Şimdi Ara

Atom neden yok olmuyor bir anda. (2. sayfa)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
55
Cevap
0
Favori
2.524
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
Giriş

Orijinalden alıntı: commodore63

quote:

Orijinalden alıntı: KaptanKosto

@commodore63

O kadar cok demogoji yapmaktasin ki yazdiklarini ben bile takip edemiyorum. Lutfen artik bu huyundan vazgec ve kendine gel. Karsinda bilgili bir insan var, biraz saygin olsun ya ayiptir kimbilir kac yasindasin. Nasil bir ortamda yetistin ki surekli bilgiden cok kendini onplana cikarip curetkar davranabiliyorsun? EDEP YAHU!

Dikkat ederim ama marifet benim gibileri adam etmek değil mi zaten. ben bilgisiz demiyorum ki kimseye, bilgili birisi kendi üslubunu da bozmadan cevap verebilir ama görüyorsun her cümlesinde diyerek geçiştirmiş, biz bir şey bilmiyoruz kardeş, bir şeyde görmedik hiç demagoji yaparız sadece. Bilim bana anlamak istediklerimi vermek zorunda bu bugün olur yarın olur ama şunu kapsamaz bunu içerisine almaz demek sadece ön yargıdır. Fizikçiler eğer gözlem yapıyorsa deney yapıyorsa bende gözlem yapabiliyorum onları da açıklamak zorunda tabii ki bugün ki fiziğin yetersiz kaldığı bilinmekte. Çünkü enerji türlerinden daha çok parçacık fiziği gelişmiş durumda ama enerji türlerine henüz hakim değiliz. Saygısızlık yaptığımı düşünmüyorum sadece aklıma biran gelen şeylere de değinmek istedim ayrı bir konuda açabilirdim aslında.

usta kusura bakma da arkadaşlara hak vericem. gözle görmüyoruz nerden biliyosun bilim bilmemek değil midir tarzı lisede felsefeyle yeni tanışan genç kıvamı yazılar yazıyorsun ama arkadaş gereken cevapları vermiş uzatmanın alemi yok bence

• quote:

@commodore63

O kadar cok demogoji yapmaktasin ki yazdiklarini ben bile takip edemiyorum. Lutfen artik bu huyundan vazgec ve kendine gel. Karsinda bilgili bir insan var, biraz saygin olsun ya ayiptir kimbilir kac yasindasin. Nasil bir ortamda yetistin ki surekli bilgiden cok kendini onplana cikarip curetkar davranabiliyorsun? EDEP YAHU!

kardeş işlerine gelmediği için bu mesajımı silcekler ama belki görürsün haberin olsun bana büyük yerden emir geldi yönetici kardeşler tehdit etti biraz önce neymiş burası ciddi bi bölüm aa alıştık artık bunlara hepsini biliyoruz nasıl adam susturduklarını olsun olsun assınlar beni bildiğimi söylemeye devam sonuna kadar. o tehdit mesajına da aynı cevabı veriyorum buraya da yazıyorum gözümün içine baka baka yalan bilgi söylemek ciddilik de mesajda gif koymak ciddi olmamak? öyle mi güzeeel.

• KaptanKosto kullanıcısına yanıt
    Ne demagojisi yavv, demagojinin en azından bir sistematiği vardır? Adam düpedüz abuk-sabuk sallıyor! ( merak ederseniz kim: neommy, ağız ishali diye bir yazıyı araştırın, aynı vaka! ) Yazdığı tüm konularda, ki en dandik konuda bile sayfalarca yazıyor, bilimsel kaliteli içerik -273! Söylediklerinde, yazdıklarında bilimsel içerik diye birşey yok!
    Nasıl bir kişilik yapısı hiçbir şey bilmeden kendisini bilen insanların üzerinde görme hakkı veriyor bu kişiye? Bence asıl araştırılması gereken budur! ( Ben cevabı iyi biliyorum, ya burada yazılmaz! )
    Artık yönetim bu ilkel konu Trolleme tekniğine el atmalı. KB bölümünde hiçbirşey bilmeyenler, birşeyler bilen arkadaşlara tercih edileceklerse çok işimiz var doğrusu.

• quote:

Orijinalden alıntı: neommy

Ne demagojisi yavv, demagojinin en azından bir sistematiği vardır? Adam düpedüz abuk-sabuk sallıyor! ( merak ederseniz kim: neommy, ağız ishali diye bir yazıyı araştırın, aynı vaka! ) Yazdığı tüm konularda, ki en dandik konuda bile sayfalarca yazıyor, bilimsel kaliteli içerik -273! Söylediklerinde, yazdıklarında bilimsel içerik diye birşey yok!
    Nasıl bir kişilik yapısı hiçbir şey bilmeden kendisini bilen insanların üzerinde görme hakkı veriyor bu kişiye? Bence asıl araştırılması gereken budur! ( Ben cevabı iyi biliyorum, ya burada yazılmaz! )
    Artık yönetim bu ilkel konu Trolleme tekniğine el atmalı. KB bölümünde hiçbirşey bilmeyenler, birşeyler bilen arkadaşlara tercih edileceklerse çok işimiz var doğrusu.

aa biliyorum biliyorum ben de cevabı biliyorum! ama ben buraya da yazabilirim şimdi nolcak yönetici kardeşe yazdım zaten

• pirefokkes kullanıcısına yanıt
    Peki!
  • neommy kullanıcısına yanıt
    Yok yahu, yine cevap yazılsın. Bilen bilmeyen herkes yazsın fikrini ama bilimsel olarak lanse etmesin. Bir de uzun uzun yazıyorlar, valla takip edemiyoruz. Ben bile okumayı o kadar seven adamım, beni bile tiskindirdiler yemin ediyorum yav.

Herkes gelsin, sorusunu sorsun, felsefesini yapsın. Burasının kültür bilim olduğunu bilerek yapsınlar ama. Ben arkadaşın kuru sıkı laflar atıp demogoji yapmasına içerlenirdim, eğer mesajın muhattabı ben olsaydım. Çünkü ben bilen adamım, zılgıtı yiyorum, bu nasıl iş lan başlarım diye bir söverdim yani. Ama adamda iyi sabır varmış ki her mesaja bilgiyle cevap veriyor. Bravo
  • quote:

Orijinalden alıntı: pirefokkes

quote:

@commodore63

kardeş işlerine gelmediği için bu mesajımı silcekler ama belki görürsün haberin olsun bana büyük yerden emir geldi yönetici kardeşler tehdit etti biraz önce neymiş burası ciddi bi bölüm aa alıştık artık bunlara hepsini biliyoruz nasıl adam susturduklarını olsun olsun assınlar beni bildiğimi söylemeye devam sonuna kadar. o tehdit mesajına da aynı cevabı veriyorum buraya da yazıyorum gözümün içine baka baka yalan bilgi söylemek ciddilik de mesajda gif koymak ciddi olmamak? öyle mi güzeeel.

Ben şikayet etmedim tehdit olarak algılama bence kim olsa bu kadar gife anlam veremez, örnek vereyim ben okuduğum bilgilere göre burada yazmaya çalışıyorum yani fizik teorileri hakkında, sen ise saçmalıyorsun diyorsun işin doğrusu neyse kaynak vererek düzeltebilirsin fizik bana göre göreceli ve yetersiz kalmakta, olasılık hesaplarına Einstein bile yeri gelince karşı çıkmıştır örneğin Belirsizlik ilkesi hakkında kuantum fiziğinin eksik kaldığını belirtmiştir. Neyse daha fazla uzatmayalım ben size haksızsınız demiyorum hiç bir zaman.

• quote:

Orijinalden alıntı: C2H5OH

elektronun merkez kaç kuvveti=etkin çekirdek yükü
    birde nötronlarında hey heeeey kavga etmeyin diye bağırışları çığlıkları kulağımda

• quote:

quote:

quote:

@commodore63

Ben şikayet etmedim tehdit olarak algılama bence kim olsa bu kadar gife anlam veremez, örnek vereyim ben okuduğum bilgilere göre burada yazmaya çalışıyorum yani fizik teorileri hakkında, sen ise saçmalıyorsun diyorsun işin doğrusu neyse kaynak vererek düzeltebilirsin fizik bana göre göreceli ve yetersiz kalmakta, olasılık hesaplarına Einstein bile yeri gelince karşı çıkmıştır örneğin Belirsizlik ilkesi hakkında kuantum fiziğinin eksik kaldığını belirtmiştir. Neyse daha fazla uzatmayalım ben size haksızsınız demiyorum hiç bir zaman.

Evet ama o Einstein'ın zamanıydı. Einstein'ın üzerinden kaç yıl geçti, kaç teori çıktı ortaya, onun bıraktığı fikirleri de değişime uğradı. Tıpkı Darwin'in öne sürdüğü evrim modelinin, şimdiki bilim kültürüne göre bir komedi hatta bir tiyatro oyunu gibi gelmesi gibi. Yani ana fikir, yani evrimin doğruluğunun kanıtlanması, lakin diğer pek çok fikrin yanlışlanması ve canlılığın başlangıcına evrimin yorum yapamayacağı kanaatinin getirilmesi meselesi, Einstein'ın teorisine de uyarlanabilir.

Newton, şu günleri görseydi, elma ağacının altına tekrar yatıp kafasına 1 elma daha düşmesini beklerdi. Vay be ben bunları niye düşünemedim göreceli zaman, bükülen zaman vs. Hristiyanlar sağolsun, çok kullandılar bu merkezci evren modelini. Garibim Newton böyle olacağını bilseydi, elmaya lanet ederdi. Kepler, ağız dolusu küfürler ederdi HAY GRAVİTASYONUNA DA EVRENİN ÇEKİMİNE DE TÜÜ LANET OLSUN diye

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi KaptanKosto -- 25 Haziran 2013; 14:45:17 >

• kaynak demek bak kaynak introduction to modern physics:theoretical foundations-walecka j.d. bak yine kaynak the feynman lectures vol1-2-3 sonra kaynak weak interactions and modern particle theory-georgi h. yine kaynak introduction to quantum mechanics-griffiths d.j. ama bunlar olmadan olmaz kaynak essential mathematical methods for physicists-arfken g.b. sonra yine kaynak an introduction to quantum field theory-peskin m.e. ama önce bunlar bilincek partial differential equations-evans l.c. bir de bu vector and tensor analysis with applications-borisenko a.i. daha back projection yapamıyorum calculus eksikleri falan da varsa önce onlar tamamlancak ona göre [burda gif var]. şöyle bikaçyıl boş vaktim olursa hepsinin üstünde açıklamalı yanlışlarını gösteririm olur mu [burda gif var] bak yine giflerim var ama göremedin mi algılamadık o zaman gözümüzle görmüyoruz yok diyelim mi giflere [burda gif var]
  • quote:

Çekirdek çevresinde dönen elektron -1 yüklü olmasına rağmen çekirdek tarafından çekilerek neden bir anda atom dağılmıyor? Dönme kuvvetinin oluşan çekim sonucu zamanla azalarak elektronun çekirdeğe gitmesi gerekmiyor mu.

Konu dağılımış ondan baştan gireyim.

Bu soruyu 1900 ların başında herkez soruyodu.

Cevabı ise Niels Bohr adlı fizikçi buldu.

Bohr elektorunun çekirdek etrafında sadece belirli enerji seviyelerinde bulunabileceğini iddia etti. Bunun ispatı zaten photo-elektirk etkisiydi. Elektron belirli bir enerji alırsa bu enerji sevilerinden bir üst enerji seviyesine geçebiliyordu. Yani bir cisme ısık tutarak ondan elektron koparabilirsiniz. Yada tam tersi elektron vererek ışık elde edebilirisiniz. Sadece belirli seviyedeki enerji ile bu yapılabilirdi ne eksik ne fazla. Elektronlar sadece belirli sabit enerji seviyelerindeki yörüngelerde bulunur.

Bu yörüngeler aslında enerjini paket sınırlı paketler(qunta) halinde olmasından ve maddenin dalga olmasında kaynaklanır.

Kısaca özetlersek elektron çekirdek etrafında dönmez, madde dalga olduğundan titrer. Anlık olarak da konumu tam olarak belli değildir. Sebebi de yine enerjini quanta olmasında kaynaklanır. Buda belirsizliği gerektirir. Maddeninin konumundaki belirsizlik(sapma) ile hızındaki (momentum aslında) belirsizliğin çarpımı bu enerji paketini değerininin yani plank sabitinin yarınsından büyük olmalıdir. O yüzden hızını bilsen konumu hatalıdır konumunu bilsen hızı hatalıdır.

Enerjinin paket olmasını şöyle anlatayım. Enerji plank sabitinin katı olmalıdır. Mesela 1.5h diye bir enerji olamaz. Quantum mekaniği adı da buradan gelmektedir.

Elektron çerkirdekle beraber durağan dalga hareket yaptığından fotonda yaymaz dışardan herhangi bir etki olamadığı sürece bu durum değişmez.(çekirdek bozunumları hariç)

Son olarak boyutları ile örnek vereyim çekirdek elma boyutunda kabul edersek en yakın elektron kum tanesi kadardır ve 10m(3 katlı apartman) çapında bir yörüngede titrer. Anlayacağın gördüğün maddeninin hacminin %99 boşluktur.

• quote:

Orijinalden alıntı: gne

quote:

quote:

Orijinalden alıntı: gne

çekirdek atoma yer çekimi uygulamıyor zayıf etlileşimsel kuvvet uyguluyo yani sezinsel parçacık uyguluyo.çekirdekten çıkan sezinsel foton elektrona takılıp geri dönüyo elektronla çekirdek arasında sezinsel foton bağı gibi bişey oluşuyor denilebilir.başka yörüngeye geçirmen için atoma enerji vermen veya alman gerekir.

aa niye görmedim bu mesajı bak ne güzel fizik yapanlar da varmış konuda bravo kardeş zayıf-electromagnetic diye birleştirirsen doğru o kuvvetin taşıyan parçacığı fotonlar yayılıp elektrik alan değişimiyle elektriksel kuvveti belirler fotonun electromagnetic alanı protonu etkiler onun da elektronu böyle kuvvet bağı oluşur elektronda duruma göre kuantum dolaşıklık da var etki fotonu beklemeden aynı anda da olabilir ama prensip böyle. ama düzeltelim gravity de uygular ama elektrik kuvvetinin 10^-39u kadar bi kuvvette.

Yok kardeş yer çekimi falan , yer çekimini oluşturan parçacık graviton diğer sanal ve gerçek parçacıklardan farklı olarak bizim evrenle iç içe geçmiş diğer sonsuz sayıda evrenide etkiliyo etkisi atom altında 0 a iniyo ,bişeyin sonsuza bölümünün limiti 0 dır burdan çıkarabilirsin ayrıca hawkingin matematiksel denklemleriyle bu teori kanıtlanmıştır bilime girer.

>bizim evrenle iç içe geçmiş diğer sonsuz sayıda evrenide etkiliyo
    [burda gif var]
    >etkisi atom altında 0 a iniyo
    >10^-39 = 0
    [burda da var]
    >bişeyin sonsuza bölümünün limiti 0 dır
    aa calculusa başlamışız ne güzel
    >hawkingin matematiksel denklemleriyle bu teori kanıtlanmıştır
    quantum gravity s-matrixi çok yanlış anlamışın seç beğen al
     Atom neden yok olmuyor bir anda.

• selamun aleykum

elektronun atomun belleği olduğunu düşünüyorum. yani atomun kendisi değil ancak atomun işlerliği yani kabiliyeti buna göre belirleniyor.

bulutsu olarak tanımlanmış.

elektron atomu fikren besleyen hareket yönü veren ve kendisinden sonraki eylemi atomu yaptırmak konusunda fikir birliğine varmış ya da fikir birliği arayan etkeni gibi. elektron eğer ki bu fikir birliğine(atom ile) varırsa atom oluşuyor. yani içeriğinde kendisini oluşturacak şeyle uyum içinde olan atom olabiliyor. bu oluşumdaki temel gaye bir yapının şekillenmesi olmalı. eğer bu uyum olmazsa atom yani kainat oluşmuyor.

zira atomu değerlendirmek kainatı değerlendirmek dünya denilen yerde akil insanca anlamlı olmuş. bu nedenle elektronun oluş bakımından dünya gibi bir yerin yaratılmasında eylemi vardır demekteyiz.ve işin aslı da öyledir.

öteki türlü bir düşünüş şekli dünya başka türlü oluşamayacağından mümkün değil. kainatın içerisinde varız ve bunun(atomun) asli gerekçesi buranın oluşturulmasıdır diyebiliriz. insan veya dünya olmasaydı bu kavramlar tartışılmayacaktı.atomun başka gayesi vardı denecekti.şu an için yaşamın kendisi için var diyebiliyoruz.

buradaki gaye yani elektronun gayesi atom içerisinde yokolmak değil. faraza güneşi yani enerji kümesini ve dünya denen yeri bir torbaya koysanız elbet de dünya yanıb kavrulurdu derdik.

ancak elektoron ve bunun yön verdiği atom bunu uygun koşul ile açıklamakta ve kainatın tamamına göre sanki bir torba içerisnde olan bu iki kavram yaşamın kaynağı imiş gibi gözükmekte.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi HADO77 -- 26 Haziran 2013; 19:18:40 >

• Konunun tamamını okuyamadım henüz ancak benim de bir sorum var.

Elektron ile çekirdek arasındaki veya çekirdekteki proton-nötron arasındaki bağ bir şekilde etkisiz hale getirilebilir mi, getirilirse de ne olur parçacıklara kafalarına göre sağa sola mı savrulurlar acaba
  • quote:

Orijinalden alıntı: Oberyn

Konunun tamamını okuyamadım henüz ancak benim de bir sorum var.

Elektron ile çekirdek arasındaki veya çekirdekteki proton-nötron arasındaki bağ bir şekilde etkisiz hale getirilebilir mi, getirilirse de ne olur parçacıklara kafalarına göre sağa sola mı savrulurlar acaba

ışıma ile dışarıdan enerji vererek mümkün sanırım deneylerde yapılmakta kararsız bir atom değilse pek bir şey olacağını sanmam
  • quote:

quote:

ışıma ile dışarıdan enerji vererek mümkün sanırım deneylerde yapılmakta kararsız bir atom değilse pek bir şey olacağını sanmam

Atomdaki bu enerji iptal edilirse atomun yapısı çökmez mi ?

Ayrıca elektronsuz atomlar var mıdır sadece proton ve nötrondan oluşan

• quote:

quote:

quote:

Atomdaki bu enerji iptal edilirse atomun yapısı çökmez mi ?

Ayrıca elektronsuz atomlar var mıdır sadece proton ve nötrondan oluşan

doğal halde yoktur deneylerde yapılıyor plazma nükleer vs.
    kararsız atomlarda mevcut fazla takip edemediğim için pek bilmiyorum ama nötronu eksik yada fazla atomlarda olabilir fakat radyasyon yayıyorlar. Atomun enerji dengesi var bildiğiniz gibi yapısı muhtemelen çöker örneğin başka bir elemente dönüşebilir.

• quote:

kararsız atomlarda mevcut fazla takip edemediğim için pek bilmiyorum ama nötronu eksik yada fazla atomlarda olabilir fakat radyasyon yayıyorlar. Atomun enerji dengesi var bildiğiniz gibi yapısı muhtemelen çöker örneğin başka bir elemente dönüşebilir.

Anladım.

Peki parçacıklar arası bağları ortadan kaldırarak atomda bulunan herşeyin dağılması sağlanabilir mi ? Bir anlamda onun varlığına son vermek gibi. Proton, nötron, elektron vs. vs. tamamının birbirlerinden ayrılıp dağıtılması

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Sirkadyen -- 27 Haziran 2013; 2:51:29 >
  • quote:

quote:

Anladım.

Peki parçacıklar arası bağları ortadan kaldırarak atomda bulunan herşeyin dağılması sağlanabilir mi ? Bir anlamda onun varlığına son vermek gibi. Proton, nötron, elektron vs. vs. tamamının birbirlerinden ayrılıp dağıtılması

teoride mümkün ama deneysel olarak yapıldığına rastlamadım örneğin hidrojen izotopu 1 proton ve elektrondan oluşuyor, elektrona yeteri kadar enerji verildiğinde ayrılması sağlanabilir mi bunu bilmiyorum.

• quote:

quote:

quote:

Anladım.

teoride mümkün ama deneysel olarak yapıldığına rastlamadım örneğin hidrojen izotopu 1 proton ve elektrondan oluşuyor, elektrona yeteri kadar enerji verildiğinde ayrılması sağlanabilir mi bunu bilmiyorum.

almanlar atom parçalayalı 1938 ama haberi daha ulaşmamış buraya kumun altında mı yaşıyonuz.

• 
Sayfa: önceki 123
Sayfaya Git
Git
sonraki
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.