Şimdi Ara

Bilgisayar Mühendisliği ile ilgili bir soru

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
1
Favori
2.266
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Merhaba aklıma bir soru takıldı internetten biraz araştırdım fakat bulamadım. Bilgisayar mühendisliğini bitirmiş birisi ne kadar programlama öğrenmiş oluyor. Örneğin C/C++'nın ne kadarlık bir kısmı gösteriliyor? Yani kitap gösterecek olsanız şu şu kitaplardaki bilgilere kadar gösteriliyor diyecek olsanız hangi kitaplardır bunlar?

• Merhaba;
    Bilgisayar mühendisliği müfredatında bir sürü ders var, bunların bir kısmı zorunlu bir kısmı ise seçmeli.
    Ayrıca zamana bağlı olarak gösterilen konularda değişebiliyor. Aynı zamanda bence eğitim, okuldan ziyade tamamen öğrenci ile alakalı birşey.
    Zaten aynı okulda öğrenim gören insanların ya hiç bişey öğrenemeden mezun olabilmelerinin, yada tam tersi okulda öğretilenlerden çok daha fazla şey öğrenerek mezun olmalarının başka bir açıklaması olamaz.

Sorunun kesin bir cevabı olmamakla birlikte, Bilgisayar mühendisliği eğitiminde öğrencilere ne kadar programlama gösterilmiş oluyor sorusuna cevap vermek isterim. Tek cümle ile :
    Kendi kendini geliştirmeyi öğrenecek kadar :)
  • ders konusunda seçtiğin üniversite öenmli. bazı köklü okullar 30 tyıl oncesinin yazılım teknolojilerini gösteriyor.
    yani edinebiliyorsan müfredatı ve ders programlarını edin ona gore üniversite seç .
    2.si üniversite insana hiçbirşey vermez. oğrenci almak istediği kadarını alır oğrenmek istediğini kadar öğrenir kullanmak istediği kadarını kullanır
    3. si bilgisayar mühendisliği , yazılım demek değildir. çok farklı dalları var. otomasyon , yazılım , network , maliyet vs..
    4.sü bilgisayar öğretmenliği , bilgisayar programcılığı vs gibi kısımları "bilgisayar" olarak düşünürsen az çok aynıdır. ama fark "mühendislik" kısmındadır.
    5. okudugun okul ve bölüm hayatın boyunca önemlidir ve üzerine etiket gibi yapışır çıkaramazsın. getirileri ve götürüleriyle gelir.
    amaç yazılım oğrenmek ise , binbir türlü yolu var bunları araştır kendine en uygununu seç bence

• Okulun ögrettigi kadarıyla kalırsan pek işine yaramaz açıkcası,sana kalmış bu iş ögrenmek istersen internetteki kaynaklarla bile çok iyi bi seviyeye gelebilirsin
  • quote:

Orijinalden alıntı: AdamAdamson

Merhaba aklıma bir soru takıldı internetten biraz araştırdım fakat bulamadım. Bilgisayar mühendisliğini bitirmiş birisi ne kadar programlama öğrenmiş oluyor. Örneğin C/C++'nın ne kadarlık bir kısmı gösteriliyor? Yani kitap gösterecek olsanız şu şu kitaplardaki bilgilere kadar gösteriliyor diyecek olsanız hangi kitaplardır bunlar?

Hmm...
    Türkiye şartlarında;
    1. Basit bir muhasebe programı yazabilecek kadar.
    2. Basit oyunları yazabilecek kadar (amiral battı gibi, ki bu dönem projesi olarak geçiyor)

Zaten şunu söyleyeyim önce, eğer eğitimi İngilizce olan bir okulda okuyorsan 1 sene hazırlık okuyacaksın. Daha sonra ilk yılında Matematik (calculus), Fizik, Kimya gibi Lise müfredatı derslerin hızlandırılmışını göreceksin. İlk senende algoritma oluşturmayı görürsün, ama hiçbir dili kullanarak program yazmazsın.
    2. ve 3. senende programlama dillerini ve terimlerini öğrenirsin.
    4. senende genelde seçmeli dersler vardır, hangi alana yönelmek istiyorsan o alanın derslerini seçersin. (Robotik, e-ticaret vb.)

C++'nın ne kadarlık kısmı gösteriliyor sorusuna şu şekilde cevap vereyim;
    Mezun olduğunda sana 4 adet tekerlek hediye ediyorlar ve senden bu tekerlekleri kullanarak araba üretmeni istiyorlar.

Sırf hobi olsun diye yazılımla uğraşan insanlar var. Bu insanların birçoğu bilgisayar mühendislerinin yapacağı işleri kendileri yapıyor. Yani sen mezun olduğunda XXXXspor'un kazma sağ beki oluyorsun, yazılımla hobi olarak uğraşan insanlar top cambazı oluyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aristona_ -- 28 Aralık 2011; 23:52:55 >

• quote:

Orijinalden alıntı: Aristona_

quote:

Merhaba aklıma bir soru takıldı internetten biraz araştırdım fakat bulamadım. Bilgisayar mühendisliğini bitirmiş birisi ne kadar programlama öğrenmiş oluyor. Örneğin C/C++'nın ne kadarlık bir kısmı gösteriliyor? Yani kitap gösterecek olsanız şu şu kitaplardaki bilgilere kadar gösteriliyor diyecek olsanız hangi kitaplardır bunlar?

Hmm...
    Türkiye şartlarında;
    2. Basit oyunları yazabilecek kadar (amiral battı gibi, ki bu dönem projesi olarak geçiyor)

Zaten şunu söyleyeyim önce, eğer eğitimi İngilizce olan bir okulda okuyorsan 1 sene hazırlık okuyacaksın. Daha sonra ilk yılında Matematik (calculus), Fizik, Kimya gibi Lise müfredatı derslerin hızlandırılmışını göreceksin. İlk senende algoritma oluşturmayı görürsün, ama hiçbir dili kullanarak program yazmazsın.
    4. senende genelde seçmeli dersler vardır, hangi alana yönelmek istiyorsan o alanın derslerini seçersin. (Robotik, e-ticaret vb.)

Mezun olduğunda sana 4 adet tekerlek hediye ediyorlar ve senden bu tekerlekleri kullanarak araba üretmeni istiyorlar.

Sırf hobi olsun diye yazılımla uğraşan insanlar var. Bu insanların birçoğu bilgisayar mühendislerinin yapacağı işleri kendileri yapıyor. Yani sen mezun olduğunda XXXXspor'un kazma sağ beki oluyorsun, yazılımla hobi olarak uğraşan insanlar top cambazı oluyor.

Bu arkadaş yanılıyor. Zaten mantık hatasına bakar mısın, seçmeli ders olarak robotik alabilirsin diyo, ama ancak amiral battı yapacak kadar kodlama öğrenirsin diyo :)

İTÜ :
    http://www.bb.itu.edu.tr/tr/egitim/bilgisayar-muhendisligi-lisans/dersler
    Boğaziçi :
    http://www.cmpe.boun.edu.tr/undergrad/curriculum/
    ODTÜ:
    http://www.ceng.metu.edu.tr/undergrad/curriculum

Biraz incelersen göreceğin C ve C++ derslerinin 40-45 derslik bir eğitim sürecinin sadece 1-2 dersini oluşturuyor olduğudur.

Aynı iki ampul taktığı için kendini elektrikten anlayan biri sananlar gibi iki for döngüsü bilince insanlar da kendini programlamadan anlıyorum sanıyor. Hobi olarak öğrenme ile profesyonel eğitim arasında dağlar kadar fark var.

Eğitim hayatında ancak bir şeylerin nasıl yapılabileceğini öğrenirsin. Bir şeyler hakkında sana bilgi verirler, 'hacı bak böyle böyle şeyler de var haberin olsun.' derler, sen gider öğrenirsin.

Merak etme, iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okursan göreceksin ki adam derste yukarıda arkadaşın bahsettiği basit amiral battı oyununun motorunu da yaptırtacak, veri tabanlarıyla zilyon tane işlem yapacak ardından yukarıda arkadaşın bahsettiği basit muhasebe programlarının basitliğini fark edeceksin.

• ben yazılım mühendisliğinde okuyorum.yazılım mühendisliğine giriş dersinde programlamanın işin sadece %5'i olduğunu söyledi hoca yıl boyunca.yani programlamayı herkes yapabilir.@Kaygerya dediği gibi işin mühendislik kısmı önemli olan.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    DGS Hakkında Küçük Bir Soru
    7 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Anahtar kelime "muhendis" Programci felan yetistirmek gibi bir amac yok bilgisayar muhendisliginde. Insaat muhendisligindeki mesela AutoCad programi neyse, bilgisayar muhendisliginde program yazma becerisi o. Disiplinini uygulaman icin kullanilan bir arac.

Internetten bakip ogrenerek muhendis felan olabileceklerini dusunen arkadaslar lutfen interneti iyice bir sindirdikten sonra direk programlamayla ilgili olmayan derslerin (genelde 3-4. sinif dersleri) bir kitabini acip baksinlar ne kadarini cozebilecekler.

@Aristona_ sen sanirim bilgisayar muhendisligi diye belediye meslek edindirme kurslarinin mufredatina felan bakmissin. Bu konuda bilgili olmayabilirsin ama yalan yanlis bilgilerle lutfen genc nesillerin aklini bulandirma. 3 sene okuyacaksin programlama dillerinin "temellerini" ogreneceksin he mi? 3. sinifta islemci mimarisinin, diskteki dosya yapilanmasinin, isletim sistemlerinin temelleri felan ogretiliyor.

@qamyoncuya %90 +1. Katilmadigim kisim universite'nin verdigi egitim azimsaniyor bana gore. Hocalardan gelen suslerinden ayiklanmis, ozun ozune indirgenmis altin degerindeki "saf protein" bilgiyi alan ogrenci ya kendim ogrendim yanilgisina giriyor, ya da baskalari tarafindan oyle bir izlenim olusuyor.

Yani "C++ kitabinin neresine kadar ogretiliyor?" gibi bir soru yok. "Edebiyat okursam Suc ve Ceza'nin ne kadarini yorumlayabilirim?" bunun gibi sacma yani.

• quote:

Orijinalden alıntı: qamyoncu

quote:

quote:

Hmm...
    Türkiye şartlarında;

Bu arkadaş yanılıyor. Zaten mantık hatasına bakar mısın, seçmeli ders olarak robotik alabilirsin diyo, ama ancak amiral battı yapacak kadar kodlama öğrenirsin diyo :)

İTÜ :
    Boğaziçi :
    ODTÜ:

Biraz incelersen göreceğin C ve C++ derslerinin 40-45 derslik bir eğitim sürecinin sadece 1-2 dersini oluşturuyor olduğudur.

Aynı iki ampul taktığı için kendini elektrikten anlayan biri sananlar gibi iki for döngüsü bilince insanlar da kendini programlamadan anlıyorum sanıyor. Hobi olarak öğrenme ile profesyonel eğitim arasında dağlar kadar fark var.

Eğitim hayatında ancak bir şeylerin nasıl yapılabileceğini öğrenirsin. Bir şeyler hakkında sana bilgi verirler, 'hacı bak böyle böyle şeyler de var haberin olsun.' derler, sen gider öğrenirsin.

Merak etme, iyi bir üniversitede bilgisayar mühendisliği okursan göreceksin ki adam derste yukarıda arkadaşın bahsettiği basit amiral battı oyununun motorunu da yaptırtacak, veri tabanlarıyla zilyon tane işlem yapacak ardından yukarıda arkadaşın bahsettiği basit muhasebe programlarının basitliğini fark edeceksin.

İşte Türk forumlarında asla yazılım üzerine konuşulamayacağının bir örneği daha. Herhangi bir 4 yıllık üniversiteden mezun olup eline diploma alan herkes kendisini yazılımcı sanıyor.

Birincisi, robotik dersi içeriğiyle amiral battı oyununu yazmanın uzaktan yakından alakası yok. İkisinde de aynı dili kullanabilirsin ancak kodlanış açısından ikisi tamamen farklı şeyler. Robotik dersini aldığında işin içine assembly, lojik elektronik vb. giriyor. Amiral battı girdiğinde (yapay zeka (AI)) vb. giriyor. (10x10 matris oluşturup 4 tane matrisi gemi olarak koyacağını ve tıklanma sonucu true yada false değer döndürülmesini amiral battı olarak saymıyoruz...)
    İkincisi, sadece bir dönem "seçmeli" olarak verilen bir dersten geçtiğinde kimse otomotiv sanayii'nde kullanılan robot kollardan yazacağını sanmasın. En basitinden bir robot kolu oluşturur, kolu hareket ettirip açısını vb. hesaplattırırsınız, ki robotik çok seçilen bir ders değil(miş). Gerisi mezun olduktan sonra iş hayatında gelişir.

Burada hobi olarak öğrenmekle profesyonel olarak öğrenmeyi karşılaştırmıyoruz. Okulda öğrenmeyi karşılaştırıyoruz. 150 kişilik sınıfın 140'ının kopya vb. kullanarak geçtiği eğitim sistemini konuşuyoruz. Buna profesyonel şekilde öğrenme denmez. Profesyonel şekilde öğrenmenin nasıl olacağı halen tartışılan bir konu.

Alakası bile yok. Eğitim hayatında "hacı bak, böyle birşey var. Alternatifleride var ancak bunu öğrenmeye mecbursun çünkü dersin içeriği bu." derler. PHP bilen adama ASP dayatırlar. C# bilen adamdan VC++ öğrenmesini isterler. Öğrenmeye mecbursundur, yoksa okulun uzar. Bunu bizzat yaşayan biriyim. Okulumun sitesinde açık bile bulup hocalarımı uyaracak düzeyde olan da bendim, ASP'de "ulan şu hello world'ü ekrana yazdırma komutu neydi yaa" diye araştırma yapanda.

İyi bir üniversite de bilgisayar mühendisliği okursam mı? Teşekkürler, kalsın. Zaten yazılımcıyım. Arkadaşımın bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yapıyor ve genelde beraber proje geliştiriyoruz. Genelde lab ödevlerine vb. yardım ediyorum. (Adamın bitirme tezine bile ben yardım ediyorum... :/) Önerin için teşekkürler, ancak bilgisayar mühendisliği okumak için rafa kaldırdığım tozlu lise kitaplarını açıp, saçma sapan ve gereksiz tarih bilgilerini öğrenmeye kafa yormayacağım. Eğer gitmek isteseydim, sırf bu işte uzmanlaşmış profesörlerle konuşmak, sohbet etmek, ufkumun açılmasını sağlamak için giderdim. (Belki ileride iyi iş olanağı olan bir ildeki özel bir okula gidip, hem çalışıp hemde mühendis statüsüne geçebilirim, ama açık konuşayım, o okulların bana vereceği çok fazla birşey olmaz. Sadece bir diplomam ve yaklaşık 250 TL maaş artışım olur.)

Üniversite sana bir dili yada bilgisayarı tamamen öğretmez. Sana basit düzeyde bilgileri verir. Sen robotun kolunu oynatırsın, işe girdiğinde yanında 20 tane daha mühendis olur, otomotiv sanayii'ne robot kollar geliştirirsiniz. Üniversitede amiral battı oyununa motor yazarsın, mezun olursun, işe girince diğer mühendislerle beraber CryEngine yada FrostBite tarzı motorlar yazarsın. Sana burada söylemeye çalıştığım şey, bunlarla karşılaştırıldığında üniversitede alacağın eğitimin "temel düzeyde" olduğudur.

Son olarak, bana "bir üniversite okursan" dediğine göre sanırım yaşım senden ileri. Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olan, ve muhasebe programını bile GUI'de yazamayan arkadaşlarım var. (Kesinlikle istisnalar vardır, benden yada onlardan çok daha iyileride vardır ancak bunlar bir elin 5 parmağını geçmez.)

Mühendislik eğitimi almayan insanları küçümsemeyin. Bu ülkede nice dahi insanlar var imkansızlıklar sebebiyle okuyamamış, ama yine de herhangi bir üniversite öğrencisinin eline su dökemeyeceği. Aldığınız 3 yıllık eğitimi çok büyütmeyin.

Ps. Merakımdan soruyorum. Mezunmusun yoksa öğrencimisin?

quote:

Orijinalden alıntı: OnurJAM

Anahtar kelime "muhendis" Programci felan yetistirmek gibi bir amac yok bilgisayar muhendisliginde. Insaat muhendisligindeki mesela AutoCad programi neyse, bilgisayar muhendisliginde program yazma becerisi o. Disiplinini uygulaman icin kullanilan bir arac.

Internetten bakip ogrenerek muhendis felan olabileceklerini dusunen arkadaslar lutfen interneti iyice bir sindirdikten sonra direk programlamayla ilgili olmayan derslerin (genelde 3-4. sinif dersleri) bir kitabini acip baksinlar ne kadarini cozebilecekler.

@Aristona_ sen sanirim bilgisayar muhendisligi diye belediye meslek edindirme kurslarinin mufredatina felan bakmissin. Bu konuda bilgili olmayabilirsin ama yalan yanlis bilgilerle lutfen genc nesillerin aklini bulandirma. 3 sene okuyacaksin programlama dillerinin "temellerini" ogreneceksin he mi? 3. sinifta islemci mimarisinin, diskteki dosya yapilanmasinin, isletim sistemlerinin temelleri felan ogretiliyor.

@qamyoncuya %90 +1. Katilmadigim kisim universite'nin verdigi egitim azimsaniyor bana gore. Hocalardan gelen suslerinden ayiklanmis, ozun ozune indirgenmis altin degerindeki "saf protein" bilgiyi alan ogrenci ya kendim ogrendim yanilgisina giriyor, ya da baskalari tarafindan oyle bir izlenim olusuyor.

Yani "C++ kitabinin neresine kadar ogretiliyor?" gibi bir soru yok. "Edebiyat okursam Suc ve Ceza'nin ne kadarini yorumlayabilirim?" bunun gibi sacma yani.

3 sene okuyacaksin programlama dillerinin "temellerini" ogreneceksin he mi?
    3. sinifta islemci mimarisinin, diskteki dosya yapilanmasinin, isletim sistemlerinin temelleri felan ogretiliyor.

Ben ne diyorum ki zaten? Temelleri öğretiliyor. Karşı çıkmışsın daha sonra kendin söylemişsin aynı şeyi. Bir try catch bloğu uygula bence yazılarına, mantık hatalarını loglasın...

Rica ediyorum, şu 3. sınıfta öğrendiğiniz bilgileri gidin Intel gibi bir firmada kullanmaya çalışın. Yada işletim sistemlerinin temellerini öğrenip, dersi geçtiğiniz gün bir işletim sistemi yazmaya kalkın. Eminim ki yapamazsınız, bu yüzden diyoru ki, üniversite size 4 teker verir. İyi bir üniversite 4 teker + birkaç tane motor parçasını verir. Bu parçaları kullanarak arabayı geliştirecek olan sizsiniz. Arabayı geliştirirseniz mühendis olursunuz, uçak geliştirirseniz efsane olursunuz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aristona_ -- 29 Aralık 2011; 4:42:41 >

• @Aristona_

Öncelikle kim seni bu kadar pohpohladı bilmiyorum ama biraz mütevaziliğe davet ediyorum seni. Bu kadar her seyi ben bilirim modunda gezersen biri cıkar iki lafla rezil eder, implode olursun.

Simdi benim yazımı ve kendi yazını bir daha oku. Sen demissin de programlama temelleri/terimleri ögretilior 3. sınıfta. Ben demisim "islemci mimarisinin, diskteki dosya yapilanmasinin, isletim sistemlerinin temelleri felan ogretiliyor".

Kesin üstün yüce bilgilerinle biliyorsundur ama programlama temelleri iyi C kitaplarının ilk 5 chapterında bulunan bilgiler. Benim bahsettiklerim FIFO, Virtual Memory, Paralel Computing, Veri Tabanları, Cache Memory, Segmentation vs vs vs. konuların temelleri üzerine halen cilt cilt tezler yazılıyor. Bu farkın ayırdında degil misin? Bunlarla ileri seviyede ugrasmak zaten "bilim yapmak" oluyor. Undergraddan böyle bir beklentin mi var senin?

quote:

Php bilen adama ASP dayatırlar. C# bilen adamdan VC++ öğrenmesini isterler. Öğrenmeye mecbursundur, yoksa okulun uzar. Bunu bizzat yaşayan biriyim.

Bu cümlenden biraz bu konularda fikir sahibi olanlar ne kadar bos biri oldugunun farkına varırlar sanırım. Dostum öyle burun kıvırdıgın, kücük gördügün, tiksindigin programlama temeli olan biri icin su dillerden herhangi birini biliyorsa digerini ögrenmek maksimum 2 günlük iş. Ki buna da gerek yok projeyi yaprken bile ögrenilebilir.

quote:

İyi bir üniversite de bilgisayar mühendisliği okursam mı? Teşekkürler, kalsın. Zaten yazılımcıyım. Arkadaşımın bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yapıyor ve genelde beraber proje geliştiriyoruz. Genelde lab ödevlerine vb. yardım ediyorum. (Adamın bitirme tezine bile ben yardım ediyorum... :/)

Yücesin, büyüksün, ulusun...

quote:

Son olarak, bana "bir üniversite okursan" dediğine göre sanırım yaşım senden ileri. Bilgisayar Mühendisliği'nden mezun olan, ve muhasebe programını bile GUI'de yazamayan arkadaşlarım var. (Kesinlikle istisnalar vardır, benden yada onlardan çok daha iyileride vardır ancak bunlar bir elin 5 parmağını geçmez.)

Herhalde 30-40 tane işe yaramaz bilgisayar mühendisi arkadaşın var. Bu yüzden coğu bilgisayar mühendisleri senden kötüdür, geri kalanlar da istisnadır denilebilir. Keske genelde 2. sınıf bilgisayar mühendisi dersi olan "logic" alsaymıssın arkadasım. Böyle seyler söylerken 2 kere düsünürdün.

quote:

Mühendislik eğitimi almayan insanları küçümsemeyin. Bu ülkede nice dahi insanlar var imkansızlıklar sebebiyle okuyamamış, ama yine de herhangi bir üniversite öğrencisinin eline su dökemeyeceği. Aldığınız 3 yıllık eğitimi çok büyütmeyin.

Kimsenin kimseyi kücümsediği yok. Sen ama cidden ama cidden cok ufak olan bilginle fikrin olmayan konularda sahte argümanlarla ahkam kesersen, bu argümanların ne kadar sacma olduğunu ironik bir dille cevaplanır.

quote:

Yada işletim sistemlerinin temellerini öğrenip, dersi geçtiğiniz gün bir işletim sistemi yazmaya kalkın. Eminim ki yapamazsınız, bu yüzden diyoru ki, üniversite size 4 teker verir. İyi bir üniversite 4 teker + birkaç tane motor parçasını verir. Bu parçaları kullanarak arabayı geliştirecek olan sizsiniz. Arabayı geliştirirseniz mühendis olursunuz, uçak geliştirirseniz efsane olursunuz.

Şaka mı yapıyorsun ciddi misin sen? Kim zaten "işletim sistemi alan işletim sistemi yazar" diyor? Hangi aklın mantığı bu? İşletim sistemleri dersi alan biri senin bilmediğin şunları ve çok daha fazlasını bilir;

. Virtual memory nedir?
    . Resource allocation nedir?
    . FIFO, RR, FRR, LIFO gibi algoritmalar nedir, ne işe yarar?
    . Bir sistemde deadlock nedir, nasıl oluşur, nasıl engellenir?
    . Ortak resourcelar nasıl kullanılır?
    . İşletim sistemi işlemciyi process/threadler arasına neye göre allocate eder?
    vs. vs. vs.

quote:

Rica ediyorum, şu 3. sınıfta öğrendiğiniz bilgileri gidin Intel gibi bir firmada kullanmaya çalışın.

Sen bu firmalar çalışanlarını uzaydan mı getirtiyor zannediyorsun? Ya da işe alırken "GUI'de muhasebe programı yazma" becerisine mi bakıyorlar zannediyorsun? Madem sordun Microsoft'ta Windows takımında Software Development Engineer olarak çalışıyorum, ODTÜ bilgisayar mühendisliği mezunuyum ve bu ilk tam zamanlı işim. 1. 2. 3. 4. sınıfta gördüğüm derslerin inanılmaz faydasını görüyorum keşke zamanında biraz daha iyi öğrenseymişim dediğim bile oluyor. Ayrıca istisna felan değilim mezuniyet not ortalamam 3.0/4.0 yani ekstra parlak bir ögrenci felan da sayılmazdım.

• quote:

quote:

quote:

quote:

Hmm...
    Türkiye şartlarında;

İTÜ :
    Boğaziçi :
    ODTÜ:

İşte Türk forumlarında asla yazılım üzerine konuşulamayacağının bir örneği daha. Herhangi bir 4 yıllık üniversiteden mezun olup eline diploma alan herkes kendisini yazılımcı sanıyor.

Birincisi, robotik dersi içeriğiyle amiral battı oyununu yazmanın uzaktan yakından alakası yok. İkisinde de aynı dili kullanabilirsin ancak kodlanış açısından ikisi tamamen farklı şeyler. Robotik dersini aldığında işin içine assembly, lojik elektronik vb. giriyor. Amiral battı girdiğinde (yapay zeka (AI)) vb. giriyor. (10x10 matris oluşturup 4 tane matrisi gemi olarak koyacağını ve tıklanma sonucu true yada false değer döndürülmesini amiral battı olarak saymıyoruz...)
    İkincisi, sadece bir dönem "seçmeli" olarak verilen bir dersten geçtiğinde kimse otomotiv sanayii'nde kullanılan robot kollardan yazacağını sanmasın. En basitinden bir robot kolu oluşturur, kolu hareket ettirip açısını vb. hesaplattırırsınız, ki robotik çok seçilen bir ders değil(miş). Gerisi mezun olduktan sonra iş hayatında gelişir.

Burada hobi olarak öğrenmekle profesyonel olarak öğrenmeyi karşılaştırmıyoruz. Okulda öğrenmeyi karşılaştırıyoruz. 150 kişilik sınıfın 140'ının kopya vb. kullanarak geçtiği eğitim sistemini konuşuyoruz. Buna profesyonel şekilde öğrenme denmez. Profesyonel şekilde öğrenmenin nasıl olacağı halen tartışılan bir konu.

Alakası bile yok. Eğitim hayatında "hacı bak, böyle birşey var. Alternatifleride var ancak bunu öğrenmeye mecbursun çünkü dersin içeriği bu." derler. PHP bilen adama ASP dayatırlar. C# bilen adamdan VC++ öğrenmesini isterler. Öğrenmeye mecbursundur, yoksa okulun uzar. Bunu bizzat yaşayan biriyim. Okulumun sitesinde açık bile bulup hocalarımı uyaracak düzeyde olan da bendim, ASP'de "ulan şu hello world'ü ekrana yazdırma komutu neydi yaa" diye araştırma yapanda.

İyi bir üniversite de bilgisayar mühendisliği okursam mı? Teşekkürler, kalsın. Zaten yazılımcıyım. Arkadaşımın bilgisayar mühendisliğinde yüksek lisans yapıyor ve genelde beraber proje geliştiriyoruz. Genelde lab ödevlerine vb. yardım ediyorum. (Adamın bitirme tezine bile ben yardım ediyorum... :/) Önerin için teşekkürler, ancak bilgisayar mühendisliği okumak için rafa kaldırdığım tozlu lise kitaplarını açıp, saçma sapan ve gereksiz tarih bilgilerini öğrenmeye kafa yormayacağım. Eğer gitmek isteseydim, sırf bu işte uzmanlaşmış profesörlerle konuşmak, sohbet etmek, ufkumun açılmasını sağlamak için giderdim. (Belki ileride iyi iş olanağı olan bir ildeki özel bir okula gidip, hem çalışıp hemde mühendis statüsüne geçebilirim, ama açık konuşayım, o okulların bana vereceği çok fazla birşey olmaz. Sadece bir diplomam ve yaklaşık 250 TL maaş artışım olur.)

Üniversite sana bir dili yada bilgisayarı tamamen öğretmez. Sana basit düzeyde bilgileri verir. Sen robotun kolunu oynatırsın, işe girdiğinde yanında 20 tane daha mühendis olur, otomotiv sanayii'ne robot kollar geliştirirsiniz. Üniversitede amiral battı oyununa motor yazarsın, mezun olursun, işe girince diğer mühendislerle beraber CryEngine yada FrostBite tarzı motorlar yazarsın. Sana burada söylemeye çalıştığım şey, bunlarla karşılaştırıldığında üniversitede alacağın eğitimin "temel düzeyde" olduğudur.

quote:

Orijinalden alıntı: OnurJAM

Anahtar kelime "muhendis" Programci felan yetistirmek gibi bir amac yok bilgisayar muhendisliginde. Insaat muhendisligindeki mesela AutoCad programi neyse, bilgisayar muhendisliginde program yazma becerisi o. Disiplinini uygulaman icin kullanilan bir arac.

3 sene okuyacaksin programlama dillerinin "temellerini" ogreneceksin he mi?
    3. sinifta islemci mimarisinin, diskteki dosya yapilanmasinin, isletim sistemlerinin temelleri felan ogretiliyor.

Ben ne diyorum ki zaten? Temelleri öğretiliyor. Karşı çıkmışsın daha sonra kendin söylemişsin aynı şeyi. Bir try catch bloğu uygula bence yazılarına, mantık hatalarını loglasın...

Rica ediyorum, şu 3. sınıfta öğrendiğiniz bilgileri gidin Intel gibi bir firmada kullanmaya çalışın. Yada işletim sistemlerinin temellerini öğrenip, dersi geçtiğiniz gün bir işletim sistemi yazmaya kalkın. Eminim ki yapamazsınız, bu yüzden diyoru ki, üniversite size 4 teker verir. İyi bir üniversite 4 teker + birkaç tane motor parçasını verir. Bu parçaları kullanarak arabayı geliştirecek olan sizsiniz. Arabayı geliştirirseniz mühendis olursunuz, uçak geliştirirseniz efsane olursunuz.

Alıntıları Göster
    Öncelikle önceki mesajım @AdamAdamson'a hitaben yazılmıştı. Üzerine alındın malesef.

quote:

Burada hobi olarak öğrenmekle profesyonel olarak öğrenmeyi karşılaştırmıyoruz. Okulda öğrenmeyi karşılaştırıyoruz. 150 kişilik sınıfın 140'ının kopya vb. kullanarak geçtiği eğitim sistemini konuşuyoruz.

Benim bildiğim eğitim sisteminde böyle bir durum söz konusu bile değil. Anladığım kadarıyla bir süre önce mezun olmuşsunuz, bu bilgileriniz ya yıllar öncesinden kalma ya da çevrenizdeki okuyan arkadaşlarınız olayları iyi abartıyor.

quote:

Alakası bile yok. Eğitim hayatında "hacı bak, böyle birşey var. Alternatifleride var ancak bunu öğrenmeye mecbursun çünkü dersin içeriği bu." derler. Php bilen adama ASP dayatırlar. C# bilen adamdan VC++ öğrenmesini isterler. Öğrenmeye mecbursundur, yoksa okulun uzar. Bunu bizzat yaşayan biriyim. Okulumun sitesinde açık bile bulup hocalarımı uyaracak düzeyde olan da bendim, ASP'de "ulan şu hello world'ü ekrana yazdırma komutu neydi yaa" diye araştırma yapanda.

Malesef yine benim bildiğim kadarıyla *iyi* bilgisayar mühendisinin tanımında bildiği programlama dili sayısı yok. Bu yüzden php bilmek asp bilmek benim için hikaye.

quote:

Benim kimseyi küçümsediğim yok, ancak burada @AdamAdamson forumdan bilgisayar mühendisliği ile ilgili bilgi almak istiyor, belki de adamın hedefi bilgisayar mühendisi olmak, siz resmen her şeye *kaka* atarak adamı soğutuyorsunuz. Dahası adama *kendi görüşüme göre* yanlış bilgiler veriyorsunuz.
    Ne demek internetten oturup öğrenerek bilgisayar mühendislerinin yapabileceği şeyleri yapabilirsiniz demek. O zaman ne diye binlerce bilgisayar mühendisi *bilgisayar mühendisi* sıfatıyla işlerde çalışıyor? Ne diye 4 yıl bunun eğitimi veriliyor. Bir de bilgisayar mühendisliğinden ayrılmış bölümlerin olduğunu düşünürsek siz direk bu bölümleri çöpe atıyorsunuz.

Aynı 140/150 kopya olayı gibi tüm bilgisayar mühendisliğine bakışınızı abartarak dile getiriyorsunuz. Benim problemim söylediklerinizin yanlış anlaşılıyor olması. Yoksa elbette kendinize göre haklısınızdır ve burası beni alakadar etmez.

quote:

2. sınıf bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim.

• @Aristona_

Sakın beni yanlış anlama, sadece dediğin eğitimin kalitesini göstermek için bir örnek bu. Kişisel web sitende bitirmiş olduğun, oraya itina ile konmuş bir proje gördüm. Çok benzeri, hatta fazladan kilitli kapılar ve toplanması gereken anahtarlar ile birlikte bize geçen sene verilmiş bir ödev:

https://docs.google.com/open?id=0Bx4GF1OMdTxQMTMwZjhmMzYtZTU3Ny00MTQ4LThkZmQtYjVmMDk5NzdlNTE3
  • quote:

@Aristona_

Sakın beni yanlış anlama, sadece dediğin eğitimin kalitesini göstermek için bir örnek bu. Kişisel web sitende bitirmiş olduğun, oraya itina ile konmuş bir proje gördüm. Çok benzeri, hatta fazladan kilitli kapılar ve toplanması gereken anahtarlar ile birlikte bize geçen sene verilmiş bir ödev:

https://docs.google.com/open?id=0Bx4GF1OMdTxQMTMwZjhmMzYtZTU3Ny00MTQ4LThkZmQtYjVmMDk5NzdlNTE3

Hayır, yanlış anlamıyorum. Websitem çok yeni. Belki 1 aylık. O siteyi açma amacım da yaptığım projelerin bir referansını projelerim bölümü altında toplama isteğim.
    O pathfind scriptinin altında da flashla ilk oyunum var mesela. 30 satırlık bir script. Bunları baz alıp "Daha sen bunları mı yapabiliyorsun?" gibi bir kanı oluşmasın. Bu tür konular ödev olarak verilebilir. Zor konular değil. :)

@OnurJAM; Keşke bu kadar uzun uzun cevap vermeye uğraşmadan önce ne yazdığımı bir okusaydın.
    ODTÜ'den mezun olmuşsun. Yukarıda söylediğim gibi, birkaç tane üniversite var bu listede ayrı tutulması gereken. Odtü, İtü, Bilkent vb. Zaten bu üniversitelerden mezun olan kişiler havada kapılır. Haydi git bir celal bayar bilg. mühendisliğinden mezun ol, sütçü imamdan mezun ol. Mezun olupta özelde "asgari ücrete" çalışmak yerine (ki iş tecrüben olmadığı için daha fazlasını vermezler, bir ihtimal 1000-1200 TL ama maksimum) KPSS'ye çalışan yığınla mühendis var bu ülkede.

Ben kendimi pohpohlamıyorum. ODTÜ mezunuysan ve Microsoft bünyesinde mühendis olarak çalışıyorsan zaten benden kat kat daha fazla bilgiye sahipsindir, bunu kabul ediyorum. Benim demeye çalıştığım şey, herkes Oxford, Stanford yada Odtü gibi dünyadaki ilk 100 üniversitede okuma şansına sahip olmayacak. Büyük ihtimalle bu konuyu açan arkadaşta. Eğitim kalitesi olarak diğer üniversiteler, senin okuduğun üniversiteye göre çok daha düşük bir seviyede. ODTÜ mezunuysan, çevrendekilerde ODTÜ mezunuysa, dünya sana toz pembe görünebilir. Birde orta seviye bir üniversiteden mezun olduğunu düşün ve yorumunu buna göre yap. Kamuda işe girsen 2500 TL civarı maaş alırsın ve günden güne körelirsin. Mühendis diye işe alınan insanlar aslında "imza yetkisi olan birer tekniker" oluyor bu ülkede.

Açıkcası ben bu sene özel bir okulda mühendislik eğitimi almak istemiştim (2 yıllık mezunuyum ve 2 yıl daha okuyup mühendislik ünvanını almayı düşündüm) ve bunun için ağustos ayınca yaklaşık 1 ay boyunca tüm üniversitelerin ders içeriklerine göz attım, vize ve final sınavlarını çözdüm. (dürüst olayım, şuan bildiklerimle yata yata geçerdim derslerin %80'ini, ama dediğim gibi, amacım profesörlerle vb. sohbet edebilmek, ufkumun genişlemesini sağlamaktı, tabii birde mühendis ünvanı ve yetkilerine sahip olmak) Tanıdığım bilgisayar Mühendisleriyle sohbet ettim, internetten Bilgisayar Mühendisliği hakkında tonla makale okudum, donanımhaber, memurlar.net gibi platformlarda yorum yapan mühendislerin anılarını ve öğrencilere tavsiyelerini okudum. Yazılım işini freelancer olarak yaptığım için okul masraflarını karşılayacak kadar birikimimde vardı, ama gitmedim, çünkü gereksiz. Hatta görüştüğüm bilgisayar mühendisinin biri (kendisi küçük bir ildeki valilikte çalışıyor) "Yaptığımız işin mühendislikle bir alakası yok, bilgisayar tamircisi işi yapıyoruz akşama kadar." demişti. Benim bildiğim, gördüğüm, duyduğum, okuduğum şeyler bunlar. Benim gibi 6-7 yaşında commodore 64 kullanarak (o zamanlar bilgisayarlar çok pahalıydı, öyle kolay da bulunmuyordu) o yaşta dir yazarak klasör listeleyen, hayali bilgisayar mühendisi olmak olan bir insanı bile geri çevirdiler. (Yaklaşık 20 sene olmuş. Ben bilgisayar kullanırken yaşıtlarımın elinde hesap makinesi bile yoktu. :()

Ben konuyu uzatmak istemiyorum. Sen konunun pozitif yönünü ele aldın, bende negatif yönünü ele alıyorum. Bu ülkede inşaat mühendisi olursan inşaat mühendisliği yaparsın. Makina mühendisi olursan makina mühendisliği yaparsın, ama bilgisayar mühendisi olursan, gerekli-gereksiz herşeyi sen yaparsın. İçerisinde bilgisayar geçen her işi senden yapmanı beklerler. Tekniker işinide sen yaparsın, tamirci işini de sen yaparsın, network işlerini de sen yaparsın, yazılım işlerini de sen yaparsın... Özel sektörde çalışmak istersen (ki bence bilg. mühendisleri için en iyi seçimdir) kendini daima geliştirmek zorundasındır. İşe girdiğinizde, işveren yanına "yeni mezun stajyer" istemez, bilgili-tecrübeli-görmüş geçirmiş mühendis ister, yoksa sana vereceği ücret seni asla tatmin etmez. Yukarıda yazdım, en iyi ihtimalle 1200 lira civarıdır iş tecrübesi olmayan bir mühendise verilecek aylık maaş. (Bkz: kariyer.net) İmam hatip mezunu olsan, üniversite hiç okumasan, sanırım 1900 lira maaş alıyorsun. Birilerinin bunları söylemesi gerekiyor...

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Aristona_ -- 29 Aralık 2011; 23:29:10 >

• aristonaya şu noktada katılıyorum. mühendislik , yazılım vs alanında tecrübe çok önemlidir. ben 3 senedir çalışıyorum ve şu anda tekrar aynı bölümü okusam büyük çoğunlukta yata yata geçerim. ama şu noktada katılmıyorum , üniversitenin amacı sadece dersleri geçip okulu bitirip diploma almak mı ? A3, A4 boyutunda üzerinde biraz mürekkep bir iki imza olan kağıt parçası mı ? benim de pek çok sınıf arkadaşım aristonanın bahsettiği gibi kopya çektiler ne yapıp e edip geçtiler. şimdi ne haldeler mi ? hiç sormayın. çünkü çalışma hayatı insanı seçer kopya çekenler babalarının yanında dükkan bekliyorlar şu anda.

onurjam microsofta girmiş . tebrik ediyorum tecrübelerini de zevkle okuyorum . ve şunu söyleyebilirim üniversite kalitesi önemli ama kişinin oğrendiği farkı yaratır. eminim ki Odtü'den onurla beraber mezun olan insanların yarısı o mülakata çağrılmazdı , çağrılanların da yarısı kazanamazdı, kazananların yarısı da amerikaya gitme cesaretini gösteremezdi. yani okul önemli ama çok önemli değil. herşey kişide biter. bunu "bilgisayar mühendisliğinden mezun , mezun olduğu okulu iş görüşmelerinde söylemeyen , ve diplomasını halen okuldan almamış ve kimseye vermemiş" biri olarak söylüyorum. Beni işe aldılar (4-5 farklı işte çalıştım). Odtüden de mezun olmuş olabilirim sütçü imamdan da eminim bu kimsenin umrunda değildir bundan sonra da olmayacaktır. mühim olan mülakatta sorulan mühendislik sorularına cevap verebilmek. hiç kimse sana for nedir foreach nedir veya try catch nedir diye sormaz. bu güne kadar ne yaptığını projelerini de sormaz, sen anlatırsan ne ala...

şimdi ben sorsam. bana bir yazılım yap ekrana sadece "hello world" bassın. bunu yazılımdan anlayan herkes yapabilir. ama desem ki bu kodu bir sunucuya koyacaz. sunucu 50 requeste cevap veriyor 51. requesti errora düşürüyor. bu "hello world" u oyle bir yazdır ki aynı anda 345345346546546 tane request geldiğinde kimse hataya düşmeden bu yazıyı okuyabilsin.işte bu mühendisliktir.

e ticaret sitesi yaptın . müşteriler ürün satın alıyor. alıyor. bunu herkes yapabilir. bir ürün var 1 tane stokta kalmış. 50 tane request geldi ürünü almak için. bu durumu nasıl handle edersin . bu da mühendisliktir.

bir aracın kaza anında hava yastığının açılması için bir kod yaz desem bunu da yazabilirsin. ama bunu 25-40 ms içinde açtırabilmek mühendisliktir. burda kullandığın iletkenlerden kod diline, kullandığın sensörlerden tepkime sürelerine kadar her ama herşey mühendisliktir.

bir textbox a müşteriler metin giriyor ve butona basıldığında textboxtaki veriyi database e kaydediyor. bu da yazılım olarak çok basit gözüküyor. ama patron dedi ki , "müşterilerin textbooxa girdiği yazılar benim için çok önemli. birtane sql serverim var. ya sql server çökerse , müşteri veri girmek ister ama bir şekilde giremezse veya textboxa yazdığı veri kaydedilemezse!! sana 500 tl bütçe! bu problemi çöz" nasıl çözersin. bu da mühendisliktir.

mühendislik bakış açısıdır. yazılımla networkle, kodla püsürle kıyaslanacak birşey değildir. sadece yazılım oğrenmek için bilgisayar mühendisliği okunmaz. o zaman bilgisayar programcılığı oku veya kursa git oğren. mühendise göre 2 sene fazladan tecrübe şansın olur.

• quote:

Orijinalden alıntı: Kaygerya

aristonaya şu noktada katılıyorum. mühendislik , yazılım vs alanında tecrübe çok önemlidir. ben 3 senedir çalışıyorum ve şu anda tekrar aynı bölümü okusam büyük çoğunlukta yata yata geçerim. ama şu noktada katılmıyorum , üniversitenin amacı sadece dersleri geçip okulu bitirip diploma almak mı ? A3, A4 boyutunda üzerinde biraz mürekkep bir iki imza olan kağıt parçası mı ? benim de pek çok sınıf arkadaşım aristonanın bahsettiği gibi kopya çektiler ne yapıp e edip geçtiler. şimdi ne haldeler mi ? hiç sormayın. çünkü çalışma hayatı insanı seçer kopya çekenler babalarının yanında dükkan bekliyorlar şu anda.

onurjam microsofta girmiş . tebrik ediyorum tecrübelerini de zevkle okuyorum . ve şunu söyleyebilirim üniversite kalitesi önemli ama kişinin oğrendiği farkı yaratır. eminim ki Odtü'den onurla beraber mezun olan insanların yarısı o mülakata çağrılmazdı , çağrılanların da yarısı kazanamazdı, kazananların yarısı da amerikaya gitme cesaretini gösteremezdi. yani okul önemli ama çok önemli değil. herşey kişide biter. bunu "bilgisayar mühendisliğinden mezun , mezun olduğu okulu iş görüşmelerinde söylemeyen , ve diplomasını halen okuldan almamış ve kimseye vermemiş" biri olarak söylüyorum. Beni işe aldılar (4-5 farklı işte çalıştım). Odtüden de mezun olmuş olabilirim sütçü imamdan da eminim bu kimsenin umrunda değildir bundan sonra da olmayacaktır. mühim olan mülakatta sorulan mühendislik sorularına cevap verebilmek. hiç kimse sana for nedir foreach nedir veya try catch nedir diye sormaz. bu güne kadar ne yaptığını projelerini de sormaz, sen anlatırsan ne ala...

şimdi ben sorsam. bana bir yazılım yap ekrana sadece "hello world" bassın. bunu yazılımdan anlayan herkes yapabilir. ama desem ki bu kodu bir sunucuya koyacaz. sunucu 50 requeste cevap veriyor 51. requesti errora düşürüyor. bu "hello world" u oyle bir yazdır ki aynı anda 345345346546546 tane request geldiğinde kimse hataya düşmeden bu yazıyı okuyabilsin.işte bu mühendisliktir.

e ticaret sitesi yaptın . müşteriler ürün satın alıyor. alıyor. bunu herkes yapabilir. bir ürün var 1 tane stokta kalmış. 50 tane request geldi ürünü almak için. bu durumu nasıl handle edersin . bu da mühendisliktir.

bir aracın kaza anında hava yastığının açılması için bir kod yaz desem bunu da yazabilirsin. ama bunu 25-40 ms içinde açtırabilmek mühendisliktir. burda kullandığın iletkenlerden kod diline, kullandığın sensörlerden tepkime sürelerine kadar her ama herşey mühendisliktir.

bir textbox a müşteriler metin giriyor ve butona basıldığında textboxtaki veriyi database e kaydediyor. bu da yazılım olarak çok basit gözüküyor. ama patron dedi ki , "müşterilerin textbooxa girdiği yazılar benim için çok önemli. birtane sql serverim var. ya sql server çökerse , müşteri veri girmek ister ama bir şekilde giremezse veya textboxa yazdığı veri kaydedilemezse!! sana 500 tl bütçe! bu problemi çöz" nasıl çözersin. bu da mühendisliktir.

mühendislik bakış açısıdır. yazılımla networkle, kodla püsürle kıyaslanacak birşey değildir. sadece yazılım oğrenmek için bilgisayar mühendisliği okunmaz. o zaman bilgisayar programcılığı oku veya kursa git oğren. mühendise göre 2 sene fazladan tecrübe şansın olur.

Yazının bazı yerlerine katılmakla beraber, birkaç yere düzeltme yapayım.

1. E-ticaret sitesi yaptın . müşteriler ürün satın alıyor. alıyor. bunu herkes yapabilir. bir ürün var 1 tane stokta kalmış. 50 tane request geldi ürünü almak için. bu durumu nasıl handle edersin . bu da mühendisliktir.

Bu mühendislik değildir dostum. Akıllı bir programcı zaten bu tür ince hesapları önceden yapmak zorundadır. Bu tür basit mantık işlemleri için mühendise ihtiyaç yoktur.
    Ancak şöyle bir durum oluşur. Programcı array_sort() fonksiyonunu 1.000.000 tane integeri sıralamak için kullanır. İşlem 3 saniyede tamamlanır. Mühendis bu süreyi düşürmek için yeni algoritmalar geliştirir, bubble sort vb. dener, benchmark kıyaslamasını yapar, daha sonra bu olayı 2 saniyeye indirir. Bu bir mühendislik başarısı olur. 2 saniyeden sonra "nasıl 1 saniyeye düşürürüm" diye araştırmaya devam eder.
    Bunu kendini geliştirmiş programcılar da yapabilir, ancak mühendis çok daha etkili yollardan yapar.

2. şimdi ben sorsam. bana bir yazılım yap ekrana sadece "hello world" bassın. bunu yazılımdan anlayan herkes yapabilir. ama desem ki bu kodu bir sunucuya koyacaz. sunucu 50 requeste cevap veriyor 51. requesti errora düşürüyor. bu "hello world" u oyle bir yazdır ki aynı anda 345345346546546 tane request geldiğinde kimse hataya düşmeden bu yazıyı okuyabilsin.işte bu mühendisliktir.

Dostum, eğer bir sunucu 50 requeste cevap verip, 51. requestte hata veriyorsa, demekki sunucunun bir konfigürasyonu maximum_request = 50 tarzında ayarlanmıştır. Bu durum %99 bu şekilde açıklanabilir. Eğer bu sorun yoğunluk sebebiyle oluşmuş olsaydı, 44-47-56 gibi random sayılarda kitlenirdi. Sabit 51. mesajda kitlenme ihtimali çok düşük olurdu. Hata mesajları, app logları vb. incelenip sorunun asıl nedeni bulunabilirdi, buna göre sorunun asıl nedeni bulunup (örneğin veritabanı bağlantısı sırasında timeout alınması, birkaç tane php fonksiyonunun sunucuyu çok yorması) buna göre önlemler alınabilirdi. Mühendisin görevi önce sorunu analiz edip, ona göre çözüm üretmektir.

Ayrıca şunuda belirteyim. Dünya'nın hiçbiryerinde 50 requestte kitlenen sunucuyu, 34.5 katrilyon requestte kitletmeyecek bir mühendis yoktur. 50 requestte kitlenen sunucuyu 75 requeste çıkarabilmek ilk adım olmalıdır. Daha sonra bu hedef 100'e çıkarılmalıdır ve bu şekilde devam edilmelidir. Dipnot olarak belirteyim, dünyada hiçbir sunucu 34.5 milyon request alamaz. Alsa alsa Google vb. siteler alır, onunda arkasında bilgisayar mühendislerinden oluşan bir ordu olduğu için sorun çıkmaz.

• aslında yazdıklarım mühendislik ile yazılım arasındaki fark idi. cevaplanmasını isteidğim sorular değildi.

e ticaret sitesi olayında istersen işlem süresini 1 nanosaniyeye düşür. aynı anda 50 request geldiğinde stoğunda 1 tane kalmış üründen 50 tane satarsın. çünkü bilgiler ile bankaya kredi kartını kontrol edersin limitini kontrol edersin banka sana olumlu cevabı dönene kadar geçen süre içinde hala stokta 1 tane ürün gözüktüğü için uygulama bütün requestlerde ürün mevcut olarak göreceği için geri kalan 49 talebi de işlemee sokacaktır. . diyelimki dediğin gibi işlemi sort ettin ve sırayla talepleri bankaya göndermeye başladın ve cevap gelip gidene kadar geçen 2-3 sn lik süreçte her kullanıcı bekler dedin. 49 talep bankadan solumsuz döndü . 50. kullanıcı ise olumlu döndü ama süreç 150 sn sürdü. anlatmak istediğim bu olayın çok iyi yazılım bilgisi ile bile çözülemeyeceği. şimdi buraya bu konu ile ilgili pek çok fikir söylenebilir. senin söylediğin de bir fikir. durumun çözümü mü ? evet. mühendislik mi? evet. ama iyi bir mühendislik mi ? kesinlikle hayır.

"hello world" yazdırma işlemi ise aslında kodsal bir olay değil. sunucu problemi de değil. sunucuda ayarlanmış uygulama havuzu işlemi. her 46-47 requestten sonrasını sunucu yavaşlamadan yeni bir application pool yaratıp gelen requestleri onun üzerinden render etmeye dayalı birşey. render edilmiş kodu barındıran application poola reaource alocation uygulayarak kaynaklarını başka bir applicaiton ppola vermek suretiyle herkese cevap vermesi üzerine.
    "dünyada hiçbir sunucu 34.5 milyon request alamaz" deme . üstte anlattım. ha dersen ki handl edememediğin bir durum oluştu, 50 kullanıcının bağlı olduğu applicaiton pool çöktü ve hata mesajı ile karşılaşmaları an meselesi ise " Maximum request length exceeded"
    exceptionunu alırsa eğer diğer hazırda bekleyen applicaiton poola yönlendirme işlemi.

yani neyse özetle yazılım bilgisi çok iyi olan yazılımcılar için bile yazılım tek başına sorun çözmez. yazılım bilgisi ile e-ticaret , bilgilendirme dinamik web siteleri ve uygulamalar yazabilirsiniz. hatta bu işi freelance , hobi olarak yapabilirsiniz. küçük işletmelere kod yazabilir para karşılığı burada ödev isteyen arkadaşların ödevlerini yapabilirsiniz. ama yaptığınız yazılımlar "Şampiyonlar Ligi" diye tabir edilen günde 1 milyon + request alan sunucularda, aylık 10-15 milyon tl ciro yapan şirketlerde çalışması için koddan çok daha fazlası gerekli ...

düzeltme: velhasıl verdiğim ornekleri cevaplamaya çalışmayın ben kimsenin bilgisini ölçmeye çalışmıyorum. sadece ince ayrıntıları , özellikle ve özellikle müşteriye yazılım değil de "dijital çözüm" veya "teknolojik altypı" kavramlarının yazılımdan çok çok öte mühendislik alanı olduğunu anlatmaya çalıştım

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kaygerya -- 31 Aralık 2011; 5:30:58 >

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.