Şimdi Ara

BC 547 Transistör ile akım kontrol YARDIM lütfen

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
2.440
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Arkadaşlar toplamda 300 mA'ya yakın akım çeken bir led devre yaptım.BC 547 npn transistör ile ledlerin parlaklığını ayarlamaya çalışıyorum.Transistörün kollektör ve base bacaklarının arasına 100K pot koydum.Başlarda düzgün çalışıyor yalnız bir süre sonra pot ya da transistör arızalanıyor.Ayar yapamıyorum.Sizce hata nerde ? Ne yapmam gerekir ?

• o transistör 300ma alamazsın gibi bc327 yada 337 800ma ona bak ama uzun süre için çekilecek güç için bd 243 244 gibi şey lazım..
  • Daha güçlü bir transistörle BC'yi darligton bağlayın.. Mesela BD 139 gibi.. Veya TIP41 kullanın daha sağlam olsun..

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi djoz -- 11 Şubat 2013; 18:34:16 >
    < Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

o transistör 300ma alamazsın gibi bc327 yada 337 800ma ona bak ama uzun süre için çekilecek güç için bd 243 244 gibi şey lazım..

süresiyle nasıl bi alaka var hocam neye dikkat etmem gerekir bu tip işler için transistör seçerken ? Elimde 337 ve TIP41C var.
    547 Datasheet'inde "Collector Current — Continuous IC 100 mAdc" yazıyor.Bu en fazla 100 miliamper taşıyabileceği anlamına mı geliyor ?
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Daha güçlü bir transistörle BC'yi darligton bağlayın.. Mesela BD 139 gibi.. Veya TIP41 kullanın daha sağlam olsun..

/>

Daha önce darlington bağlantı kullanmadım hocam bu işlerde yeniyim.TIP41C'yi normal bağlasam olur mu ?
  • bcler ısınmaya gelmez tip41lerde olur devreyi eklersen bilgimiz olur
  • quote:

Orijinalden alıntı: kadircitak

bcler ısınmaya gelmez tip41lerde olur devreyi eklersen bilgimiz olur

devre biraz karışık hocam hazır bir devre değil kafama göre yaptım sürekli bir özellik eklemeye çalışıyorum.Yalnız ledlerin parlaklığını kontrol etmek için şöyle yaptım; 3 tane harf var, her grubun eksi ucu animasyon kartına gidiyor.Artı uçları ortak.Bende bu artı kablosunu kestim ve araya transistör koydum.Base ve collektor bacağının arasına 100K ohm pot koydum.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi rakacar -- 12 Şubat 2013; 20:59:50 >
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • resim problem oldu flood olarak algılanmasın.

• Bc 547 ile voltaj ayarı yapamazsınız diye biliyorum. yanlışım varsa kusura bakmayın. LM317 tarzı bir eleman kullanmanız daha akıllıca olacaktır. BC547 de emiter ile base arasında 0.6 v oluşunca direk olarak collector ile emiter arası anahtarlama yaparak direk yakacaktır.
  • Şu şekilde bağlarsanız dayanıklı ve problemsiz olacaktır..

• quote:

Orijinalden alıntı: basata

Bc 547 ile voltaj ayarı yapamazsınız diye biliyorum. yanlışım varsa kusura bakmayın. LM317 tarzı bir eleman kullanmanız daha akıllıca olacaktır. BC547 de emiter ile base arasında 0.6 v oluşunca direk olarak collector ile emiter arası anahtarlama yaparak direk yakacaktır.

Voltaj ayarı yapmayacağım zaten hocam parlaklık ayarı sadece.Hani şu bc547 ve ldr devresinde olduğu gibi.
  • quote:

Orijinalden alıntı: djoz

Şu şekilde bağlarsanız dayanıklı ve problemsiz olacaktır..

İlginiz için teşekkür ederim. Bu arada şu anda sadece tip41c bağladım sıkıntısız çalışıyor.Pot'un diğer ucunu eksiye vermişsiniz.Eksinin gittiği yerde led kontrol kartım var hocam sıkıntı olmaz değil mi ? Bu sefer de kontrol kartının çalışma geriliminin altına düşme gibi ?

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.