Şimdi Ara

bataryasız dizüsti çalıştırmak risklimi

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
12
Cevap
0
Favori
3.507
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Bir kaç gün önce Dell marka dizüstü bilgisayarı olan arkadaşım, bilgisayarının elektrik dalgalanması sonucunda bozulduğunu ve servise gönderdiğini söyledi.

    Dediğine göre bataryaların ömrünü uzatmak için çıkarmış ve direk adaptörünü takmış, bu arada dalgalanma olunca bilgisayarda kapanmış ve bir daha açılmaış.
    Toshibalarda bu tür tecrübeleri olan varmı. Bataryalar takılımı olsun bizde çıkaralım mı. Bozulma durumu ne olabilir.??



  • Batarya olmadan direkt adoptör takılabilimi yha.İçinde akımı düzenleyen o zaten
  • Arkadaşım .Elbette ''çok sakıncalı'' .. 220 V ile ilgili herhangi bir sorunda ( ceryan kesilmesi dahil) batarya dizüstünün sigortasıdır. Batrayayı çıkartırsan bir ceryan kesilme durumunda dizüsütü ''küt'' diye ...uygun olmayan bir şekilde kapanır.

    Biraz ayrıntılı açıklama zahmetine katlanan dizüstü üreticileri ...kitapçıklarında ..''Pilinizi kesinlikle çıkarmayın'' diye uyarı yazar.

    Ama..maalesef ..bazı ..çok akıllı kişiler...pil ölmesin diye...pili çıkartıp kullanmaya kalkışıyor.....Bir tarafta pilin parasal değeri ... diğer tarafta komple dizüstü bilgisyarın değeri...Hangisini seçersin ???????

    Karar senin !!!!!

     bataryasız dizüsti çalıştırmak risklimi




  • quote:

    Orjinalden alıntı: disdanger

    Batarya olmadan direkt adoptör takılabilimi yha.İçinde akımı düzenleyen o zaten


    akımı düzenleyen adaptördür.zaten adaptör; adapte etmek düzenlemekten gelen bir isim. 220 v yi laptopun kullancağı gerilim ve akım değerleri şeklinde düzenliyor. istersen bataryanı çıkar adaptörle de çalıştığını görebilirsin. fakat elektrik kesilmelerinde yada dalgalanmaarında laptop zarar görebilir. 100 dolarlık pil ölmesin diye 1000 dolarlık laptoptan vazgeçmek nekadar mantıklı biraz düşünmek gerekiyor.
  • bende uzun süre sorun yaşarmıyım diye düşündüm.pilsiz kullanmaya başladım.taki bir gün eve gelip bilgisayarımı kapalı bulana kadar.arkadaşlar türkiyede yaşıyoruz.hiç bişi düzgün değilki gelen elektrik düzgün olsun.3 senelik laptobum alındığından beri fişte duruyor.ona rağmen fişten çıkardığımda 40 dk ya yakın süre gidiyor.bu da o kadar yıllık bir bilgisayar için normal bir değer.
    şu an yeni aldığım laptobun pili hep üstünde duruyor.kendi evimde güçkaynağı olduğu için evime gittiğimde pili çıkartıp kenara koyuyorum ama onun dışında kesinlikle pili çıkarmıyorum
  • Çok riskli.
  • ben bataryayız kullanıyordum epeydir
    bu başlıkdan sonra aynen takıyorum
  • Bence hiç gerek yok bataryayı çıkarmaya,zaten pillerin bir ömrü var ne kadar güzel kullanırsak kullanalım,o yüzden bataryayla çalıştırmak daha mantıklı gibi geliyor bana.Çok çok da 120 dakka gidecene 90 dakka gider
  • Duruma göre bataryasız kullanıyorum ben de...Sürekli fişte kalan bir batarya ömrü kısalır...Ama size kalmış tabi analizini yapmak...
  • Laptoplarımızda Li-ion tipi bataryalar kullanıyoruz.Bunun özelliği eski tip bataryalarda olduğu gibi ille de bitince şarj etme zorunluluğu olmamasıdır.Gerçi genel kular olarak helen daha tam şarj-tam deşarj prensibi önerilir.Uymakta zarar yok.(Gerçi ben pek uyamıyorum buna.)

    Bir de bu laptop bataryalarında smart battery denen bir özellik var.Yani batarya tam dolduğunuda şarj olmayı kesiyor.Ben bunu bataryanın şarjda kalsa bile ısınmamasından anlıyorum.

    Aralıksız,sürekli fişte kalan masaüstü gibi kullanılan cihazda bataryanın ömrü kısalıyor bunu başkalarında ben de gözlemledim doğrudur.Uzun süre ya da sürekli masaüstü gibi kullanım söz konusuysa ve bataryanın çok kısa süre içinde örneğin 5-6 ay içinde ömrünün biteceği düşünülüyorsa ki (ideal ömrü 500-600 şarjdır kullanıma göre süre değişir.) ve batarya çıkarılması düşünülüyorsa 50-60 ytl ye bir güç kayanağı alınıp laptop elektriği buna bağlanabilir.Böylece hem voltaj dalgalanmaları vs durumlardan da korunmuş olur.Ama zaten regulasyonu yapan batarya değil adaptördür.Önemli olan adaptördür.Ancak ani elektrik kesintisinin bir laptopa verebileceği zarar çok büyük olabilir.

    Ben şahsen şimdiye kadar asla bataryası çıkarılmış laptop kullanmadım ve tavsiye etmiyorum.Kesinlikle çok riskli ve laptop sağlığı açısından tehlikeli.Ne yaparsanız yapın bataryayı çocuklarınıza miras bırakamayacaksınız zaten.O yüzden fazla kasmayın gönlünüzce kullanın.

    Yok ben bataryamı 4 sene falan kullanmak isitiyorum diyorsanız o zaman bataryayı çıkarsanız bile kesintisiz güç kaynağı kullanın.Ama asla ani kesintiye karşı korumasız bırakmayı fukaraları.Aman diyeyim.Bu güne kadar etrafımda kötü örnekler gördüm çünkü...



    < Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi LokmanHekim -- 23 Mart 2008; 18:58:39 >




  • Arkadaşlar yorumunuzu getirirken neden riskli olduğunuda belirtirseniz daha açıklayıcı ve faydalı olur kullanıcılar için.

    Bence en mantıklısı sürekli sabit yerde kullanıyorsanız bataryanızı çıkartarak adaptörünüzü de piyasadan alacağınız ucuz 25$ lık bir line interactive ups ye takarak kullanmak en mantıklısıdır. Çünkü notebook açık iken birden elektriklerin kesildiğinde hem verileriniz kaybolacaktır hemde donanımınızda zarar verme riski taşıyabilir.

    Ama UPS den çalıştırırsak eğer elektrikler kesildiğinde notebookumuız hemen kapanmaz ve verilerimizi, donanımınızı korumuş olursunuz. Bu sayede bataryanız daha uzun ömürlü olacaktır.


    quote:

    Orjinalden alıntı: strafor

    Çok riskli.




  • Dizüstünü sürekli masaüstünde pirize takılı pili çıkartmadan kullanıyorum. acaba pili çıkartıp ups ye bağlayarak çalıştırsam elektirik kesildiğinde ups nekadar idare eder 15,6'' ekranlı dizüstünü
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.