Arkadaslar, diyelimki elimizde olcegini bilmedigimiz bir proje var. Ya da tepeden dogru bir kulubenin fotosunu cektik diyelim.
Bunu autocad ekranina yerlestirmek ve 2 nokta arasindaki mesafeyi biliyorsak bunu girerekten resmin o 2 nokta mesafeye gore olcekli sekilde yeniden yapilanmasini saglamak istiyorum.
Biraz daha aciklayayim isterseniz;
Diyelimki bana ait odanin kagit uzerinde cizili plani var elimde. odamin bir duvarinin uzunlugunu biliyorum. digelimki 4 m olsun. Odamin kagit uzerindeki planini scanner ile tarayip autocad ekranina getirmek istiyorum.
Yerlestirdigim bu plandaki olcusunu bildigim duvari olusturan 2 ya da 3 noktayi belirleyip autocad'in bu plani benim girdigim 4 m uzunlugu baz alarak uygun orantilama ile plani duzeltsin istiyorum. Boylece plan uzerindeki diger olculeri olcerek bulabilecegim ve gerekirse plan uzerinde degisiklikler yapabilecegim. ( degisiklikleri tabiki plani sablon olarak kullanarak yapacagim. )
Nasil hallederiz bu sorunu?
Öncelikle resmi çizime ekleyin. Sonra resim üzerindeki uzunluğunu bildiğiniz bir duvarı gerçek uzunluğuyla çizin. Ancak başlangıç noktası resimdekiyle kesişsin. Şimdi yapmamız gereken resmi bu gerçek uzunluğuyla çizilmiş çizgi sayesinde ölçeklendirmek olacak. Bunun için komut satırında "scale" komutunu giriyoruz. Objeyi seçmemizi isteyecek, resmi seçiyoruz. Ölçeklendirmenin yapılacağı ana noktayı seçmemizi istiyor, az önce resimdekiyle çizgimizin kesiştiği başlangıç noktası vardı, onu seçiyoruz. Şimdi "R"ye basarak referans moduna geçiyoruz. İlk seçeceğimiz nokta yine kesişme noktası, sonra ikinci nokta olarak resim üzerindeki duvarın bittiği noktayı seçiyoruz. Artık bu noktayı hangi noktaya ölçekle taşıması gerektiğini girmemiz gerekir, bu son noktayı da çizdiğimiz gerçek boyutlu çizginin bittiği noktayı seçiyoruz. AutoCAD, resimdeki duvar çizgisini gerçek boyutuyla çizdiğimiz çizgi boyutuna ölçeklendirecektir. Aslında yaptığımız iş AutoCAD'e A'dan B'ye kadar uzayan bir çizginin gerçekte A'dan C'ye kadar uzadığını belirtmektir.
Ok... denedim ve isimi gordu... Allah Razi Olsun...