artık su içemez hale geldik.En basit ekmeğe bile pislik karısmıs.


    bizim bakkalın ekmek aldığı fırın pis. dışardan bakarsın girişte arapça yazılar yazar. Büyük ihtimal Bismillahirrahmanirrahim yazıyordur. ama gel gör ki içini. Kaç kere ekmekten küçük küçük böcekler çıktı. Unları böceklendi heralde. Halada çıkıyor ama bişey diyemiyoruz. Diğer bakkalda bundan 100 metre ilerde ama başka fırından aldığı ne malum.. Birde şimdi ekmekleri susamlamaya başladılar aslında hiç böyle birşey görmemiştim. Nedeni ne mi? ekmeğin içindeki böcekleri susam sandırtmak. Ekmek içindeki cisimler susamdan daha küçük oluyor ama mahlukat olduğu belli. Nereye şikayet edeceğimi bulamadım. Şikayet etsemde gelip bakacaklar mı onuda bilemiyorum genelde böyle şeylere istanbulda bakıyorlar. Haberler hep orda oluyor. İzmitte gelip kontrol yaparlar mı bilmem..




  • Ya bu yazı eskidende verildi ve çok tartışıldı. Zaten topice girince polone ve amlı diye aratınca kelimelerde hemen karşıma çıktı tahmin ettiğim topic. Namlı ve polonez bu tüm iddaları yalanlamıştı zamanında kanıtlarla. Namlı ise yurt dışında da helal et kesimleri ile meşhur bir markadır. Zaten domuz eti yediriyorsa da onca insanın günahını alıyor buda bir soru işareti kim ister bunu yapmak. Hele siz istermisiniz bukadar köklü bir şirketiniz var ve siz domuz eti satıyorsunuz yediyorsunuz millete. Ve bu markalar hala iş yapıyor ayrıca batmadılarda.

    Bunları düşünmek lazım körü körüne firma karalamak büyük suçtur. Bu yazılara inanmam hiç görmeden. Anlatır dururlar ordan oraya bağlarlar. TV lerde görüyoruz domuz eti satışının olduğu yerleri anında mühürleyip yasal işlem yapıyorlar + en az 5-9 milyar para cezası yiyio.

    Biraz mantıkla haraket edin. Başka firmaların diğer firmaları karalamak için yarattığı komplo teorileri. Ha gidin yiyin demiyorum ister yiyin ister yemeyin. Zaten piyasa almış başını gitmiş kim sucuk pastırma yiye bilio hergün bu da bi soru işareti.


    saygılar..




  • Namlı'ya güvenim sonsuzdur. Onun 3-5 Kuruş için bütün şanından şöhretinden vazgeçeceğini sanmıyorum. Ne demişler güven kaybedeceğime para kaybedeyim. Babamlar Dedemler ilk Namlıyı biliyorlarmış. Eskişehirde küçük bir dükkanmış. Bence Namlı diğer pınar yada maretten daha kaliteli.
  • şimdi %100 de yüz dana dedikleri POLONEZDE domuz etimi varmış
  • coşkun at keserken yakalandı polozen domuz eti...ne alcaz arkadaş biz

    he ekmek aslında en saglıklısı halk ekmek fabrikayı gösterdiler acaip işliyo herkeste bone bilmem ne takır takır ordan almak lazım ama bakkaldan marketten alıyoruz
  • Ömer KIZILIRMAK
    TÜBITAK-SAGE Planlamalar ve Kalibrasyon Birim Amiri

    SAGE = Savunma Geliştirme oluyor arkadaşım birde link werelimhttp://www.sage.tubitak.gov.tr/

    Bunlar top yapar tüfek yapar ama domuz eti araştırması yaparmı bilmiyorum

    Saçma ve gereksiz bir yazı
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.