Şimdi Ara

Bahçede sebze yetiştirmek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
4 Misafir (1 Mobil) - 3 Masaüstü1 Mobil
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.009
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Herkese merhaba,

    100-150 m2 lik bahçeye sahip bir evim var. domates, biber, salatalık, yeşil soğan vb. sebzeleri ekip yetiştirmek istiyorum. Bu amaçla geçtiğimiz pazar günü semt pazarından 2 adet sırık domates fidanı, maydanoz, salatalık tohumları aldım. Keşke hepsini domates gibi fidan alsaydım diye hayıflanmıyor değilim. Neyse, köydeki akrabalarımın domatesleri büyük saksılara ektiğini görünce hevesim kabardı diyebilirim. Bahçemin 50 cm kadar toprağı var, altı beton ne yazık ki. (Onun da altında otopark var) Bu sebeple direk toprağa ekmektense saksılara (veya benzeri kutucuklara) ekmeyi tercih edeceğim.

    Şu an fide ve tohumlar yine pazardan aldığım 6 litresi 3 tl olan torf içindeler. Yaklaşık 6 gün oldu, domates fidanları gelişiyor, tohumlarda toprağın üstüne çıkan çimlenme mevcut. Diğer kaynaklardan okuduğum kadarı ile torf tek başına yeterli olmayacak. Direk satın alabileceğim marka ve tedarikçi de belirterek nasıl bir ortamda hangi malzeme içinde yetiştirmem gerektiği konusunda yardıma ihtiyacım var. Bahçe normalde sadece çimenden ibaret ve kullanılan toprak hakkında hiç bilgim yok malesef.

    Özetlemem gerekirse,

    1. Bahçe içinde saksılarda sebze yetiştirmek için gerekli fidanları (en sağlıklı ve doğal) nereden temin edebilirim? Gittigidiyor ve n11 den baktım ancak yorumları hemen hemen hepsinde soruna işaret ediyor.
    2. Yetiştirmeyi yapacağım toprak, toprağa eklemem gereken diğer katkı ve doğal ilaçlama tadında eklentiler ne olmalı?
    3. Domates için sulamayı ne sıklıkta yapmalıyım?
    4. Tohumdan yeşerenler için sulamayı ne şekilde yapmalıyım?
    5. Bahçem Doğu, Batı ve Güney cephelerine sahip ben şu anda tümünü sabah güneşi alan doğu kesiminde tutuyorum. Doğru mu? (Öğlen ve öğleden sonra güney batı aşırı güneş alıyor)
    6. Bahçe içerisine yine saksı veya benzeri bir alana yüksekliği 40-45 cm i geçmeyecek şekilde ufak bir seracık yapabilir miyim? Bununla ilgili nelere dikkat etmem gerektiği ve malzemeleri nereden temin edebileceğime dair bilgi paylaşabilir misiniz?
    7. Büyükçe saksılarda yetiştirilebilecek sonrasında (4-5 sene) toprağa alınabilecek meyva cinsi var mıdır? Bodur limon gördüm n11 ve gittigidiyorda ama cesaret edemedim.

    Çok çok yeni olduğum için pek çok konuda bilgiye ihtiyacım var. Okumak ile ilgili sıkıntım yok. Ancak o kadar dağınık ki forumlar içinde bilgiler derleyip toparlamak hayli zamanımı alıyor.

    Sevgiler,

    Altug.







  • 1. zirai malzeme satan yerlerden istediğin cins ve çeşitte fideyi bulabilirsin. semt pazarlarında da satılıyor fakat sana istediğin domatesten farklı çeşitleri verebiliyor çünkü satıcının kendi de bilemeyebiliyor.

    2. normalde saksı yetiştiriciliğinde hacmen 3 oran torf 1 oran perlit kullanılır. ben normal dağ başından aldığım toprak ile torfu karıştırıyorum yarı yarıya. saksıda ilaçlamaya pek gerek olmuyor bir yerlerden bir avuç gübre bulursun 15-15-15 gibi arada sularken 2-3 tane atar gübreleme işini bitirirsin.

    3. bu senin toprağının su tutma kapasitesi ve yaşadığın şehrin iklimi ile alakalı. zamanla susayan domatesini yapraklarının şeklinden anlarsın.

    4. ucu duş başlığı gibi ırbıklar var.

    5. uzun gün bitkileri ve kısa gün bitkileri gibi kısa bir araştırma yapabilirsin. örneğin biber uzun gün bitkisidir bol güneşi sever, az güneş olursa nod'lar arası mesafe uzar, kardeşlenme az olur, çiçklenme az olur dolayısı ile az meyve verir.

    6. tabiki mümkün .malzeme konusu çooook çeşitli. demirciden de yaptırabilirsin pvc borudan da veya tahta olabilir. alçak tünel sera diye arattırın.

    7. bonsai şeklinde arattırın, belki hoşunuza gider.




  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.