Şimdi Ara

basinc sorusu.. kapagi kapali sisede delik olsa bile nie su akmaz?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
3 Misafir - 3 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
16.633
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • arkadaslar coumuz bilioruzdur.. icinde su olan bi sisede delik actiimizda sisenin kapagi kapali ise su akmaz.. kapagi hafif acmamizda su akmaya baslar.. bunun tam olarak sebebini bilen var mi?? hocaya hava basincindan fln dedim yaklastin ama tam cevap bu deil dedi.. bilen biri aciklarsa sevinirim..

• valla akıyo
  • kapagi kapaliyken mi akio?? siseyi tam doldurmaya dikkat et.. en azindan cok az bosluk olsun.. delik fazla buyuk olmasin.. ortalama 1 cm capta bisi.. kapagi tam olarak kapali dursun.. o zaman akmaz
  • suyun moleküler arası çekim kuvvetinden dolayı oradan hava giremiyor hava girmezse de akmaz
    yani şişenin içinde de açık hava basıncını eşitleyecek hava yok
  • o kavanozun içinde ağzına kadar su dolu mu?dolu

Şimdi o kavanozun açılması için kavanozun içinden dışarıya doğru hava basıncı olması gerekiyor ama küçücük delikten yeterince basınç oluşmuyor.

O yüzden akmıyor

Ama elinle bastırırsan o basıncı kendin yaratmış olursun ve akar

Vakum sistemleri de bu şekilde çalışır havayı çeker jelatinin içinde hava kalmaz bu yüzden asla açılmaz anca delersin de açarsın yoksa açılmaz

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi cracksiz Bilgisayar -- 26 Eylül 2010; 1:44:30 >
  • ya icinde azcik hava vardi.. arkadas tam dolduramamis.. o halde de akmiyordu.. ben hocam icerden hava basinci olmadiindan akmiyor dedim.. hocada bak var biraz bosluk.. yani dediin deil dedi.. hafif bosluk kalsada akmio.. olay ne ki tam olarak..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mawoix

ya icinde azcik hava vardi.. arkadas tam dolduramamis.. o halde de akmiyordu.. ben hocam icerden hava basinci olmadiindan akmiyor dedim.. hocada bak var biraz bosluk.. yani dediin deil dedi.. hafif bosluk kalsada akmio.. olay ne ki tam olarak..

O zaman dışarıdaki basınç o içerideki küçücük hava basıncından yüksekmiş bu kadar basit

şöyle düşün bi taraftan sen ittiriyosun bi taraftan ben hangimiz güçlüyse o tarafa gidiyor
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • adhezyon ve kohezyon ornek olabilir ama kohezyon sanirim bu durumda cok kulanilmaz ama sisedeki kati ile sivi cekimi olabilir.

Gerci bu durum ic ve dis basinc ile alakaldir. bunlara etken olanda monekuller arasi cekimdir, uste isimlerini yazdim zaten.
  • onuda dedim ama hoca kabul etmedi genede.. yaw mantikli seyler dioruz ne desek reddedior hoca.. arastir gel dedi sinifa.. inttede aciklama yok.. walla ne diim ne aciklaim yarin hocaya bilmiorum..
  • quote:

Orijinalden alıntı: mawoix

onuda dedim ama hoca kabul etmedi genede.. yaw mantikli seyler dioruz ne desek reddedior hoca.. arastir gel dedi sinifa.. inttede aciklama yok.. walla ne diim ne aciklaim yarin hocaya bilmiorum..

Bence hocaniz biraz killik da yapiyor olabilir. ogrencilik hayatimda boyle durumlarla karsilastim hele bitanesi vardi italyan lisesi + italyada onoloji egitimi almis allahim yok boyle eziyet(ustune italyanca terimler vs) ayni seyi anlatiyorsun ama suslemeni istiyor bende bunun uzerine abartarak kafasini allak bulak ediyordum :D

Tabiki daha net bir aciklamasi var bunun benim soledigim kadarda kestirme bir durum ile anlatilamaz daha usturuplu ve mantikli bir olayi var. burdan cevaba ulasmak yerine bence simdiden saglam bir arastirma yap zevkte alirsin ve bilmedigin cogu seyi ogrenirsin.

Hocanin anlatcaklarinida bana iletirsen cok sevinirim merak ettim bizim ki kadar killmiymis :D

• akan suyun yerini havanın doldurması lazım.kapak açık olunca üstten hava giriyor delikten su akıyor.ama kapak kapalı olunca suyun yerini dolduracak hava giremediği için su akmıyor.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Drake Ramoray -- 26 Eylül 2010; 2:03:53 >
  • quote:

Orijinalden alıntı: Caner_GnC

akan suyun yerini havanın doldurması lazım.kapak açık olunca üstten hava giriyor delikten su akıyor.ama kapak kapalı olunca suyun yerini dolduracak hava giremediği için su akmıyor.

şey gibi yani hani rüzgar gibi atmosferde hiç bir zaman havasız bir boşluk olmaz sürekli bir rüzgar vardır soğuktan sıcağa doğru ona benzer
  • quote:

Orijinalden alıntı: cracksiz Bilgisayar

quote:

Orijinalden alıntı: Caner_GnC

akan suyun yerini havanın doldurması lazım.kapak açık olunca üstten hava giriyor delikten su akıyor.ama kapak kapalı olunca suyun yerini dolduracak hava giremediği için su akmıyor.

şey gibi yani hani rüzgar gibi atmosferde hiç bir zaman havasız bir boşluk olmaz sürekli bir rüzgar vardır soğuktan sıcağa doğru ona benzer

Evet,şişenin içinde boşluk(uzay) olamaz.Mutlaka akan suyun yerini doldurabilecek bir madde olmalıdır.Bu da havadır.
  • Yüzey gerilimi miydi neydi ya öyle bişey bunun açıklaması

Bu olay yağmurlu havada çadırın içine su girmemesiyle de benzer bi olay.
    Yağmurlu havada çadırın içine girin su gelmez.Ama parmağınızla çadırın tavanına dokunursanız ıslanırsınız.
    Yüzey gerilimini bozmuş olduğunuz için...
    Aynı şekilde deliğe dokunursan su akar.Dokunmazsan yüzey gerilimi bozulmadığı için akmaz.
  • biraz saçma gelecek ama kapalı kaplar kanununda bu duruma yakın bir kuramı hatırlıyorum.aslında çok başka şeyleri anlatır ama ufacık bir kuram bu tip şeyleri anlatan kapı görevi görüyordu.-u şeklindeki bir boruya su dökün bir müddet sonra her iki taraftada su aynı hizaya gelecektir-

arkadaşlar az çok konu hakkında doğru cevaplar vermiş.suyun akabilmesi için yer değiştirme eğiliminde olması gerekir.bunun içinde gerekli olan eğlim başlatıcılar (suya yön verilmesi,yerine herhangibir madde konulması vb.) olmadan bunu olması imkansız.yani şöyle diyelim şişe belli bir miktarda dolu ve üst kapağıda sıkıca kapalı.içerdeki basın bulunduğu ortamın atmosferik basıncına eşit demektir.yani içerdede dışardada aynı basınç var.(materyaller için[materyallerin yerçekimi dolayısıyla kapa uygulayacağı basınç göz ardı edilmeli] geçerli olan).eğer sen içerdeki basınca zarar vermeden şişede delik açarsan sıvı yerdeğiştirme meğli göstermeyecektir.çümkü iç ve dış basınç eşdeğer düzeyde perdelenerek birbirlerini dengede tutacaktır.eğer sen kapağı kapatırken içine biraz zorlayarak hava üflersen deliği açtığın anda zorlayarak üflediğin hava kadar su dışarı atılarak iç ve dış basınç dengelenecektir.eğer içerdeki havayı (basıncı ) çekersen bu seferde delik açıldığında içeriye eksik olan hava (basınç) çekilerek iç ve dış basınç dengelenmeye çalışacaktır.bunu aslında basıncın kendini dengeleme meyili olarak söylemek en doğru sonuçdur.eğer iç ve dış basınç eşitse dengeleme olmayacağından materyal kaybıda gerçekleşmiyecektir.ha delik açıldıktan sonra sıvı akmadı ama bu akmayacak anlamına gelmez.şişeyi sıkarak iç basıncı artırırsanız bu sefer dışarıya taşma yapıcaktır.bu dengeleme işleminin ne gibi etkenlerden etkileneceğini anlamana yardımcı olur sanırım.basıncın kendini dengeleme meyli işin fiziksel boyutu birde felsefi açıdan bakarsan bu doğanın kendini koruması için dengeleme çabası olarak anlatılabilir.

biraz karışık anlatmış olabilirim ama hepsini okursan sanırım ne demek istediğimi anlarsın.

• acik hava basinci
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.