Şimdi Ara

Bass Reflex portu hesabı

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
20
Cevap
0
Favori
4.845
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Satın aldığım jamo sub210 tan genel olarak memnunum doygun ve dinamik bass verebiliyor ancak port çapı ufak ve iç bükey yapıda yani giriş ve çıkış kısımları ile portun ortası aynı çapta değil ortada daralma var bu sebeple 30hz lere indikçe doğal olarak ötme yapıyor portu degistirmek ve çapını 2cm büyütmek istiyorum dikkat etmem gereken noktalar neler port çapı ve uzunluğunu hangi kriterlere göre seçmeliyim?

• Hic oynamayın cok karısık hesap kitap isleridir bunlar. Kabinin Tuning frekansını degistirirsin. Zaten uretici en iyi hale getirerek satısa sunmus. Sizin ezbere yapacagınız mudahale olumsuz etki edecektir.
    Portun derinligi, capı, sekli, hesaplar yapılıp olcumler alınarak bilimsel calısma ile ideal hale getirilir.

Port sesi normaldir kacınılmaz. Speaker ın yerindende bu kaynaklanır. Speaker yerini begenmediyse port gurultusunu daha fazla duyarsınız. Mesela odanın ortasına koyun dinleyin birde en koseye koyun dinleyin. Odanın ortasında neredeyse hic bas cıkmaz sadece port gurultusu gelir. Ama duvar kosesinde yogun bas cıkar port gurultusu cok az duyulur.

Asagıda port icin hesaplama aracı var:
    http://www.carstereo.com/help/Articles.cfm?id=31

• @svideoz,

Sn. ikarahal çok haklı, hoparlörün portu ile oynayarak bir iyileştirme yapmanız pek mümkün değil ama daha da kötü hale getirmeniz mümkün. Eğer port sesi sizi çok rahatsız ediyorsa, portu düzgün ölçülerde kesilmiş bir sünger tıpa ile (tabi sonradan rahatça geri çıkarabileceğiniz şekilde) kapatın. Subwooferınız artık eskisi kadar düşük frekanslara inemeyecektir ama daha dinamik ve gürültüsüz çalışacaktır. Memnun kalmazsanız tıpayı geri çıkarabilirsiniz.

Saygılar
  • subwoferda ara ara yer değişikliği iyi oluyor. yer değişikliği yaparak ses de değişik boyutlar alabilirsiniz.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • bende eski bir seslendirmeciyim ancak teknik noktada sıkıntı yaşıyorum aslen sorun şu bas portu ortada daralıyor bu daralan noktada hava sıkışıp ötmeyi arttırıyor ki ilk kez bu tarz bir port tasarımıyla karşılaşıyorum(bana kalırsa fiyat konumlandırması için port elverişsiz hale getirilmiş) kabin tamamı mdf ve 28x28x28cm ölçülerinde tam kare aynı ölçülerde(box ve sürücü) farklı markalarda genelde port çapı iki kat fazla(uzunluk haliyle belirsiz??).sünger tıpa alt frekans tepkisini ve hassaiyeti ciddi ölçüde azaltır o sebeple çözüm olmayacak.hesaplma aracı oldukça işime yaradı teşekkürler

paint te ancak bu kadar

Bass Reflex portu hesabı

• quote:

Orijinalden alıntı: svideoz

bende eski bir seslendirmeciyim ancak teknik noktada sıkıntı yaşıyorum aslen sorun şu bas portu ortada daralıyor bu daralan noktada hava sıkışıp ötmeyi arttırıyor ki ilk kez bu tarz bir port tasarımıyla karşılaşıyorum(bana kalırsa fiyat konumlandırması için port elverişsiz hale getirilmiş) kabin tamamı mdf ve 28x28x28cm ölçülerinde tam kare aynı ölçülerde(box ve sürücü) farklı markalarda genelde port çapı iki kat fazla(uzunluk haliyle belirsiz??).sünger tıpa alt frekans tepkisini ve hassaiyeti ciddi ölçüde azaltır o sebeple çözüm olmayacak.hesaplma aracı oldukça işime yaradı teşekkürler

paint te ancak bu kadar

Sn svideoz

Hoparlor kabini yapmak kolay bir sey degildir. A dan Z ye bilimsel calısma ister. Boyle imkanınız varsa portu degistirin ve ozel akustik odadada frekans analinizi yapıp nelerin getirdigini ve goturdugunu tespit edin. Ama hic sanmıyorum arge ortamı evde zor, olsada muhendislik bilgisi gerekir vs vs . Bahsettiginiz port yapısı kendine has ozellikleri olan yapı. Air Compression yapı. Portlar cesit cesittir ve bir butun olarak tasarlanır. Yaptıgınız degisiklik zaten uretici tarafından defalarca testleride yapılarak bilimsel yollarla denenmistir. Sizin yaptıgınız her mudahale sonucu belli olmayan bir duruma goturur. Basit bir kutu ve hoparlor gibi gorunsede karmakarısık bir yapıdır aslında. Bu islere hic girmeseniz daha iyi olur. Port gurultusu kacınılmazdır unutmayın. Ortamın akustigine gore bu gurultu daha fazla rahatsız edici olabilir. Akustik konusunda calısın ve cozmeye calısın. Odanızın frekans cevabı uygun degilse hoparlorun yapabilecegi hicbir sey yok. Odanızın 30 Hz cevabı verebilmesi icin pratikte uzun kenarının 30 metre gibi olması gerekir. Bas frekansların dalgaboyu olayını inceleyin daha net anlarsınız.

Bir ornek vereyim akustigi uygun olmayan ortamda sistemimi kurdum dusuk frekans cevabı berbattı bas duyulmuyor port gurultusu duyuluyordu. Cunku oda o ferkansları yansıtamıyordu yada yansımalardan birbirini siliyordu. Daha buyuk ve akustigi daha iyi bir yere tasıdım dolu dolu bas cıkıyordu port gurultusu aslında yine vardı ama cok geride kaldıgı icin duyulmuyordu. Odada akustik acıdan basstrup yada yumurta sunger vs gibi uygulamalarla bas yansımalarını azaltıp birbirini sonumlendirmesini engelleyerek iyilestirme saglayabilirsiniz. Farklı odaya yada mekanda baska noktaya tasıyıp farklı sonuclarını degerlendirebilirsiniz.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 27 Haziran 2012; 10:42:05 >

• Jamo bu modelde kaliteli malzeme kullanmış ancak port için sizin dediğinizin yarısı kadar bir çalışma yapıldığını düşünmüyorum zira herşey port örmesine olanak tanıyacak şekilde tasarlanmış bahsettiginiz titiz çalısmalar emin olun bu tarz giriş seviyesi modellerde pekte kaile alınmıyor uygun port çapını belirledim şimdi uzunluğunu alacağım cevaba göre kısaltıp uzatarak ayarlamayı planlıyorum hesap aracı için tekrar teşekkürler.
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Jamo gibi sadece speaker yapan bir firmanın yanlıs port kullandıgını dusunmuyorum. Frekans egrilerine cevabın bakmak lazım. Ben port gurultusunun akustik ten kaynaklandıgı kanısındayım. Orjinal urunu bozmayın derim. Thiele-Small parametreleri olmadan hesap aracı bir ise yaramaz zaten. Kabinin Tuning frekansını bozacaksınız. Portun asıl gorevi hopalorun rezonans freknasının hemen ustunde 3 dB kazanc saglamaktır. Kısacası bu ama detaylı port anlatımı sayfalar alır. Konuyu biraz arastırın ve oyle bu islere girin. Muhtemelen detayları ogrendiginizde mudahalenin yanlıs oldugunu kendinizde anlayacaksınız.

Ayrıca speclerinde +-3dB sınırları icindeki frekans cevabı 38-200 goruluyor. Haliyle 30 hz cevabını beklemeyin zaten o cevabı verecek oda devasal olmalı.
    Faz ve Hz ayarı ilede oynayarak port gurultusu durumuna bakılabilir.

Pdf inde yerlesim icin bayagı tavsiyeler verilmis onlara bakıp denedinizmi ? Birde oda buyuklugu ve esya yogunlugu ne kadar ? Canlı odalarda bas acısından iyi degildir. Ölü odalar daha verimlidir.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 27 Haziran 2012; 11:36:50 >

• quote:

Orijinalden alıntı: ikarahal

Jamo gibi sadece speaker yapan bir firmanın yanlıs port kullandıgını dusunmuyorum. Frekans egrilerine cevabın bakmak lazım. Ben port gurultusunun akustik ten kaynaklandıgı kanısındayım. Orjinal urunu bozmayın derim. Thiele-Small parametreleri olmadan hesap aracı bir ise yaramaz zaten. Kabinin Tuning frekansını bozacaksınız. Portun asıl gorevi hopalorun rezonans freknasının hemen ustunde 3 dB kazanc saglamaktır. Kısacası bu ama detaylı port anlatımı sayfalar alır. Konuyu biraz arastırın ve oyle bu islere girin. Muhtemelen detayları ogrendiginizde mudahalenin yanlıs oldugunu kendinizde anlayacaksınız.

Ayrıca speclerinde +-3dB sınırları icindeki frekans cevabı 38-200 goruluyor. Haliyle 30 hz cevabını beklemeyin zaten o cevabı verecek oda devasal olmalı.
    Faz ve Hz ayarı ilede oynayarak port gurultusu durumuna bakılabilir.

Pdf inde yerlesim icin bayagı tavsiyeler verilmis onlara bakıp denedinizmi ? Birde oda buyuklugu ve esya yogunlugu ne kadar ? Canlı odalarda bas acısından iyi degildir. Ölü odalar daha verimlidir.

Bahsettiğim gibi bu işlerde acemi değilim ve ilk kez kabin yapmıyorum aldığım sonuçlar genelde başarılı oldu teknik detayı ölçmek birşey kulağa hoş gelmesi başka birşey iyinin iyisi hep vardır mantığıyla hesap kullanarak daha başarılı sonuç alma çabasındayım yoksa şuankinden iyi olacağına eminim paylaştığınız yararlı bilgiler için teşekkürler.

• Acemi degilseniz asagıdaki linki mutlaka okuyun, port degisimdeki kabinin olumsuz davranısının grafiksel goruntusude vardı ama cıkmıyor malesef +- 3 db olması gereken cevap 8 dB lere cıkıyor yada tam terside olabiliyor onemli olan bu sınırları icinde duzgun bir cevap egrisi alabilmek. Bunlarda ezbere kulakla dinleyerek yapılacak seyler degil. Neyse cok derin konu bu. Size basarılar.

http://www.diyaudiotr.com/islecler/baskiyahazirm.php?id=4
  • quote:

Acemi degilseniz asagıdaki linki mutlaka okuyun, port degisimdeki kabinin olumsuz davranısının grafiksel goruntusude vardı ama cıkmıyor malesef +- 3 db olması gereken cevap 8 dB lere cıkıyor yada tam terside olabiliyor onemli olan bu sınırları icinde duzgun bir cevap egrisi alabilmek. Bunlarda ezbere kulakla dinleyerek yapılacak seyler degil. Neyse cok derin konu bu. Size basarılar.

http://www.diyaudiotr.com/islecler/baskiyahazirm.php?id=4

İyi güzel söylüyorsunuz ancak kulağa hoş geliyorsa, bass ın dinamik yapısı bozulmuyorsa(en azından biz hissedemiyorsak) gerisi ölümcül değilmiş gibi geliyor sonuç olarak 2-3db bass artışını port ötmesine tercih ederim sonuçta keyif aldığımız sürece müzik dinliyoruz çok derinlere dalıp boğulmamak gerek

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A21AA1D72 -- 27 Haziran 2012; 18:24:39 >

• Hifi sektorunde speaker ve preamplifikator yapmak cok zor bir istir. Muhendisler bile onca imkan arge icinde calısırken zorlanırlar.
    Bu bilimsel calısmaları ev ortamında cok kısıtlı imkanlarla yapılacak degisiklerle olumlu sonuca ulasmak cok kolay degil. Samanlıkta igne aramak gibi bir sey.
    Pasif bir kablonun bile sese olan etkisini irdelerken bu derece yapısal degisiklikleri ezbere girismek cok dogru gelmiyor.
    Port sesi her zaman cıkacaktır bunu onleyemezsiniz. Sizin sorununuz bence akustikten kaynaklanıyor. Bas frekans cevabı asırı sonumleniyor basları duyamadıgınız icin port sesi duyuluyor. Halbuki tam tersi olmalı. Port sesi geri planda kalmalı. Mesela odanın ortasına koyun bas degil port sesi dinleyin, duvar kosesine koyun port degil bas sesi dinleyin. Neyse ürün sizin sonucta sadece bilincli islem yapmakta fayda var. Forumda o kadar basite indirgeniyorki bu isler inanılmaz seviyede. Halbuki bastan sona hesap kitap arge isleri. İsin icinde fizik, matematik, akustik, elektronik vs gibi dallar var sonucta.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 27 Haziran 2012; 17:57:11 >

• quote:

Hifi sektorunde speaker ve preamplifikator yapmak cok zor bir istir. Muhendisler bile onca imkan arge icinde calısırken zorlanırlar.
    Bu bilimsel calısmaları ev ortamında cok kısıtlı imkanlarla yapılacak degisiklerle olumlu sonuca ulasmak cok kolay degil. Samanlıkta igne aramak gibi bir sey.
    Pasif bir kablonun bile sese olan etkisini irdelerken bu derece yapısal degisiklikleri ezbere girismek cok dogru gelmiyor.
    Port sesi her zaman cıkacaktır bunu onleyemezsiniz. Sizin sorununuz bence akustikten kaynaklanıyor. Bas frekans cevabı asırı sonumleniyor basları duyamadıgınız icin port sesi duyuluyor. Halbuki tam tersi olmalı. Port sesi geri planda kalmalı. Mesela odanın ortasına koyun bas degil port sesi dinleyin, duvar kosesine koyun port degil bas sesi dinleyin. Neyse ürün sizin sonucta sadece bilincli islem yapmakta fayda var. Forumda o kadar basite indirgeniyorki bu isler inanılmaz seviyede. Halbuki bastan sona hesap kitap arge isleri. İsin icinde fizik, matematik, akustik, elektronik vs gibi dallar var sonucta.

Yo yo bass son derece tatminkar ve doygun geliyor sadece 30 lu hertz lerde sıkıntı var.birde şu var şimdi portun orijinalliğini bozarsam elden çıkartmam zor olacak bir süre kullanıp sunfire almayı planlıyorum.basit bir işlem olmadıgını iyi biliyorum stüdyo kurulumu yaparken akustigi ayarlayalım derken canımız çıkıyordu.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-A21AA1D72 -- 27 Haziran 2012; 18:25:16 >

• Sn İkarahal
    Konulara , sorulan sorulara ve istenen yardımlara karşı çok bilimsel yaklaşıyorsunuz. Birisi bişey deneyeceğim acaba nasıl olur dediğinde aman deneme onun parametreleri var ıvırı var zıvırı var ev ortamında asla yakalayamazsın şeklinde birçok mesajınızı okudum işte efendim adamlar çalışmış arge yapmış para harcamış en iyisini yapmış sunmuş sakın dokunmayın gibi vs vs bence fazla ön yargılı davanıyorsunuz yardım etmek isterken insanları işten soğutuyor iştahlarını kaçırıyorsunuz. Neredeyse sizin zamanında yapmaya çalışıp yapamadığınız band pass dediğiniz bose marka hoparlör kutusunda başarılı olamadığınız için kimseninde başarılı olmasını istemediğinizi düşüneceğim. Bende giriş seviyesi cihazlarda detaylı arge yapılmadığını düşünüyorum. Ucunda ölüm yokki adam söküp dener oldu oldu olmadı başka dener olmadı başka olmadı orjinali geri takar nedir yani.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi feritergin -- 28 Haziran 2012; 4:11:14 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: feritergin

Sn İkarahal
    Konulara , sorulan sorulara ve istenen yardımlara karşı çok bilimsel yaklaşıyorsunuz. Birisi bişey deneyeceğim acaba nasıl olur dediğinde aman deneme onun parametreleri var ıvırı var zıvırı var ev ortamında asla yakalayamazsın şeklinde birçok mesajınızı okudum işte efendim adamlar çalışmış arge yapmış para harcamış en iyisini yapmış sunmuş sakın dokunmayın gibi vs vs bence fazla ön yargılı davanıyorsunuz yardım etmek isterken insanları işten soğutuyor iştahlarını kaçırıyorsunuz. Neredeyse sizin zamanında yapmaya çalışıp yapamadığınız band pass dediğiniz bose marka hoparlör kutusunda başarılı olamadığınız için kimseninde başarılı olmasını istemediğinizi düşüneceğim. Bende giriş seviyesi cihazlarda detaylı arge yapılmadığını düşünüyorum. Ucunda ölüm yokki adam söküp dener oldu oldu olmadı başka dener olmadı başka olmadı orjinali geri takar nedir yani.

Evet oyle bir izlenim olusuyor, ama cogu DIY islerine girisen olayın boyutu ve derinligini bilmeden baslayınca ciddi para, zaman, emek kaybı ortaya cıkıyor. Temelinde bilimsel calısmadır bunlar. Bende yazılarımda genelde DIY calısın ama ideal sonuc icin degil, ogrenmek seklinde olsun diye belirtirim. Mutfak kısmını her calısmanızda daha iyi ogrenirsiniz. Bir cihaza yada hoparlore artık daha bilincli bir gozle bakarsınız. Sıradan bir gozun gormedigi bircok eksi ve artıları cok net gorursunuz. Bu en keyifli taraflarından biri. Ama bu tecrubeleri edindikce zamanla her asamanın ciddi bir calısma istedigini gorursunuz. İslerin cok karmasık oldugunu icinden cıkılmaz bir hal aldıgını heleki piyasa ve ev ortamı ile imkansıza yakın oldugunu anlarsınız. Ev ve piyasa imkanı iyi olsa bile bir cok dalda muhendislik bilgisi istediginden yine tıkanırsınız.
    O yuzden DIY islerine girenler bu uzun yolu gormeden ezbere bir seyler yaparlar. İsin kotu yanı bilgide toplamazlar, ogrenmeye calısmazlar. Bir kac tavsiye ile birseyler cıkarmaya calısırlar. Daha detaylı tavsiyeler gelmeye baslayınca detaylar da artar ve bogulmaya baslar.

Ayrıca jamo gibi isi sadece speaker yapmak olan bir firmanın yıllarca kazandıgı deneyimi bir dusunun. Bu gecen yıllarda binlerce test deneme yaparlar. Her sonuc kayıt altına alınır. Bunlar ciddi bir bilgi birikimi ve tecrubedir. Sonra yaptıgı en basit cihazda bile sizin aklınıza bile gelmeyecek uygulamaları yapar. Cunku yaptıgı seyi ve sonuclarını cok iyi biliyorlar. Tekrar tekrar test arge yapmasına gerek kalmaz. Belli standartta urunu yılların verdigi bu bilgi ve tecrube ile kolayca uretir.

Ev ortamında bir port degisikligini bilimsel olarak ne kadar yapabilirsiniz. 1, 5, 10, 50, 100. İste firmalarda üretim imkanları, muhendisler, yazılımlar, akustik odalar, test imkanları vs vs bir cok sey var. Simdi basit bir portu istedigi capta, istedigi malzemede, istedigi sekilde üretme imkanına sahip. Sonra bu portu kabine uygulayarak sonuclarını gorme ve duzeltme imkanına sahip. Cap ve boyunu bırakın sekli bile frekans cevabını ciddi etkiler. Uretici tum bunları adım adım uygular testlere sokar sonucları gorur gerekirse duzeltmeler yapar ideal sonuca ulasmaya calısır. Bunun icin onlarca yuzlerce belki aylarca calısır ve her adım ciddi bir tecrube olur kayıt altına alınır sonraki uretimlerde bu bilgiler kullanılır. Adamların isi bu sonucta. Simdi bu denli bilimsel calısma ile evdeki yapılan basit calısma kıyaslanabilirmi. En basit uretimde olsa onların tecrubesi yeterde artar bile.

Siz farklı dusunuyor olabilirsiniz, altı ustu bir hoparlor ve kutudan ibaret ürün diyebilirsiniz tabi saygı duyarım.

Ureticilerin videoları:

http://www.youtube.com/watch?v=8UzqJJOiVVc&feature=relmfu

http://www.youtube.com/watch?v=EpIqGrrXcj8&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=nkRXcJuUhzM&feature=related

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi ikarahal -- 28 Haziran 2012; 17:31:53 >

• @ikarahal gücenmeyin ama en nihayetinde gökdelen inşaa etmiyoruz sonuçta kulağımıza iyi geldiği bizim memnun ettiği sürece bu denli sorun olmamalı işin teknik boyutuna derinlemesine dalarsak inanın keyif aldığımız birçok şeyi yapamazdık
  • ikarahal İ kullanıcısına yanıt
    Hocam dediklerinizin çoğuna katılıyorum. Yanlız farklı eklemeler yapıp tamamlamak istiyorum. 30Hz alabilmek için minimal 11,5 metre veya daha büyük bir oda yeterlidir. Bir diğer ekleme yapmak istediğim nokta bilmeyenler için @ikarahal portun hoparlörün rezonans frekansının hemen üstünde +3 dB kazancını sağlaması 180 derecelik faz farkını kapatmasıyla oluşur.

Bilindiği gibi hoparlör hem ön hemde arkaya doğru dalga salınımı yaparlar. Portlu kabinin görevi arka kısımdaki faz farkını kapatıp port vasıtası ile hoparlörün ön kısmıyla aynı anda salınım yaparak gücü ikiye katlamasıdır.

• quote:

Orijinalden alıntı: SupeR_MarıO

Hocam dediklerinizin çoğuna katılıyorum. Yanlız farklı eklemeler yapıp tamamlamak istiyorum. 30Hz alabilmek için minimal 11,5 metre veya daha büyük bir oda yeterlidir. Bir diğer ekleme yapmak istediğim nokta bilmeyenler için @ikarahal portun hoparlörün rezonans frekansının hemen üstünde +3 dB kazancını sağlaması 180 derecelik faz farkını kapatmasıyla oluşur.

Bilindiği gibi hoparlör hem ön hemde arkaya doğru dalga salınımı yaparlar. Portlu kabinin görevi arka kısımdaki faz farkını kapatıp port vasıtası ile hoparlörün ön kısmıyla aynı anda salınım yaparak gücü ikiye katlamasıdır.

Hocam 1 sene 3 ay olmuş son mesajdan sonra

< Bu ileti tablet sürüm kullanılarak atıldı >
  • Söz gider yazı kalır hocam.
  • Dusuk frekans cevapları dalgaboyları ile ilgilidir. Bu dalgaboylarına gorede 900 formulu ile dinleti odasında alabileceginiz min Hz degerini cıkarabilirsiniz.

900/odanın uzun kenarı= size Hz cinsinden alabileceginiz alt frekans degerini verir.

30Hz lere ulasmak hic kolay bir sey degildir.

Ses frekansı fiziksel bir olgudur ve olculup, hesaplanabilir. Formullerle cok rahat verilere ulasılabilir. Varsayımlara, tahminlere, deneme yanılmalara hic gerek yok.

Cok önceleri Celal DUTAR ın ses frekans teknigi adında kitabı vardı cok faydalı kitaptı. Keske buna benzer guncel yayınlar olsada kulaktan dolma bilgilere yer kalmasa.

Hoparloru kutuya koymayla isin buyuk bolumunun cozuldugu sanılıyor maalesef. Halbuki bunlar bilimsel calısmalar gerektiren konular. Zaten merak edip okuyup ogrenmeye baslayınca ne kadar derin, zahmetli, muhendislik calısmalar, arge calısmalar oldugu gorulur. Bir hoparlor ureticisinin en bastan sona fabrika uretim videolarını inceleyin sonra kararı verin. İdeal sonuclara ulasmak kolay degil malesef. Kabini agac cinsini bırakın o agacın hangi mevsimde kesildigi bile cok onemlidir. Kabin ses rengini cok etkiler. Bastan sona hersey ince ince hesaplandıgında dogru sonuca, dogru gercek ses tonuna ulasılabilir. Sunta yada mdf yi kes kutu yap icine silikon bas, elyafı koy portu ac oldu bitti. Sizce bu yapı ne kadar dogru calabilirki. Samanlıkta igne aramaya benzer.

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.