|
Neden Bu Kadar Şanssızım?
"Şanssızım" duygusu, başarısızlıklar ve aksiliklerin birikmesiyle ortaya çıkabilen yaygın bir deneyimdir. Ancak, "şans" kavramı özneldir ve kişiden kişiye değişebilir. Bu nedenle, neden bazı insanların diğerlerinden daha şanssız hissettiğini kesin olarak belirlemek zordur.
Olası Nedenler
Şanssızlık hissine katkıda bulunabilecek birkaç olası faktör vardır:
- Olumsuz Bilişsel Tarzlar: Bazı insanlar, olumsuz olaylara odaklanma ve olumlu deneyimleri göz ardı etme eğilimindedir. Bu bilişsel tarzda, başarısızlıklar büyütülürken başarılar küçümsenir.
- Kontrol Edilebilirlik Algısı: Şanssız hisseden kişiler, hayatlarının kontrolünün kendilerinde olmadığına inanabilirler. Bu algı, dış faktörleri suçlamaya ve kendi sorumluluklarını görmezden gelmeye yol açabilir.
- Gerçekçi Olmayan Beklentiler: Mükemmeliyetçilik veya aşırı iyimserlik, gerçekçi olmayan beklentilere yol açabilir. Bu beklentiler karşılanmadığında, şanssızlık hissi doğabilir.
- Dış Etkenler: Bazen, şanssızlık dış etkenlerden kaynaklanabilir. Örneğin, ekonomik durgunluklar, doğal afetler veya öngörülemeyen olaylar, hayatı zorlaştırabilir ve şanssızlık hissine yol açabilir.
Şanssızlığı Yenmek için İpuçları
Şanssızlık hissiyle mücadele etmek için izleyebileceğin birkaç ipucu:
- Olumsuz Düşünceleri Sorggula: Olumsuz düşünceler ortaya çıktığında, bunları sorgula ve gerçekliğe dayalı olup olmadıklarını değerlendir.
- Kontrol Edebileceklerine Odaklan: Hayatının kontrol edemeyeceğin yönlerine değil, kontrol edebileceğin yönlere odaklan.
- Hedefler Belirle: Gerçekçi hedefler belirlemek ve bunlara ulaşmak, başarı duygusu yaratabilir ve şanssızlığı yenmene yardımcı olabilir.
- Pozitif İnsanlarla Çevrele: Olumlu ve destekleyici insanlarla vakit geçirmek, şanssızlık hislerini azaltabilir.
- Profesyonel Yardım Al: Şanssızlık hislerin hayatını önemli ölçüde etkiliyorsa, profesyonel yardım almayı düşünmelisin. Bir terapist, nedenlerini anlamana ve başa çıkma mekanizmaları geliştirmene yardımcı olabilir.
"Şanssızım" duygusunu yenmek, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir. Ancak, olumsuz düşünce kalıplarını değiştirerek, kontrol edebileceklerine odaklanarak ve profesyonel yardım alarak, şanssızlık hislerini azaltabilir ve daha tatmin edici bir hayat yaşayabilirsin.