Şimdi Ara

Avrupa Birliği’nden Apple’a kötü haber: üçüncü parti uygulama mağazalarına izin verilecek

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
26
Cevap
0
Favori
977
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
10 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş
  • Avrupa Birliği’nden Apple’a kötü haber: üçüncü parti uygulama mağazalarına izin verilecek

Son yıllarda başı yasal dertlerden ağrıyan Apple’a bir kötü haber de Avrupa Birliği’nden gelebilir. Epic v. Apple davası ve Hollanda’nın Apple’a uyguladığı yaptırımlardan sonra Apple’ın başı çok daha büyük bir dertte.

Üçüncü parti uygulama mağazaları ve ödeme sistemlerine izin verilecek

Avrupa Konseyi ve Avrupa Parlamentosu, geçtiğimiz cuma Dijital Piyasalar Yasası hakkında bir anlaşmaya vardı. Yeni anlaşma, eğer gerçekleşirse Apple başta olmak üzere birçok teknoloji devini hedef alacak. Önerilen Yasa’ya göre Apple, App Store dışında üçüncü parti uygulama mağazalarının varlığına izin vermek zorunda kalacak. Ayrıca iPad ve iPhone’lara App Store dışından uygulama yüklenmesine izin verilecek. Ayrıca geliştiriciler, Apple’ın komisyonlu ödeme sistemini kullanmak zorunda kalmayacak ve kendi ödeme sistemleri geliştirebilecekler. Bu durum Epic v. Apple davasının ana konusunu oluşturmuştu.

Avrupa Birliği’nden Apple’a kötü haber: üçüncü parti uygulama mağazalarına izin verilecek

Ayrıca Apple, kullanıcıların Safari gibi mevcut uygulamaları silmesine ve başka uygulamaların yerleşik uygulama olarak atanmasına izin vermek zorunda kalacak.

Mesajlaşma uygulamaları, birlikte çalışmak zorunda kalacak      

Önerilen yasanın diğer bir önemli maddesi ise mesajlaşma uygulamaları hakkında. WhatsApp, Facebook Messenger ve iMessage gibi uygulamalar, daha küçük mesajlaşma platformları ile çalışmaya açık olmak zorunda olacak. Böylece küçük veya büyük mesajlaşma platformlarının kullanıcıları mesaj ve dosya alışverişinde bulunabilecek ve görüntülü görüşme yapabilecek.

Büyük şirketlere büyük yaptırımlar

Önerilen yasaya göre, değeri 75 milyon Euro’yu geçen, yıllık 7.5 milyar dolarlık satışı olan ve en az 45 milyon aylık kullanıcısı olan şirketler, “bekçi” olarak nitelendirilecek ve bazı kurallara uymak zorunda kalacaklar. Bekçilerin uymak zorunda oldukları kurallar:

• Kullanıcıların, aboneliğe benzer koşullar altında temel platform hizmetlerinden abonelikten çıkma hakkına sahip olacak.

• Tarayıcı gibi önemli yazılımlar, işletim sistemi ile birlikte gelmek zorunda kalmayacak.

• Mesajlaşma servislerinin temel özellikleri, diğer mesajlaşma servisleri ile çalışabilecek.

• Uygulama geliştiricilerinin, akıllı telefonların ek işlevlerine adil erişimine izin verilecek. (ör: NFC çipi)

• Satıcılara platformdaki pazarlama veya reklam performansı verilerine erişim izni verilecek.

• Avrupa Komisyonu'nu, satın almalar ve birleşmeler hakkında bilgilendirilecek.

• Kendi ürün veya hizmetlerini, diğer servislerden daha yüksek sıralayamayacaklar.

• Bir serviste toplanan özel veriler, başka bir servis için kullanılamayacak.

• İş kullanıcıları için adil olmayan koşullar oluşturulmayacak.

• Bazı uygulamaların yüklü olarak gelmesi yasaklanacak.

• Uygulama mağazalarında listelenmek için uygulama geliştiricilerinin belirli hizmetleri kullanmasını zorunlu kılınamayacak. (ör: ödeme sistemleri veya kimlik sağlayıcıları)

Yasanın uygulanması halinde “bekçi” kategorisindeki teknoloji şirketleri bu kurallara uymak zorunda kalacak. Eğer uymazlarsa, toplam küresel cirolarının %10’u kadar para cezasına çarptırılabilecekler.

Yeni yasa tasarısı henüz kesinleşmiş değil ancak Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Konseyi’nin son onayından geçmesinin ardından Avrupa’da teknoloji devleri ciddi değişikliklere gitmek zorunda kalacak. Yasanın son onayı almasının ardından, şirketlere 6 ay gibi bir süre tanılanacak. Dijital Rekabet Yöneticisi  Margrethe Vestager, yasanın Ekim ayı gibi yürürlüğe girebileceğini belirtti.

Apple daha önce Dijital Hizmet Kuralları’nın, kullanıcılar için güvensiz servisler oluşturabileceğini belirtmişti. Kuralların uygulanması durumunda özellikle Apple, bütün servislerinin işleyişi hakkında büyük değişiklikler yapmak zorunda kalacak. Bakalım Avrupa Birliği’nin tekel şirketlere uygulayacağı yaptırımlar, teknoloji dünyasını nasıl etkileyecek.

Kaynak:https://www.macrumors.com/2022/03/25/eu-provisionally-agrees-dma-law-apple-app-store/
    Kaynak:https://i0.wp.com/9to5mac.com/wp-content/uploads/sites/6/2020/12/app-store-hero.jpg?resize=1200%2C628&quality=82&strip=all&ssl=1

• Avrupa birliği, Apple in içinden geçmiş bu kararla.
  • fake whatsapp uygulamalari bunu begendi

• Apple'ın en sevmediği olay bu. Adamlar bluetooth ile androide dosya gönderimine izin vermiyor, en azından iPad için böyle. Bir şekilde ortada buluşmaları gerekecek .

• Aynı mantıkla, Oyun konsollarında da farklı marketlere izin vermek zorunda değiller mi? Xbox a yada playstationda üreticilerin marketine mecburuz

• Şu usbc de standart olsun artık. Bir ara böyle bir çalışma vardı. Uygulamanın yüklü gelmesi sorun değil bence ama silebilmeliyim istediğim gibi. AB de olmasa vatandaşı sallayan yok.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • AB de olmasa kullanıcıları düşünen firma kalmayacak herhalde.

• Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • aglamayi birak lutfen. merak etme apple isterse onu da engeller. ben kendim senin ovup bayildigin appstore icin calisiyorum. sana hangi sonuc kacinci sirada listelenecek ben karar veriyorum. ne anlatiyorsun haci! spam mi fraud mu degil mi ben karar veriyorum.

isterse apple bize ayri proje olarak getirir, fake make izin vermeyiz.

• Elma fanlarına bunun nedenini ve tekelleşmenin ne olduğunu anlatamazsın. İşletim sistemi yaptın diye kullanan herkesin tapusunu alamazsın, Apple'ın artık bunu anlaması gerekiyor.

• Medeniyetin gözünü seveyim :D

• Böyle bir şey olursa İos'un, Android'den pek bir farkı kalmaz.

• Ki-Adi K kullanıcısına yanıt
    Sıra oraya da gelecek, kademe kademe...

• Benim tanıdığım Apple dahil ABD teknoloji firmaları, AB içerisinde bu koşulları yerine getirir ama dünyanın geri kalanına 3. dünya ülkesi olarak davranmaya devam etmeye çalışır...

• Kapalı kutu,müdahele edilemeyen,cihazlar genelde daha stabil daha efektif oluyordu,artık olmayacak.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi bilinmeyenses -- 29 Mart 2022; 21:49:58 >
  • Ben telefonuma tabletime saatime Apple TV'me üçüncü parti uygulamalardan asla birşey yüklemem böyle birşeyin olması sıkıntıları getirir.

• Android cihazların en büyük güvenlik sorunu buydu. İphone lar bu yüzden güvenliydi. Şimdi iphone telefonunuza gelecek bir linke tıklayarak soyulmanın keyfini çıkarabilirsiniz. Teşekkürler.

< Bu ileti iOS uygulamasından atıldı >
  • Her ne kadar androindci olsam da bu karar çok saçma. Adama 3.taraf uygulama yapacaksın diye zorbalık yapmak ne kadar doğru ? Adamın sistemi bu zaten. İsteyen almasın .beğenmryen almasın . Rezil bir karar. Şöyle düşünmek laızm. Android 3.taraf yüklemeyi yapamayacak APK kuramayacak yasak . Demek gibi bir şey bu.

< Bu ileti Android uygulamasından atıldı >
  • Android is pretty safe when you follow the rules, but if you try to install private apps rather than purchasing, it's dangerous.

• Epic Games kazandı. Paragöz Apple'ın hazin sonu

• 
Sayfa: 12
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.