Hadi karşı karşıya olsalar birbirlerinden görüyorlar diycem de esnerken arkamı bi dönüyorum metroda arkamdaki adam da esniyor..
Bunun mantıklı bir açıklaması var mı acaba??
Basınç
o konuya hiç girme,
bilim adamları daha esnemenin sabebini bile bulamadılar,insanın hangi amaçla,niçin esnediği bile net değil.
aha ben de esnedim bu konuya yazarken
Esnemek Bulaşıcı mı?
Hiç sınıfta bir arkadaşınızın esnediğini görüp, sizin de esnediğiniz oldu mu? Bu, çok sık rastlanan bir durum. Yani, esnemek bir bakıma "bulaşıcı"! Araştırmacılar, insanların birbirlerinden görüp esnemelerinin, "empati", yani kendini bir başkasının yerine koyarak düşünmek ya da onun kendini nasıl hissettiğini anlamakla ilişkili olduğunu düşünüyorlar. Bunu destekleyen araştırmalar da var. Örneğin, insanların beyin görüntülerinin çekildiği bir araştırmada, esnerken ve başkalarını düşünürken aynı beyin bölgelerinin etkinleştiği görülmüş.
Hiç sınıfta bir arkadaşınızın esnediğini görüp, sizin de esnediğiniz oldu mu? Bu, çok sık rastlanan bir durum. Yani, esnemek bir bakıma "bulaşıcı"! Araştırmacılar, insanların birbirlerinden görüp esnemelerinin, "empati", yani kendini bir başkasının yerine koyarak düşünmek ya da onun kendini nasıl hissettiğini anlamakla ilişkili olduğunu düşünüyorlar. Bunu destekleyen araştırmalar da var. Örneğin, insanların beyin görüntülerinin çekildiği bir araştırmada, esnerken ve başkalarını düşünürken aynı beyin bölgelerinin etkinleştiği görülmüş.
bazı psikologlar taklit etmek diye açıklıyor bu konuyu...
Alıntıları Göster
Mythbusters da bu deneyi yapmışlardı. Tam bir sonuca varılamadı.
quote:
Orijinalden alıntı: Resident
Mythbusters da bu deneyi yapmışlardı. Tam bir sonuca varılamadı.
Alıntıları Göster
valla esnedim
quote:
Orijinalden alıntı: diabrek
valla esnedim
Alıntıları Göster
en çabuk bulaşan hastalık esnemektir derler
quote:
Orijinalden alıntı: diabrek
valla esnedim
Alıntıları Göster
Esnerken beynimize daha fazla oksijen gider. Çünkü esnerken normalden çok daha fazla hava soluruz. Aslında esnemek, vücudu tetiklemek için gelişmiş bir mekanizmadır. Mesela çok uykulu veya mayışmış bir haldeyken uykuya direnmek için genelde esneriz. Çünkü uyursak tehlikelere açık oluruz. Karşımızdaki kişi esnediğinde bizim esnememizin nedeni de yine vücuda daha fazla oksijen giderek canlılık sağlamak amaçlıdır. Tarih öncesi çağlardan kalma bir alışkanlık. Düşünün, bir tehlike karşısında normale göre daha tetikte olmanız gerekir. Karşınızdaki kişi esnediğinde vücut refleks olarak, belkide içgüdüsel, hemen kendini tetiklemek, canlandırmak ister. Bu yüzden aynı anda esneriz.
İlk mesajdaki soruya dönersek arkamızdaki adam esnerken görmesek de, belki beyin dalgalarıyla, belki koku salınımı gibi yollardan birbirimizle telepati kuruyor olabiliriz.
quote:
Orijinalden alıntı: gokhansar
en çabuk bulaşan hastalık esnemektir derler
Alıntıları Göster
konuyu okuyunca yeminle esnedim
quote:
Orijinalden alıntı: MonsterHungry
konuyu okuyunca yeminle esnedim
Alıntıları Göster
Tüm yorumalrı okuyana kadar tam 3 kere esnedim. Hatta dur yazarken 4 oldu
quote:
Orijinalden alıntı: AurorAbeam
Tüm yorumalrı okuyana kadar tam 3 kere esnedim. Hatta dur yazarken 4 oldu
Alıntıları Göster
cidden garip bi konu şu esnemek esnemek lafını okuduğumda esnedim yazarken esnedim
quote:
Orijinalden alıntı: Quirah
cidden garip bi konu şu esnemek esnemek lafını okuduğumda esnedim yazarken esnedim
Alıntıları Göster
o kadar esnedim ki konuyu okurken uykum geldi :D
quote:
Orijinalden alıntı: Metalli Head
o kadar esnedim ki konuyu okurken uykum geldi :D
Alıntıları Göster
Esnerken çeneme kramp girdi.
quote:
Orijinalden alıntı: kahve uzmanı
Esnerken çeneme kramp girdi.
Alıntıları Göster
Refleks olabilir mi
quote:
Orijinalden alıntı: Kénan
Refleks olabilir mi
Alıntıları Göster
Az yukarıda açıkladım arkadaşım.
quote:
Orijinalden alıntı: caadas
Az yukarıda açıkladım arkadaşım.
Alıntıları Göster
Konudan çıkıyorum iş yerindeyim bayılp kalacam burda sabah eve gittimi okurum artık
quote:
Orijinalden alıntı: tekseker
Konudan çıkıyorum iş yerindeyim bayılp kalacam burda sabah eve gittimi okurum artık