Şimdi Ara

batarya dolduğunda şarj kesilsin ! yardım !

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
22
Cevap
0
Favori
10.435
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • arkadaşlar ! 17.5 v güneş panelinden gelen gerilimi resimdeki devre ile 8.6 v a düşürdük ve 7.2 v luk bataryayı 8.6 v ile şarj ediyorum. batarya dolduğunda şarjın kesilmesi lazım bunu nasıl yapabilirim ? kolay ve basit olanından önerilerinizi bekliyorum.

http://www.upload.gen.tr/resim.php/s16/8oxeqczk/Ads__z.jpg.html

• batarya dolduğunda gerilimler zaten eşitlenecektir ve akünün çektiği akım yavaş yavaş azalıcaktır bunu tam sıfırlamak isterseniz devreden geçen akımın azalmasıyla sistemi kapatçak birşey lazım mesela en basitinden şarj ünitesine seri bir led ve hemen arkasına ldr bağlayarak bunları birbirine baktırın batarya doldukça led in ışık şiddeti düşecek led in ışık şiddeti düştükçe ldr ın direnci parabolik olarak artıp devreyi kapıycak. ama bu devrede şarjı tekrar başlatmak için ldr a ilk tetikleyici ışığı vermeniz lazım
  • Bu yöntem güzelmiş iş görebilir.

Bataryanın enerjisi bittiğinde tekrar şarja başlanması için de ldr ye paralel bir küçük direnç koyulur direnç bi buton üzerinden geçirilir. şarja başlamak için butona bir dokunuş yeter zannımca ledi yakması için.
  • buna benzer bir şarj regülasyonu yapmıstım daha önce. picle akü voltajını ve solar voltajını okuyup istediğin değerlerde voltajı bataryaya yönlendirebir , kesebilir ya da yüke yönlendirebilirsin. ben daha önce biraz daha yüksek voıltajla rüzgar tribününden sarj yapmıstım yüke yönlendirmiştim. bu tarz birsey düşünebilrsin
  • öncelikle yanlış bir devre tercihi yaptığını söyleyeyim. bu devre ile güneşten elde ettiğin çok değerli enerjinin %40 ını ancak kullanabiliyorsun.
    pwm kullansaydın en az %80 ini kulanabilirdin. neyse bu devreyi şu şekilde modifiye edersen başla butonu ile şarj başlar.pot ile set ettiğin değerde şarj kesilir.
    (devredeki 7808,7809 olacak benim simülasyon programında 7809 yokmuş, hayret)

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 16 Aralık 2010; 22:33:15 >

• arkadaşlar önerileriniz için teşekkürler ben yukardaki devreyi bile 1 saatte yapabildim.:D nowandanın devresi beni aşar. % 40 da baya azmış... hiç bir bilgimiz olmadığından onu yaptım.
  • hobı amaclı denemenı tavsiye ederim genede.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Akü sarj süresi hesabı
    11 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • hocam gerçekten o kadar da zor mu görünüyor? :) 4-5 tane eleman var altı üstü alıp birleştirmek kalıyor hesaplamaları bile yapmış nowanda :D etrafında elektronik elektrik filan okumuş görmüş duymuş birilerinden yardım al bence.
  • hocam sen onu yap parası işçiliği neyse hemen akar :D ciddiyim !
  • inanki biraz vaktim olsa malzeme fiyatına yapar gönderirdim sana ama malesef :d
    etrafına biraz bak yaw güneş pili ile uğraşan adamsın bu devreyi mi yapamıcan :):)
  • nowanda arkadaşım,bu devre ile değişik bataryalar şarj edilebilirmi.girişe güneş paneli yerine dc voltaj girsek olurmu,T1yerine npn yada pnp trans. olurmu.şarj akımını R2 mi ayarlıyor.birde bu devreye led bağlayıp şarj olunca sönse,nasıl olur.....tşk.
  • devre ,konuyu açan arkadaşın yaptığı devreye şarj kesme fonksiyonu eklemek amacıyla yapıldı.ideal bir şarj devresi değil,sıfırdan yapmaya değmez.
  • peki ideal bir şarj devresi yapmak istesek nasıl bişey olurdu :D
    bu konuyu takip ediyorum çünkü geliştirmee çalıştığım bi projede akü kullanmam gerekecek. bisiklete dinamo düzeneği de ilave edip aküyü benzer şekilde şarj etmeye çalışıcam

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Th3r4p1sT -- 18 Aralık 2010; 1:21:47 >
  • arkadaşları rahatsız etmek istemiyorum milletin sınavı, ödevi var, pic mi mic mi pwm bunlar beni aşar :) nowanda arkadaş ideal şarj devresini verebilir mi ? ilerki zamanlarda lazım olacak :) 12 v luk bir motosiklet aküsü şarjı için ...
  • quote:

Orijinalden alıntı: metin-88

arkadaşları rahatsız etmek istemiyorum milletin sınavı, ödevi var, pic mi mic mi pwm bunlar beni aşar :) nowanda arkadaş ideal şarj devresini verebilir mi ? ilerki zamanlarda lazım olacak :) 12 v luk bir motosiklet aküsü şarjı için ...

oohooo hocam o zman bi yere varamazsın :d gidicen adamın yakasına yapışacan en sonunda tamam dicek gelip yardım etcek. :D
  • :)) işin o tarafı öyle de boşver şimdi adamların halini görüyorum ( bütün gece elektronik ödevlerin yapmaktan bitmişler) dandik olsun, bizim olsun :D bir anahtar koyarım ( ki koydum) manuel keserim akımı :D
  • quote:

Orijinalden alıntı: metin-88

:)) işin o tarafı öyle de boşver şimdi adamların halini görüyorum ( bütün gece elektronik ödevlerin yapmaktan bitmişler) dandik olsun, bizim olsun :D bir anahtar koyarım ( ki koydum) manuel keserim akımı :D

ya öyle aslında :D akünün tahmini kaç saatte dolacağını hesapla. o sürede anahtarı aç olsun bitsin uğraşmayım diyosan :d
    ama haddinden fazla şarjda bırakırsan unutursan filan hiş hoş şeyler olmayabilir.

bkz:telefonunun bataryası elinde patlayan adam.
  • arkadaşlar bu konuda çok çeşitli dizayn seviyeleri var.
    *benim gördüğüm en üst seviye dizaynda max güç noktasını takip eden,sıcaklık kompanzasyonu vs. yapan mikroişlemcili PWM kontrolü vardı.
    *daha alt seviyede opamp ile akım gerilim kontrolü, düşük voltaj kesicili devreler var. bunlar denenmiş ,güvenilir fakat karmaşık devreler. PWM kullanmadığı için enerji verimliliği çok iyi değil.
    bu iki devreyi karmaşıklığı nedeniyle burada paylaşmak çok anlamlı değil galiba.

bunun dışında,bu işlemi basit bir kaç elemanla halletme imkanı da var. ama ne kadar ekmek ,o kadar köfte misali, bazı ödünler vermek gerekiyor.
    arkadaşın 7809 ile yaptığı devre de bu sınıfa giriyor. verilen ödünler, voltaj ve akım kontrolü yok,şarj sürekli devam ediyor. :) geriye bişey kalmamış zaten.
    bu devreyi düzeltmek amacıyla yukarıdaki modifikasyonu paylaşmıştım. ama bu sadece ona özel bir çözüm önerisiydi. aynı seviyede devre yapmak isteyen arkadaşlar için aşağıdaki devre daha uygundur.

edit: akım kontrolünü üstteki direnç yapıyor. 1.25/R ile hesaplanır. örnekteki 2 ohm için yaklaşık 600mA. daha farklı akımlarla şarj etmek isterseniz direnci formüle göre hesaplayıp değiştirin.
    pot ile bataryanın max şarj gerilimi ayarlanıyor. devrenin çıkışı boşta iken voltmetreyi bağlayıp max izin verilecek değeri ayarlıyoruz. batarya voltajı bu değere geldiğinde şarj kesilir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi nowanda -- 18 Aralık 2010; 23:31:38 >

• arkadaşım burada TL431 kullanılmasının amacı nedir.sabit çıkış içinmi...
  • quote:

Orijinalden alıntı: nowanda

arkadaşlar bu konuda çok çeşitli dizayn seviyeleri var.
    *benim gördüğüm en üst seviye dizaynda max güç noktasını takip eden,sıcaklık kompanzasyonu vs. yapan mikroişlemcili PWM kontrolü vardı.
    *daha alt seviyede opamp ile akım gerilim kontrolü, düşük voltaj kesicili devreler var. bunlar denenmiş ,güvenilir fakat karmaşık devreler. PWM kullanmadığı için enerji verimliliği çok iyi değil.
    bu iki devreyi karmaşıklığı nedeniyle burada paylaşmak çok anlamlı değil galiba.

bunun dışında,bu işlemi basit bir kaç elemanla halletme imkanı da var. ama ne kadar ekmek ,o kadar köfte misali, bazı ödünler vermek gerekiyor.
    arkadaşın 7809 ile yaptığı devre de bu sınıfa giriyor. verilen ödünler, voltaj ve akım kontrolü yok,şarj sürekli devam ediyor. :) geriye bişey kalmamış zaten.
    bu devreyi düzeltmek amacıyla yukarıdaki modifikasyonu paylaşmıştım. ama bu sadece ona özel bir çözüm önerisiydi. aynı seviyede devre yapmak isteyen arkadaşlar için aşağıdaki devre daha uygundur.

edit: akım kontrolünü üstteki direnç yapıyor. 1.25/R ile hesaplanır. örnekteki 2 ohm için yaklaşık 600mA. daha farklı akımlarla şarj etmek isterseniz direnci formüle göre hesaplayıp değiştirin.
    pot ile bataryanın max şarj gerilimi ayarlanıyor. devrenin çıkışı boşta iken voltmetreyi bağlayıp max izin verilecek değeri ayarlıyoruz. batarya voltajı bu değere geldiğinde şarj kesilir.

nowanda pm.

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.