Orta kalınlıkta bir kağıda yazı basmak istiyorum fakat siyah renklerin baskı sonrası mat değil parlak görünmesini istiyorum.
Herhangi bir matba'da bunu yaptırabilir miyim?
evet baskıda lak var sizin istediğinizde lokal laka giriyor bazı katologlarda görmüşünüzdür herşey normal ama yazınını olduğu yer parlak hatta kabartma bile yaptıra bilirsiniz :)
quote:
Orjinalden alıntı: grafiker
evet baskıda lak var sizin istediğinizde lokal laka giriyor bazı katologlarda görmüşünüzdür herşey normal ama yazınını olduğu yer parlak hatta kabartma bile yaptıra bilirsiniz :)
Evet katologlardan hatırlıyorum ama sizin açıklamanıza göre benim baskıdaki arkadaşa şurası şurası lak olacak mı demem gerekiyor bu durumda? Siyah olan bütün yerlerin lak olmasını istiyorum gibi...
Lak olması için kağıdın üstüne ince saydam bir film çekiyorlar mı?
Ufak bilgi ileteyim,bahsettiğin baskı lokal lak denilen ve genelde ofset yada serigrafi baskılarında kullanılan (film çıkışı ve kalıp alınan baskılar) bir teknik,çıkış olarak alırsan lak uygulamasını yapamazsın.Eğer bu uygulamayı fotoya yapabilen varsa yada öğrenirsen burada paylaş,ama bildiğim kadarı ile pek mümkün değil gibi.
quote:
Orjinalden alıntı: sawash
Ufak bilgi ileteyim,bahsettiğin baskı lokal lak denilen ve genelde ofset yada serigrafi baskılarında kullanılan (film çıkışı ve kalıp alınan baskılar) bir teknik,çıkış olarak alırsan lak uygulamasını yapamazsın.Eğer bu uygulamayı fotoya yapabilen varsa yada öğrenirsen burada paylaş,ama bildiğim kadarı ile pek mümkün değil gibi.
Bir kitap kapağında gördüm, onu taklit etmeye çalışıyorum. Eğer dediğiniz gibi film çıkışı ve kalıp alınan bir baskıysa kulağa mantıklı geliyor. Elimdeki örnek de seri üretim bir baskı. Tekil baskı için mümkün olmaz veya maliyeti çok mu yüksek olarak demek istiyorsunuz?
Eğer seri üretimde yapılacak ise yöntem,basılan türün özelliğine göre değişiyor örneğin eğer ofset basılacak ise UV lak uygulaması yapılabilir.Mantığı ise siyah rengin filmi normal şartlarda alınırken lokal lak filminde bu bölümler boşaltılır.renk baskısı sonrasında son kat olarak boşaltılan siyah renk katmanına lak uygulanır.Aynı anda bir kaç bölge yada renk için yapılabilir. maliyeti çok yüksek değildir.Genelde ofset makinelerinde bir renk gibi kullanılabilir 4 renk dışında + UV lak gibi..Seri üretim için çok maliyetli değildir (+ renk gibi)Ben seri olmadığını düşünerek zor olduğunu söyledim,dediğin gibi zahmetli ve pahalı olur..
sawash'ın da dediği gibi ofsette Trikromi yani 4 ofset rengi dışında bir kalıp da lak için yapılır( eğer tasarımcı lak kullanmaya karar verdiyse!), beşinci renk gibi maliyete yansır. Yüksek tirajlı işlerde kullanılırsa birim maliyette afaki farklar çıkmaz.