Şimdi Ara

Bilkent Hazırlık ve İktisat (Zaman içinde güncellenecek) (6. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
127
Cevap
12
Favori
13.281
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
Öne Çıkar
20 oy
Sayfa: önceki 34567
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • bence akademik yayınların ve hele ki data science ve ml gibi konulardaki researchlerde istatistik çok önemli. Çünkü veri analiziyle hipotez testi yapmak bulguları değerlendirmek istatistiksel yöntemlere dayanıyor belki mühendislik projelerinde teorik math fazla yer tutmayabilir ama verinin olduğu yerde istatistik kritiktir diye düşünüyorum .

Ben senin dediğinden yemek pişirmek için ateşi yeniden bulmaya gerek yok gibi bir anlam çıkarıyorum ama matematiğin uygulayıcısı olmak için onun altyapısını bilmek gerekmez mi

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >

kanka fantezi onlar realiteye bak. ml engineer/data scientist olarak çalışanların çoğu aslında glorified code monkey.

hele benim dediğim alan için bilkent'teki math 101-102 bile çok. cs based topicler önemli, o da ölçekten doğan problemler için yoksa o da glorified crud.

he ben top tier ceng okuyacağım 4.00 ortalama yapacağım phd yapacağım akademisyen olacağım diyorsanız math'a abanın.

software engineering, kod yazmaktan, teknik açıdan çok iyi olmaktan daha ötesi aslında. soft skills önemli.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F12949217 -- 7 Mayıs 2025; 18:58:44 >

Ama akademide nerde olursa olsun veriye dayalı her research, istatistik bilgisine sahip olma gerekliliği sunuyor ister ml projesi olsun ister ekonomi . Bu bilgiye sahip olmadan yapılan sunulan researchlerin hiç güvenilirliği geçerliliği olduğunu düşünmüyorum. Matematikşe uzaktan yakından alakası olmayan bir research için dahi istatistik yardımının dışardan alınıp projenin tamamlanması sağlıklı olamaz çünkü tüm tasarı yöntem bulgu gibi kısımları bu bilgiler olmadan doğru tasarlanamayacağını düşünüyorum

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi minamina222 -- 7 Mayıs 2025; 19:24:55 >
  • Hatta yanlış bilmiyorsam geçen senelerde bir çalışma, birçok tıbbi klinik researchde istatistiksel yöntemlerin hatalı kullanıldığını gösteriyordu. E bu da neye sebep oluyor? Yapılan çalışmalar başkaları tarafından doğrulanmaya çalışıldığında istenen sonuca ulaşılamamasına.

Bu arada kalkülüs & istatistik dediğin gibi ai tarafında önemli ama bana asıl önemli ve zor olan discrete math gibi geldi, tüm algoritmaların ispatları buna dayanıyor ve anlaması da yoruyor bir tık, ayrıca birçok yerde graph theory gerektiren şeyler gerekiyor kendini tam olarak bir csci olarak tanımlamak için

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >

kankacım ben sofeng diyorum sen research diyorsun. tabii ki ml/ai işlerinde math önemli de benim o alanlara ilgim yok.

Akademisyenlerin ekserisi veri analizinde inanılmaz başarısız. Birçoğu da ahlaktan yoksun. Veri manipülasyonu öyle üç beş makalede görülen bir şey değil. O yüzden özellikle tip ve psikoloji gibi alanlarda aşırı temkinli yaklaşmak lazım sonuçlara.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

Ben bu kadar uğraşmam diyorsan Savaş Dayanık hocanın verdiği bir ders var (sanırım IE451) ona da bakabilirsin daha az preq i var çünkü.

Bu istatistik meselesini bilmek sadece research için değil anlamlı modeller kurmak için de önemli. Yoksa sen de iyi biliyorsun, AI a ne verirsen o da sana onun daha gelişmişini verir. Sen sacma sapan veriler verirsen o da oyle sonuc verir. Ya da modelin kendi içinde sıkıntılar içeriyorsa oradan da iyi bir sonuç gelmez. Bunları bilmeden ben iyi bir data science işi yapılabilir mi emin değilim (yani ultimate code monkey olarak bir süre gidilir tabi de sonra modeller gümleyince ne olacak).

Ben derslerde veri güvenliği ve temizlenmesine yeterince girildigine asla inanmıyorum btw. O yüzden burada biraz daha stat alanında kitaplar okumak anlamlı olabilir. Ama özetle sadece kod veya sadece matematik ile bir yere gelinemeyeceği gibi bunlarsız da alet edevatsız tamirci gibi olursunuz.

• Econbender kullanıcısına yanıt

ge461'i almam imkansız hocam, prereq çok ağır. bir de hangi fakülte veriyo ki bunu?

IE451 (applied data analysis) almam ne derece doğru bilmiyorum ctis 365 dersi de applied data analysis. IE'deki bi tık kapsamlıdır belki ama zorunlu ders varken uğraşılmaz gibi.

ben data science, ml, ai gibi bir alanda uzmanlaşmayacağım. hedefim distributed systems. 4. sınıfa kadar backend ağırlıklı full-stack, master ile birlikte distributed systems uzmanlığı.

stat/prob'a gelene kadar öğrenmem gereken bir sürü cs konusu var; os, network, concurrency, database, cloud computing. demem o ki stat/prob bu alan için nice to have kalıyor yalnızca.

hem ilgim yok hem de distributed kadar mesleki tatminliği yok. ayrıca ceng/cs alanı, ctis'ten zor.

ama şu dikkatimi çekti. bizim bölümdeki parlak öğrencilerin, 1-2-3k yapanların öyle deep expertiselık elde etme gibi bir amacı yok. mvp ile uğraşıyolar, hepsinin kafasında olan veya yaptığı bir şeyler var. bilmiom sarmadı bu mevzu beni AI bu işleri (mvp) ele geçirecek de derin uzmanlık gerektiren işlere bir şey yapamayacak bence.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-F12949217 -- 7 Mayıs 2025; 22:7:46 >

Sizin bölümün olayı derin teorik alanlar değil ki zaten normal değil mi kimsenin yönelmemesi

knk backend ve cloud ile ilişkili bir sürü alan var.

ya yok öyle değil, elemanlar ortaya hemen bi ürün çıkarayım parayı vurayım kafasında. istenirse software engineering'de derine inilebilir bu bölümde. derin teorik alanlardan kastım akademik düzeyde researchler, AI/ML ile ilgili cutting edge işler değil. software engineering kapsamındaki şeyler işte backend'in spesisifik alt dalları falan. gerçi bu roller türkiye'de lazım olmuyo ki şirketler full-stack dev alıyor onlara da iyi para veriyo.

Uzatmaya calisip grad teori sekansi cekiver

444 super ders yaw, acarsa 519 al dicem devam olarak da provost oldu acmayabilir. Belki uzatirsan springde 437 sarar

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi The Killing Road -- 2 Haziran 2025; 22:48:5 >
    i7 14700k, rtx 4070ti super, g80sd 32", xps 14 platinum, iphone 17 pro max silver, galaxy s24 ultra titanium green, galaxy tab s10+ moonstone gray, watch series 10 natural titanium 46mm, galaxy watch6 classic 43mm silver

pm'lere çok dönemiyorum, aciliyeti olan şeyler için konudan haberdar edin
  • Hocam erken bitirme derken ben irregulardım normal bitirebilirim anlamında yani ocak 2027 değil haziran 2026da bitiyor gibi.

Grad işinde ABD'deki malum eleman sağ olsun Bilkent'te kalma ihtimalim olduğu için onu yazın hocalarla konuşmayı düşünüyorum.

519 işi de yaş (hem açmayabilir hem de açsa da benim Tarık hoca dendiğinde gözüme Vietnam Savaşı flashbackleri geldiği için ben almayabilirim).

Btw siz nasılsınız hocam? NY'da hayat nasıl

• Grad basvurusu kadar gudubet bir sey var mi bilmiyorum. Arkadas her yer farkli terane. Kimi diyorki IELTS'e gerek yok undergradın ingilizce ise kimi diyorki her sekilde ETS veya IDP denen kan emici olusumlara GRE icin bir para verdin hadi bir tur da dil testi icin ver. Kimisi 2 referans isterim kimisi istemiyorum yollarsan bakmam diyor. Neyin nesi bu be? Okulların bursları da ayrı olay. Erkekler, heteroseksüeller ve azınlık olmayanlar: hic burs filan bakmayın. Sizin basvurabileceğiniz bir avuç burs var ki onlar için o okullara iceriden basvuran ya da uzak ve guney dogulu tayfa ile yarisacaksıniz. O bursta sizi gecekonduda filan anca yaşatır.
    Iktisatta akademi isteyenlere de ufak duyuru: teori çalismayin babadan paranız yoksa. Ben de teori diye cıktım muhtemelen applied bir şeyler yazıp sıyrılacağım ya da metrics filan çalışacağım.
    Onun disinda gre icin bir seyler yazmak isterdim ama vasat bir sonuc geldi (quant başvuracağım yerler için yeterli ama overall vasat). Haliyle bu konuda da öneri veremiyorum.
    Son olarak, sadece akademi degil, her yer soytarilar ile dolu. H-index mis, atif sayisiymis falan boşverin okul seçerken. Sizin pasaport gücünüz o metriklerde epey etkili. Ambalajı muhtesem adamların cogu sadece belli bir izlenimi vermeyi basardigı için o konumda. Hayatta basarili mi olmak istiyorsunuz, kendinize muhtesem bir persona insa edip herkesle iyi gecinin. Sunu yaparak duayen kabul edilebilen insanlar var su an.

• Econbender kullanıcısına yanıt

Academia ponzi scheme diyebilir miyiz hocam 

Her sey ponzi scheme  

Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.