Şimdi Ara

Benim sorunum ne?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
24
Cevap
1
Favori
732
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Merhabalar arkadaşlar. Umarım çok güzel bir Cumartesi günü geçiriyorsunuzdur. Forumlarda psikoloji ile alakalı bir bölüm bulamadığım için buraya yazmayı uygun buldum. Ben 20 yaşında bir erkeğim ve sizlerle bazı problemlerimi paylaşmak istiyorum. Çocukluğumdan beri hep sorumluluklarına takıntılı, pimpirikli ve detaycı biriydim. Bu durum yıllar geçtikçe arttı ve bununla beraber de giderek içime kapandım. Çok fazla sık görüştüğüm arkadaşım yok. Olanlarla da aslında gayet dışa dönük ve açık sözlü bir ilişki sürdürüyorum. Ama bunun için o kişiye güvenmem ve o kişinin de bana güvenip kişiliğime saygı duyduğuna kesin olarak inanmam gerekiyor. Tabi bunun için de yıllar gerekiyor ve genelde kurduğum arkadaşlıklar çok ileri gidemiyor, arkadaşlıklarımı geliştiremiyorum. Bir sürü tanıdığım var ama onlar tam olarak arkadaşım sayılmaz. Şu anda her şeyimi paylaştığım bir arkadaşım var.

Tüm bunlara ek olarak ben her türlü sınavı, halledilmesi gereken işi ve sorumluluğu gözümde çok büyütüyorum. Örneğin haftaya cumartesi günü direksiyon sınavım var ve ilkinden bir sinyali geç verdim diye kaldım. Tek bir "sinyal". Üstelik saydım ve sınav boyunca 20 kere sinyal vermem gerekiyor. Birini bile dalgınlıktan unutsan telafi eğitimi ücreti + sınav harcı olarak 300 TL tekrar ödüyorsun. Sınavdan kaldığım an resmen dondum kaldım, hiçbir şey hissetmedim ve itiraz bile etmedim. Hayatım boyunca akademik sınavlarda başarılı bir insan olsam da bu kadar katı bir kurala sahip ve sonuçları sadece beni değil, ailemin ekonomisini etkileyecek durumlarda çok büyük strese giriyorum. Kendi maaşımı kazanıyor olsam ve bu 300 TL'yi kendim ödeyecek olsaydım işin finansal kısmı zerre kadar umurumda olmazdı ve üzerimde baskı yapmazdı. Tamamı ile ehliyet belgesine sahip olmak için çabalardım ve kendimi buna odaklardım. Anne babam her ne kadar para hiçbir zaman senden önemli değil deseler de böyle bir dönemde tek bir sinyal hatasıyla aileme 300 TL ödetmek kendimi berbat hissettiriyor.

İkinci direksiyon sınavımın tarihi açıklandığından beri içimde sürekli fırtınalar kopuyor. Gün içinde sürekli kendimi teselli etmek için "Bu sefer alacaksın, önemli olan senin o ehliyet belgesini alıp cüzdanına koyman ve gerisini sorun etme. Elinden geleni yap" diyorum kendi kendime. Ama modum sürekli değişken olduğundan bazen umutsuzluğa kapılıyor ve içimi bir korku kaplıyor. Ya yine kalırsam? O zaman ilk kimi ararım? Herkes beceriksiz bir embesil olduğumu düşünecek diye düşünüyorum. Bir kağıda sınav güzergahının krokisini çizdim; her sabah ve akşam bir yere oturup arabayı sürdüğümü ve sinyalleri teker teker verdiğimi hayal ederek çalışıyorum. Diyeceksiniz ki neden gerçek bir arabayla çalışmıyorsun, çünkü anne babam yazları yaylaya gidiyorlar ve burada olmuyorlar. Başka insanlardan da rica etmek istemiyorum, ne kadar az insana yük olursam o kadar iyi benim için. Zira sınav güzergahı şehir merkezinde değil ve en yakın akrabalarımın bile işi gücü var yani. Haftaiçi 5 gün boyunca telafi eğitimim olacak ve eğitimlere giderken sanki o gün sınav olacakmışım gibi bir ciddiyetle gitmeyi planlıyorum.

Dolayısıyla ben elimden geleni yapıp kendimi böyle çalışarak rahatlatmak istiyorum. Ama bu benim için öyle büyük bir korku ki bu konuda düşünmek, araştırmak ve sınav tecrübelerini okumak bile kalbimi hızlandırıyor. Benim sorunum ne? Neden çevremdekiler her şeyi benim kadar umursamıyor? Aile ekonomisini ve babasının cebini bu kadar düşünmek yanlış mı? Bu önemsiz bir şey mi? Böyle bir durumda olan ve kendisine iyi gelen şeyleri önerebilecek var mı?

• Kardesim az gevsemen lazim. Bu kadar herseyi dert edersen ileride hasta olursun. Sinav bu kalsan ne olacak dunyanin sonu degilya. Dert ettigin seye bak. Biraz sal hayati tadini cikar.

< Bu ileti mini sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: potur

Kardesim az gevsemen lazim. Bu kadar herseyi dert edersen ileride hasta olursun. Sinav bu kalsan ne olacak dunyanin sonu degilya. Dert ettigin seye bak. Biraz sal hayati tadini cikar.

Keşke dediğin kadar kolay olsa ama insan senelerdir oluşmuş kişiliğini tak diye değiştiremiyor işte dostum...

• Hiç umursayan yok mu ya 😅

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • engineer7 kullanıcısına yanıt
    okumadim en azindan tamamini ama
    Gevşe biraz dostum

< Bu ileti DH mobil uygulamasından atıldı >
  • Az gevşemen lazım kardeşim.

• Ya içinde derinlerde bir değersizlik hissi yatıyor ya da aklını yoran bir şeyler var bir tarafta, eksik kalıyorsun, akışa geçemiyorsun, heyecan basıyor vesayre.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Tuhaf bir sorunum var
    8 yıl önce açıldı
    Buda benim kasam. Nasıl :)
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • Tamamını okudum, ekonomik sebepler dolayısı ile anksiyete yaşıyorsun çok normal. Bu kaygı ve endişenin insanda "belli oranlarda" var olması çok normaldir. Zira bu kaygı ve endişe algılarını taze tutan, sorunlara karşı önceden planlar yapabilmeni sağlayan bir mekanizmadır. Diğer yandan ise, bu endişe halinin fazlası, devamında seni hataya sürükler. Seni anlıyorum, fakat burada ne kadar telkin etsekte top sende... O yüzden üstteki arkadaşlar gevşemen lazım demiş. İnan sana böyle özlü sözlü yazarız, hayatındaki 300 saniye 300 lirandan daha değerli, sen özelsin, cicisin, şöylesin böylesin yazar süsler püsleriz ama günün sonunda top sende dediğim gibi. Egzersiz yap, vücudunu yor, bu tarz düşünceler kafanda oluşmayacak kadar yor kendini, düşünmeni üretici şeylere harca yıkıcı değil. Kolay gelsin

Edit: yazım hatası

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi JimmyCool1907 -- 26 Eylül 2020; 22:6:34 >
  • potur kullanıcısına yanıt

Hocam yazdığınıza baktım, sonra profil fotonuza baktım bir gülme tuttu bağışlayın.

adspoaksdpoasd

• quote:

Orijinalden alıntı: potur

Kardesim az gevsemen lazim. Bu kadar herseyi dert edersen ileride hasta olursun. Sinav bu kalsan ne olacak dunyanin sonu degilya. Dert ettigin seye bak. Biraz sal hayati tadini cikar.

Sen bayagidir konu dışında yoktun kurtulmuştun buradan:)

• JimmyCool1907 kullanıcısına yanıt

Düşünceli ve duyarlı cevabın için teşekkürler. Aslında şuana dek hiç ekonomik sıkıntı çekmiş biri değilim, ailem orta-üst seviye bir gelire sahip ama ben nedense kendimi hep tutumlu, çalışkan, başarılı ve olabilecek en mükemmel insan olmaya zorluyorum. Bu yöndeki birçok özelliğimi sevsem de aşırı mükemmeliyetçilik stres yaratıyor. Önerilerini geçtiğimiz eğitim döneminde karantinadayken uygulamıştım. Ders, egzersiz, kitap okuma, film-dizi izleme derken baya stressiz bir dönem geçirmiştim. Belki de tekrar sıkı bir rutine girsem iyi gelir. Teşekkürler.

• Neden?

Yani bana genel anksiyete problemin varmış gibi geldi. Bunun üzerine ama varoluş krizi çekersin, ama işte ne bileyim sevmek sevilmek istersin, içindeki ilkel insanı doyurmak istersin ama yapamazsın vs, bunlar alttan alttan birikir ve sırtında yük olmaya başlar. Bunları at, bir anda atamazsın zaten. Yavaş yavaş, adım adım kendini düzene sokmaya bak.

• Hocam bak sana bişeyler yazıcam ve artık rahat olacağını umuyorum.

Dünyanın yaşı 4.5 milyar yıl. İnsanlık ortaya çıktığından beri dünyaya 110 milyar insan gelmiştir. Sadece bizim galaksimizde 17 milyar gezegen olduğu söyleniyor ki evrende 300 ila 500 milyar galaksi olduğu söyleniyor. Biz insanlar, şu koskoca evrenin içinde küçücük bir kumtanesinden bile daha küçük olan ortalama 70 yıl yaşayabilen insanlar neden şu kısacık yaşamımızdan zevk almak yerine her şeyi dert edip stres yapıyoruz? Şu kısacık hayatımızın tadını çıkaralım yav. Rahat olun be abi

• quote:

Orijinalden alıntı: EnergyHill

Sen bayagidir konu dışında yoktun kurtulmuştun buradan:)

Alıntıları Göster

Ara sıra bakıyorum hocam

Profil fotosundaki çöp adamın yaptığı hareket çok komik geldi nedense asdoıkapsodaıkposd

• boşver la, patlat bi otsbir

• Bence parayı kendin kazansan da sinavdan kalıp o parayı tekrar ödemek seni yine uzecektir. Genel olarak karşılaştığın mevzuları böyle gördüğünü düşünüyorum. Önemsemen iyi bir şey ama fazlası yorar.

• Ya psikiyatriste ya da torbacıya git

• Konuyu biraz geç gördüm. Aynı sizin kişiliğiniz gibi bir kişiliğe sahip arkadaşım var. Hatta o da ehliyeti 2. Seferde almıştı. Neredeyse aynısınız, o da büyütür hep bir stres içindedir. Mesele böyle olmanızda değil bence. Bunu ne kadar stabil tutabildiğiniz önemli. Bazı insanlar bu yönlerini avantaja çevirirler. Arkadaşım bir süre psikoloğa gitti. Gayet de faydasını gördü ben de o süreçte buna şahit oldum. Yaşadığınız yerde sadece para kazanma yeri olarak görünmeyen bir psikolog varsa mutlaka bir deneyin. Ekonomik durumunuz iyi, üst düzey insanlar bir sıkıntıları olmasa bile düzenli aralıklarla böyle görüşmeler yapıyor. Avrupada birçok insan psikologlardan destek alıyor, bu durum garip karşılanmıyor. Çünkü bu hayat karmaşasında ruh sağlığı önemli. Sınava takılmayın bunları yaşayan o kadar çok insan var ki. Bu zamanlarda mutlu olun,olmaya çalışın. Günlerin ne getireceği hiç belli olmaz.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.