Şimdi Ara

Bekir avşar ranvier boğum impuls hızını etkilemez diyor

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
25
Cevap
3
Favori
8.443
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • 23 Nisan 2019 düzenlemesi : Geçen sene çıkan soru ve bekir hoca yüzünden yanlıs yaptım cevap d ranvier boğum etkiliyor.Neyse ki mezuna kalmamı fazla etkilemedi bu olay :)
    Evet orada d olduğu belli cevabın o kısımda hatalı benim
    Bekir hocanın hatalı olduğu kısım ise girdiğimiz sınava göre bilgi vermemiş olması.Kimse bilimsel bilgi öğrenmek için Bekir hocanın kanalına gitmiyor ÖSYM veya MEB'e uygun, onların kabul ettiği şekilde bilgiyi aktarması lazım.Yoksa öğrendiğmiz çoğu şey zaten ya eksik ya da hatalı sınavi atlatana kadar kabulleniyormuş gibi yapmak zorundayız.

-----------------------------------------------

Ranvier bogum sayısı impuls iletim hizini etkiler mi ? Yoksa iletim süresini mi uzatir sadece kafam karisti :)

Bekir avsar

Palme
    Foto ekleyemedim ranvier bogum impuls HIZINI etkiler

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeriCT -- 22 Kasım 2020; 1:30:7 >
    < Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >

• ben de videoyu izlediğimde ve yorumunu okuduğumda kafam karişmişti ama meb kitabında "Bir sinir hücresinde uyarının şiddeti, sinirsel iletimin hızını etkilemezken, oluşan impuls sayısını değiştirebilir. Sinirsel iletimin hızı; aksonun miyelinli olup olmaması, akson üzerindeki Ranvier boğum sayısı ve akson çapı gibi faktörlere bağlıdır." yazmıslar.
    sınavda meb kitabını baz almalıyız ama meb kitabından da suphelerim var. sonuçta meb fizik kitabında "teoriler kanuna dönüsebilir." anlamında bi ifade var. :D
  • Benim bildiğim ranvier boğum sayısı artarsa impuls iletimi yavaşlar

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: hizcarpizaman

ben de videoyu izlediğimde ve yorumunu okuduğumda kafam karişmişti ama meb kitabında "Bir sinir hücresinde uyarının şiddeti, sinirsel iletimin hızını etkilemezken, oluşan impuls sayısını değiştirebilir. Sinirsel iletimin hızı; aksonun miyelinli olup olmaması, akson üzerindeki Ranvier boğum sayısı ve akson çapı gibi faktörlere bağlıdır." yazmıslar.
    sınavda meb kitabını baz almalıyız ama meb kitabından da suphelerim var. sonuçta meb fizik kitabında "teoriler kanuna dönüsebilir." anlamında bi ifade var. :D

Ösym eğer bilimsel bir bilgi varsa ters düşmez bence meb kitabı ayrı

• MeriCT kullanıcısına yanıt
    oyle ama osym mufredat disi ve meb kitabina ters dusen sorular sormaz bence. sorarlarsa (ki soruyolar. bazen kasitli sorduklarini dusunuyorum) iptal edilir soru. bilimsel bilgiye ters dusmez evet ama lise mufredati bu. sonucta bize hafifletilmis haliyle veriliyo bilgiler. mesela soygazlar bilesik yapmazlar diye genelliyolar ama nadiren ve zor da olsa bilesik yapan soygazlar var diye biliyorum. bunun gibi istisnai bircok durum var. osym meb mufredatinin disina cikamaz. cikarlarsa da iptal olur soru/lar.

• quote:

Orijinalden alıntı: hizcarpizaman

oyle ama osym mufredat disi ve meb kitabina ters dusen sorular sormaz bence. sorarlarsa (ki soruyolar. bazen kasitli sorduklarini dusunuyorum) iptal edilir soru. bilimsel bilgiye ters dusmez evet ama lise mufredati bu. sonucta bize hafifletilmis haliyle veriliyo bilgiler. mesela soygazlar bilesik yapmazlar diye genelliyolar ama nadiren ve zor da olsa bilesik yapan soygazlar var diye biliyorum. bunun gibi istisnai bircok durum var. osym meb mufredatinin disina cikamaz. cikarlarsa da iptal olur soru/lar.

Sonuc olarak napiyoruz :)

insallah cikmaz diye dua ediyoruz :D

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Şu ana kadar çözdüğüm tüm kitaplarda etkiliyor.

Bilimsel olarak etkilemez ona bir şey diyemem ama kitaplar etkiliyor olarak kabul ediyor. Eğer bu konu hakkında bir çelişki varsa ÖSYM'nin sormayacağını umuyorum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Bağdatlı Ruhi -- 31 Mart 2018; 10:13:26 >
  • Geçen sene hep ranvier boğum sayısı etkiler olarak düşünüyorduk. O kadar testte denemede bu bilgiyi sorgulatacak bi soruya rastlamadım.

İmpuls, bi ranvierden diğerine sıçrayarak iletiliyor. Bu iletim çok hızlı oluyor, siz araya ne kadar ranvier boğum koyarsanız bu saniyede 200 metre giden iletinin önüne o kadar engel koymuş olursunuz. Hoca guyton'ı falan koymuş kaynak olarak ama guyton'da benim mesaja zıt bi şey yazdığını sanmıyorum ama üşenmezsem bakarım oraya da.

• Arkadaşlar literatürde miyelinli aksonların iletim hızına etki eden faktörler şu şekilde sayılır: myelinin kılıfın kalınlığı, internodal mesafe ve nodun olduğu bölgedeki sodyum kanallarının kompozisyonu ve yoğunluğu. İlk iki saydığım, myelin kılıf kalınlığı ve nodlar arasındaki mesafe aksonun çapıyla doğru orantılı (linear) artış göstermekte. Dolayısıyla iletim hızı, aksonun çapına ve ranvier boğumlarındaki sodyum kanallarının yoğunluğuna bağlı olarak artış gösterir şeklinde özetleyebiliriz. FAKAT; nodlar arası mesafenin uzun olması, iletim hızını artıracağından, bir akson üzerinde ne kadar az nod varsa, nodlar arasındaki mesafe de o kadar uzun olacağından iletim hızı artar, şeklinde lise müfredatında ifade edilmektedir. Yani 5metrelik bir kablo var elinizde, bunu 5 parçaya ayırmak istediğinizde 1er metre aralıklarla 4 noktadan kesmeniz gerekir. Fakat aynı teli 2.5 metrede bir kesip 2 parçaya ayırırsanız sadece 1 noktadan kesmeniz yeterli olacaktır. Demek ki: “Aynı uzunluktaki myelinli sinirler için nod sayısı ne kadar az ise nodlar arası mesafe de o kadar uzayacağından, iletim hızı artar.” çıkarımı yapılabilir.

Özet: çok kafanıza takmayın, boğum sayısı azsa iletim hızlıdır olarak bilin. İlerde bunlarla çok takla atacaksınız zaten

Not: Ranvier boğumu ingilizcede Node of Ranvier olarak geçer. Nod yazdıklarımı boğum olarak düşünün.

Kaynak:

• Herhalde Bekir Hoca bir anlık üniversite sınavına hazırlandığımızı ve sorumlu olduğumuz kitapların meb kitapları olduğunu unutmuş ki böyle bir yorumda bulunuyor.
  • Geçen sene çıkan soru ve bekir hoca yüzünden yanlıs yaptım cevap d ranvier boğum etkiliyor.Neyse ki mezuna kalmamı fazla etkilemedi bu olay :)

Akson capi da diyor iste, cevabin d oldugu belli. Ayni videoyu ben de izledim, bekir hoca acikliyor zaten bu yaygin bir gorustur ama dogrusu budur diye.
    Itirazin bekir hocaya degil osymye olmaliydi

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi baband -- 23 Nisan 2019; 0:13:53 >
  • aslında mantıken de impulsun anlık hızını değiştirmez sadece iletinin süresini uzatır.hatta bugün benzeri bir soruyu apotemi sistemler kitabında hocamla tartıştım bugün.ama ösym muhtemelen bunu bu şekilde kabul etmiyordur.
  • baband kullanıcısına yanıt
    sen tmci değil miydin
  • quote:

Orijinalden alıntı: baband

Akson capi da diyor iste, cevabin d oldugu belli. Ayni videoyu ben de izledim, bekir hoca acikliyor zaten bu yaygin bir gorustur ama dogrusu budur diye.
    Itirazin bekir hocaya degil osymye olmaliydi
    Evet orada d olduğu belli cevabın o kısımda hatalı benim

Bekir hocanın hatalı olduğu kısım ise girdiğimiz sınava göre bilgi vermemiş olması.Kimse bilimsel bilgi öğrenmek için Bekir hocanın kanalına gitmiyor ÖSYM veya MEB'e uygun, onların kabul ettiği şekilde bilgiyi aktarması lazım.Yoksa öğrendiğmiz çoğu şey zaten ya eksik ya da hatalı sınavi atlatana kadar kabulleniyormuş gibi yapmak zorundayız.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi MeriCT -- 23 Nisan 2019; 0:22:47 >
  • osym icin etkiler olarak bilinmesi lazim,ranvier arttikca iletim yavaslar

• Rivaul kullanıcısına yanıt
    Tmfciydim ben ama bolumumu soruyosan mf bolumde okuyorum

• Bir dersinde de hücre zarının canlı olmadığını, dinamik yapıda olduğunu söylemişti. Canlılığın hücreye ait bir kavram olduğundan bahsetmişti.

Bizler meb kitabını baz almalıyız. Bekir hocanın dediği doğru olsa da ösym, meb bize ne öğretiyorsa onu doğru kabul ediyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Kozmonot. -- 23 Nisan 2019; 0:47:34 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Kozmonot.

Bir dersinde de hücre zarının canlı olmadığını, dinamik yapıda olduğunu söylemişti. Canlılığın hücreye ait bir kavram olduğundan bahsetmişti.

Bizler meb kitabını baz almalıyız. Bekir hocanın dediği doğru olsa da ösym, meb bize ne öğretiyorsa onu doğru kabul ediyor.
    Evet 2 üstte bahsettiğim olay buydu.Konuda da zaten düzenleme yaptım.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.