Şimdi Ara

Autocad Ve Ölçek

Bu Konudaki Kullanıcılar:
2 Misafir (1 Mobil) - 1 Masaüstü1 Mobil
5 sn
16
Cevap
0
Favori
22.294
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
    üniversitede ilk yılımızda teknik resim dersinde autocad görüyorüz. hoca son haftada çok dar bi zamanda ölçek kavramını anlattı ve ben tam anlayamadım. şimdi yaptığımız çizimin cm cinsinden olması veya metre cinsinden olması ölçeklendirmeyi etkilermi? tam olarak ölçeklendirmeyi nasıl yaparız.
    yardımcı olursanız sevinirim

• etkilermi derken nedemek istedigini tam anlamadim
    olculendirmede 100cm de 1000mm de 1metre demektir
    olculendirmeyi hangi olcu birimine gore yapmam gerekirmi diye soruyorsan,hangi alanda kullandigina bagli,genelde detayli cizimlerde mm kullanilir
  • aslında autocad'te ölçeksiz çizim yapılır. ölçek ploterdan baskı alırken veya layoutta ayarlanır.

ama tabiki teknik bir çizim ölçeksiz olmayacağına göre baştan bir kabulde bulunulur. mesela metre çalışmaya karar verdin diyelim. bu durumda çizdiğin her 1 birimi 1 metre kabul eder, tüm çizimide buna göre yaparsın.
    genelde mimari çizimler cm, mekanik çizimler mm olarak yapılmaktadır.

örnekle açıklamak gerekirse 20cm duvarın var diyelim, metre çalışıyorsan 0.2, cm çalışıyorsan 20, mm çalışıyorsan 200 birim çizersin.
  • teşekkür ederim galiba biz mm cinsinden çalışıyoruz çünkü yaptığımız uygulamada a4 boyuntuda bir kağıda çizim yaptığımızı kabul edip 600 ve 500 birim gibi çizgiler çizdik.,
    mm olarak aldığımızda ölçek ne olmuş olacak?
    1 birim 1mm ye mi eşit oluyor?
  • quote:

Orjinalden alıntı: Puraq

teşekkür ederim galiba biz mm cinsinden çalışıyoruz çünkü yaptığımız uygulamada a4 boyuntuda bir kağıda çizim yaptığımızı kabul edip 600 ve 500 birim gibi çizgiler çizdik.,

dostum autocad i ilk açtığındaki ayarları değistirmeden sen çismek istediğini normal rakamlarda çiz problem olmayacaktır
  • quote:

Orjinalden alıntı: shift_rk

quote:

teşekkür ederim galiba biz mm cinsinden çalışıyoruz çünkü yaptığımız uygulamada a4 boyuntuda bir kağıda çizim yaptığımızı kabul edip 600 ve 500 birim gibi çizgiler çizdik.,

dostum autocad i ilk açtığındaki ayarları değistirmeden sen çismek istediğini normal rakamlarda çiz problem olmayacaktır

sağol anladım sonunda

• arkadaşlar ben elantra forumdayım gozume çerptı bi bakım dedim autocad bende gordum ama solid works herkese tavsiye ederim zorlanmıcaksınız hemde autocad dan çok çok iiii ben makina müh. okuyorum ve ögrenmenizi şiddetle tavsiye ediyorum...
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    3ds max ve Autocad ücretsiz
    10 yıl önce açıldı
    Daha Fazla Göster
  • ztn bildiğim kadarıyla genelde makinacılar solid works kullanıyor, inşaatçılar ve mimarlar autocad kullanıyor
  • quote:

ztn bildiğim kadarıyla genelde makinacılar solid works kullanıyor, inşaatçılar ve mimarlar autocad kullanıyor

yanlıs biliyosun
  • yani autocad i makinacılarda cok kullanıyo mimar vs. bir çok alanda.. klasik autocad le solid ayrı klasmandalar bence 2b çizimde autocad....3boyutlu çizimde catia ve solidworks üstüne tanımam cam programıda kullanıyosanız uni ve edgecam sanayide cogu yerde kullanılır..mastercamıde öğrenmekde fayda var..
  • aynı dertten muzdaribim .çözemedim bi türlü.

1/200 ölçekli bi çıktı almak istiyorum. örneğin gerçek uzunluğu 9 m olan bi uzunlugu kağıtta 4.5 cm olması gerekiyor. mm uzerinden çalışarak her birim 1 m yi ifade ediyormuş gibi çizimi yaptım. çizdigim o 9 birimin 4.5 cm çıkması için ölçek ne olmalı şimdi?
  • öss mat1 sorusu gibi oldu bu da
  • senin birim hesabından pek bişey anlamadım ama şu şekilde tarif edeyim

ben cm olarak çalışıyorum 1 m = 100 cm şeklinde 1/200 ölçek çıktı almak için çıktı bölümünde ölçek yazdığın yere 20 yazman yeterli oluyor.

Sen mm olarak çalıştım demişsin ama sonra m falan demişsin işi karıştırmışsın eğer biraz daha açık anlatabilirsen yardımcı olurum
  • m dediğim gerçekteki uzunluk. neyse ben çözdüm olayı.
    mesela " 1 mm = 10 units " in açılımı "benim 10 birim çizdigim kagıtta 1 mm olsun" imiş. bunu anladıktan sonra herşey daha kolay oldu
  • aynen çözmüşsün olayı
  • quote:

Orijinalden alıntı: fktgn

aynı dertten muzdaribim .çözemedim bi türlü.

1/200 ölçekli bi çıktı almak istiyorum. örneğin gerçek uzunluğu 9 m olan bi uzunlugu kağıtta 4.5 cm olması gerekiyor. mm uzerinden çalışarak her birim 1 m yi ifade ediyormuş gibi çizimi yaptım. çizdigim o 9 birimin 4.5 cm çıkması için ölçek ne olmalı şimdi?

O sekilde cizimi 1000/1 scale et, cikti alirkende 1/1 isaretle, istedigin olacaktir.
  • 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.