Şimdi Ara

BAD SECTOR için program ?

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
1 Misafir - 1 Masaüstü
5 sn
3
Cevap
0
Favori
1.543
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
Mesaj
  • Elimizde farklı boyutlarda diskler var, bazılarında 1-2 tane bad sector var. Bunları işaretleyip yazmayı atlaması sağlacay programlar var mı ?
    Sonuçta genel olarak sorunsuz lakin 2 bad sector yüzünden blok yazmalarda sorun çıkartan bir disk.

    Sentinel ile %99 gösteriyor kısa testte hata veriyor (bad sector'e denk geliyor)
    HDD Tune yazma hızı 115-120 MB/S bad sector 2



  • Piyasada bad sector onardığını iddia eden programlar var (hdd regenerator, eassos gibi)
    Ancak bu programların hiç biri donanımsal bad sector'leri onaramaz. Maalesef özellikle modern disklerde (2000 sonrası)
    karşılaştığımız bad sectorlerin çoğu donanımsaldır ve tamir edilemez.

    Bad sectorler tamir edilememekle birlikte gizlenebilir. Disklerde kullanıcıya kapalı olup ancak özel programlarla ulaşılabilen bir alan vardır.
    Sistem alanı olarak adlandırılan bu alanda diskle ilgili yönetimsel dosyalar bulunur. Bunlardan konumuzla ilgisi olan ikisi P-LIST ve G-LIST.
    P-LIST fabrika uretiminde tespit edilen bad sectorlerin listesidir. G_LIST ise sonradan oluşan bad sectorlerin listesidir. Bu listelerde bulunan bad sectorler kullanıma kapalıdır. Bu nedenle biz diski tarattığımızda bad sctor bulamayız.

    Dolayısıyla disk tamir edebilmek için sonradan bizim tespit ettiğimiz bad sectorleri P-LIST'e eklememiz lazım. SMART bilgiside sıfırlanırsa elinizde bad sectorsuz ve SMART değerleri sıfır bir disk olur. Ancak bu şekilde disk tamir edip kullanmak risklidir yada bu disklerin satılması bana göre etik olmayacaktır. Çünkü bir kere problem çıkarmış bir diskin ikinci defa problem çıkarma ihtimali çok yüksektir.

    Ayrıca bu anlattığım işlemleri ücretli programlarla yapabilirsiniz. Mantığı kavrayabilmek ve pratik kazanmak için çokça uğraşmanız lazım. Değer mi değmez mi size kalmış bir şey.




  • Veri depolama diski için kullanıyoruz bad sector tamir edilmiyor ondan yana sıkıntımız yok lakin daha öncelerde makalerlerde özel şekilde oraya yazmayı engelleyip geri kalan kısım kullanılabiliyor. 3 Günlük özel wipe + test vs sonucunda göremiyorum badsectoru ? yazılımsalda sorun olmuş olabilir lakin
    HDSentinel ve HDDtune 2 tane bulmuştu ilk sırada...

    Bilgi için tşk hocam.
    Forumdan 2.disk alırmken ya bu işleme maruz kalmış ise nasıl anlarız.. garantili disklerde sorun değil darbe yoksa garanti devreye girebilir ya diğer türlü :)
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.