Şimdi Ara

Atmel AVR ile ARM araındaki fark nedir?(hangi dil ile programlanırlar?)

Daha Fazla
Bu Konudaki Kullanıcılar: Daha Az
2 Misafir - 2 Masaüstü
5 sn
16
Cevap
0
Favori
4.401
Tıklama
Daha Fazla
İstatistik
  • Konu İstatistikleri Yükleniyor
0 oy
Öne Çıkar
Sayfa: 1
Giriş
  • Atmel AVR ile ARM araındaki fark nedir?(hangi dil ile programlanırlar?)

Abi PİC başalyacaktım atmel öğren dediler şimdi araştırdım cidden atmel bir sürü marka kullanıyor.

Bende ileride beyaz eşye sektörü,elektronik eşya sektöründe çalışmak istiyorum herks atmeli önerdi.

Ama anlamadım şu en C dilini biliyorum temel olarak ama ATMEGA kullanmak istiyorsam hangi dili kulanacağım ve ne farkı var lütfen acil yardım.

• Tam benlik soru. Avr kullanıyordum şimdi stm32' ye geçtim.

Atmega serisi 8 bitlik bir mcu, yani çoğunlukla 1 byte lık veriler üzerinde işlem yapabilir. Kullanımı pic'e göre kolaydır, geliştirme araçları ücretsizdir, hem mcu hemde programlayıcı olarak çok ucuzdur. Bu avantajlarından dolayı arduino da bu işlemciyi kullanıyor.

Arm ise akıllı telefonlardaki arm işlemcilerin mcu versiyonları. Bunların içinde 32 bitlik cortex-m işlemci ve diğer donanımlar bulunur. Tek seferde pic ve avr den daha fazla işlem yapabilirler. Frekansları da çoğunlukla daha yüksektir.

Hem avr hem arm c/c++ ile programlanır. İster direkt cpu yazmaçlarına yazar öyle kullanırsın, ister arduino gibi hazır fonksiyonlardan yararlanırsın. Ben birinci yöntemi öneririm, en azından ilk etapta.

Mcu tavsiyesi olarak avr derim.

• Bende artık bu işlere başalmak istedim gaz sensörü kullanarak devre yapacaktım.Araştırdım tam PİC programlama derslerine başlayacaktım ki forumlarda hereks Atmegayı övmüş.
    Bende girdim Atmelin sitesine programı indirdim.Fakat şimdi kafam karıştı.Ben C dersi gördüm ama DEVC derleyicisi ile.

Şimdi ben bu programı nasıl kullanacağım C ile.

Bide hani C veya başka bir dilde programlarken bi fark oluşur mu?Mesala bi kitap var AVR ile ilgili orda assembly dili ile oluşturmaktan bahs ediyordu.

atmel sitesinden indirdiğim progmranın adı AStudio6

Kafam çok karıştı yardım et sen tam aradığım insansın şimdiden teşekkürler
  • Atmel studio ya da başka bişey onlar önemli değil, şart ta değil zaten. Önemli olan derleyici, kütüphane kullanımı bilmek, datasheet okumak. Assembly yi bilmek fayda sağlar ama şart değil, c yeterli.

www.atmel.com
    ATmega328P - 8-bit AVR Microcontrollers
    http://www.atmel.com/devices/atmega328p.aspx

Buradan datasheet indir (boyutu büyük olan) ve okumaya başla. Orada mcu hakkında herşey yazar. GPIO kısmına kadar okursan ilk programını yazabilecek hale gelirsin. Anlamadığın şeyleri de sorabilirsin. Kitap falan gereksiz, en kral kitap datasheet tir.

• quote:

Orijinalden alıntı: elektro_gadget

Atmel studio ya da başka bişey onlar önemli değil, şart ta değil zaten. Önemli olan derleyici, kütüphane kullanımı bilmek, datasheet okumak. Assembly yi bilmek fayda sağlar ama şart değil, c yeterli.

www.atmel.com
    ATmega328P - 8-bit AVR Microcontrollers
    http://www.atmel.com/devices/atmega328p.aspx

Buradan datasheet indir (boyutu büyük olan) ve okumaya başla. Orada mcu hakkında herşey yazar. GPIO kısmına kadar okursan ilk programını yazabilecek hale gelirsin. Anlamadığın şeyleri de sorabilirsin. Kitap falan gereksiz, en kral kitap datasheet tir.

Yarın bir gün işe girdiğimde C dili ile programlıyorum dediğimde sıkıntı çıkmaz yani doğru mu?

• Piyasa hakkında bilgim yok. Ben işveren olsam kullanacağın araçlar beni ilgilendirmezdi. Sadece devrenin işini yapıp yapmadığına bakardım. Ha birşeyler soracak olursam da başka şeyler sorardım, yetenek dil ile ölçülmez.

< Bu ileti mobil sürüm kullanılarak atıldı >
  • Tamam peki ben şimdi C programlama da DEV -C programını kullanıyorum onla atmegayı nasıl birşeştireceğim.

Bide PİC programlamada PİCKİT kullanılıyodu bilgisayarla arasında bağlantı kutrmak için burda hangi cihazı kullanacağım?
  • Yapay Zeka’dan İlgili Konular
    Daha Fazla Göster
  • Dev-cpp ile işin yok unut onu. Atmel studio kullanacaksın. İçinde simulator var, kodlarını yazıp sonucunu simulatörde görebilirsin.

İngilizcen varsa datasheet oku, mcu nun yapısını öğren. İngilizce yoksa dediğim şekilde kodlamayamazsın, arduino board alıp onun hazır fonksiyonlarıyla basit işlemler yapabilirsin ancak. Arduino hakkında türkçe dersler de var. Forumdan hiçbirşey öğrenilmez, araştıracaksın.
  • İngilizcem orta seviyede ben elektrik-elektronik mühendisliği okuyorum.Entegrelerin datasheedlerine bakıp çok breadboard üzerinde devre kurdum.

Zaten ek olarak arduino başlangıç seti sipariş ettim bir yandan onu ilerletiyorum.

Forumlardan başlangıç bilgileri öğrenmeye çalışıyorum mesela kaynak yok atmel ile ilgili.

Peki programlama kiti var mı atmeganların ben araştırdım hiç satan bir yer bulamadım.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi e.e.m -- 23 Ağustos 2015; 21:30:20 >
  • www.gittigidiyor.com
    Usbasp - GittiGidiyor
    http://www.gittigidiyor.com/arama/?k=usbasp

Beklerim dersen aliexpresste 5 lira bunlar.
  • Senden istediğim ufak bir yardım var kafam iyice karıştı Atmel studio yu kurarak ilk programımı C dilinde yazdım ve ledimi yaktım.

Fakat kafam karıştı atmega-328pu kullandım.

Şimdi AVR ile ARM arasındaki farkı anladım peki atmega nedir yani AVR programlama diye bir kitap var şimdi o farklı atmega farklı mı?
  • Atmel firması birkaç farklı mcu ailesi üretiyor. At89 diye başlayanlar var mesela 8051 uyumlu mcular. AtSam diye başlayanlar atmelin ürettiği ARM tabanlı mcular.

Birde atmelin hiçbir işlemciyle uyumlu olmayan kendi tasarımları var ki bunlar AVR serisi oluyor. Attiny, atmega, atxmega falan var bunlar 8 bitlik. Birde avr32 serisi var bunlar direkt Arm'a rakip 32 bit mcular.

Arm olayına gelirsek, Arm sadece cpu tasarımı yapan fakat üretmeyen, onun yerine Atmel gibi firmalara üretim için lisans veren bir firma. Atmel, ST, NXP, Freescale gibi firmalar Armdan lisansı alır, arm cpu'ya kendi çevresel donanımlarını (timer, usart, gpio, usb vs.) eklerler ve satarlar. Markası ne olursa olsun Arm tabanlı bütün işlemciler binary kod uyumludur, yani aynı kod hepsinde aynı şekilde çalışır.

http://www.atmel.com/products/microcontrollers/default.aspx

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 26 Ağustos 2015; 9:29:37 >

• İşte bu süperdi şuan kafamda netleşti her şey.Çok teşekkür ederim.

Peki hangi firmanın hangi MCU kulandığını biliyormusun biraz araştırdım ama net bir şey bulamadım.
  • quote:

Atmel firması birkaç farklı mcu ailesi üretiyor. At89 diye başlayanlar var mesela 8051 uyumlu mcular. AtSam diye başlayanlar atmelin ürettiği ARM tabanlı mcular.

Birde atmelin hiçbir işlemciyle uyumlu olmayan kendi tasarımları var ki bunlar AVR serisi oluyor. Attiny, atmega, atxmega falan var bunlar 8 bitlik. Birde avr32 serisi var bunlar direkt Arm'a rakip 32 bit mcular.

Arm olayına gelirsek, Arm sadece cpu tasarımı yapan fakat üretmeyen, onun yerine Atmel gibi firmalara üretim için lisans veren bir firma. Atmel, ST, NXP, Freescale gibi firmalar Armdan lisansı alır, arm cpu'ya kendi çevresel donanımlarını (timer, usart, gpio, usb vs.) eklerler ve satarlar. Markası ne olursa olsun Arm tabanlı bütün işlemciler binary kod uyumludur, yani aynı kod hepsinde aynı şekilde çalışır.

http://www.atmel.com/products/microcontrollers/default.aspx

hocam mikro denetleyiciler hakkında birkaç ufak sorum var, rica etsem mesaj atar mısınız

• Burada sorsan daha iyi. Ya da forumun "Elektronik" kısmına konu aç.

< Bu mesaj bu kişi tarafından değiştirildi Guest-BF8E9B238 -- 12 Eylül 2015; 19:35:01 >
  • quote:

Burada sorsan daha iyi. Ya da forumun "Elektronik" kısmına konu aç.

konu hakkında hobi bazında ilgilendiğim için soracağım sorular çok temelsiz olabilir, kısaca yapmak istediğim bir proje var ve bu proje için hid aygıtlarını (klavye) taklit edebilen yani bilgisayara taktığımda bilgisayarın takılan şeyi klavye, fare olarak algılayıp bilgisayara otomatik yada kontrollü tuş vuruşları göndermem gerekiyor. bunun için teensy adlı bir cihaz buldum ancak yapmak istediğim şey için çok pahalı bir çözüm, internet te biraz araştırınca bu işi arduino uno'nun da yapabildiğini öğrendim ama biraz daha araştırınca arduino nano gibi aşırı ufak geliştirme kartlarının kullanılamayacağını öğrenmiş oldum. sorunun, aradaki farkın ne olduğunu merak ediyorum.

özelden mikro kontroller hakkında soru soracaktım ama biraz araştırınca konunun mikro kontrol ile ilgili değilde daha çok programlama ve mikro kontollerin sınırlarıyla yani güç ve hızlarıyla ilgili olduğuna karar verdim. dediğim gibi yapmak istediğim proje üstünden yürüyorum pic, avr yada elektronik hakkında en ufak bir bilgi sahibi değilim

• 
Sayfa: 1
- x
Bildirim
mesajınız kopyalandı (ctrl+v) yapıştırmak istediğiniz yere yapıştırabilirsiniz.