Şimdi Ara

(Bilgilendirme)Cat 7/8 ve flat kablolar hk.

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
8
Cevap
0
Favori
1.013
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
2 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Sıklıkla forumda ve diğer mecralarda kullanıcıların internet performanslarını ve ping, upload, download değerlerini iyileştirme amaçlı cat7 ve cat8 kabloları aldıklarını görüyorum. Aynı zamanda flat yani yassı kablolara da epey ilgi duyuluyor tasarım ve ergonomisi sebebiyle.


    Ancak bu kablolar hakkında kullanıcıların yanıldığı birkaç nokta var.




    Cat7, endüstrinin standartını belirleyen TIA/EIA ve IEEE gibi kuruluşlardan herhangi bir onay almamış ve regülasyonu olmayan bir kablo tipidir. Kağıt üstünde Cat6a kablolara ek sunduğu bir özellik de yoktur. Ancak herhangi bir standarta tabii olmadığı için Cat7 kablolarda bir kalite sabiti de yoktur. Piyasadaki cat7 kabloların çok büyük bir bölümü, kaliteli bir Cat5e kablodan daha düşük performansa sahiptir ve 10 gigabit veri de taşıyamaz.


    Satın aldığınız cat7 kablolar çok büyük ihtimalle aslında cat5e seviyesinde bile değil.




    Kısaca cat7 denilen kablo denetim olmayan bir piyasanın sunulan ürünüdür. Tercih edilmemesi gerekir. Cat6a gibi endüstri standartı olan kablolar tercih edilmelidir.




    Cat8 kablolar ise çok yüksek bant genişliği sunan ev kullanıcısının kullanımı için fazlasıyla gereksiz olan kablolardır. Eğer ki 10gbps ve üstü hızlar kullanıyorsanız, datacenter işletiyorsanız, internet servis sağlayıcısı iseniz Cat8 kablolar size göre demektir.




    Çok komik bazı yorumlar okuyorum Cat8 kablo satın alan kullanıcıların yorumları.


    "Eski kablom ile Cs'de 65 ping alıyordum, bu cat8 kabloyu aldıktan sonra pingim 50'ye düştü."


    "35 mbps internet kullanıyorum cat6 kablomla 25 mbps alıyordum, cat8 ile 34 mbps oldu"






    Ev kullanıcısı iseniz en iyisi olsun diyorsanız alacağınız maksimum kablo cat6a'dır. Hatta bu kablo bile epey lükstür aslında. Standart bir kullanıcı için cat5e bile çok çok yeterlidir.




    Ethernet kablolarında en önemli ve kullanıcıların pek dikkat etmediği konu, kablonun içeriği.




    2 çeşit ethernet kablo var stranded(çok telli) ve solid(tek damar), sinyal kalitesi, uzun ömürlülük vb. birçok konuda tek damar sert olan kablolar üstündür.


    Mümkün oldugunca çok telli kablolardan uzak durulmalı. Aynı zamanda kablonun bakır olduğundan da emin olunmalı. Çin ve piyasa malı kablolar genellikle cca denilen alaşım metal kullanırlar.




    Son olarak flat kablolara değinmek isterim. Flat kablolar ergonomi ve tasarım açısından çok beğeniliyor ve popüler halde. Ancak bu kablolar da IEEE ve diğer kurumlar tarafından onay almış değil. Standarta uygun kablolar değil anlayacağınız. Performans ve stabilite konularında sorunlar yaşatabilir. Flat kablolar yerine, standart kabloları tercih etmenizi öneririm.




    Hazır paketli ürünlerde genellikle çok telli ince kablolar kullanılır, bu yüzden size tavsiyem reçber, nexans vb. kaliteli markaların saf bakır kablolarından metreyle ihtiyacınız kadar satın almanız yönünde olur.








    CAT5E ✓


    CAT6 ✓


    CAT6A ✓






    ❌CAT7 ❌ (Tercih etmeyin.)


    CAT8(EĞER DATACENTER YADA İSS İŞLETİYORSANIZ ALIN)


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >







  • Eline sağlık. 👏👍

    < Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • KYTECHNGAMING kullanıcısına yanıt

    Rica ederim hocam. 100 mbps internet kulanıp cat7-8 kabloların fark yaratacağını düşünüp bir ton masraf edecek arkadaşları bilinçlendirebilirsem ne mutlu bana :D


    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Michael Giacchino kullanıcısına yanıt

    Dilimizde tüy bitti valla gruplarda anlata anlata bizim de. Ama yinede kullanıcı tercihi. Rakam büyük olunca iç rahatlaması var ama gereksiz masraftalar.

  • Cat7/8 almak için özel çaba sarf edilmemeli cidden çok fazla lüks hatta cat7/8 kablolar daha kötü olabiliyor.
    Geçenlerde Amazon dan alışveriş yaparken indirim kupon puan vs kullanırken sepette 30 TL falan eksikti ne var diye bakarken diğer yandan sepetteki indirimli ürünü kaçırmamak için aceleyle ugren nin cat8 kablosuna denk geldim 20-30 cm kısa 30 TL ye sepetle ekleyip geçtim kablo bedavaya geldi ama yine de almamalıydım diyorum
    Ont+Keenetic hero dsl arasına takıp geçtim
    Çok ihtiyaç var mıydı hayır
    Fark oldu mu hayır

    Ping düştü hızım yükseldi vs yorumları şahane
    Ama Ping de düzelme hız artışı olur mu olur olmuştur ama aslında cat7/8 kaynaklı değil yani aslında kullanılan eski kabloda sorun vardır genelde ve herhangi bir başka kablo ile deneseler aynı durum olacak



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A94FA7CCA -- 10 Aralık 2022; 13:36:33 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >




  • tam da uygun konuya denk geldi. yeni bir konu açıp, sormayı düşünüyordum ben de. son mesaja istinaden, cat5e - cat6 - cat6a ve üzerini de ilave edersek eğer, sekiz telli kablonun sadece iki telini; dsl sinyali için kullanacağımızı düşünürsek eğer, hangi kabloda hangi iki renk kablo telini tercih edecek olmak faydalı ve haliyle doğru bir seçim olacaktır?

  • 1.000 mbps için GPON ile Router arasındaki CAT6'yı kısa mesafe olduğundan CAT8 ile değiştirdim. Herhangi bir fark yok.


    - Router ile bilgisayar arasına CAT 6A Slim (Telefon şarj kablosu gibi) Ugreen kablo almıştım 1.5 ayda bozuldu. Şu an 100'ü geçemiyor. Kablo kırılsa hiç çalışmaması lazım sanki. Önceden 1.000 iken şu an 100'de kalması garip geldi.


    - CAT7 almayın demişsiniz ancak indirimde olduğundan yine Ugreen CAT7 almıştım, şimdilik çalışmaya devam ediyor.


    Bunlara ek olarak 6 yıllık CAT 5E var, aralarında hız / ping farkı yok.


    1.000 mbps için 2 fark var. CAT7 ve CAT8 kabloların kaplaması daha sağlam olduğundan muhtemelen hasarlara karşı daha dayanıklıdır. İndirimsiz olduğunda fiyatlar daha yüksek olduğundan uçları korumalı ve takmak için mandalları var. Kolayca pc'ye, modeme bağlanıyor, sökülebiliyor.




    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi pirireis123 -- 2 Haziran 2023; 4:24:43 >
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.