Selam arkadaşlar. Çok geçmiş olsun. Konuyu açmak için yarını bekleyecektim ama önden konuşmak istedim. Kısaca özetleyeyim, 2020 yılı girişliyim, Bilkent Makinede 4. sınıfa geçiyorum. Yıllar önce yaptığım kararı bugün hala sorgulayan biri olarak, gerek lab gerek sektör deneyimi olan biri olarak mühendislik üstüne sizle konuşmam gerektiğini düşünüyorum arkadaşlar. Tercih dönemi kafanız eminim allak bullak olacak ama önünüzü görmenizi isterim günün sonunda. Yazmayı düşünen varsa da Bilkent ve Makine Mühendisliği bölümü hakkında detaylı bilgi verebilirim. |
Bilkent Üniversitesi, Mühendislik, Makine, EE ve CS üstüne Konuşabiliriz
-
-
Uplayabilirim yine
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı > -
Nasil gecti hocam makine deneyiminiz, memnun musunuz genel olarak, bundan sonrasi icin plan var mi kaeiyer vs.
-
Memnun musunuz bölümden, bi daha tercih yapsam veya şu bursları verseler odtü-itü yazardım gibi bi durum var mı?
Cok istekli girmemiştim nitekim de makinenin temel konuları mukavemet, mekanik vs hoşuma gitmedi. Bir ara termodinamiği sevdim ama devam edeceğim alan değildi. İnterdisipliner çalışmayı sevdim, o yüzden mekatronik üstünden devam edeceğim gibi duruyor. Makine de bana işin mekaniğinde, malzeme biliminde, kinematiğinde bir vizyon katmış oldu.
Burada en büyük pay Bilkent'e düşüyor. ODTÜ, YTÜ, İTÜ gibi bir yerde makine okuyamazdım, girsem de bırakırdım muhtemelen çünkü Bilkent gibi yenilikçi müfredatları yok ve size bir boşluk yaratmıyorlar kendi seçmelilerinizle ilerleyebileceğiniz. O okullardaki çoğu ağır makine dersi bizde seçmeli, isteyen alıyor istemeyen de yine hocaların açtığı daha yenilikçi dersler var örneğin mobil robotlar dersi gibi, onları alabiliyoruz. Ufak not: Boğaziçinde belki okuyabilirdim orası da bize benziyor bildiğim kadarıyla
Hocam Bilkentte makine mühendisliği programı oldukça vizyoner bence. Üst mesajda da değindim, makine okuyacak olursam Bilkent harici bir yerde okuyamazdım sanırım, müfredatı oldukça yenilikçi, seçmeli sayısı az olsa da açılan dersler eski tipte kalmış dersler olmuyor. Örneğin bir teknik üniversitede hala içten yanmalı motor vs öğrenildiğini duydum, bana garip geldi.
Bilkentin bursu da cabası. Tekrar girsem en düşüneceğim şey ee mi okusam acaba olurdu.
Bunlar kendi fikirlerim :) Yeni yazacak adaylar üstünden yorum yapayım biraz, eski tip hardcore makine eğitimi görmek istiyorsanız teknik üniversiteleri tercih etmenizi öneririm, zira bilkent çok uzak kalıyor onlardan. Makine elemanları, sonlu elemanlar, takım tezgah gibi dersleri onlar zorunlu alırken bizde seçmeli hep. Üretim üstüne, örneğin, diğer okulların çok kastığını, eski püskü şeyler anlattıklarını duydum, bizde bir dönemde tek bir derste bitirip geçiyoruz yüzeysel olarak. O eski müfredata çok da ihtiyacımız yok çünkü.
2. Bir noktaya değineyim, Bilkent Makine özelinde, Mekatronik veya Robotiğe ilginiz varsa düşünebilirsiniz burayı. Hocalarımızın benim bildiğim 3te 1i felan sabancı mekatronik veya sabancı mikroelektronik mezunu. Ona göre çalışmaları var ve seçmeli ders açıyorlar.
3. Olarak da bölüme tekrar değineyim. Makinenin ortamı aşağı yukarı bellidir, endüstride en çok üretim karşınıza çıkar. Termodinamik, ısı tranferi, akışkanlar, dinamik, mukavemet, katı mekaniği, kontrol, otomotiv, havacılık - uçuş dinamiği, materyal bilimi, robotik, mekatronik gibi alanlar mevcut. Makine deniz deryadır, saydığım alanların temellerinden birer parça kopararak öğrenirsiniz, sonra sevdiğiniz alanda da uzmanlaşırsınız. İlla yüksek lisansla olmasına da gerek yok, heves, ilgi ve doğru pozisyonda iş bulduğunuzda öğrenirsiniz.
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
-
Hocam başlangıç maaşları ne durumda ? Bir de yurt içinde maaş ve imkanlar olarak bir makinacının savunma sandan daha iyi bir opsiyonu var mı ?
< Bu ileti Android uygulamasından atıldı > -
Hocam savunmada fiks 2.5-3 asgari oluyor giriş maaşları, üç ayda bir de çift maaş. Yurtiçinde belki tüketici elektroniği firmaları yakın olabilir büyük, kurumsal yerlerin. Daha iyiler midir bilemiyorum, duymadım açıkçası
< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
Bu mesaj IP'si ile atılan mesajları ara Bu kullanıcının son IP'si ile atılan mesajları ara Bu mesaj IP'si ile kullanıcı ara Bu kullanıcının son IP'si ile kullanıcı ara
KAPAT X