Şimdi Ara

bilgisayar açılıyor, görüntü bazen var bazen yok???

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
14
Cevap
0
Favori
2.288
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Çok uğraştım, denedim çözüm bulamadım. Olaylar ve denemelerimi aşağıda sıralıyorum. Tek tek ve biraz uzun yazdım ki, çözüm önerecekler hataya düşmesin. Önce sistem bileşenlerini yazayım:MSI K8nNeo2 Anakart, Amd Athlon 3200 işlemci, 2x512 Kingstom ram, His Ati Radeon 128 ekran kartı, seagate 80X2 sata hdd, plextor dvd, Nec dvd rw, onboard ses, Viewconic VX922 Lcd, APC 800 W Güç, POwer 550 psu, Pİnnacla PCTVSat TV, win XP+Win 2000 işletim istemi. 2,5 yıldır sorunsuz kullanılmaktaydı...

1-Yaklaşık 2,5 yıl önce topladığım sistemi hiç sorunsuz 3-4 hafta öncesine kadar (daha çok oğlum) kullandık. 3 hafta önce (tatil başladı ya oyunlara da başladı), bazı oyunlarda (age of empires, civilization) windows tuşuna basıp masaüstüne dönerken ekrandan görüntü kaybolmaya başlamış. Yani bilgisayar arka planda çalışıyor, ama görüntü yok. Mecburen restartla yeniden açmak gerekiyor (bizim oğlan photoshop, bir oyun, 15-20 firefox ekranını aynı anda açık tuttuğundan klavye ile kapatmak mümkün olamıyor). Bu durum bir süre sonra bilgisayar ilk açılırken de olmaya başladı. Arka planda XP ya da win2000 açılıyor ama görüntü yok, yalnız monitörde enerji var ve sanki göz kırpması gibi gidip gelen, açılmaya çalışıyormuş gibi bir durum var.
    Yalnız ilk günlerde kurulu win2000 açılrken bu sorun olmuyor, sadece XP açılırken oluyordu. Yani 2 sistem kurulu ya boot ekranı görünüyor, XP seçilip tam XP yazısı belirip masaüsütne geçecekken, altta noktalar sağa giderken hoop görüntü kaybolup göz kırpması başlıyordu. Sonradan, aşağıda yazdığım denemeler sürerken siyah ekran bile çıkmamaya başladı, ama sistem yine açılıyor klavye ile seçilip ve sonra klavye ile kapatılabliyor. Ancak açılışta yine siyah ekran görünmeyince çözümü kasanın fişini çekip tekrar takarak buldum. O zaman siyah ekran çıkmaya başladı. Hatta bazen remleri söküp, ramsiz makinayı açıp, kapatıp tekrar ramlari takarak siyah ekrana ulaşabildim. İşin ilginci, bazen hiç sorunsuz açılmakta ve bir kez açılıp 4-5 saat kullanılabilmekte, bu sürede 5-10 kez yeniden başlat yaptığımda, sistemi formatlayıp yeniden kurduğumda da sorun çıkmayabilmekte.

2- İlk olarak kabloları kontrol ettim, bazen bu durumdayken, monitörün data ve güç kabloları ile oynarken görüntü gelmeye başladı. Ama her zaman değil. Sonra başka monitörde denedik aynı sorun var, monitör arızasını ekarte ettik. Monitörün kablolarını değiştirdim olmadı. Ramlerin yerini değiştirdim, başka ram taktım, psu değiştirdim, kasadaki tüm kabloları söküp yeniden taktım, işlemci fanını söküp taktım (işlemci oynamıyordu, sabitti), tüm donanımları ekran kartı ve 1 hdd dışında devre dışı bıraktım, kesintisiz güç kaynağını devre dışı bıraktım, kızdım anakartı şööle eğip büktüm olmadı (işlemci fanından yukarı aşayı çektim, sağına soluna alttan kartonla destek yaptım vb).

3- Ekran kartının sürücüsünü yeniden yükledim, bu sırada civilizationu ben açtım ve baktım ki oyuna girerken hata veriyor ve 1024x768 çözünürlüğe geçemiyor uyarısı vermekte. DirektX testlerini kontrol ettim ve Direkt draw 2. testi küçük kutuda dönen küp) çok yavaş yapabilmekte ve 3D testlerini de geçememekte. Dedim ki sorun ekran kartında. Gittim HİS X1650 Pro aldım, bir de yeni 250 sata hdd. ssitemi win 2000 ve Xp olarak 0 hdd ye yeniden kurdum, yine aynı sorun devam ediyor. Yukarıdaki tüm kontrolleri baştan yaptım, ek olarak Biosu da flashladım. Son olarak Ati Omega driver yükledim, bununla testleri zor da olsa geçti ama göz kırpması sürmekte. Nafile. Para da boşa gitti, agp kart bundan sonra nereye uyacak.

4-Bios pilini değiştirdim, bios reset yaptım. Biosta Ekran kartı ayarlarında "agp frequency" diye bir ayar vardı, 60-100 arası seçilebilen, 60 da duruyordu 75 yaptım.Tv kartını söktüm. Bir de, biosda 3 hdd den en yenisini 1. hdd olarak seçtiğim halde, birkaç kez kendiliğinden eskilerden birine geçmişti. Bu nednele pili değiştirdim, bu sorun bitti. Ama acaba anakarttaki voltaj dengesizliğinden bios sapıtıyor olabilir mi?

5- Bir de, ilk açılışta boot menü çıktığında güvenli modda her defasında açılıyor. Güvenli modda görüntü kaybolması hiç olmadı. Ayrıca birkaç kez format yaptım, ve şu tespitim oldu; 2 ssitem kuruyorum ya, son kurulan sistem daha düzgün açılıyor yani görüntü geliyor ama ilk kurulan sistemde görüntüye geçemiyor. Zaten bu nedenle 3-4 farklı ati sürücüsü denedim ve hala yeni anakart almalı mıyım diye emin olamıyorum. Tabi yeniden ekran kartı, ram ve de belki işlemci gerekecek. Yeni aldığım ekran kartını da uygun birine satarız artık ne yapalım.

Acaba anakartın ekran kartı ile iletişim kuran yollarından bir yerde sorun mu var, ya voltaj ayalarında sorun mu var. İşlemcide sorun olsa çalışmaz diye düşünüyorum.

Yardım edeceklere şimdiden teşekkürler.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calis -- 27 Ağustos 2008; 23:40:52 >

(01.09.2008) Win XP+Win2000+Pardus - Asus M2N-SLI DELUXE nForce570 - AMD Athlon64 X2 Dual Core 5200 (Freezer64 Pro fan)+ - Seagate 1 tb+80+250 sata- Kingstom 1024x2 ddr 2- Saphire Ati Rodeon HD3650 512 Mb PCI-E x16- Samsung 732N- Viewsonic VX922 - Plextor dvd, Nec dwd-rw - Pinnacle PCTvSat - Logitech 5+1 - US Robotics adsl4-Ewerpower 4 fanlı (+OCZ600SXS-EU STEALTHXSTREAM 600W ) APC 800 KGK, Pinnacle PCTvSat, A4tech 5+1, SAmsung CLP-310 laser, HP Scanjet 4010 tarayıcı

www.guncel.biz

• Eer ekran yanıp yanıp sönüyor ve tekradan gidip gelmeler yapıyorsa ve başka monitördede denediysen sorun kesin ekran kartınla ilgili bir sorun kullandığın power yanlış görmediysem 800 wattmı ?? yani bu sisteme fazla geliyor böyle sorun çıkması normaldir vede kullandığın tv kartını bilgisayarnı tamamen kurtuktan sonra ve diğer eksik driverlarını tanıttıktan sonra birdaha dene ve power 400 watta dene kullandığın power düşük voltajta sorun yapıyor olabilir bunlar seçenekler ama hangisi onu sen deneyerek bulacaksın ve son olarak başka ekran kartıyla dene.Kolay gelsin.

Orjinalden alıntı: xalpacinox

Eer ekran yanıp yanıp sönüyor ve tekradan gidip gelmeler yapıyorsa ve başka monitördede denediysen sorun kesin ekran kartınla ilgili bir sorun kullandığın power yanlış görmediysem 800 wattmı ?? yani bu sisteme fazla geliyor böyle sorun çıkması normaldir vede kullandığın tv kartını bilgisayarnı tamamen kurtuktan sonra ve diğer eksik driverlarını tanıttıktan sonra birdaha dene ve power 400 watta dene kullandığın power düşük voltajta sorun yapıyor olabilir bunlar seçenekler ama hangisi onu sen deneyerek bulacaksın ve son olarak başka ekran kartıyla dene.Kolay gelsin.

Powersuply 550 watt, 800 olan kesşintisiz güç kaynağı. Başka monitörle denedim. Sadece ekran kartı ve 1 hdd takarak da denedim. 350 w psu ile denedim. Yukarıda yazmadığım bir konu, acaba ekran kartının anakart yuvasında bozulma olabilir mi? Çünkü bazen no signal yazdığı da oldu, yuvayı saç kurutma mak. ile üfledim, diş fırçası ile fırçaladım bu dzeldi. Ama görüntü gelmeme sorunu değişmedi. YAni, ekran kartı yuvası genişlemiş, bozulmuş, tam veri iletilemiyor olablir mi?

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calis -- 28 Ağustos 2008; 0:13:01 >
    (01.09.2008) Win XP+Win2000+Pardus - Asus M2N-SLI DELUXE nForce570 - AMD Athlon64 X2 Dual Core 5200 (Freezer64 Pro fan)+ - Seagate 1 tb+80+250 sata- Kingstom 1024x2 ddr 2- Saphire Ati Rodeon HD3650 512 Mb PCI-E x16- Samsung 732N- Viewsonic VX922 - Plextor dvd, Nec dwd-rw - Pinnacle PCTvSat - Logitech 5+1 - US Robotics adsl4-Ewerpower 4 fanlı (+OCZ600SXS-EU STEALTHXSTREAM 600W ) APC 800 KGK, Pinnacle PCTvSat, A4tech 5+1, SAmsung CLP-310 laser, HP Scanjet 4010 tarayıcı

www.guncel.biz

• Olabilir arkadaşım.
    bir arkadaşım bilgisayaını getirmişti.Baya bi uğraştık en sonunda AGP slotundaki dişlerden birkaçının yamulmuş olduğunu gördük
    Yüksek ışık altında iyicene bir bak.
    İlk postunu açıkcası okumadım ama son postundaki soruya cvp vermek istedim
    kolay gelsin.

Orjinalden alıntı: mesuthaksoy

Olabilir arkadaşım.
    bir arkadaşım bilgisayaını getirmişti.Baya bi uğraştık en sonunda AGP slotundaki dişlerden birkaçının yamulmuş olduğunu gördük
    Yüksek ışık altında iyicene bir bak.
    İlk postunu açıkcası okumadım ama son postundaki soruya cvp vermek istedim
    kolay gelsin.

Sağolasın, peki bu dişler düzeltilebiliyor mu?

www.guncel.biz
  • pek sanmıyorum.biz servisine gönderdik garantiden değişim oldu tamir edemediler herhalde ama tabi bilmiyorum yine de.ha bunun yanında benimkisi sadece bir öneri.sorun kesin budur demiyorum bir göz atın sadece.

1- Neden çift işletim sistemi kullanıyorsunuz?
    2- TV kartları nedense bazı PC bileşenleri ile anlaşamıyor ( nedeni bilinmez) tecrübe ile sabittir.
    3- Birinci mesajda yazdıklarınızı yapmadan önce ( donanım bilginiz olduğu belli) neden uzay montaj ve minimum sistem ile makinayı denemediniz?
    4- Elektrik sisteminizde sorun olabilir, avometre/multimetre kullanabiliyorsanız elektriği bir ölçün.
    5- Topraklama sorunu olabilir. Elektrik binada kötü topraklanmış veya hiç yapılmamış olabilir. ( Ölçmenizi veya bir bilene baktırmanızı tavsiye ederim)
    6- Birbirine uyumsuz ( nedeni bilinmez) donanım parçaları olabilir. Örnek Cl 5 gecikmeli veritech marka Ram ekran kartının elixir ramları ile iyi geçinemez. vs. vs.
    7- Sisteme nazar değmiş olabilir.
    8- Şu an sistem ve makina çalışıyorsa daha fazla yapacak birşey yok demektir.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • quote:

Orjinalden alıntı: 34_gurcangurel

İlginç bir konu başlığı.

1- Neden çift işletim sistemi kullanıyorsunuz?
    2- TV kartları nedense bazı PC bileşenleri ile anlaşamıyor ( nedeni bilinmez) tecrübe ile sabittir.
    3- Birinci mesajda yazdıklarınızı yapmadan önce ( donanım bilginiz olduğu belli) neden uzay montaj ve minimum sistem ile makinayı denemediniz?
    4- Elektrik sisteminizde sorun olabilir, avometre/multimetre kullanabiliyorsanız elektriği bir ölçün.
    5- Topraklama sorunu olabilir. Elektrik binada kötü topraklanmış veya hiç yapılmamış olabilir. ( Ölçmenizi veya bir bilene baktırmanızı tavsiye ederim)
    6- Birbirine uyumsuz ( nedeni bilinmez) donanım parçaları olabilir. Örnek Cl 5 gecikmeli veritech marka Ram ekran kartının elixir ramları ile iyi geçinemez. vs. vs.
    7- Sisteme nazar değmiş olabilir.
    8- Şu an sistem ve makina çalışıyorsa daha fazla yapacak birşey yok demektir.

Çok teşekkür ederim yorum ve önerilerine.
    1- Ben Win2000 kullanıyorum, oğlum XP o yüzden 2 sistem. Hem sistem göçmesi vb durumunda veri kurtarması kolay oluyor.
    2- Sistemi 2,5 yıldır bu şekilde sorunsuz kullandım. Hatta 2. hdd de taktım. TV kartı ise nerdeyse Türkiyeye ilk gelenlerden. Sorun yapmadı hiç.
    3- Matrox ekran kartı, kendi kartı (ati9500) ve yeni aldığım kart (ati x1650 pro) ve 1 hdd (henüz yeni aldığım 3. hdd) ile denedim minimum olarak. Sorun yine var. Uzay montaj yapmadım ama yararı olur mu bilmem.
    4-Elektrilk benim de aklımda, sadece 5'li prizi değiştirdim. Bir de başka odaya götürüp deneyeceğim. Ama elektrik ya da topraklama sorunu olsa komşulardan da feryat gelirdi, benim evdeki diğer cihazlar da örneğin dizüstü bilgisayar sorun çıkarıtırdı diye düşünüyorum, bilmem yanılıyor muyum? Binada topraklama var ve çubukları geçen yıl yenilendi.
    6- Uyumsuz parça olamaz, çünkü 2,5 yıldır aynı parçalarla kullanıyorum.
    7- İnamayacaksın ama, oğlumun ev ödevi için yaptığı güzel bir boncuklu örgü var üstünde o aslılı :))
    8- Son formatan sonra her ikisi de çalışıyor ama, her an yine gidebilir. Sadece 1 gün kullandık. Gerçi gidince tam gitmiyor ki, bir dahaki sefere açılabiliyor ve kapatana kadar da gitmiyor. So olarak şunu da tespit ettim; ekran çözünürlüğünü değiştirirken, 1280x1024 den 1024x768 e geçerken, monitor pararıp aynen görüntü gelmediğinde olduğu gibi monitör göz kırpmaya başlıyor. Sonra çözünürlüğü değiştiremeyip eskiye dönüyor. Bu tespitten yola çıkarak acaba ısınma vb nedenle ekran kartının yuvası bozuldu da veriler tam gidemior mu diye aklıma geldi zaten . İlk mesajda yazmıştım, direckX testlerinden Open GL ve 3D testlerinde de sorun var ve bazen aynı şekilde testlerde takılıp göz kırpmaya başlıyor. Ati omega driver yüklediğimde sadece bu testleri geçebildi.
    Şu anda tatildeyim de, hafta sonu dönünce ilk işim önceki mesajda belirtilen ekran kartı yuvasını ışıkla incelemek. Yeni anakart, ekran kartı, işlemci ve ram sipariş ettim ama bu sorunun nedenini anlamadan anakartı atmaya niyetim yok.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calis -- 28 Ağustos 2008; 1:20:56 >

www.guncel.biz

• directx ne var her iki tarafta da,
    web kamera kullanıyormusunuz,
    hangi ekran kartını ve hangi driveri kullanma durumu var,
    codec kullanyormusunuz her iki tarafta da,

aynı parçaları kullanıyor olmak, tekrar yapılacak olan yeni bir windows ve programlarının kurulumu sonrasında herşeyin cuk diye oturacağı anlamına gelmez. ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin soruları ile beraber kurulumları ve güncelleştirmeleri yapmakta fayda var. yoksa birini kurulum yaparsın, restart yapmazsın ve/veya bu kurulum sonrası yapılması gereken bir güncelleştirme vardır yapılmaz, ikinci kuruluma geçersin. yaptığın ilk kurulum mefta olabilir. ati - web kamera - tv kartı - ati driver yani buna bir de board ekleyelim. bir de amd' yi ekleyelim. allah kolaylık versin ya

Teknoloji, ancak onu kullanan kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onu kullanabilen kadar işe yarar.
    Teknoloji, ancak onun varlığını bilen var ise işe yarar.
    ... :D

• PC işi bir noktada şans işi. İyi seçenekleri olan çoğu arkadaşım bu türden sorunlardan şikayetçi.

Elektronik konusunda aslında ne söylesek boş.

Üretim hatası olan bir Ram 6 ay stabil çalışır, sonra beni bırakın der. Bütün PC bileşenleri için bu geçerlidir.

Örnek: Uydurmasyon topladığım sistemim 21 saniyede xp-pro / sp3'ü açıyor. İşyerindeki makina 2,5 dakikada açıyor. Ki işyerindeki makina 2 GB Ram'li quad işlemcili 8800 GTX ekran kartlı 650 wat psu'lu.

Benim gariban 512 Ram ile 3,0 p4 işlemci ile yetiniyor ( FX 5200 ekran kartı).

---------------------------------------------------------------------

Tavsiye:
    Ekran kartlarında Nvidia'dan şaşmayın. Anakart olarak güncel marka ve model yerine, katı kapasitörlü, voltaja ve statiğe dayanıklı modeller ( AsRock tercih edin) seçin. Zaten gerisi şans.

Bütün ürünlerin 3 yıl garantili olduğunu düşünürsek, servis ve Türkiye çapında desteği olan firmaların ürünlerini seçmekte fayda var.

• quote:

Orjinalden alıntı: The souls migration

directx ne var her iki tarafta da,
    web kamera kullanıyormusunuz,
    hangi ekran kartını ve hangi driveri kullanma durumu var,
    codec kullanyormusunuz her iki tarafta da,

aynı parçaları kullanıyor olmak, tekrar yapılacak olan yeni bir windows ve programlarının kurulumu sonrasında herşeyin cuk diye oturacağı anlamına gelmez. ne, nerede, ne zaman, nasıl, niçin soruları ile beraber kurulumları ve güncelleştirmeleri yapmakta fayda var. yoksa birini kurulum yaparsın, restart yapmazsın ve/veya bu kurulum sonrası yapılması gereken bir güncelleştirme vardır yapılmaz, ikinci kuruluma geçersin. yaptığın ilk kurulum mefta olabilir. ati - web kamera - tv kartı - ati driver yani buna bir de board ekleyelim. bir de amd' yi ekleyelim. allah kolaylık versin ya

"directx ne var her iki tarafta da," derken neyi kastetdiğini anlamadım. Her iki sistemde de direkX Open GL ve 3d testlerinde sorunluydu, ama bu göz kırpma ve görüntü gelmeme olayından sonra yaptığım testlerde, daha önce böyle bir tespitim olmadı.
    Web kamera kullanıyorum, ama bu sorun boyunca ne donamını ne de yazılımını yüklemedim.
    Önce sorunun nedeni olduğunu sanarak yenilediğim Ati 9500 pro 128 ekran kartı ile (3-4 yıldır aynı kart kullanımda ve garantiden son ayda değiştiriğim için bu kart daha 2. yılında idi) Ati'nin son Catalyst sürücüsünü kullanmakta idim. Sonra sorunun ekran kartından olduğunu zannedip aldığım Ati X1650 Pro ile neredeyse tüm sürücüleri denedim ve en verimlisi Omega Driver oldu (belki bu kartın sürücü sorunu olduğundan da olabilir), ama benim sorunum değişmedi. Önceki kartta aynı sürücü her iki sistemde de kurulabiliyordu, bu kartın Win2000 sürücüsü olmadığından eski sürücülerden bir tane uygun bulup yükledim.

Codec işini ben de düşündüm ve sadece format sonrası önceden hiçbirini yüklemedim, Media Player 9 dışında, sonra sadece İnterVideo 5 yüklendim. Ama codec ile ilgili olacağını sanmam, çünkü ilk açılışta, hatta zorlarsan siyah ekran açılmadan, boot ekranına bile gelemeden göz kırpması başlayabilmekte. Bu nedenle sorun ekran kartının ana kart ile iletişiminde olsa gerek diye düşünmekteyim. İlk açılışta bios önce sanırım ekran kartını arıyor, bulsa bile veri alamıyorsa ya da anladığı veriyi alamıyorsa monitöre görüntü gönderemiyor diye düşünüyorum. Hiç veri alamazsa no signal yazıyor çünkü. Demekki veri alıyor da ya eksik ya da yanlış. Bunun nedeni anakart ile ekran kartının iletişimi olsa gerek. Bu iletişimi her defasında farklılaştıran kartın otuduğu yuva da olabilir. Acaba anakartta voltaj sorunu varsa voltaj regulatörü bozuksa vb acaba bu nedenle her defasında ekrab kartına farklı voltaj geldiğinden bazen görüntü gelip bazen gelememe olabilir mi diye de düşünmekteyim. Çünkü, ilk açılışta siyah ekran bile çıkmadığında fişi çıkartıp kasanın elektriğini sıfırlayıp tekrar taktığımda siyah ekren açılmakta ve boot ekranına geçmekte. Bu her defasında böyle oldu. Yani bunlar tahmin tabi ki, bakalım nasıl çözeceğiz ama çözmeye kararlıyım.

Görüş ve önerilerde bulunanlara teşekkürler.

www.guncel.biz

• Bu konuyu güncelleyelim. lazım olan bir konu.

Ayrıca konu başlığını açan dostumuz neler yapabildi ? Yazarsa iyi olur.
  • 2. bir işletim sistemi kurmadan tek başına xp kurmayı denediniz mi? Eğer denemediyseniz temiz bir xp sp3le kurun bir daha isterseniz sistemi.
    Ama çözene kadar 1 hdd, 2 ekran kartı, 1 anakart, 1, psu, 1 ram aldım. 3-5 kez format yaptım. Olmayınca zaten geriye ne kaldı deyip bir de monitör aldım sistemi yeniledim. Bir de ne göreyim, sorun benim monitörde imiş. En son götürdüğüm bilgisayarcı bir arkadaşım tespit etti sağolsun. Benim eski monitör 75 hz desteği olduğu halde, 60'ın üzerine çıkamıyor, o nedenle (eğer ekran ayarlarında 70 olarak ayarlandı ise, ki ekran kartını yükleyince daha iyi görüntü için öyle yapılıyor) ilk açılışta monitör açılmıyor ve başlıyor göz kırpmaya. Olay bundan ibaret. Güvenli kipte yua da ekran sürücüsünü kaldırınca ve Omega driver yükleyince sorun olmuyordu zaten, meğersem sanırım omega sürücüler tazeleme hızını yazılımsal olarak ayarlıyor, gerçek değerleri yansıtmıyor. Monitörün donanımsal durumunu tam göstermiyor. Olayı bilgisayarcı arkadaşta deneme yanılma ile tespit ettik. Ancak burada beni yanıltan, ilk olarak başka lcd ile denediğimde de aynı sorun olmuştu, ama o zaman sanırım siyah ekranı geçememişti. Oysa bu durum ramde kalan bilgi ile ilgili olabilir diye açıkladı arkadaş. Çünkü çözüm denemeleri sürerken, siyah ekranda da takılma başlayınca, elektrik fişini çekip tekrar taktığımda boot mernüye kadar ekranın gelebildiğini anlmıştım.

Benim viewsonic monitör garantisinin bitimine 20 gün kala şimdi serviste :))

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi calis -- 2 Eylül 2008; 23:44:08 >

www.guncel.biz

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.